Autor Wątek: Caffe Ferrani Caffe Imola czy ktoś ją zna?  (Przeczytany 2846 razy)

Offline adiki

  • Wiadomości: 154
  • Ekspres: Bezzera DUO TOP DE, ex Jura ENA8
  • Młynek: Ceado E6P
Caffe Ferrani Caffe Imola czy ktoś ją zna?
« dnia: 05 Luty 2023, 11:53:24 »
Czy ktoś zna może taka kawę ze zdjęcia? Piłem ją jakiś czas temu w jednej z krakowskich restauracji. Espresso było gęste i czekoladowe a kwaski bardzo bardzo minimalne. Z chęcią wypróbowałbym ją u siebie. Ktoś wie czy takie coś da się w ogóle kupić gdzieś? Google mi zupełnie nie pomaga w tej kwestii.
« Ostatnia zmiana: 05 Luty 2023, 12:01:36 wysłana przez adiki »
Wyszukiwarka kaw z polskich palarni zpalarni.pl

Offline Janusz Mężczyzna

    • CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 4815
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
Odp: Caffe Ferrani Caffe Imola czy ktoś ją zna?
« Odpowiedź #1 dnia: 05 Luty 2023, 16:57:02 »
Zadzwoń lub napisz do dystrybutora - jest na opakowaniu. PK COMPANY TRADE Sp. z o.o. Kraków.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline adiki

  • Wiadomości: 154
  • Ekspres: Bezzera DUO TOP DE, ex Jura ENA8
  • Młynek: Ceado E6P
Odp: Caffe Ferrani Caffe Imola czy ktoś ją zna?
« Odpowiedź #2 dnia: 13 Kwiecień 2023, 15:11:57 »
Udało mi się załatwić te kawę od dystrybutora w Krakowie. Kawa jest mocno palona, ciemne ziarna, na opakowaniu widnieje data palenia 6 marca. Aby dojść z czasem do ładu musiałem ją dużo drobniej zmielić, ale to co cały czas obserwuje to to że strumień który wypływa z wylewki jest zdecydowanie grubszy niż z wszystkich kaw które dotychczasowo piłem. W filiżance pojawia się porządna ilość piany, zakładam że to z powodu dużej ilość CO2. Poniżej przesyłam zdjęcia. Temperature mam ustawioną na 92 stopnie, doza 18g, czas ~30s na wyjściu 37g było, kawa jest mocno gorzka, nie do końca mi smakuje. Poniżej przesyłam zdjęcia. Czy to normalne że tyle crema'y się pojawia dla ciemnych paleń? Pierwszy raz coś takiego obserwuję.

Edit: z tego co czytam trzeba zejść z temperaturą na jakieś 88-90 stopni.


 
« Ostatnia zmiana: 13 Kwiecień 2023, 15:23:01 wysłana przez adiki »
Wyszukiwarka kaw z polskich palarni zpalarni.pl

Offline Janusz Mężczyzna

    • CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 4815
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
Odp: Caffe Ferrani Caffe Imola czy ktoś ją zna?
« Odpowiedź #3 dnia: 13 Kwiecień 2023, 15:36:11 »
Podejrzewam, że nie jest to kwestia ciemnego palenia lecz zawartości Robusty w tej kawie. Na opakowaniu nie ma informacji o składzie tej mieszanki (blend). Podpytaj się może dystrybutora ile procentowo jest w niej kaw odmiany Arabica a ile Robusty.
My ostatnio otrzymaliśmy z północnych Włoch kawy pięknie opisane na tyle opakowania - pełny opis sensoryczny i opis składu mieszanki. No i nie były aż tak ciemno palone...Jak widać niektóre włoskie palarnie zaczynają coraz bardziej szanować klienta i wychodzić naprzeciw jego oczekiwaniom.
« Ostatnia zmiana: 13 Kwiecień 2023, 15:40:53 wysłana przez Janusz »
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10514
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Caffe Ferrani Caffe Imola czy ktoś ją zna?
« Odpowiedź #4 dnia: 13 Kwiecień 2023, 15:56:32 »
Mnóstwo robusty i tyle. Im mniejsza temperatura zaparzania (może nawet 82-84 stopnie), tym mniej będzie goryczy. Espresso z takiego materiału powinno być możliwie "krótkie" -- ristretto.

Offline adiki

  • Wiadomości: 154
  • Ekspres: Bezzera DUO TOP DE, ex Jura ENA8
  • Młynek: Ceado E6P
Odp: Caffe Ferrani Caffe Imola czy ktoś ją zna?
« Odpowiedź #5 dnia: 13 Kwiecień 2023, 16:21:04 »
Tyle piany to nawet Mefisto nie miał :/
Wyszukiwarka kaw z polskich palarni zpalarni.pl

Offline Jka57 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1916
  • Ekspres: Kolbowy, dźwigniowy, 3 przelewowe i kilka innych do przelewania
  • Młynek: 5 elektrycznych + 2 ręczne
Odp: Caffe Ferrani Caffe Imola czy ktoś ją zna?
« Odpowiedź #6 dnia: 13 Kwiecień 2023, 16:43:51 »
Tyle piany to nawet Mefisto nie miał

Zacytowana kawa u mnie wyszła tak :) nie jest źle.

MEFISTO.jpg

Ale miałem inną o taką i w tej to dopiero było 'piiiiany"

DECISO - MOKASIRS.jpg

DECISO - MOKASIRS1.jpg

Jka
Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10514
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Caffe Ferrani Caffe Imola czy ktoś ją zna?
« Odpowiedź #7 dnia: 13 Kwiecień 2023, 16:53:03 »
Deciso e persistente -- o tak! ;)

Offline Jka57 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1916
  • Ekspres: Kolbowy, dźwigniowy, 3 przelewowe i kilka innych do przelewania
  • Młynek: 5 elektrycznych + 2 ręczne
Odp: Caffe Ferrani Caffe Imola czy ktoś ją zna?
« Odpowiedź #8 dnia: 13 Kwiecień 2023, 17:40:02 »
Deciso e persistente

Możesz coś więcej o tej kawie, ja ją dostałem w prezencie.
Wiem że była chwilę na "Alle-drogo" ale więcej już na nią w kraju nie natrafiłem.

Jka
Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10514
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Caffe Ferrani Caffe Imola czy ktoś ją zna?
« Odpowiedź #9 dnia: 13 Kwiecień 2023, 19:59:49 »
Nic, tylko się przyczepiłem do tego sloganu: zdecydowana i o długim posmaku :). MokaSirs:

Cytat: mokasirs.com
In 1954 "Cavalier Giovanni Migliorini" founded his coffee roasting company in the hearth of Pavia and called it Moka Sirs's because his coffee was to be the "Lord of Coffee" in taste and quality.
« Ostatnia zmiana: 13 Kwiecień 2023, 20:02:22 wysłana przez Antonio »

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi