forum.wszystkookawie.pl
Opinie, testy i porównania => Ekspresy kapsułkowe i przelewowe => Wątek zaczęty przez: Miklas w 17 Luty 2018, 14:18:46
-
Zaintrygowany sposobem robienia kawy aeropressem wyposażonym w fellow pismo i świetnymi rezultatami zbliżonymi do espresso, postanowiłem sprawdzić ile da się wyciągnąć z kapsułki w systemie dolce gusto stosując przepis na espresso od firmy fellow.
Moi rodzice posiadają ekspres Krups oblo na kapsułki w systemie nescafe dolce gusto. Niestety nie zabrałem ze sobą wagi, więc ratio wyłącznie na oko, tzn jak strumień zaczynał blednąć kończyłem ekstrakcję.
Do dyspozycji miałem kapsułki o nazwie Nescafe Dolce Gusto LUNGO. Jedyna informacja o kawie to, że jest to 100% Arabica.
Wykonałem dwie próby, pierwszą standardowo, po rozgrzaniu ekspresu załączyłem pompę i wyłączyłem po zakończeniu ekstrakcji. Drugą wykonałem w sposób przypominający przepis na prismo. Po rozgrzaniu ekspresu puściłem pompę. Kiedy usłyszałem syknięcie wyłączyłem pompę i poczekałem minutę, po czym uruchomiłem ponownie i po zakończeniu ekstrakcji wyłączyłem.
Pomijając smak, bo z kiepską kawą niewiele można zrobić, drugi napar wyszedł dużo lepszy, o znacznie większym body. W porównaniu do pierwszego, który był zupełnie wodnisty drugi napar nawet dało się wypić bez mleka. Jeśli chodzi o aromaty, też działo się tam więcej, dało się wyczuć jakieś orzechy, jednak aromaty spalonego drewna mocno zasłaniały resztę. Crema w drugim naparze była nieco bardziej ciemna niż w pierwszym.
Niestety nie udało mi się uzyskać takiego gęstego body jak w prismo, ale poprawa jest wyraźna.
Marek.
-
Następnym razem weź kawę i Kinu ;)
-
W sensie, zaaplikować tą kawę do kapsułki? Czy zostać przy cuppingu?
Marek.
-
Zaaplikować. Będziesz miał odpowiedź co jest słabszym ogniwem, kawa czy sprzęt.
-
Hmm, a jak to zrobić? Nigdy nie kombinowałem z kapsułkami.
Marek.
-
Kapsułkę trzeba pozbawić kawy, nabić porcją świeżej, mielonej kawy (raczej ciut grubiej niż do standardowego ekspresu ciśnieniowego), zamknąć folią aluminiową. Powinno zadziałać.
-
https://arena.pl/kapsulki-do-kawy-do-ekspresu-dolce-gusto-3szt,p38832357.html?gclid=EAIaIQobChMIyNuM1out2QIVE5IYCh1WfQxdEAQYASABEgJKiPD_BwE
-
Są kapsułki specialty np. Colonna . Jest to nic innego jak mielonka z nitrogenem. Są niezłe ;) Świetny sposób na zmaksymalizowanie ceny za kilkadziesiąt gr kawy... Próg wejścia? Maszyna z Chin za dużo piniondzów. Domowe się udadzą, ale nie będą świeże zbyt długo.
-
Dlaczego z Chin? Na targach Host ogrom wystawców z maszynami do produkcji kapsułek. Na Azjatów nie wyglądali ;)
-
Dlaczego z Chin? Na targach Host ogrom wystawców z maszynami do produkcji kapsułek. Na Azjatów nie wyglądali ;)
Ojtam, może być skądkolwiek ;) Patrzyłem kiedyś z ciekawości akurat na chińskie gdzie się zaczyna próg cenowy.
-
Nie mam potrzeby inwestować w te wielokrotnego użytku. Spróbuję następnym razem jak będę u rodziców z folią aluminiową.
Marek.
-
Hm... zaintrygowałeś mnie. Tez mam ekspres Dolce Gusto ale jakoś do tej pory nie myślałem o tym, aby podmieniać kawę w kapsułkach. Muszę pokombinować ^^
-
Ja się bawiłem w ekspresach kapsułkowych tchibo. Kapsułki bardzo prosto rozbroić i napełnić ponownie inną kawą. Wchodzi ok 10 g średnio palonego singla. Efekty potrafią wyjść całkiem sympatycznie pomiędzy kawiarką a espresso. Trzeba się trochę pobawić w podgrzanie wody do spieniania i zrobić preinfuzję (widziałem, że w nowszych modelach preinfuzja jest już zaprogramowana). Taka zabawa potrafi się odwdzięczyć bardzo smaczną kawą.
-
Podgrzanie wody do spieniania?
Marek.
-
No tak, u mojej siostry w kapsułkowcu jest speniacz do mleka. Jak się załączy opcję spieniania i pobawi trochę z ekspresem można mieć wyższą temperaturę ekstrakcji.
-
Rozumiem w tym moim mleko tylko w proszku z kapsułki
Marek.
-
Kapsułkę trzeba pozbawić kawy, nabić porcją świeżej, mielonej kawy (raczej ciut grubiej niż do standardowego ekspresu ciśnieniowego), zamknąć folią aluminiową. Powinno zadziałać.
Ja musiałem zmielić odrobinę drobniej do kapsułki wielokrotnego użytku z racji pojedynczego espresso. Druga kawa wyszła już zgodnie z INEI. ;) :)
To chyba za sprawą tampera, czyli palca wskazującego który ubił kawę doskonale. :lol2:
-
Preinfuzja to po prostu odpalenie na kilka sekund ciśnienia i wyłączenie?
-
http://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=3643.0
-
Chwila moment, czyli z jednej kapsułki można zrobić kilka kaw i nie będą to sikacze?
-
Kto mówił o kilku kawach?
Marek.
-
Jak to kto, nabijacz postów. :) Pewnie chce nas uraczyć jakimś zbawiennym linkiem.
-
Takie cuda już nawet Chińczyk wymyślił ;-)
https://www.gearbest.com/colanders-strainers/pp_680110.html?lkid=13903967