Są to ekspresy z tej samej półki cenowej, jeden i drugi to solidne i proste oraz bezawaryjne konstrukcje wyprodukowane we Włoszech. Tutaj remis. Różnice są niewielkie: Gaggia ma nieco mniejszy bojler, w którym podgrzewana jest woda do przygotowania kawy. Ma on pojemność 150ml (w Annie jest większy - ma 250ml). Stosunkowo mniejszy bojler może mieć znaczenie, jeśli chciałbyś przyrządzać kawę za kawą, woda musi się zagrzać w bojlerze, a to trwa jakiś czas. W tym starciu minimalny plus dla Anny. W Gaggii bojler jest wykonany z aluminium (w Annie jest mosiężny). W tym starciu remis. Sitka w kolbie mają w Gaggii średnicę 58mm, a w Annie 57mm. Nie ma to znaczenia dla samego procesu parzenia kawy. Tyle tylko, że w wariancie 58mm, który jest na rynku popularniejszy masz więcej możliwości jeśli chciałbyś rozwijać swoją pasję i kupować różne akcesoria. Nie znaczy to, że sprzęt w rozmiarze 57 mm nie jest dostępny. W tej kategorii minimalny plus dla Gaggii. Kolejna różnica to pojemność zbiornika na wodę. Różnica jest niewielka, na korzyść Anny (2,1l do 2,7l). Cena w tym momencie 1350 Gaggia vs. 1200 Anna. Czyli 150zł zostaje Ci w kieszeni, które można przeznaczyć na kawę, jeśli kupisz Annę.
Summa summarum: tak czy inaczej zrobisz duży krok w stronę pysznej kawy!