Autor Wątek: Kawa ziarnista latte i capucino  (Przeczytany 16467 razy)

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4425
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Kawa ziarnista latte i capucino
« dnia: 01 Lipiec 2014, 10:53:12 »
Tak jak w temacie proszę mnie na kierunkować na kawę która najbardziej pasuje do cappuccino i latte. Kupno tylko i wyłącznie przez net.

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Kawa ziarnista latte i capucino
« Odpowiedź #1 dnia: 01 Lipiec 2014, 11:01:52 »
Kawa mistrzów :P - Kenia Superstar od Gorana. W mleku nic nie traci z tego co ma w espresso, a dzięki dobremu mleku jest obłędnie słodka. Taka czekolada 40-50% kakao, z mnóstwem słodyczy i delikatnymi czarnymi porzeczkami.
LMWDP #469

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4830
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
Odp: Kawa ziarnista latte i capucino
« Odpowiedź #2 dnia: 01 Lipiec 2014, 11:02:26 »
Masz dwie drogi:
  • Sztandarowe produkty dużych palarni typu: Arcafe (np. Roma - dla mnie OK), LaBrasiliana (np. Marfisa), Mokito (Bianco), Agust (np. Natura Equa), Messeta, Pellini itd.
  • Kawa z małych palarni - jak np. Ariadna od Antonia czy coś fajnego od Gorana

Obie drogi są dobre i w przypadku kaw mlecznych w każdym wypadku będziesz zadowolony. Ostatnio piłem Arcafe Roma i była świetna oraz jakąś Etipopie od Gorana (nie pamiętam niestety dokładniej) i też była fantastyczna z mlekiem.
Moja Lepsza Połówka uwielbia Mokito Bianco, zaś w pracy pijają Pellini Vivace (z automatu)

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Kawa ziarnista latte i capucino
« Odpowiedź #3 dnia: 01 Lipiec 2014, 11:18:40 »
Etipopie od Gorana (nie pamiętam niestety dokładniej) i też była fantastyczna z mlekiem.

Może Mocca Harrar - też jest pycha
LMWDP #469

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4830
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
Odp: Kawa ziarnista latte i capucino
« Odpowiedź #4 dnia: 01 Lipiec 2014, 11:21:09 »
Manfred, będziesz na spotkaniu w Rafie w sobotę na drugim panelu? Jeśli tak (a ja nie zapomnę) to Ci przywiozę kilka dkg czegoś fajnego  :)

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4425
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Kawa ziarnista latte i capucino
« Odpowiedź #5 dnia: 01 Lipiec 2014, 11:33:20 »
No to nie mam innego wyjścia jak przyjechać.

Offline KrzychK

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1371
  • Ekspres: Vibiemme Junior BD
  • Młynek: Macap MC4
Odp: Kawa ziarnista latte i capucino
« Odpowiedź #6 dnia: 01 Lipiec 2014, 11:35:47 »
Początek to przeca, więc żadnych z kwaskami czy innymi cudami (to jeszcze nie ten etap).
Czekolada i ciemniejsze palenie - kawy z (m.in.) Silesii już Krzysio wymienił, ale ja dopisze

Caffen DELIZIA (to nie top, ale na początek w ciemniejszym i słodszym paleniu)
Agust BAR SUPER to samo
To od Silesiusów, postaraj się o upust
powyższe włoskie ciemne palenie

zaś minimalnie jaśniejszą, ale czekoladową Ariadnę od Antonia mogę z czystym sumieniem na początek polecić.

Początkowo szkoda IMHO większej kasy na cud/"mniód"/orzeszki, a każde 20 zł przeznaczać na kolejne paczki kawy aby testować/smakować/uczyć kubki smakowe - dlatego unikałbym topowych mieszanek.
ale to moje zdanie

Online Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Kawa ziarnista latte i capucino
« Odpowiedź #7 dnia: 01 Lipiec 2014, 11:38:25 »
Spinka, co świetne dla Ciebie, dla innych takie sobie... Dla mnie Roma jest spalona ;).
« Ostatnia zmiana: 01 Lipiec 2014, 11:41:05 wysłana przez Antonio »

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4830
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
Odp: Kawa ziarnista latte i capucino
« Odpowiedź #8 dnia: 01 Lipiec 2014, 11:44:49 »
Zgadzam się, dlatego napisałem że dla mnie i do tego z mlekiem  :)

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Kawa ziarnista latte i capucino
« Odpowiedź #9 dnia: 01 Lipiec 2014, 11:55:34 »
Początek to przeca
Po przeczytaniu relacji manfreda z festiwalu nie wiem czy to taki standardowy początek. Niewielu znam początkujących, którzy zachwycą się kawą Johan & Nyström z syfonu.

Offline KrzychK

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1371
  • Ekspres: Vibiemme Junior BD
  • Młynek: Macap MC4
Odp: Kawa ziarnista latte i capucino
« Odpowiedź #10 dnia: 01 Lipiec 2014, 12:56:59 »
Starymi czasy, będąc u Eli i Andrzeja - piłem ichnie fajne espresso, naprawdę fajne kwiatowe. To samo, "wyprodukowane" u mnie espresso było zdecydowane,
kwaskowe, gwałtowne. Gdzieś kwiatowe aromaty, okrągłość i delikatny jedwab uleciały...

Nie zawsze to co wypijemy u kogoś z przysłowiowym mlaskaniem, równie dobrze smakuje we własnym wykonaniu (zarówno sprzęt jak i umiejętności).

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4425
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Kawa ziarnista latte i capucino
« Odpowiedź #11 dnia: 01 Lipiec 2014, 13:10:56 »
Początek to przeca
Po przeczytaniu relacji manfreda z festiwalu nie wiem czy to taki standardowy początek. Niewielu znam początkujących, którzy zachwycą się kawą Johan & Nyström z syfonu.
A to źle bo mi psisam Bogu strasznie zasmakowala.

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Kawa ziarnista latte i capucino
« Odpowiedź #12 dnia: 01 Lipiec 2014, 13:50:35 »
Moim zdaniem to całkiem dobrze, ale dość nietypowo jak na początek. Początki najczęściej są mleczne, czekoladowe, orzechowe, byle-nie-kwaśne, często z cukrem, z syropami, deserowo, espresso początkowo jawi się najczęściej jako napar pełen przyjemnej goryczy, owoce i obrzydzenie do spalenizny przychodzą z czasem, a czasem nie podchodzą wcale.
Czarna kawa ze Szwecji z syfonu trochę się rozmija z powyższym, a więc i ze standardowymi początkami, dlatego też nie wiem czy standardowo początkowe mieszanki będą i dla Ciebie odpowiednie, czy jednak nie zacząć z wysokiego C.

A może piłeś coś jeszcze na festiwalu co Ci zasmakowało, a pamiętasz nazwę?

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4425
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Kawa ziarnista latte i capucino
« Odpowiedź #13 dnia: 01 Lipiec 2014, 21:12:41 »
Piłem jeszcze dwa espresso z ascaso i wszech kawy. Tylko że byłem potrzepany i nie skupiłem się na smakach tylko biegałem w kółko. Powiem tak dziś rozegrałbym to inaczej.

cafe1

  • Gość
Odp: Kawa ziarnista latte i capucino
« Odpowiedź #14 dnia: 27 Lipiec 2014, 18:03:26 »
Dla mnie najlepsza kawa to Pellini Aroma Oro. Jest łagodna w smaku i bardzo aromatyczna.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi