forum.wszystkookawie.pl

Opinie, testy i porównania => Kawa => Wątek zaczęty przez: adiki w 05 Luty 2023, 11:53:24

Tytuł: Caffe Ferrani Caffe Imola czy ktoś ją zna?
Wiadomość wysłana przez: adiki w 05 Luty 2023, 11:53:24
Czy ktoś zna może taka kawę ze zdjęcia? Piłem ją jakiś czas temu w jednej z krakowskich restauracji. Espresso było gęste i czekoladowe a kwaski bardzo bardzo minimalne. Z chęcią wypróbowałbym ją u siebie. Ktoś wie czy takie coś da się w ogóle kupić gdzieś? Google mi zupełnie nie pomaga w tej kwestii.
(https://i.ibb.co/37T3Zqf/43026-E02-B59-D-4496-9-B3-D-8-F426-D42620-E.jpg) (https://ibb.co/JKc1J4x)
Tytuł: Odp: Caffe Ferrani Caffe Imola czy ktoś ją zna?
Wiadomość wysłana przez: Janusz w 05 Luty 2023, 16:57:02
Zadzwoń lub napisz do dystrybutora - jest na opakowaniu. PK COMPANY TRADE Sp. z o.o. Kraków.
Tytuł: Odp: Caffe Ferrani Caffe Imola czy ktoś ją zna?
Wiadomość wysłana przez: adiki w 13 Kwiecień 2023, 15:11:57
Udało mi się załatwić te kawę od dystrybutora w Krakowie. Kawa jest mocno palona, ciemne ziarna, na opakowaniu widnieje data palenia 6 marca. Aby dojść z czasem do ładu musiałem ją dużo drobniej zmielić, ale to co cały czas obserwuje to to że strumień który wypływa z wylewki jest zdecydowanie grubszy niż z wszystkich kaw które dotychczasowo piłem. W filiżance pojawia się porządna ilość piany, zakładam że to z powodu dużej ilość CO2. Poniżej przesyłam zdjęcia. Temperature mam ustawioną na 92 stopnie, doza 18g, czas ~30s na wyjściu 37g było, kawa jest mocno gorzka, nie do końca mi smakuje. Poniżej przesyłam zdjęcia. Czy to normalne że tyle crema'y się pojawia dla ciemnych paleń? Pierwszy raz coś takiego obserwuję.

Edit: z tego co czytam trzeba zejść z temperaturą na jakieś 88-90 stopni.

(https://i.ibb.co/tbKPGRJ/IMG-2011.jpg) (https://ibb.co/tbKPGRJ) (https://i.ibb.co/Pj8jbzd/IMG-2012.jpg) (https://ibb.co/Pj8jbzd) (https://i.ibb.co/vVnNt5d/IMG-2014.jpg) (https://ibb.co/vVnNt5d)
 
Tytuł: Odp: Caffe Ferrani Caffe Imola czy ktoś ją zna?
Wiadomość wysłana przez: Janusz w 13 Kwiecień 2023, 15:36:11
Podejrzewam, że nie jest to kwestia ciemnego palenia lecz zawartości Robusty w tej kawie. Na opakowaniu nie ma informacji o składzie tej mieszanki (blend). Podpytaj się może dystrybutora ile procentowo jest w niej kaw odmiany Arabica a ile Robusty.
My ostatnio otrzymaliśmy z północnych Włoch kawy pięknie opisane na tyle opakowania - pełny opis sensoryczny i opis składu mieszanki. No i nie były aż tak ciemno palone...Jak widać niektóre włoskie palarnie zaczynają coraz bardziej szanować klienta i wychodzić naprzeciw jego oczekiwaniom.
Tytuł: Odp: Caffe Ferrani Caffe Imola czy ktoś ją zna?
Wiadomość wysłana przez: Antonio w 13 Kwiecień 2023, 15:56:32
Mnóstwo robusty i tyle. Im mniejsza temperatura zaparzania (może nawet 82-84 stopnie), tym mniej będzie goryczy. Espresso z takiego materiału powinno być możliwie "krótkie" -- ristretto.
Tytuł: Odp: Caffe Ferrani Caffe Imola czy ktoś ją zna?
Wiadomość wysłana przez: adiki w 13 Kwiecień 2023, 16:21:04
Tyle piany to nawet Mefisto nie miał :/
Tytuł: Odp: Caffe Ferrani Caffe Imola czy ktoś ją zna?
Wiadomość wysłana przez: Jka57 w 13 Kwiecień 2023, 16:43:51
Tyle piany to nawet Mefisto nie miał

Zacytowana kawa u mnie wyszła tak :) nie jest źle.

 [ You are not allowed to view attachments ]

Ale miałem inną o taką i w tej to dopiero było 'piiiiany"

 [ You are not allowed to view attachments ]

 [ You are not allowed to view attachments ]

Jka
Tytuł: Odp: Caffe Ferrani Caffe Imola czy ktoś ją zna?
Wiadomość wysłana przez: Antonio w 13 Kwiecień 2023, 16:53:03
Deciso e persistente -- o tak! ;)
Tytuł: Odp: Caffe Ferrani Caffe Imola czy ktoś ją zna?
Wiadomość wysłana przez: Jka57 w 13 Kwiecień 2023, 17:40:02
Deciso e persistente

Możesz coś więcej o tej kawie, ja ją dostałem w prezencie.
Wiem że była chwilę na "Alle-drogo" ale więcej już na nią w kraju nie natrafiłem.

Jka
Tytuł: Odp: Caffe Ferrani Caffe Imola czy ktoś ją zna?
Wiadomość wysłana przez: Antonio w 13 Kwiecień 2023, 19:59:49
Nic, tylko się przyczepiłem do tego sloganu: zdecydowana i o długim posmaku :). MokaSirs:

Cytat: mokasirs.com
In 1954 "Cavalier Giovanni Migliorini" founded his coffee roasting company in the hearth of Pavia and called it Moka Sirs's because his coffee was to be the "Lord of Coffee" in taste and quality.