Cześć wszystkim,
Chciałbym poradzić się Was w sprawie drugiego w mojej karierze domowego baristy ekspresu kolbowego. Ma to dla mnie o tyle duże znaczenie ponieważ po obecnym sprzęcie chciałbym przerzucić się na coś co da mi już większe możliwości ale nadal będzie dość tanie. Nie chcę wydawać dużo kasy na urządzenie, które już w zamyśle ma być tylko kolejnym krokiem do tego ostatecznego rozwiązania (wiem jak to jest, ostateczne to ono będzie na jakiś czas, ale na ten moment przyjmuję że o lepszej maszynie nie będę marzył).
Zacznę może od stanu obecnego tzn. jaki mam sprzęt, jakie umiejętności oraz jaką kawę i ile jej będę robił.
Obecnie posiadam ekspres kolbowy Krupps XP3440 z zamontowanym sitkiem bezciśnieniowym (najtańszym jakie znalazłem na Ali) oraz młynek Graef CM702. Jeśli chodzi o kawę to na razie eksperymentuję z różnymi palarniami i markami. Docelowo chciałbym znaleźć jedną mieszankę do kaw mlecznych której schodziło by dużo i drugą, której używałbym w znacznie mniejszej ilości jako kawa do espresso (razem z dziewczyną pijemy raczej kawy mleczne ale po kupieniu młynka i wypróbowaniu kilku różnych kaw spodobało mi się picie samego espresso). Ekspres dziennie robiłby co najmniej cztery kawy, dwie rano i dwie po południu+ czasami jedną, maksymalnie dwie kawy dodatkowo.
Jeśli chodzi o wymagania co do ekspresu to dobrze by było jeśli miałby grupę 58mm ponieważ mógłbym już zacząć kompletować zestaw akcesoriów jak np. porządny tamper ( na razie używam takiego wydrukowanego na drukarce
), przystawka do dozowania kawy itd. Chciałbym wydać do 1500zł, nie więcej bo tak jak napisałem, jest to już zamyśle jest urządzenie przejściowe. W tej cenie nie oczekuję super stabilności temperaturowej ani że ciśnienie na grupie będzie stale równe 9 barów. Chciałbym natomiast mieć jakąś kontrolę nad tymi parametrami bo w obecnym sprzęcie raczej nie za wiele mogę zdziałać.
Jeśli chodzi o młynek to można tą kwestię pominąć. Na razie używam Graef-a ale w planach jest budowa własnego młynka opartego o płaskie żarna 83mm od Mazzera i elektronicznie sterowaną prędkością obrotową. Projekt będę chciał zrealizować przed kupnem nowego ekspresu. Jeśli jednak stwierdzę, że nie chcę poświęcać czasu na budowę własnego urządzenia to najpierw wymienię młynek na coś w rodzaju Eureki Minion Specialita albo Rocket Espresso Faustino.
Szukając czegoś interesującego w tej cenie natknąłem się tylko na Graefa Pivallę i Gaggię Classic. Graefa praktycznie nikt nie używa a wygląda na całkiem spoko urządzenie, są dostępne oryginalne filtry bezciśnieniowe, w zestawie dorzucana jest druga kolba do używania z kapsułkami, która jest bez dna więc można już coś pokombinować. Gaggia znowu ma mało miejsca pod kolbą i nie wiem czy wejdzie tam waga + szklanki/filiżanki.
Piszcie, krytykujcie, doradzajcie, jestem otwarty i ciekawy Waszych pomysłów
Pozdrawiam,
Wojtek