witam,
zastanawiałem się, czy założyć nowy temat czy też podpiąć go do istniejących już tematów o Profitec Pro 700, ale ponieważ w poprzednich tematach od bardzo dawna nie było żadnej odpowiedzi postanowilem założyć nowy temat.
posiadam od ponad 2 lat ten ekspres i ogólnie jestem z niego bardzo zadowolony.
jedyne co mnie od jakiegoś czasu zastanawia to jak wymusić na tym ekspresie, aby przez dłuższy czas utrzymywał taką samą moc pary.
obecnie jak zaczynam speiniać mleko to na manometrze jestok. 1,2 bara, ale w miarę spieniania ta wartość zaczyna bardzo szybko spadać i po kilku może kilkunastu sekundach jest już tylko 0,5 bara.
w momencie kiedy na manometrze jest tylko 0,5 bara spienianie idzie bardzo wolno i dodatkowo chyba zmienia trochę konsystencję mleka (albo tylko mi się tak wydaje
)
na podstawie moich obserwacji widzę, że jak ciśnienie spadnie do ok. 0,5 bara to dopiero wtedy ekspres włącza mocniejszy poziom grzania wody w bojlerze gdyż po jakimś czasie ciśnienie zaczyna powolutku rosnać nawet jak ciągle mam otwarty zawór, co świadczy chyba o tym, że sama moc grzałki jest może nawet wystarczająca, ale może uruchamia się zbyt późno.
czy macie jakiś sposób, aby dłużej utrzymywać wyższe ciśnienie pary czyli powyżej 1,0 bara?
ten model Profitec ma osobny 2.0L zbiornik na parę więc jak na domowy ekspres to chyba jeden z większych (inne w większości mają 1.7-1.87L) więc jestem ciekawy czy inne osoby też zauważają ten sam problem.
ja jakbym chciał spienieć większą ilośc mleka np. na 2 kawy latte machiatto za jednym razem w dzbanku 0,9L, gdzie wlewam pewno ok. 0,5L mleka to mleko nigdy nie wychodzi ładnie spienione, gdyż to spienianie trwa powyżej 1 minuty i dosyć długo odbywa się przy ciśnieniu 0,5 bara.
P.S.
Ostatnio byłem u kolegi, który ma w małej kawiarni stosunkowo tani ekspres jak na kawiarnię model Saeco Aroma Compact SE 100, który ma jeden boiler ale o pojemności 4.9L.
W tym ekspresie moc pary w czasie spieniania była prawie zawsze taka sama i oscylowała ok. 1,2-1,4 bara, dlatego spienianie szło bardzo szybko i finalnie konsystencja mleka była trochę inne niż u mnie.
.