forum.wszystkookawie.pl
Poradniki - czyli jak mam to zrobić? => Przygotowanie kawy => Wątek zaczęty przez: color1 w 14 Kwiecień 2017, 02:38:40
-
Nie chcę zaśmiecać okolicznego wątku zwłaszcza, że moje pytanie dotyczy konkretnej a jednocześnie dość popularnej tutaj maszyny...
Czy ktoś opanował pojedyncze sitko w tym ekspresie (Dream, Arc, Basic - bebechy chyba te same, mowa o thermobloku) i mógłby podzielić się receptą na udane pojedyncze espresso ?
Albo najlepiej jeszcze wrzucić film z ekstrakcji z poglądem na uzyskany efekt (crema, wypływ i jednolitość naparu).
p/s uprzedzam, że nie przyjmuję do wiadomości rad p.t. "przesiądź się na podwójne sitko".
-
dość popularnej tutaj maszyny...
Dość popularne to są ascaso z boilerem, termoblok jest jeszcze nowalijką.
Radził nie będę bo rady nie przyjmiesz. ;)
-
uprzedzam, że nie przyjmuję do wiadomości rad p.t. "przesiądź się na podwójne sitko
A my w płacz :-) Jak już jakimś cudem opanujesz powtarzalność to opatentuj sposób i sprzedaj za grube pieniadze.
-
Typowe pojedyncze sitka są o poprzeczkę odbijaka potłuc.
Jedną z najłatwiejszych i najtańszych dróg jest sitko do La Marzocco za 15 zł, w którym cała kawa mieści się w cylindrze a nie rozkłada się w całym sitku. O ile pasuje do kolby w Ascaso. Wtedy można liczyć na równą ekstrakcję, a nawet cremę.
(http://2.bp.blogspot.com/-OS-9mCbhH1Y/Vlnue0_96EI/AAAAAAAADGg/5qz6oWwJYp0/s1600/DSC_1880m.jpg)
-
Ja mam Basica zaledwie kilka dni ale używam pojedyńczego i dziś wyszlo mi ok 20 ml espesso w 25 sekund, ciut przymocno ubiłem, ale z racji tego ze po zmieleniu na rowno z krawedziami nie ubija sie tak jak w podwojnym sitku. Crema 3-4 mm i nawet takie pajączki były widoczne. Czyli kawy ciut mniej niż rowno z krawedziami, ubijamy i 25 sekund. Młynek i2 mini z ustawień fabrycznych z 5 obrotów w stronę drobniejszych. Ciasteczko też ładne wypadło.
Jeszcze mam filtr IMS precyzyjny do prysznica. Chociaż może to co według mnie ok nie jest ok dla kogoś innego :-D
-
z łaski swojej wrzuć filmik z ekstrakcji na pojedynczym sitku (oczywiście mowa o niezablokowanym)
-
http://youtu.be/Iwe-Oi3cSZQ (http://youtu.be/Iwe-Oi3cSZQ)
Filmik, chociaż trochę lżej powinienem ubić. Przy podwójnym byłoby ok 50ml, przy pojedyńczym trzeba albo grubiej mielić albo lżej ubijać.
-
Kawa wypływająca z wylewki powinna lecieć cienkim równomiernym i jednostajnym strumyczkiem. To co jest na filmiku to jest porażka, strumyczki kawy nie powinny tak tańczyć. Musisz troszkę popracować nad tym. Powodzenia.
-
Filmik, chociaż trochę lżej powinienem ubić. Przy podwójnym byłoby ok 50ml, przy pojedyńczym trzeba albo grubiej mielić albo lżej ubijać.
Człowieku nie pij tego to nie espresso a jakieś popłuczyny ;-)
-
Buu... czasami dobrze żyć w nieświadomości 😀
No to jak na razie chyba raz mi prawie wyszło ale z podwojnego, pamiętam poczułem smak czekolady w kawie.
A to podwójne, wydaje się stabilniejszy przepływ
youtu.be/F275Jg95NKw
-
Dalej wali z siłą wodospadu, niczym na gazowanej wodzie.
-
A kawa kiedy palona? I jaka?
-
Buu... czasami dobrze żyć w nieświadomości 😀
No to jak na razie chyba raz mi prawie wyszło ale z podwojnego, pamiętam poczułem smak czekolady w kawie.
A to podwójne, wydaje się stabilniejszy przepływ
youtu.be/F275Jg95NKw
A próbowałeś przed ekstrakcją najpierw przepuścić przez grupę gorącą wodę? Takie zjawisko zdarzało mi się zaobserwować gdy ekspres był zbyt mocno nagrzany, tyle tylko że ja mam bojler ;-)
-
Wodę przepuszczam przed, kawa Barca blue z lutego. Myślałem, że jak około 50ml w 25 sek to ok. Z tego co oglądam dłużej powinna lecieć taka czekoladka, krócej jaśniejsza.
-
50 ml to dla mieszanki z robustą raczej gdzie crema dopełnia objętość a nie 100% arabiki. Lepiej zaprzęgnij wagę i staraj się uzyskać napar ważący podwójną lub 2,5-krotną wagę użytej mielonki w kolbie. Na dzień dobry przyjdzie Ci skręcić młynek na drobniejsze mielenie.
-
Mniej więcej tak to powinno wyglądać. Zwróć uwagę na to, że strumień praktycznie w ogóle nie tańczy.
https://youtu.be/AFJ-ZfHSPNI
Marek.
-
Czyli 35ml z 14 gram, o tym nie słyszałem.
Jutro przestawię na drobniejsze mielenie.
-
Czyli 35ml z 14 gram, o tym nie słyszałem.
Jutro przestawię na drobniejsze mielenie.
Zacznij od tego co sprawdzone w kawiarniach i u ludzi:
Doza: 19g (chyba że masz za mało sitko, wtedy odpowiednio mniej, ale ratio chcesz wagowo mieć: 1:2).
Uzysk: 38g
Czas ekstrakcji: 25-34 sek.
Jak to będziesz miał to dalej możesz się bawić.
-
19g to chyba ciężko będzie zapiąć w Ascaso, tym bardziej przy sitku prysznica IMS - jest bardziej wypukłe.
-
...się ponownie wtrącę, ale chodziło o POJEDYNCZE sitko i POJEDYNCZĄ dozę czyli 7-8 gr kawy.
bo jak na razie wszystko wskazuje na to, że ta maszyna się do tego nie nadaje ;(
-
o POJEDYNCZE sitko i POJEDYNCZĄ dozę
Pojedyncze sitko Ascaso (jeśli ekspres nie ma OPV) jest bardzo trudne do opanowania, co nie znaczy, że nie możliwe.
-
Słuchajcie, a ja mam młynek I-1 Mini i ekspres DREAM, no i kilka pytań O0 :
1. W kawie znajduję drobinki — zwłaszcza, kiedy piję "czyste" espresso, nie americano (przy nim te drobinki są mniej widoczne, wiadomo — więcej wody). Na dnie filiżanki, po ostatnim łyku espresso, widać wyraźnie drobiny. Czasem wręcz czuć je na języku.
2. Praktycznie jakiej kawy bym nie użył, to młynek mieli mi ją w grudkach, które dodatkowo (jakby I-1 mini nie był wystarczająco bałaganiarski) powodują, że kawa sypie się poza portafilter podczas mielenia.
3. Jak dam 17-19g kawy i nawet całkiem mocno docisnę tamperem, to nijak nie uzyskam przestrzeni między sitkiem grupy a portafiltrem (czytałem coś tutaj o odległości "na monetę"). Po wyjęciu portafiltra z grupy widać na niej sporo zmielonej kawy. O co z tym chodzi?
Pan Janusz, który sprzedał mi sprzęt, na tak mi odpowiedział:
1. Częściowo to kwestia, jakiej używa się kawy, natomiast chodzi głównie o młynek. Płaska żarna — powiada Pan Janusz — mielą z różną grubością, są mniej powtarzalne jak te stożkowe, stąd część ziaren mam zmielonych w pył. Zdziwiło mnie to stwierdzenie prawdę mówiąc, ponieważ wcześniej czytałem gdzieś (tu?), że to właśnie płaskie żarna mielą dokładniej i równomierniej, przez co zaleca się je pod espresso... dlatego wybrałem I-1 ! :mhh:
2. Kwestia kawy. Wg. Pana Janusza prawdziwe włoskie mieszanki są inaczej- (nie pamiętam, czy mniej- czy bardziej-) oleiste i przez to nie sklejają się w grudki podczas mielenia.
3. Pan Janusz uczył mnie, że mam dać tyle kawy, by była na równi z rantem sitka w portafiltrze, a ubijać tak, aby po ubiciu ten załączany przez Ascaso do paczki z ekspresem tamper wystawał na ok. 2-3mm ponad rant sitka. Wydaje się to radą w punkt, bo wtedy mam te 17-19g kawy w filtrze.
No dobra. Tyle Pan Janusz. A Wy co byście odpowiedzieli na problemy 1-3?
:)
-
to nijak nie uzyskam przestrzeni między sitkiem grupy a portafiltrem
Mnóstwo wody w Wiśle upłynęło w trakcie naszych debat nad tym, w szczególności jak chodzi o Ascaso.
to młynek mieli mi ją w grudkach
Poczytaj sobie kilka ostatnio aktywnych wątków - w jednym z nich był pokazany śliczny patent z zamieszaniem kawy tuż przed mieleniem trzonkiem łyżeczki nieznacznie zwilżonym wodą. Rozwiązuje problemy z elektrostatyką jak ręką odjął.
Płaska żarna — powiada Pan Janusz — mielą z różną grubością, są mniej powtarzalne jak te stożkowe
Nie wiem, ale zawsze wydawało mi się (jak Tobie), że jest na odwrót.
-
Grudki niweluje tamping.
-
Grudki niweluje tamping.
Ja przed tampinguem używam wąskiego widelczyka do ciasta.
-
Które sitko IMS jest tym polecanym do pojedynczego espresso?
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
-
tym polecanym
Wszystkie, ale The Single w szczególności. Nie ma ich na stronie IMSa, za to możesz je znaleźć w katalogu LF, choć robi je IMS. Kiedyś, bardzo dawno temu, miał je w ofercie Roger.
Uważaj, bo gramatura jest dostosowana do LaMa - prysznic musi być raczej krótki. Do klasycznego prysznica grupy E61 (produkcji IMS) trzeba zakładać, że 7g wejdzie do sitka 8,5g
-
https://www.coffeedesk.pl/product/3699/Ims-Filtr-Grupy-Kalibrowany-1T-7-9G-H26-5
To?
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
-
To?
Nie.
To (https://akcesoriabaristy.pl/pl/p/IMS-The-Single-sitko-o-pojemnosci-9%2C5-g/1891)
-
prysznic musi być raczej krótki.
Raczej niski :).
-
Ja przed tampinguem używam wąskiego widelczyka do ciasta.
Nigdy takich egzorcyzmów nie stosuję. Kolisty ruch tampera niweluje wsad.
-
Raczej niski .
Jak zwał, tak zwał. Mam nadzieję, że wiadomo, o co chodzi.