forum.wszystkookawie.pl
Opinie, testy i porównania => Młynki => Wątek zaczęty przez: Tobiasz w 05 Styczeń 2014, 20:22:54
-
Witam wszystkich na forum
(mimo, że jestem świadomy, że powitania odbywają się w innym dziale ;)).
Forum "Wszystko o kawie" czytam już chyba ze dwa miesiące i dzięki temu rozwiązuje problemy braku wiedzy, umiejętności i doświadczenia. To właśnie Szanowni Forumowicze przekonali mnie zaocznie do zakupu pierwszego, mieszczącego się w granicach przyzwoitości, młynka do kawy - Graef CM 70.
Po zakupie młynka, no i oczywiście kawy z lokalnej palarni, przystąpiłem do eksperymentów, niestety ich rezultaty nie są zadowalające. W zestawie z Graef CM 70 dostałem lapidarną instrukcję obsługi, która ledwo wystarczyła do montażu młynka.
No i teraz prośba do Forumowiczów. Bardzo proszę o podawanie przybliżonych ustawień grubości mielenia kawy (jednostka taka jak podana na młynku). Wiem, że to jak mielimy jest uzależnione od tego co mielimy i co chcemy z tego mielenia uzyskać. Dlatego pozwolę sobie zamieścić takie pomocnicze kryteria, które znalazłem gdzieś w sieci.
1) 100-300 cząsteczek kawy: urządzenia tzw. French Press
2) 500-800 cząsteczek kawy: kawa filtrowana
3) 1000-3000 cząsteczek kawy: ekspres przelewowy
4) kawiarka - mokka
5) 3500 cząsteczek kawy: espresso
6) 15000-35000 cząsteczek kawy: kawa po turecku
-
Witaj, uzupełniając tylko Twoją informację wspomnę, że gdzieś spotkałem się z informacją że ta ilość cząstek dotyczy rozdrobnienia 7g kawy :)
-
Witam
Przeglądając sporo wątków o kawie, młynkach itp. z tego co widziałem to odnoszono się do jednego ziarna kawy nie 7g.
Postaram się jeszcze gdzieś to znaleźć.
powinny być zamieszczone zdjęcia miału przy każdym z tych przemiałów by było wiadomo mniej więcej ocb
-
Też to widziałem ale byłoby to trochę dziwne z uwagi choćby na różne rozmiary ziaren :), zostawmy ten temat bo ciągniemy offtopa
-
100-300 particles; for the preparation of filter coffee there are some 500-800 particles from a bean; for the degree of
grinding for espresso, the coffee bean is divided into almost 3,500 particles and for fine-as-dust Turkish mocha, there are between 15,000-35,000 particles.
Z obcej strony skopiowane i z tego moim zdaniem wynika że podane jest z jednego ziarna
Jest to uśrednione i dla mnie ciężkie do wyobrażenia więc fotki by były mile widziane, a "100-300 cząsteczek kawy: urządzenia tzw. French Press" 100 cząsteczek przy 7g kawy to niewielki przemiał lub żaden przed chwilą policzyłem i miałem w 7g 60 ziaren kawy :)
-
Nie wiem czy mnie to przekonało, bo jak porównać ziarno peaberry i maragogype? ;)
http://www.oxalis.pl/uploads/texts/20/120_Kawa_2014_bez_cen_male%202.pdf (http://www.oxalis.pl/uploads/texts/20/120_Kawa_2014_bez_cen_male%202.pdf)
-
Przypomnę, że podziałka grubości mielenia na Graef CM 70 wygląda następująco:
Fine|1||||5||||10||||15||||20||||25|Coarse
W niemieckiej wersji instrukcji jest napisane, że do espresso należy mielić kawę nastawiając żarna na 10-15, lub do "Filter coffee" na 20-23.
Mam jednak rezerwę, co do tych wartości skoro młynek nie jest najwyższej klasy, a do espresso potrzebujemy dość drobno zmielonej kawy.
-
Musisz chyba poczekać na wypowiedź Gromoga, choć on ma już stuningowany młynek i ustawienia pewnie są inne. W międzyczasie spójrz TUTAJ - post 126 (http://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=493.msg14468#msg14468).
-
Musisz przede wszystkim sprawdzić, w którym miejscu wypada Ci styk żaren. czyli po prostu, NA PUSTYM MŁYNKU (czyli wymiel wszystko co zostało Ci między hopperem a żarnami), przesuwaj podziałką w stronę FINE, aż jedno żarno zetknie się z drugim. Zaznacz sobie to miejsce np taśmą czy markerem i rozkręć młynek np. o 3-5 stopni i sprawdź efekty. Jak za drobno, kolejne kilka stopni. aż znajdziesz optimum (które i tak jest inne dla różnych kaw... ale potem już szukasz optimum w tych samych okolicach).
-
Bardzo gruba - jak sól o dużych kryształkach100-300 cząsteczek kawy / 7g
jak sól czyli ziarno i tak trzeba przemielić więc małe ziarenka na 100 części a jak jest duże grube ziarno to 300 :)
inaczej być nie może
edit
heh ale znowu na innej pl stronie
Espresso Italiano - parametry wg INEI:
- ilość kawy: 7g (50-60 ziarenek kawy, ok. 3500 cząsteczek po zmieleniu) (Australia i Nowa Zelandia 10g.)
tragedia :)
-
Musisz przede wszystkim sprawdzić, w którym miejscu wypada Ci styk żaren. czyli po prostu, NA PUSTYM MŁYNKU (czyli wymiel wszystko co zostało Ci między hopperem a żarnami), przesuwaj podziałką w stronę FINE, aż jedno żarno zetknie się z drugim. Zaznacz sobie to miejsce np taśmą czy markerem i rozkręć młynek np. o 3-5 stopni i sprawdź efekty. Jak za drobno, kolejne kilka stopni. aż znajdziesz optimum (które i tak jest inne dla różnych kaw... ale potem już szukasz optimum w tych samych okolicach).
Czy opisany przez Ciebie patent dotyczy ogólnie wszystkich młynków, czy mam rozumieć że każdy Graef ma inaczej ustawione żarna i gdzie indziej następuje styk żaren?
-
Liczenia cząsteczek to ja bym się nie podejmował :)
Młynki Graefa nie są idealnie kalibrowane, więc na podziałki nie zwracałbym za bardzo uwagi.
Jeśli robisz espresso to po paru kg zmielonego ziarna powinieneś się wstrzelić, aby uzyskać 25ml w 25s.
Ja używałem przeważnie do alternatywy i nie zwracałem za bardzo uwagi na podziałki, mieliłem wg upodobania. Gdyby były to młynki dobrze skalibrowane, to ludzie nie musieliby tuningować.
-
Ja używałem przeważnie do alternatywy i nie zwracałem za bardzo uwagi na podziałki, mieliłem wg upodobania. Gdyby były to młynki dobrze skalibrowane, to ludzie nie musieliby tuningować.
Ojcze Gromog, jeśli masz Graefa i jeśli choćby czasami zdarzało Ci się spojrzeć na podziałkę, to podaj mi takie przybliżone wartości: kawiarka, espresso, kawa po turecku. Inaczej wartość zmielonej kawy przekroczy wartość samego młynka, a to jak pisze Adski, byłaby tragedia
:)
Zaraz założę chyba kolejny wątek dotyczący budżetowego ekspresu :) Życie z rozpuszczalną jest dużo prostsze, ale bez smaku :)
-
To Ci nadal nic nie da, bo każdy młynek jest inny, sam producent zakłada, że trzeba młynek do swoich potrzeb przysposobić.
Jeśli już, to chyba łatwiej będzie jeśli pokażesz zdjęcia przemiału (powiedzmy po 5g kawy) na skrajnych ustawieniach (o ile przy 1 żarna się kręcą bez styku) i środkowym lub dwóch pośrednich. Rozsyp zmieloną kawę na kartce w kratkę, zrób zdjęciu i będzie o czym rozmawiać.
Powiedz jeszcze, które metody Cię interesują?
Sprawa przemiału nie jest taka prosta do opowiedzenia na odległość. Do tego ilość pyłu (zależne od kawy i od młynka) skutecznie mąci szybkie wzrokowe porównania. Te liczenie cząsteczek to jest -- bez ogródek mówiąc -- paranoja i chyba nikt nigdy tego nie sprawdzał. Coś mi się zdaje, że to czysto teoretyczne szacowania, które powielane są od lat za pomocą kombinacji klawiszy [Ctrl]+[C], [Ctrl]+[V].
Jeśli już podejść do tego na poważnie (o czym można przeczytać w standardach SCAA do cuppingu) to przy pomocy sit pomiarowych.
-
Musisz przede wszystkim sprawdzić, w którym miejscu wypada Ci styk żaren. czyli po prostu, NA PUSTYM MŁYNKU (czyli wymiel wszystko co zostało Ci między hopperem a żarnami), przesuwaj podziałką w stronę FINE, aż jedno żarno zetknie się z drugim. Zaznacz sobie to miejsce np taśmą czy markerem i rozkręć młynek np. o 3-5 stopni i sprawdź efekty. Jak za drobno, kolejne kilka stopni. aż znajdziesz optimum (które i tak jest inne dla różnych kaw... ale potem już szukasz optimum w tych samych okolicach).
Czy opisany przez Ciebie patent dotyczy ogólnie wszystkich młynków, czy mam rozumieć że każdy Graef ma inaczej ustawione żarna i gdzie indziej następuje styk żaren?
To dotyczy każdego młynka. I budżetowego i gastro za kilka tysięcy. Nawet jeśli każdy graef (w co wątpię, ale być może) ma ustawione faktycznie odpowiednio podziałkę, ze w okolicach 1 masz styk, to i tak mój sposób jest najszybszą metodą na odnalezienie odpowiedniego przedziału np. Pod espresso.
-
Tobiasz, a tak konkretnie to pod jaką metodę chcesz mielić?
-
Tobiasz, a tak konkretnie to pod jaką metodę chcesz mielić?
Póki co posiadam kawiarkę oraz "ekspres" DeLonghi Treviso. Kawiarka jest raczej dobrym i pewnym sprzętem, powinna wychodzić z niej niezła kawa. "Ekspres" dostałem kiedyś w ramach wdzięczności za pomoc w obliczeniach statystycznych do pracy magisterskiej. Urządzenie to miało uszkodzony pojemnik na wodę, więc podejrzewam, że było jeszcze tańsze niż nowe ze sklepu. Nie mam też pewności czy ekspres działa poprawnie czy może jest popsuty. Zanim dokonam zakupu nowego ekspresu lub zanim wyrzucę stary muszę mieć pewność, co do słuszności swojej decyzji. No i wracając teraz do pytania - chcę mielić pod: 1. "espresso" (albo znośną kawę z ekspresu),2. pod kawiarkę, 3. pod metodę turecką (w rozumieniu ogólnoświatowym) :)
Jeśli już, to chyba łatwiej będzie jeśli pokażesz zdjęcia przemiału (powiedzmy po 5g kawy) na skrajnych ustawieniach (o ile przy 1 żarna się kręcą bez styku) i środkowym lub dwóch pośrednich. Rozsyp zmieloną kawę na kartce w kratkę, zrób zdjęciu i będzie o czym rozmawiać.
Chyba, to będzie dobry pomysł - zaraz przystąpię do realizacji.
-
Jeśli do tygielka - musisz oscylować bardzo blisko punktu zetknięcia żaren, jeśli espresso - zrób tak jak Ci radzili na poprzedniej stronie, a kawiarka - grubość podobna do sklepowych mielonek.
-
Powiem Wam, że trochę boję się Waszej oceny efektów pracy mojego młynka :)
-
Pył to raczej trudno zobaczyć... ;)
-
Tak na pierwszy rzut oka - to nawet najdrobniejsze jest dość grube ;)
-
No to piękną reklamę zrobiłem Graef-owi, teraz na pewno będzie łatwiej mi go sprzedać :)
-
Wymiana na gastro zawsze jest wskazana ale w trosce o budżet najpierw spróbuj tuningu z wcześniejszego linku :), zawsze też możesz zostawić go do alternatywy
-
Powiem Wam, że trochę boję się Waszej oceny efektów pracy mojego młynka :)
Czego tu się bać? bardzo ładny przemiał. Z tym, że w obecnym stanie do metod przelewowych.
Swoją drogą, trochę zaczynam rozumieć tę 24 bezstopniową regulację. ;)
Z kawiarką możesz próbować tak jak jest. Jeśli jednak potrzebujesz pod espresso to bez podkładek się nie obejdzie. Jeśli potrzebujesz pył do tygla, to może się okazać, że więcej trzeba podłożyć (tylko czy skali na espresso starczy?). Skala jest krótka (z tego co widać i można przeczytać w relacjach z użytkowania) więc zawsze coś za coś, dasz podkładkę aby do espresso było dobrze, to stracisz obecną 24, która wygląda dość prawdopodobnie do Chemxa czy french pressa.
Ale żebyś antyreklamę zrobił, to nie, :)) nie ma w tym nic złego (tym bardziej, że podkładki są przewidziane), a mało jest młynków na ryku, które podołają zadaniu łatwej i skutecznej konfiguracji mielenia do wszystkich możliwych metod. Prędzej, czy później pojawia się drugi młynek :D potem trzeci :lol2: i czwarty :smiech:
-
No tak... to wszystko jasne...
Z kawiarką możesz próbować tak jak jest. Jeśli jednak potrzebujesz pod espresso to bez podkładek się nie obejdzie. Jeśli potrzebujesz pył do tygla, to może się okazać, że więcej trzeba podłożyć (tylko czy skali na espresso starczy?). Skala jest krótka (z tego co widać i można przeczytać w relacjach z użytkowania) więc zawsze coś za coś, dasz podkładkę aby do espresso było dobrze, to stracisz obecną 24, która wygląda dość prawdopodobnie do Chemxa czy french pressa.
Będę próbował strojenia młynka z jedną podkładką, tak aby uzyskać przynajmniej dwa ważne dla mnie przemiały: espresso i kawiarka. Myślę, że pomoże mi w tym jakiś serwis AGD i razem dobierzemy jakąś podkładkę, tak żeby nie czekać na niemieckich przyjaciół :) Jak coś w tej sprawie uda mi się zrobić, to o efektach poinformuję, a może nawet załączę zdjęcia.
Prędzej, czy później pojawia się drugi młynek potem trzeci i czwarty
Dzięki za roztoczenie pięknej perspektywy w postaci czterech młynków na kuchennym blacie oraz miny mojej drugiej, ładniejszej Połowy - już to sobie wyobrażam :)
-
Do tygielka może być ręczny :)
-
Będę próbował strojenia młynka z jedną podkładką
W nowszych modelach Graefa kalibrację młynka przeprowadza się odpowiednią śrubą regulacyjną. Na YouTube są filmiki.
-
W nowszych modelach Graefa kalibrację młynka przeprowadza się odpowiednią śrubą regulacyjną. Na YouTube są filmiki.
W nowszych czyli nie w moim? Wrzucisz link do takiego filmu?
-
Dzięki za roztoczenie pięknej perspektywy w postaci czterech młynków na kuchennym blacie oraz miny mojej drugiej, ładniejszej Połówki - już to sobie wyobrażam
Każdy tak mówi na początku "kto to widział młynek na blacie?!". potem "Kto to widział dwa młynki?!", a dalej już z górki "no przecież logiczne, że potrzebne jest kilka młynków!" ; )
Drugie Połówki też się przyzwyczajają. Stopniowo.
-
Wrzucisz link do takiego filmu?
Graef Kaffeemühlen - Feineinstellung des oberen Mahlwerks (http://www.youtube.com/watch?v=zwerODgnbew#)
Drugie Połówki też się przyzwyczajają. Stopniowo.
Połówka to mi się z flaszką kojarzy ;).
-
Będę próbował strojenia młynka z jedną podkładką, tak aby uzyskać przynajmniej dwa ważne dla mnie przemiały: espresso i kawiarka.
To się powinno udać. Tylko nie licz (oczywiście wyjątki są) na kawową wiedzę w serwisie.
Nie miałeś podkładek w zestawie?
Połówka to mi się z flaszką kojarzy ;).
A lepsza połówka to 0,7? ;)
-
Nie miałeś podkładek w zestawie?
No niestety nie miałem takich podkładek, tak samo jak pędzelka do czyszczenia żaren. Żebym chociaż znał wymiary tych podkładek, to już by było coś...
Cytat: WS w Dzisiaj o 14:45:55Połówka to mi się z flaszką kojarzy .A lepsza połówka to 0,7?
Wy mnie chyba chcecie załatwić na cacy!!! Nie dość, że proponują zakup czterech młynków, to jeszcze dzielą się jakimiś skojarzeniami! Nie chcę kłopotów!!!! :)
-
Żebym chociaż znał wymiary tych podkładek
Żarna w Graefie mają 38 mm średnicy. Chyba, bo nie jest to podawane w opisie, ale gdzieś znalazłem taką informację.
-
Po prostu odkręć żarna i zmierz podkładki.
Do swojego Graefa dołożyłem 2 podkładki o grubości 0,2mm. Wyjmij więc podkładkę i udaj się do pana który od 20 lat naprawia pralkę, on ci powinien dobrać odpowiednią.
Jedna podkładka to ok 7 stopni na podziałce. Można dokładać tak by całkowita grubość podkładek miała 1,5mm.
Ja to robiłem stopniowo, a chciałem uzyskać przemiał do tygielka i udało się, chociaż długo mielił i zatykał się wylot często.
Z opinii użytkowników wygląda na to, że dołożyć podkładki aby uzyskać espresso. Bywa nawet tak, że producent dołącza zapasowe podkładki.
-
Dzisiaj zamówiłem w polskim serwisie Graefa, podkładki do regulacji wysokości dolnych żaren. Będą u mnie za tydzień, jak je zamontuję to napiszę o efektach. Póki co dziękuję wszystkim za pomoc.
-
Witam ponownie po krótkiej przerwie technicznej. Poszedłem za radą Gromoga i znalazłem odpowiednie podkładki u speca od naprawy pralek. Tuning dokonany :)
Oceńcie proszę do jakich sposobów przygotowywania kaw nadają się poszczególne przemiały.
-
Wyjdzie w praniu ;), na podstawie zdjęć trudno to ocenić.
-
A pranie musisz zrobić bez nas. :)
Znaczy wygląda obiecująco, ale na oko więcej nie powiemy. Teraz trzeba zacząć marnować kawę i ćwiczyć z ekspresem i całą resztą przyrządów i przepisów. Powodzenia. I czekamy na relację z pola walki. :))
-
Na zdjęciu wydaje mi się, że fine jest grubsze od 10. Policz proszę cząsteczki, czy abyś się nie pomylił ;)
A tak na serio to jest już dobrze, chociaż nie jestem pewien czy na najdrobniejszym osiągnąłeś przemiał do tygielka. U mnie gdy na najdrobniejszy przemiał ustawiałem to długo mieliło i kawa nie chciała i wylot kawą zapychał się. Jeśli chcesz kawę do tygielka to lepiej jednak zamówić u Gorana kawę Rio Minas i poprosić o zmielenie do tygielka.
Espresso powinieneś uzyskać w skali od 10 do 18/20. Poniżej 24 to do moki.
-
Pośredniczyłem ostatnio w zakupie młynka Graef CM 702. Nie wiem na ile on się różni od CM 70, ale chyba niewiele, skoro instrukcja na stronie jest ta sama. Dlatego też nie będę zakładał nowego tematu -- jeśli trzeba to przenieście.
Wracając do młynka. Wniosków z użytkowania nie będzie, bo to tylko kilka chwil, ale coś niecoś napisać mogę. Ot opinia na podstawie pierwszych wrażeń.
- Żarna na oko i pod palcem sprawiają wrażenie solidnych i ostrych.
- Wraz z młynkiem w komplecie były i podkładki, i instrukcja (niestety ta tylko po niemiecku, ale obrazki są) modyfikacji mielenia w stronę drobniejszego przemiału. Czy są zawsze, tego nie wiem.
- Niestety konstrukcja (patrząc bez rozkręcania) głównie z tworzyw.
- Niewątpliwą wadą jest brak czasownika. Biorąc pod uwagę, że jedynym przyciskiem włączającym mielenie jest ten z przodu, pod kolbę, jest to trochę dziwne rozwiązanie. Trzeba mieć sprawne oko, albo mielić tylko odważoną porcję.
- A skoro mielimy tylko porcję, to ziarenka skaczą jak w maszynie losującej totalizatora sportowego ;)
- Najdrobniejszy przemiał na fabrycznych ustawieniach jest dość drobny. Chyba drobniejszy od sklepowych mielonek (dawno żadnej nie widziałem). W każdym razie pod pacami wyczuwalne jeszcze drobiny, o mącznym puchu nie ma mowy.
- Zmielenie porcji na najdrobniejszym ustawieniu trwa wystarczająco długo aby zacząć się nudzić ;) Szczególnie przez to podskakiwanie ziarenek i domielanie resztek do końca.
- Najgrubszy przemiał (24) powiedziałbym wyraźnie piaskowy. Powiedzmy do driperów na jedną porcję. Do frencha czy większych przelewów wolałbym grubiej. Do żwiru daleko.
- Czas grubego przemiału nudzić się nie pozwala. Sprawnie i z impetem.
- W kanale wylotowym i pod żarnami, po dobrym obstukaniu młynka (elektryzuje wyraźnie) zostaje około 0,4g. Jak nie stukniemy to i 2g mogą się zawieruszyć. Dołączony to zestawu pędzelek sięga spokojnie do żaren, ale stuknięcie jest chyba szybsze.
- Dolną podstawkę, na łapanie okruchów, wyjmuje się łatwo i sprawnie -- można szybko zrzucić drobiny lub nie używać wcale i mieć kilka centymetrów kwadratowych na blacie więcej.
- Pojemnik na kawę, który jest w zestawie, został wykonany tak, że pasuje do mniejszego widelca na kolbę, a więc nie będzie uciekał, nie będzie też problemu trafić nim w przycisk włączający. Pojemnik ma zaznaczoną miarkę objętościową.
- Do żaren dostajemy się w kilka sekund, z czyszczeniem nie powinno być żadnych problemów.
- Obsługa prosta i intuicyjna.
Jeśli przyjdzie mi jeszcze coś do głowy na temat, to dopiszę. Jeśli ma ktoś jakieś pytanie, to śmiało, jeszcze parę dni u mnie postoi.
-
Trochę odkopię, żeby nowego tematu nie zakładać. Włożyłem wszystkie podkładki z zestawu pod dolne żarno(były 3), i tak wygląda najdrobniejszy przemiał. Górne żarno siedzi, próbowałem zrobić dripa to wyszło 300 g wody w 1:51 min. O co tu chodzi? Młynek jest uszkodzony czy ten typ tak ma? Bez podkładek poprzedni właściciel rzekomo mielił pod espresso, ale mi się to wydaje niemożliwe... Zdjęcie z V60-01.
[ You are not allowed to view attachments ]
-
Musisz wyjąć podkładki żeby pod ekspres mielić. Im więcej tym grubiej mieli.
-
Źle Ci napisałem, im mniej podkładek tym grubiej. Być może coś z młynkiem. Sprawdź jeszcze czy dobrze jest osadzone górne żarno!
-
Tulejka w której jest osadzone po włożeniu jest na równą z powierzchnią w którą się je wkłada, więc chyba dobrze... Eh, ledwo kupiłem i trzeba do serwisu dzwonić.
-
No coś jest nie halo. Ten młynek w zasadzie nie potrafi tak grubo.
-
Tulejka w której jest osadzone po włożeniu jest na równą z powierzchnią w którą się je wkłada, więc chyba dobrze... Eh, ledwo kupiłem i trzeba do serwisu dzwonić.
Też mam en młynek od niedawna i dziś postanowiłem się pobawić z podkładkami. Dodanie jednej podkładki przeniosło mi skalę z drobnego mielenia pod espresso z 5-6 na 10-11.
Ale wracając do Twojego problemu. Też podczas jednego składania nagle mi leci mi tak grubo Tobie, myślę WTF? Co się okazało? Po zamontowaniu górnej części, górne żarno mogłem wyjąć a nie powinienem. Popraw ułożenie górnego żarna wkładając je poprawnie i wszystko wróci do normy.
Niestety u mnie jest taki problem, że z 14g osiągam po 25-26s 50ml naparu ale w portafilrze na ciastku zostaje mi woda. Samo ciastko ma dobra konsystencję, nie ma błota. No cóż Saeco Poemia dupy nie urywa no i testuję na kawie z lidla. dobrze, że nie muszę tego pić :D
-
dziwne... górne żarno pasuje w sumie tylko w dwóch pozycjach - tam gdzie pokrywają się znaki, które niby umożliwiają jego wyjęcie, albo obrócone o 180 stopni. wyjąłem, obróciłem, włożyłem i niby mieli drobniej. obróciłem znowu, nic się nie zmieniło. nie rozumiem.... a siadło dokładnie w taki sam sposób jak przed wyjęciem.
-
no u mnie się poprawiło i mieli normalnie a tylko właśnie poprawiałem ułożenie górnego żarna.
Sprawdziłem jeszcze raz i już wiem o co chodzi. Najpierw zakładasz górną część młynka zgodnie z tymi białymi znaczkami ale jej nie przekręcasz - jest ona wtedy ustawiona maksymalnie w lewo. Wtedy wkładasz górne żarno (na żarnie też masz taki biały znaczek i drugi wewnątrz obudowy). Dopiero wtedy przekręcasz obudowę w prawo aż ten dyndzelek :) na obudowie przeskoczy i będziesz miał ustawione na 20 podziałce.
To powinno pomóc.
-
no u mnie się poprawiło i mieli normalnie a tylko właśnie poprawiałem ułożenie górnego żarna.
Sprawdziłem jeszcze raz i już wiem o co chodzi. Najpierw zakładasz górną część młynka zgodnie z tymi białymi znaczkami ale jej nie przekręcasz - jest ona wtedy ustawiona maksymalnie w lewo. Wtedy wkładasz górne żarno (na żarnie też masz taki biały znaczek i drugi wewnątrz obudowy). Dopiero wtedy przekręcasz obudowę w prawo aż ten dyndzelek :) na obudowie przeskoczy i będziesz miał ustawione na 20 podziałce.
To powinno pomóc.
o ku.... działa. podrzuć adres na priv, jak będę przy kasie to jakaś dobra kawka do Ciebie poleci za pomoc :)
-
Nie przesadzajmy ;) fajnie było pomóc
-
Przecież napisałem wcześniej górne żarno popraw 😀
-
Sala, ale ja je wyciągałem, wkładałem kilkukrotnie i nic się nie zmieniło... nie ogarniam tego młynka po prostu.
-
Spoko, po prostu znajomy miał taki sam problem i poprawił górne żarno i było ok.
Mam nadzieję że masz już wszystko dobrze 😀
-
jeszcze nie mieliłem, ale z trzema podkładkami nie mogę dolnego żarna obrócić - to chyba jest dobrze... i przy okazji się znalazła metoda na szybkie przejście na grube mielenie :D
-
Nie wiem czy to jest dobra metoda, jeśli dobrze kojarzę co tam się dzieje, to można (w Encore na pewno) pourywać zaczepy.
-
U mnie jest 6 podkladek, a dalej nie zbyt mieli... Czy ktos wie ile maksymalnie podkladek mozna dac?
-
U mnie jest 6 podkladek, a dalej nie zbyt mieli... Czy ktos wie ile maksymalnie podkladek mozna dac?
Tyle podkładek? jak Ty to zmieściłeś. Ja mam tylko trzy i teraz na kawie mujeres mam ustawione na 12-13 i przy 14g kawy mam w 25-27s tak do 35g kawy. Pokaż jaki masz przemiał np. na 15 na białek kartce. Pytanie też jaką masz kawę. Bo jak z lidla/biedronki to nie pokazuj, tylko kup lepszą kawę.
ps. koś chce kupić mój młynek? :) na gwarancji nawet :)
-
U mnie jest 6 podkladek, a dalej nie zbyt mieli... Czy ktos wie ile maksymalnie podkladek mozna dac?
spróbuj włożyć żarno w sposób wcześniej opisany, miałem to samo - 4 podkładki i grube mielenie. włożyłem dobrze żarno, ustawiłem na najdrobniejszy przemiał, drip z 18 g wyszło ~320 ml w 4 minuty...
-
Wkladam na kazdy mozliwy sposob to gorne zarno. Najpierw tak jak opisane wyzej, czyli obudowa maksymalnie przekrecona, na to gorne zarno zgodnie ze strzalkami, przekrecam (gorne widac ze troche sie obniza), ale dalej bez efektow...
-
Cześć,
Od niemal 2 lat posiadam młynek Graef CM 702 i jestem z niego bardzo zadowolony. Niedawno sprawiłem sobie Gaggię Classic i chciałem uzyskać trochę drobniejszy przemiał, dlatego zdecydowałem się na dołożenie podkładki/ek. Tu niestety pojawił się problem. Nakrętka z dolnego żarna jest u mnie dokręcona tak mocno, że żadnym sposobem nie jestem w stanie jej odkręcić. Przy takim stopniu dokręcenia, jedyny sposób, żeby podczas próby odkręcania żarno się nie kręciło, to zablokowanie czymś tych trzech plastikowych łopatek, ale po kilku nieudanych próbach poddałem się, ponieważ nie chciałem ich połamać. Jest może jakiś sposób na zablokowanie osi napędowej? Może jakieś miejsce, gdzie można by włożyć śrubokręt? Wolę się zapytać zanim rozkręcę, bo sprzęt jeszcze na gwarancji.
-
Dobrze, że przestałeś się z tym siłować, bo tylko bardziej dokręcasz śrubę. Tam jest odwrotny gwint, czyli odkręcamy w prawo.
-
Przyszło mi to do głowy i nawet z dwa razy próbowałem odkręcać w prawo ale również nie szło więc spasowałem. Najwidoczniej po moich wcześniejszych próbach było już na tyle mocno dokręcone, że teraz będę się musiał znowu trochę posiłować :) Dzięki bardzo za odpowiedź!
-
Witam. Mam głupie pytanie. Jako laik nie mogę nawet znaleźć odp w googlach co mnie trochę zastanawia, że może źle formuję zagadnienie. Gdzie mam te podkładki podkładać? :-[
Dziękuję z góry za odpowiedź.
-
Pod dolne żarno. Odkręcasz nakrętkę(uwaga - lewy gwint), ściągasz żarno, instalujesz podkładki i składasz ;) Trudne to to nie jest, choć najwięcej trudności sprawa zblokowanie żarna tak, żeby go nie uszkodzić.
-
Witam wszystkich.
Trudne to to nie jest, choć najwięcej trudności sprawa zblokowanie żarna tak, żeby go nie uszkodzić.
No właśnie jak je zablokować?
Dopiero kupiłem młynek i nie chciałbym go uszkodzić, a nie mogę odkręcić żeby podłożyć podkładkę.
Pozdrawiam
Jacek1l
-
Np. blokując delikatnie śrubokrętem plastikowy element, który obraca się razem z żarnem? U mnie działało.
-
Tam jest lewy gwint. Wystarczy kręcić we właściwa stronę.
-
Dałem sobie radę, dzięki za pomoc.
Pozdrawiam
Jacek1ll