Autor Wątek: The Gabi Master A  (Przeczytany 73198 razy)

Offline TK Mężczyzna

  • Wiadomości: 90
  • Ekspres: Ascaso Dream; Aeropress; Hario V01; GAT 3tz; tygielek
  • Młynek: MSJ; Rhinowares; stare ręczne stożki
Odp: The Gabi Master A
« Odpowiedź #255 dnia: 02 Sierpień 2018, 22:06:47 »
Czy Gabi pasuje na Hario V60-01 Server?

Dziś w końcu sprawdziłem

Pasuje, ale nie jest idealnie wypoziomowane.


Czy tak chcesz tego używać?

Offline mr_blend Mężczyzna

    • Palarnia Blend
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 1089
    • Palarnia Blend
  • Ekspres: Conti Ace
  • Młynek: San Remo SR50 EVO
Odp: The Gabi Master A
« Odpowiedź #256 dnia: 03 Sierpień 2018, 22:02:38 »
Czy Gabi pasuje na Hario V60-01 Server?

Dziś w końcu sprawdziłem

Pasuje, ale nie jest idealnie wypoziomowane.


Czy tak chcesz tego używać?

To nie jest server :D

Dziś sprawdzałem w pracy i działa z karafką Hario 300ml tylko trzeba odwrócić pierścień na samym końcu wystającym brzegiem do góry.


Offline TK Mężczyzna

  • Wiadomości: 90
  • Ekspres: Ascaso Dream; Aeropress; Hario V01; GAT 3tz; tygielek
  • Młynek: MSJ; Rhinowares; stare ręczne stożki
Odp: The Gabi Master A
« Odpowiedź #257 dnia: 04 Sierpień 2018, 01:05:13 »
Czy Gabi pasuje na Hario V60-01 Server?

Dziś w końcu sprawdziłem

Pasuje, ale nie jest idealnie wypoziomowane.


Czy tak chcesz tego używać?

To nie jest server :D

Dziś sprawdzałem w pracy i działa z karafką Hario 300ml tylko trzeba odwrócić pierścień na samym końcu wystającym brzegiem do góry.

Racja Zobaczyłem V60-01 i dopowiedziałem sobie resztę.

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3458
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: The Gabi Master A
« Odpowiedź #258 dnia: 10 Marzec 2019, 15:17:30 »
Cytat: Karolinka
I jak próby? Ciekawi mnie czy łatwiejsze i szybsze od oxo.
Fajna sprawa na wyjazdy dla blondyny :) a polewanie v60 z kubka lub prosto z czajnika to nie najleprzy pomysł ;)

Oxo nie mam, ale sam proces parzenia banalnie prosty. Gabi swoje odstał, dziś w końcu premierowa kawa.
12 gram kawy, 200 gram wody. Mielenie takie same jak używam przy Kalicie 24/400. 4 S na Forte BG.
Wrzuciłem filtr, przelałem wodą z kranu.
Kawa.
Budowa wieży.
Woda od razu po zagotowaniu. Górny pojemnik mieści około 150 ml, trzeba wolno dolewać, żeby dojść do 200 ml.
Całość koło 3 minut.

Wyszło bardzo przyjemnie.
Ale kolejną próbę zmodyfikuję, żeby było prościej. Wleję 50 gram wody bezpośrednio na kawę, i resztę do pełna przez wieżę. Celem, jest taki przepis, który można będzie wykonywać bez patrzenia na wagę wody. Tak, żeby i blondyn dał sobie radę.



Offline siewcu Mężczyzna

  • Wiadomości: 5082
  • Ekspres: LaPa EP
  • Młynek: Aergrind
Odp: The Gabi Master A
« Odpowiedź #259 dnia: 10 Marzec 2019, 16:11:21 »
Zobacz ile wyjdzie dolewając na dole do pełna, zamieszać i na górę do pełna ;)

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3458
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: The Gabi Master A
« Odpowiedź #260 dnia: 11 Marzec 2019, 09:33:25 »
Taki jest plan :)

Offline Mader Mężczyzna

  • Wiadomości: 678
  • Ekspres: Aeropress, Drip V60-02, Kalita, Clever Drip, Gabi Master A
  • Młynek: Comandante C40 MK3 Iron Heart
Odp: The Gabi Master A
« Odpowiedź #261 dnia: 11 Marzec 2019, 12:49:06 »
Taki jest plan :)
A jak zmierzysz 50g bez wagi?

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3458
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: The Gabi Master A
« Odpowiedź #262 dnia: 11 Marzec 2019, 16:56:07 »
Zmierzę wagą, narysuję krechę i będzie mniej więcej :)

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3458
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: The Gabi Master A
« Odpowiedź #263 dnia: 11 Marzec 2019, 20:39:45 »
12 gram kawy + 50 gram wody, prosto z konewki na kawę. Tak mniej więcej do połowy zbiorniczka to wychodzi.
Wieża i reszta - 150 ml.
Woda kończy przelewać się z wieży w 2:30.
3:20 koniec ekstrakcji.
Ekstra. O to chodziło :) 

Offline Miklas Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3244
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: The Gabi Master A
« Odpowiedź #264 dnia: 11 Marzec 2019, 21:05:28 »
Fajnie, cieszę się, że Ci podeszło  :ok: :)

Marek.
https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline Mader Mężczyzna

  • Wiadomości: 678
  • Ekspres: Aeropress, Drip V60-02, Kalita, Clever Drip, Gabi Master A
  • Młynek: Comandante C40 MK3 Iron Heart
Odp: The Gabi Master A
« Odpowiedź #265 dnia: 12 Marzec 2019, 10:07:22 »
Prostota jest najlepsza.

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3458
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: The Gabi Master A
« Odpowiedź #266 dnia: 12 Marzec 2019, 23:18:31 »
Dziś już tylko na oko ;)
12,3 gram ustawione na Forte BG.
Woda po zagotowaniu do połowy pojemniczka, wieża, reszta wody do pełna.
3:30, kawa gotowa.
Na oko tak dobra jak wczoraj.

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3458
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: The Gabi Master A
« Odpowiedź #267 dnia: 14 Marzec 2019, 22:57:25 »
Sukces. Pierwszy samodzielny przelew lepszej połowy :)

Gabi.jpg

Online krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6157
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: The Gabi Master A
« Odpowiedź #268 dnia: 14 Marzec 2019, 23:23:00 »
Na oko tak dobra jak wczoraj
Na oko każda kawa może być tak samo dobra, czyli trochę piekąca. ;)

Pierwszy samodzielny przelew lepszej połowy
Gratuluję, takie udogodnienia powinny być w każdym domu, to może ludzie częściej doceniali by dobrą kawę  . Moja żona samodzielnie robi tylko kawę w tygielku. :)

Offline uman Mężczyzna

  • Wiadomości: 439
  • Ekspres: Lelit Victoria, kawiarka, aeropress, V60
  • Młynek: Niche, Kingrinder K6, Porlex mini
Odp: The Gabi Master A
« Odpowiedź #269 dnia: 15 Marzec 2019, 08:26:28 »
I to się samo tak robi,  żadnych czarów-marów z konewkami? Chyba muszę się tym zainteresować. Zgaduję, ze wystarczy dobrać odpowiedni przemiał, temperaturę i będzie smacznie?

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi