Witam wszystkich na forum
(mimo, że jestem świadomy, że powitania odbywają się w innym dziale
).
Forum "Wszystko o kawie" czytam już chyba ze dwa miesiące i dzięki temu rozwiązuje problemy braku wiedzy, umiejętności i doświadczenia. To właśnie Szanowni Forumowicze przekonali mnie zaocznie do zakupu pierwszego, mieszczącego się w granicach przyzwoitości, młynka do kawy - Graef CM 70.
Po zakupie młynka, no i oczywiście kawy z lokalnej palarni, przystąpiłem do eksperymentów, niestety ich rezultaty nie są zadowalające. W zestawie z Graef CM 70 dostałem lapidarną instrukcję obsługi, która ledwo wystarczyła do montażu młynka.
No i teraz prośba do Forumowiczów. Bardzo proszę o podawanie przybliżonych ustawień grubości mielenia kawy (jednostka taka jak podana na młynku). Wiem, że to jak mielimy jest uzależnione od tego co mielimy i co chcemy z tego mielenia uzyskać. Dlatego pozwolę sobie zamieścić takie pomocnicze kryteria, które znalazłem gdzieś w sieci.
1) 100-300 cząsteczek kawy: urządzenia tzw. French Press
2) 500-800 cząsteczek kawy: kawa filtrowana
3) 1000-3000 cząsteczek kawy: ekspres przelewowy
4) kawiarka - mokka
5) 3500 cząsteczek kawy: espresso
6) 15000-35000 cząsteczek kawy: kawa po turecku