Autor Wątek: Brazilian: Sul de Minas Santa Ines #7.  (Przeczytany 15094 razy)

Offline KrzychK

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1371
  • Ekspres: Vibiemme Junior BD
  • Młynek: Macap MC4
Odp: Brazilian: Sul de Minas Santa Ines #7.
« Odpowiedź #30 dnia: 26 Maj 2013, 21:57:43 »
po czasie dłuższym niż 4 minuty kwaśniała niemożliwie

z tego co pamiętam jest to precyzyjnie opisane w książce Sary Woźny Tajemnice Kawy i nawiązuje do klasy kawy.

Offline Olak Kobieta

  • Matka Założycielka
  • Wiadomości: 634
Odp: Brazilian: Sul de Minas Santa Ines #7.
« Odpowiedź #31 dnia: 26 Maj 2013, 22:01:16 »
Wiem, dopiero ta książka wyjaśniła mi istotę tego procesu, ale i tam nie lubię zimnej kawy.
Imperfection is Beauty, madness is Genius and it's better to be absolutely ridiculous than absolutely boring - M. Monroe

Offline Joanna Bożek Kobieta

    • Herbaciara
  • Wiadomości: 257
    • Joanna Bożek o herbacie
  • Ekspres: French Press, Kawiarka
  • Młynek: Made in Albania
Odp: Brazilian: Sul de Minas Santa Ines #7.
« Odpowiedź #32 dnia: 20 Wrzesień 2013, 14:16:02 »
Robiłam dziś Brazylię w tygielku wg tego przepisu http://eurocafe.com.pl/images/tygielek/kawa%20po%20serbsku.JPG
Kawy chyba użyłam odrobinę za dużo, nie miała za mocnego smaku ale też jakoś szczególnie mnie nie urzekła.
Pewnie ja coś zrobiłam nie tak... w każdym razie poniżej zdjęcia ;)







>Luty 2018 - Herbaciana wyprawa do Wietnamu!<
Prowadzę bloga o herbacie, herbatyzm jest moją życiową filozofią.
www.joannabozek.pl
https://www.facebook.com/joannabozekoherbacie/

Offline Fux Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2980
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
Odp: Brazilian: Sul de Minas Santa Ines #7.
« Odpowiedź #33 dnia: 20 Wrzesień 2013, 14:50:56 »
I wszystko jasne.

Lura.

Wody ok. 60g mieści się w mojej szklaneczce.
Tyle, ile zmieści się do połowy tygielka wody, tyle łyżeczek kawy i cukru.
Wymieszać i gotować.
Gdy zacznie się podnosić, zdjąć z ognia i powtórzyć ze 3-4 razy, pilnując, aby nie opuściła w sposób niekontrolowany tygielka.

Smacznego.

Właśnie zrobiłem sobie Efendiego.
Mniam.

Edyta i doprecyzowanie.
« Ostatnia zmiana: 20 Wrzesień 2013, 19:41:53 wysłana przez fux »
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4826
Odp: Brazilian: Sul de Minas Santa Ines #7.
« Odpowiedź #34 dnia: 20 Wrzesień 2013, 15:35:21 »
3 linijka jest mało zrozumiała a chyba jednocześnie kluczowa :) rozpisz proporcje wody i kawy

Offline Fux Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2980
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
Odp: Brazilian: Sul de Minas Santa Ines #7.
« Odpowiedź #35 dnia: 20 Wrzesień 2013, 19:40:33 »
Moja szklaneczka ma poj. ok. 60 g.
Do tygielka mieszczą się ca. 3-4
3 szklaneczki + 3 łyżeczki kawy + 3 łyżeczki cukru.
Cukrem można żonglować; kawą nie bardzo...
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4826
Odp: Brazilian: Sul de Minas Santa Ines #7.
« Odpowiedź #36 dnia: 20 Wrzesień 2013, 19:44:54 »
Dzięki, teraz wszystko jasne :)

Offline Joanna Bożek Kobieta

    • Herbaciara
  • Wiadomości: 257
    • Joanna Bożek o herbacie
  • Ekspres: French Press, Kawiarka
  • Młynek: Made in Albania
Odp: Brazilian: Sul de Minas Santa Ines #7.
« Odpowiedź #37 dnia: 20 Wrzesień 2013, 19:46:08 »
dzięki za rady jutro spróbuje jeszcze raz  :kwiat:

@spinka - Gratuluję - 10000 post  :)
« Ostatnia zmiana: 20 Wrzesień 2013, 19:46:45 wysłana przez spinka2 »
>Luty 2018 - Herbaciana wyprawa do Wietnamu!<
Prowadzę bloga o herbacie, herbatyzm jest moją życiową filozofią.
www.joannabozek.pl
https://www.facebook.com/joannabozekoherbacie/

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi