Dzień dobry,
chcę kupić mój pierwszy ekspres kolbowy i po rozeznaniu się na forum uznałam, że dobrym pomysłem będzie wybranie używanej Gaggii Classic.
Znalazłam dwie opcje:
1. Dwuletni ekspres, używany 3-4 razy dziennie, co najmniej raz w miesiącu czyszczony i odkamieniany, wymieniona dysza spieniająca na tę z ekspresu Rancilio Silvia, wymieniona wylewka łyżki na aluminiową.
2. 4-5 letni ekspres, używany do robienia dwóch kaw w weekendy, ok. dwa lata temu był na kompleksowym przeglądzie, od roku siedzi nieużywany.
Wspólne cechy dla obydwu: niewymieniane uszczelki od dwóch lat (po kupnie zapewne będę musiała się tym zająć), jednak nic nie przecieka i właściciele piszą, że urządzenia są 100% sprawne.
Do tej pory pracowałam w kawiarni w stylu włoskim (1 rok) z ekspresem ciśnieniowym, przez co obsługa nie będzie mi sprawiać problemu. Jednak jestem kompletnym laikiem, jeśli chodzi o sprawy techniczne przy wyborze urządzenia - dodatkowo w obecnej sytuacji (zamknięcie kawiarni przez pandemię) nie mogę sobie pozwolić na nietrafiony zakup.
Bardzo proszę o poradę, która z wymienionych opcji jest lepsza.