A klasyfikację która kawa jest dobra, bardzo dobra, doskonała albo inna znajdę w którym miejscu? I kto tę klasyfikację wymyślił? No i oczywiście jak ona jest przyznawana, chyba że dla Was punktacja SCA jest dogmatem i żaden inny czynnik nie ma wpływu na jakość wypalonego ziarna.
Poza tym... Poważnie? Informacje jak dla ludzi którzy nie mają pojęcia o kawie innej niż z marketu? I to opisane jako dane techniczne?
Generalnie kawa jest dla wszystkich, nie dla wybranych. Chętnie to jakoś fajniej opiszę.
A klasyfikację która kawa jest dobra, bardzo dobra, doskonała albo inna znajdę w którym miejscu? I kto tę klasyfikację wymyślił? No i oczywiście jak ona jest przyznawana, chyba że dla Was punktacja SCA jest dogmatem i żaden inny czynnik nie ma wpływu na jakość wypalonego ziarna.
"Jakość Bardzo dobra (85 punktów SCA)"
Tak, trzymamy się SCA, jeżeli znasz jakieś inne, dobrze udokumentowane źródła i zasady - to proszę podeślij, chętnie poznam alternatywne.
https://sca.coffee/research/protocols-best-practices/ - i tam masz: Cupping PROTOCOLS i potem Final Scoring:
Total Score Quality Classification
90-100 - Outstanding - Specialty
85-99.99 - Excellent - Specialty
80-84.99 - Very Good - Specialty
< 80.0 - Below Specialty Quality - Not Specialty
Co do opisu smaku, to jakbym tego nie zrobił, zawsze pozostanie pole do zrobienia czegoś lepiej.
Nie chcąc kopiować istniejących rozwiązań w innych palarniach, postawiliśmy na prostotę.
"Moc: 3/5
Kwasowość: 1/5
Słodycz: 5/5
Aromat: 3/5"
- można by to było ubrać w wykres, dodać info o body - chętnie to doprecyzuję, macie jakieś pomysły - to chętnie je przyjmę!