Prośba do @Manufaktura Kawy oraz do administracji:
Czy takie ogłoszenia możecie wrzucać do jednego, swojego tematu?
Bo to już jest kolejny raz kiedy zakładacie nowy temat i tworzy się niepotrzebny bałagan :)
Droga wolna :)
A może ktoś poprowadzi zbiorczy temat z aktualnymi promocjami i stałymi rabatami dla forumowiczów WOK od różnych palarni/sklepów? 😉
ale z drugiej strony wysyłane komunikaty są bardziej czytelne gdyż ewidentnie opisują zawartość wątku.Wg mnie są nachalne i właśnie wprowadzają bałagan. Jeden wątek per sklep/użytkownik komercyjny jest przejrzyste i moralne ;) Oferta/kawa musi się obronić, a nie marketingowe sztuczki ;)
Cześć :)
Oczywiście możemy utrzmywać jedek wątek, tylko pojawia się jedna kwestia - zakładając nowy wątek w tytule możemy podać jaki jest rabat lub promocja i osoby które nie są zainteresowane bazując na tytule mogą nie wchodzić w dany wątek, a osoby zainteresowane widzą na co mogą liczyć bez przechodzenia przez kolejne podstrony danego wątku i analizowania jaka jest obecnie promocja.
Oczywiście wszyscy macie rację, że przy publikowaniu wielo wątków robi się bałagan, ale z drugiej strony wysyłane komunikaty są bardziej czytelne gdyż ewidentnie opisują zawartość wątku.
Ale będziemy robili tak jak uważacie za stosowne :)
(https://img3.picload.org/image/dcgadaca/image.png)
Piotrek (https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?action=profile;u=7472) dzięki za błyskawiczną realizację !
[ You are not allowed to view attachments ]
Poszło zamówienie, trzeba sprawdzić co Wy tam palicie :)
uwaga ode mnie - przydałoby się gdzieś napisać (chyba, że jest, a przeczyłam), że rabat po zapisaniu się do newslettera jest na produkty nieobjęte promocją oraz ważny tylko przez 48godzin.
Chciałam zakupić 2x500kg kawki do mokki, zapisałam się i kupon niestety przepadnie.
edit: w mailu, który przyszedł przed chwilą, informacja o tym, że rabat jest na produkty nieobjęte już promocją, jednak takie info przydałoby się wcześniej, tak samo, jak i informacja o ważności kuponu, w moim przypadku przepada.
o, to bardzo miłe :)
Pozwolę sobie odezwać się przy następnych zakupach. pozdrawiam!
Eh.. Zawsze jak mam w domu kilogram kawy to sa jakies fajne promocje. A jak chce cos kupic, to nie. Ale ostatnio zaczalem testowac inne palarnie niz zawsze, wiec pewnie za pare tygodni Cie odwiedze pierwszy raz i cos zakupie.
Zawsze mam cos jasnego do przelewu (najczesciej kenia lub etiopia) i srednio do espresso/kawiarki ale bardziej orzechowo czekoladowe niz owocowo kwaskowate. Mocno palone mi nie podchodza w smaku, lub jeszcze nie trafilem smacznej.
Super, to zapraszam. W ten weekend dodamy drugą Etiopię i możliwe że Gwatemalę a wkrótce zamierzamy dorzucić Kenię :)Zawsze mam cos jasnego do przelewu (najczesciej kenia lub etiopia) i srednio do espresso/kawiarki ale bardziej orzechowo czekoladowe niz owocowo kwaskowate. Mocno palone mi nie podchodza w smaku, lub jeszcze nie trafilem smacznej.
Super, to zapraszam. W ten weekend dodamy drugą Etiopię i możliwe że Gwatemalę a wkrótce zamierzamy dorzucić Kenię :)Zawsze mam cos jasnego do przelewu (najczesciej kenia lub etiopia) i srednio do espresso/kawiarki ale bardziej orzechowo czekoladowe niz owocowo kwaskowate. Mocno palone mi nie podchodza w smaku, lub jeszcze nie trafilem smacznej.
Hej, w końcu się zdecydowałem na zakupy u Ciebie. Mam nadzieję, że będzie pycha :) Póki co, zamówienie pod kawiarkę/espresso, ale kolejne może pójdzie na jakieś przelewowce, póki co mam ich jeszcze mały zapasik.
PS - w potwierdzeniu zakupu na emailu przy kawie San Escobar widnieje dopisek "jakaś moja notatka"
Piłem ostatnio w phinie Waszą jasno paloną Etiopię Guji Uraga i byłem pod wrażeniem :wow2: Bardzo dobrze wypalona pod przelewy, bez goryczki, pełno intensywnych aromatów kwiatowo-owocowych. Bardzo mi smakowała :kwiat: Miałem porównanie kilku Etiopii z topowych, w moim odczuciu, polskich palarni, tj. Mastro Antonio i Coffeelab i muszę przyznać, że Wasza Etiopia prezentowała poziom czołówki :szampan: Etiopia HaileSelasie też była smaczna, ale nie była już tak wyborna i intensywna w smaku jak Guji. Dodatkowo, kawy średnio wypalone znakomicie wychodzą w ekspresie ciśnieniowym. Dużym zaskoczeniem dla mnie była Brazylia Moggiana, która mimo tego, że najtańsza w waszej ofercie, najbardziej mi smakowała jako espresso :szampan:
Przy Waszych rabatach na poziomie 40% zdecydowanie warto się u Was zaopatrzyć w kawę, co zresztą ostatnio zrobiłem :)
Kurcze niedawno tydzień temu przyjechała do mnie świeża kawa a tu taka promocja.
Chyba się skuszę i spróbuje w końcu kawy w cenie 140zł za kg :pycha:
Brazylia Mogiana na pewno ale co jeszcze polecacie ? Etiopia Guij Uraga tak jak poleca picasso83 ?
Jak to się stało, że mieszkam niedaleko a nigdy od Was nic nie piłem? Da się kupić próbki 100 gramowe? Kilka bym wziął.
Do ekspresu przelewowego, "dla zwykłych spijaczy kawy", Wasza Brazylia Moggiana, gdy jest w promocyjnej cenie, wydaje się być super rozwiązaniem. Poleciłem tą kawę znajomemu (robił zakup dla całego działu w pracy, mają tam ekspres przelewowy) i po bardzo krótkim namyśle zaopatrzył się w 4kg tych ziarenek ;-)
Wraz z kolegą zaopatrzyliśmy się u Was w kawę na dłuższy czas (przynajmniej na miesiąc ;)) :kwiat: Jak długo będzie aktywny ten kod wok40?
w jakiEskpres ciśnieniowy.
w jakiEskpres ciśnieniowy.
Zamówiłem w piątek u Was Brazylię Mogiana i Etiopia Uraga.
Czekam z niecierpliwością :)
Dzisiaj napocząłem w phinie Waszą Kolumbię Finca Palmichal, wypaloną jasno do dripa (palenie pod koniec listopada '18). Muszę przyznać, że była to jedna z lepszych Kolumbii jakie piłem w ciągu ostatniego roku :kwiat: Bardzo czysta w smaku, zero goryczki, za to bardzo przyjemne nuty owocowe i przyjemna kwaskowatość. Spróbowałem już Waszych 3 kaw palonych jasno pod dripa (2 Etiopie i Kolumbia) i z całym przekonaniem stwierdzam, że dobrze znacie się na swojej robocie :szampan: Jasne palenie jest z pewnością trudną sztuką. Z kilkunastu palarni z których piłem kawy jasno palone tylko kilka potrafi, w moim subiektywnym odczuciu, smacznie jasno wypalić kawę. Od niedawna do tego grona zaliczam również Was :kwiat: Byłoby miło jakbyście znacznie bardziej poszerzyli asortyment kaw jasno palonych. Widać, że jest to jedna z Waszych mocnych stron ;)
ja też się skusiłem bo cenowo rzeczywiście fajna promocja, pierwszy raz ale jak będzie ok na pewno wrócę
Hej, będziecie na Festiwalu Kawy w Wawie ?
Kawy zamówione w tym tygodniu będziecie wysyłać dopiero od poniedziałku ? Trochę mnie to zmartwiło :'(
hmm zabrzmiało jak obietnica ;) jak mam to rozumieć ?
Fajnie, że robicie kolejną akcję rabatową, zapewne znów dam się namówić na zakupy ;-) Zauważyłem jednak, że wkradł się pewien błąd na stronie, tj. jest rabat 40% na opakowania 500g, ale na 250g już tylko 30% :-(
Kolejne pytanie, kiedy planujecie wprowadzić jakieś fajne nowości do dripa (pisałeś w wątku o Kongo)? Planujecie palić Kolumbię finca Palmichal pod dripa czy tak jak obecnie, wyłącznie pod ekspres? Pytam, bo w dripie całkiem fajnie smakowała :-)
Znów się Wam naliczanie rabatów rozjechało :ups: Chciałem złożyć zamówienie, a tu dla odmiany rabaty na opakowania 500g zmieniły się na 30% zamiast 40% :(
Jest szansa na to, że wprowadzicie dzisiaj do sklepu internet. wspomnianą Kongo pod przelewy? Rozważam jej zakup :kwiat:
ruszamy z nową akcją RABATOWĄ do -40% na wszystkie nasze kawy 250g i 500g.
Kawy 500 są z rabatem 30%
ruszamy z nową akcją RABATOWĄ do -40% na wszystkie nasze kawy 250g i 500g.Kawy 500 są z rabatem 30%
To jak w końcu?
Znów się Wam naliczanie rabatów rozjechało :ups: Chciałem złożyć zamówienie, a tu dla odmiany rabaty na opakowania 500g zmieniły się na 30% zamiast 40% :(
Jest szansa na to, że wprowadzicie dzisiaj do sklepu internet. wspomnianą Kongo pod przelewy? Rozważam jej zakup :kwiat:
Przy "Finca Las Chicharras" są zamienione wagi (250/500 kg) nad zdjęciami, pod zdjęciem jest już ok.
Kupiłem kawę na spróbowanie i jest bardzo dobra, na prawdę polecam i kupię za chwilę coś jeszcze jak jakaś promka się pokaże. Wcześniej udało mi się kupić 500 g - 40%. Mała uwaga - zwracajcie uwagę na etykietę. Na mojej paczce z tyłu i z przodu różne informacje co do nut.
Jeśli mogę zapytać, jakim młynkiem mielicie ? Mam już swój ale kawa idealnie zmielona pod przelew została.
Ciągle zamawiam u Was kawy z mieszanymi uczuciami. A jak dostaję przesyłkę to sam się sobie dziwię o co mi cholercia chodzi. Ostatnia Etiopia pycha i tak trzymać.
Zamówiona Mogiana i espresso. Jaki jest średni czas oczekiwania na kawkę ?
Czy torebki już mają zaworki?
Chciałam zrobić zamówienie, ale większości kaw nie ma w magazynie :( Czy już ich nie będzie?
250-tki mają zaworki, 500-tki jeszcze nie.
W przyszłym miesiącu torebki powinny mieć już zaworki :)
ok, dziękuję.
Zamówienie zrobione :)
Przypomnij sie przy najbliższym zamówieniu, a dorzucimy coś do paczki :)hmm zabrzmiało jak obietnica ;) jak mam to rozumieć ?
Cztery różne kawki zamówione, mam nadzieje na miłą odmianę po sklepówkach, którymi się ostatnio "raczyłem".
A do tego filtry do aeropressa, bo wyszły :)
U mnie torebki są prawidłowe, po oderwaniu zawleczki zapięcie strunowe jest poniżej i można zapiąć.
U mnie też jest ok, normalnie się zapina.
Co polecicie do espresso - lubię duże body, delikatną kwasowość, chętnie widziałbym też jakaś Etiopię paloną do espresso, ale się nie doszukałem. Z drugiej strony potrzebuję też kawę bez kwasowości - taką czekoladową pod mleko - którą wybrać? Jeśli mogę spytać - jaki jest skład mieszanki Espresso?
Na pewno spróbuję Mogianę po rekomendacji @WS. Szukam coś do zestawu.
Dzięki!
Cześć, kawy z Afryki zostawiamy tylko na jasne palenie.
Nie znajdziesz u nas zatem ani Kenii ani Etiopii palonej na ciemno pod espresso. Mamy klientów, którzy kupują jasno palone na espresso, ale wtedy otrzymasz bardzo owocową i kwasową kawę, a jak rozumiem nie tego szukasz.
Kawa, która nie ma w sobie kwasowości, to na pewno Espresso.
Jeżeli szukasz jednak kawy z delikatną kwasowością, to polecę Brazylię, Peru :)
Skladajac zamowienie w dniu dzisiejszym jest szansa, ze paczka przyjdzie w piatek? : ) (3 paczki po 0,5kg kawy)
Czy promocja na kawy nadal obowiązuje? Na stronie jest napis wszystkie kawy -40%, ale po kliknięciu nie widzę obniżonych cen.
Kod na dzien ojca tez ma limit? Czy jest wazny do 23 czerwca?
Cześć, kod ze strony jest aktywny do 23 czerwca, ale obniżka jest 30%, a Ty możesz skorzystać z rabatu 35%.Kod na dzien ojca tez ma limit? Czy jest wazny do 23 czerwca?
Kawy zamówione 👍
Cześć, dzisiaj postanowiłem przekazać Wam kod -40% na nasze kawki. Kod to: "woc-wok". Kod nie łączy się z innymi kodami i nie działa na produkty w promocji :D
Słonecznego weekendu.
Czy kilogramowe opakowania są w tych samych, beznadziejnych torebkach co mniejsze gramatury?
Lubimy wasze kawy, ale opakowania - tragedia...
Super! Kawy zamówione kolejny raz!
Za kilka dni bedzie jeszcze szansa na ten kodzik? Jutro pojutrze dopiero otwieram druga paczke od was gdzie bedzie sama arabica bez robusty i wtedy bede dopiero wiedzial co chce bardziej zamowic :< teraz nie wiem czy brac mieszanke z robusta czy juz ja odpuscicCześć, dzisiaj postanowiłem przekazać Wam kod -40% na nasze kawki. Kod to: "woc-wok". Kod nie łączy się z innymi kodami i nie działa na produkty w promocji :D
Słonecznego weekendu.
Tak, w tych samych, a co z nimi jest nie tak?
Sam otworzyłem już chyba ze 100 tych torebek i oprócz jednej sztuki nie miałem z nimi problemu.
Torebkę trzeba oderwać z tej strony, gdzie nie ma zaworka i struna powinna dobrze się zamykać :/Czy kilogramowe opakowania są w tych samych, beznadziejnych torebkach co mniejsze gramatury?
Lubimy wasze kawy, ale opakowania - tragedia...
Najpierw jedziesz równo po ich opakowaniach a później nawet nie wiesz, z której strony otwierasz?Tak, w tych samych, a co z nimi jest nie tak?
Sam otworzyłem już chyba ze 100 tych torebek i oprócz jednej sztuki nie miałem z nimi problemu.
Torebkę trzeba oderwać z tej strony, gdzie nie ma zaworka i struna powinna dobrze się zamykać :/Czy kilogramowe opakowania są w tych samych, beznadziejnych torebkach co mniejsze gramatury?
Lubimy wasze kawy, ale opakowania - tragedia...
Faktycznie, nie zwracałem uwagi z której strony otwieram.
Aktualnie pije dwie wasze kawki i jedna otworzona z przodu, a druga z tyłu...
Generalnie ciężko zamknąć szczelnie, często okazuje się jak sięgam po kawę, że jednak zamknięta nie była.
Kolejna sprawa to wygoda użycia ;)
Z torebek otwieranych z góry łatwiej nasypać kawę bezpośrednio do sitka kawiarki, łatwiej również wydobyć ją łyżeczką, jedną ręką (druga ręka trzyma sitko).
Najpierw jedziesz równo po ich opakowaniach a później nawet nie wiesz, z której strony otwierasz?Tak, w tych samych, a co z nimi jest nie tak?
Sam otworzyłem już chyba ze 100 tych torebek i oprócz jednej sztuki nie miałem z nimi problemu.
Torebkę trzeba oderwać z tej strony, gdzie nie ma zaworka i struna powinna dobrze się zamykać :/Czy kilogramowe opakowania są w tych samych, beznadziejnych torebkach co mniejsze gramatury?
Lubimy wasze kawy, ale opakowania - tragedia...
Faktycznie, nie zwracałem uwagi z której strony otwieram.
Aktualnie pije dwie wasze kawki i jedna otworzona z przodu, a druga z tyłu...
Generalnie ciężko zamknąć szczelnie, często okazuje się jak sięgam po kawę, że jednak zamknięta nie była.
Kolejna sprawa to wygoda użycia ;)
Z torebek otwieranych z góry łatwiej nasypać kawę bezpośrednio do sitka kawiarki, łatwiej również wydobyć ją łyżeczką, jedną ręką (druga ręka trzyma sitko).
Kupiłem już kilkanaście opakowań kawy z Manufaktury zarówno 250g jak i 500g i nie miałem żadnych problemów zarówno z otwieraniem jak i tym bardziej z zamykaniem.
Niestety odnośnie położenia zamykania nie dogodzisz wszystkim. Dla mnie obojętne czy jest z boku czy z góry oba są wygodne.
Ps. Ciekaw jestem tej nowej Kenii.
Najpierw jedziesz równo po ich opakowaniach a później nawet nie wiesz, z której strony otwierasz?Tak, w tych samych, a co z nimi jest nie tak?
Sam otworzyłem już chyba ze 100 tych torebek i oprócz jednej sztuki nie miałem z nimi problemu.
Torebkę trzeba oderwać z tej strony, gdzie nie ma zaworka i struna powinna dobrze się zamykać :/Czy kilogramowe opakowania są w tych samych, beznadziejnych torebkach co mniejsze gramatury?
Lubimy wasze kawy, ale opakowania - tragedia...
Faktycznie, nie zwracałem uwagi z której strony otwieram.
Aktualnie pije dwie wasze kawki i jedna otworzona z przodu, a druga z tyłu...
Generalnie ciężko zamknąć szczelnie, często okazuje się jak sięgam po kawę, że jednak zamknięta nie była.
Kolejna sprawa to wygoda użycia ;)
Z torebek otwieranych z góry łatwiej nasypać kawę bezpośrednio do sitka kawiarki, łatwiej również wydobyć ją łyżeczką, jedną ręką (druga ręka trzyma sitko).
Kupiłem już kilkanaście opakowań kawy z Manufaktury zarówno 250g jak i 500g i nie miałem żadnych problemów zarówno z otwieraniem jak i tym bardziej z zamykaniem.
Niestety odnośnie położenia zamykania nie dogodzisz wszystkim. Dla mnie obojętne czy jest z boku czy z góry oba są wygodne.
Ps. Ciekaw jestem tej nowej Kenii.
Co prawda nie jestem stałym klientem, ale na tyle, na ile piłem Wasze wypadły to chyba nie ma się do czego przyczepić. Obsługa ok, strona internetowa też w miarę spoko.
Kawy w dość przyzwoitych cenach, szczególnie na promocjach.
Tylko nie osiadajcie na laurach...
Coś promocja -40% na paczki 1kg nie działa. Dodałem dwie paczki espresso mild i special i po wpisaniu kodu 1kg40 dostaję komunikat: Przepraszamy, tego kuponu nie można zastosować do wybranych produktów.
Czy promocja obejmuje tylko wybrane kawy? Bo nigdzie nie widzę takiej informacji.
Hej, spróbuj proszę ponownie, teraz kod powinien działać poprawnie.
Co ciekawego do dripa polecicie z tej promocji? Nie lubię kaw kwaśnych, delikatny owocowy kwasek ok, ale wolę miód, czekoladę - takie klimaty.
Dobrze kalkuluje że biorąc 6x250g zapłacę około 110zl (w zależności od kawy) i wysyłka będzie darmowa?
Mogę prosić o polecenie kaw o malej goryczy i kwasowości do espresso oraz przelewów (drip oraz phin) ?
PrzyszłaPachnie nieziemsko - miodem i akcentami kwiatowymi. :ok:
Kolumbia jest fajna.
Myślimy o wejściu w kawy naturalne - czy będziecie zainteresowani dobrymi "naturalsami"?
Jeżeli chodzi o stały rabat dla forumowiczów - oczywiście możemy coś takiego wprowadzić: stałe -25%.
Polityka cenowa rzeczywiście się zmieniła i obecnie ceny bazowe są dużo niższe niż wcześniej były i nie możemy dawać większych rabatów niż 25%.
Kolumbia jest fajna.
Myślimy o wejściu w kawy naturalne - czy będziecie zainteresowani dobrymi "naturalsami"?
Jeżeli chodzi o stały rabat dla forumowiczów - oczywiście możemy coś takiego wprowadzić: stałe -25%.
Polityka cenowa rzeczywiście się zmieniła i obecnie ceny bazowe są dużo niższe niż wcześniej były i nie możemy dawać większych rabatów niż 25%.
Wszystko wiadomo.
Mała uwaga, kody otrzymane drogą mailową z dnia dzisiejszego są złe, cytuję Kod: news25
Na wszystkie kawy (250g, 500g i 1kg)Kod jest aktywny tylko do końca 02.10.2019r.
Małżonka sprawdzała wielokrotnie.
Pozdrawiam
Strona Wam nie działa poprawnie. Długo wczytuje, pojawia się okienko z "error".
Kawa zamówiona
Ja jak najbardziej mi Kenia w kawiarce czy AP bardzo smakuje.
Tej waszej nowej Kolumbii La Claudina palonej pod przelew ciekawy jestem i nóżkami już przebieram ;-)
A właśnie w kwestii przebierania nóżkami - myślimy aby wprowadzić kawy, które będą już odleżakowane, aby po otrzymaniu paczki miały już pełny aromat.
Co o tym myślicie? Kawy oczywiście będą posiadały prawdziwe daty wypałów (powinni być leżakowane 1-2 tygodnie).
Dajcie znać, bo mamy trochę głosów, że fajnie aby można było zaparzyć kawę od razu po otrzymaniu kawy i nie czekać na jej odleżakowanie w domu.Tej waszej nowej Kolumbii La Claudina palonej pod przelew ciekawy jestem i nóżkami już przebieram ;-)
Obecnie kawiarka w domu, a w pracy AP.
będzie można wybrać czy kupić kawę paloną po założeniu zamówienia, czy odleżakowaną oczywiście
A w AP raczej espresso, czy jasno palone parzysz?Obecnie kawiarka w domu, a w pracy AP.
Teraz w prosty sposób możecie na stronie kawy wybrać, w jaką torebkę mamy kawę zapakować
Teraz w prosty sposób możecie na stronie kawy wybrać, w jaką torebkę mamy kawę zapakować
Rozpieścicie klientów a potem będziecie siedzieć po godzinach żeby to wszystko ogarnąć ;)
Może jestem Gapcio ale nie ma tu linku do sklepu. Przy oglądaniu nowości było by trochę szybciej no i łatwiej.Jako prawilny kawosz powinieneś mieć tak, że jak tylko wpiszesz w przeglądarce literkę M to przeglądarka sama podpowie www.manufakturakawy.com (http://www.manufakturakawy.com) :hihihi:
Byle konkurencja nie robiła nam czarnego PR'u
A jeszcze wczoraj działał kod kawa25 z rabatem - 25% na Wszystkie kawy :)
Wszystkie kawy macie fajne ale Columbia la Claudina wyjątkowo mi zasmakowała. Naprawdę warta polecenia
Kupiłem Etiopia Guji i niestety coś mi nie wychodzi.
Robie dripem.
Mielenie komendantem od 20 do 30 klików,
Doza 6-8g/100ml,
Temperatura 90-94 stopnie.
Woda filtrowana świeżym filtrem dafi.
Nijak mi nie wychodzi, kawa nie ma smaku. Macie jakieś recepty?
Nijak mi nie wychodzi, kawa nie ma smaku. Macie jakieś recepty?Ja bym polecał zrobić cupping. Zobaczysz co i jak w najbardziej wybaczającej metodzie, najlepszej do oceny kawy.
Nijak mi nie wychodzi, kawa nie ma smaku. Macie jakieś recepty?Ja bym polecał zrobić cupping. Zobaczysz co i jak w najbardziej wybaczającej metodzie, najlepszej do oceny kawy.
1. Bierzesz jakąś filiżankę o pojemności 150-200 ml.
2. Mielisz na 23 kliku comandante (od odblokowania żarna), kawy 5,5g / 100g wody.
3. Zalewasz dynamicznie wodą 94 stopnie tak żeby całość kawy zmoczyć.
4. Po 4 minutach przebijasz kożuch delikatnie mieszasz przesuwając 3 razy łyżką od dołu do góry i zdejmujesz to co pływa po powierzchni kawy.
5. Po kolejnych kilku minutach - jak kawa ostygnie możesz pić.
Kupiłem Etiopia Guji i niestety coś mi nie wychodzi.
Robie dripem.
Mielenie komendantem od 20 do 30 klików,
Doza 6-8g/100ml,
Temperatura 90-94 stopnie.
Woda filtrowana świeżym filtrem dafi.
Nijak mi nie wychodzi, kawa nie ma smaku. Macie jakieś recepty?
Jeżeli nadal będziesz miał problemy z zaparzeniem Guji, to aby być pewnym, że z kawą jest wszystko ok, daj znać na Priv, to wyślemy ponownie kawę i dorzucimy jeszcze próbki Kenii i KolumbiiW takim przypadku to na pewno nie będzie ok... ;) He he
Jeżeli nadal będziesz miał problemy z zaparzeniem Guji, to aby być pewnym, że z kawą jest wszystko ok, daj znać na Priv, to wyślemy ponownie kawę i dorzucimy jeszcze próbki Kenii i KolumbiiMiły gest z waszej strony ale mam świadomość że robię coś nie tak.
Jeżeli nadal będziesz miał problemy z zaparzeniem Guji, to aby być pewnym, że z kawą jest wszystko ok, daj znać na Priv, to wyślemy ponownie kawę i dorzucimy jeszcze próbki Kenii i KolumbiiMiły gest z waszej strony ale mam świadomość że robię coś nie tak.
Właśnie z tego względu kupiłem kawę która jest sprawdzona przez forumowiczów, wiem mniej więcej czego można po niej oczekiwać i do tego dążę ;)
No właśnie ta Etiopia wychodzi mi tak, że poza tym, że jest delikatnie gorzka nie czuć nic więcej.
Ani kwasowości ani żadnych nut.
Spróbuję z inną wodą.
Jestem przekonany że problem leży w wodzie.
Kup sobie za kilkanaście zł urządzenie do mierzenia PPMów i sprawdź ile ma Twoja woda.
Ruszamy z rabatem 20% na kawy 250g i 500g.Czy przewidujecie rabaty na małe paczki próbne?
Chętnych zapraszam do naszego sklepu: https://www.manufakturakawy.com/ (https://www.manufakturakawy.com/)
Kawę będziemy :ogien: od jutra :D
Kupiłem Etiopia Guji i niestety coś mi nie wychodzi.No właśnie mam podobnie z Etiopią Yirgacheffe, data palenia 23 września, wychodzi płasko bez owocowych smaków. Poprzednio piłem tę Etiopię od MK Fresh (nie bijcie :redface:) i tam było fajnie owocowo i lekko kwaskowo a tu nic :( Jeszcze nie otworzyłem Etiopii Guji, mam nadzieję, że będzie lepiej. Także nie wykluczam, że coś robię źle ale metody te same (V60 01, Gabi, Comandante), woda ta sama. Może ktoś poratuje jakimś fajnym przepisem?
Robie dripem.
Mielenie komendantem od 20 do 30 klików,
Doza 6-8g/100ml,
Temperatura 90-94 stopnie.
Woda filtrowana świeżym filtrem dafi.
Nijak mi nie wychodzi, kawa nie ma smaku. Macie jakieś recepty?
Dorzucam się do pytania powyżej oraz dodam, czy torebki eko również posiadają zawór zwrotny i mają zapięcie strunowe?
Dorzucam się do pytania powyżej oraz dodam, czy torebki eko również posiadają zawór zwrotny i mają zapięcie strunowe?Mają zapięcie strunowe i zaworek.:)
La Claudina palona jasno bardzo dobra :brawa:
W V60-02 wychodzą mi owoce pestkowe ( śliwki, brzoskwinie) skąpane w karmelowo-miodowej słodyczy :ok:
Mielisz na 23 kliku comandante (od odblokowania żarna)Proponuję bliżej 18-20.
Dlaczego aż tak drobno? Chodzi o kawę?Mielisz na 23 kliku comandante (od odblokowania żarna)Proponuję bliżej 18-20.
The coffee used for cupping shall be ground so that 70-75 percent of the grinds pass through the 20 mesh sieve.
Chodzi o ustalony standard:Cytuj (zaznaczone)The coffee used for cupping shall be ground so that 70-75 percent of the grinds pass through the 20 mesh sieve.
Hej, właśnie kończą mi się zapasy. Co polecacie do kawiarki?
Hej, właśnie kończą mi się zapasy. Co polecacie do kawiarki?
W V60-02 wychodzą mi owoce pestkowe ( śliwki, brzoskwinie) skąpane w karmelowo-miodowej słodyczyPodasz temperaturę, dozę i czas? Mi wychodzi nijak ta kawa.
W V60-02 wychodzą mi owoce pestkowe ( śliwki, brzoskwinie) skąpane w karmelowo-miodowej słodyczyPodasz temperaturę, dozę i czas? Mi wychodzi nijak ta kawa.
U mnie: Baratza Encore nastawa na 12-stke, doza 24.5g, wody 400ml o temp. 95-90, czas 2:30-3:00.
Podasz temperaturę, dozę i czas? Mi wychodzi nijak ta kawa.
Cześć,
W ostatnich dniach jedna z naszych klientek poprosiła nas, abyśmy wypalili dla niej pod przelew kawy, które otrzymujemy z certyfikatem Eko.
Kawami tymi są: Peru i Honduras. Przy okazji zrobiłem jeszcze wypał Tanzanii.
Trochę tej kawy nam zostało i chciałbym ją Wam zaoferować w formie próbek za darmo.
Peru znajdziecie tutaj: https://www.manufakturakawy.com/sklep/peru-jasno-palona-cooperative-sol-cafe-fto-kawa-ziarnista-i-mielona/
Honduras tutaj: https://www.manufakturakawy.com/sklep/honduras-jasno-palona-marcala-raos-kawa-ziarnista-i-mielona/
Tanzanię tutaj: https://www.manufakturakawy.com/sklep/tanzania-jasno-palona-edelweiss-estate-rfa-kawa-ziarnista-i-mielona/
Wszystkie 3 kawki są świetne, a Honduras wprowadzimy do stałej sprzedaży.
A przy okazji - co myślicie o naszych "Lajtach" z wypałów po 1 listopada?
Pozdrawiam, Piotrek
Zamówione pojedyncze dodatkowo oprócz bezpłatnych 'szarpnąłem' się na Kolumbię, dziękuję za okazję!!!!
Została tylko Tanzania, ale dziekuje.
Poprzednie zamówienie juz częściowo rozpalcelowane.
Etiopia.super , Kolumbia też.
Pozdrawiam
Honduras wprowadzimy do stałej sprzedaży.
Honduras wprowadzimy do stałej sprzedaży.
Od kiedy będzie w stałej ofercie?
Udało mi się załapać na próbki, przy okazji wziąłem kilka innych jasno palonych. Zamawiam praktycznie tylko u Was od ponad roku, nigdy się nie zawiodłem :)
A w jakim paleniu piłeś ten Honduras?
A ten Honduras w jasnym paleniu można już zamawiać?
:kwiat:
Córkę zachwyciła kolorystyka Waszych etykiet, więc poszło zamówienie :)
Ja też zakupiłem. Z tym, że oprócz etykiet zachwyciły mnie też ceny :)
a zdążycie zrealizować zamówienie jeszcze przed świętami ?
bardzo polecam slodka zostawia dlugi podma
Honduras w kawiarce wychodzi smakowo bardzo ciekawie, z jednej strony tradycja orzecha i czekolady, z drugiej jak lekko ostygnie pojawiają się owocowe nuty. Jestem ciekaw czy z paleniem można zejść jeszcze jaśniej, żeby było więcej owoców.
Honduras jasno palony, data 12.12
Dziś do mnie wysłaliście Honduras i etiopie zgodnie z nową metoda wypału czy tradycyjnie?
Potwierdzam, Honduras jasny wypał z 07.01 bardzo dobry, słodziak strasznyPodrzucisz przepis? :)
Potwierdzam, Honduras jasny wypał z 07.01 bardzo dobry, słodziak strasznyPodrzucisz przepis? :)
Wysłane z mojego Redmi 3S przy użyciu Tapatalka
@Piotrek [Manufaktura Kawy] szukam klasycznej brazili (czekolada, orzechy, słodycz) do ekspresu przelewowego (Melitta Aroma Fresh), najlepsza będzie średnio palona Brazylia Mogiana Cooxupe czy polecasz coś innego? Może coś nowego pojawi się w ofercie?
@Piotrek [Manufaktura Kawy] szukam klasycznej brazili (czekolada, orzechy, słodycz) do ekspresu przelewowego (Melitta Aroma Fresh), najlepsza będzie średnio palona Brazylia Mogiana Cooxupe czy polecasz coś innego? Może coś nowego pojawi się w ofercie?
Czy jest szansa na dwie zapowiadane nowości pod przelew do jutra? Bo jest aktualnie promocja i chciałbym skorzystać a przed Świętami fajnie by było się zaopatrzyć w kawki ;-)
Dzisiaj w nocy postaram się dodać 3 nowe kawy (2 na przelew, jedna na espresso)Czy jest szansa na dwie zapowiadane nowości pod przelew do jutra? Bo jest aktualnie promocja i chciałbym skorzystać a przed Świętami fajnie by było się zaopatrzyć w kawki ;-)
Piotrek, czy jest jakis problem z Kenya?
Sypie błedy na stronie...
@Piotrek [Manufaktura Kawy]
Czy z procesem dodawania do koszyka jest wszystko ok? Na macOS / Chrome i Opera proces zatrzymuje się na kręcącym się kółku na czerwonym guziku.
Dodaję kilogram Espresso R, Kolumbia Finca działa.
Dzieki ,to czekam .
Zapraszam Was do skosztowania naszej nowości z Brazylii z kontrolowanej fermentacji | Microlot:
https://www.manufakturakawy.com/sklep/brazylia-brazylia-jorge-naimeg-kawa-ziarnista-i-mielona/
(https://www.manufakturakawy.com/wp-content/uploads/2020/03/www_Brazylia_JorgeNaimeg_wizual_przod.jpg)Dzieki ,to czekam .
Cześć, kiedy można spodziewać się powrotu Honduras Jasno Palona Marcala RAOS? Ewentualnie co możecie polecić podobnego do przelewu?
O ile z Rwandą eksperymentuję, bo jeszcze nie udało mi się jej w pełni oswoić (jeżeli ktoś ma sprawdzony przepis na aeropress / V60 to bardzo poproszę), tak Kostaryka wylądowała w mojej topce wypitych w życiu kaw (nie, żeby było ich jakoś bardzo dużo...). Parzona metodą Kasuyi 4:6 (pierwsze polanie 50ml, drugie 70ml), temperatura ~90°. Bardzo słodka, praktycznie zero goryczki i kwasowości, niesamowita bogatość smaków i owoców.
Jestem zdecydowanie na tak i czekam na kolejne naturale z Waszej oferty, bo dopiero zaczynam się z nimi zaprzyjaźniać, ale już wiem, że się bardzo polubimy
Dzięki serdeczne za Twoją opinię. Rzeczywiście Kostaryka jest wyjątkowa, a próbowałeś może Brazylię Naimeg?O ile z Rwandą eksperymentuję, bo jeszcze nie udało mi się jej w pełni oswoić (jeżeli ktoś ma sprawdzony przepis na aeropress / V60 to bardzo poproszę), tak Kostaryka wylądowała w mojej topce wypitych w życiu kaw (nie, żeby było ich jakoś bardzo dużo...). Parzona metodą Kasuyi 4:6 (pierwsze polanie 50ml, drugie 70ml), temperatura ~90°. Bardzo słodka, praktycznie zero goryczki i kwasowości, niesamowita bogatość smaków i owoców.
Jestem zdecydowanie na tak i czekam na kolejne naturale z Waszej oferty, bo dopiero zaczynam się z nimi zaprzyjaźniać, ale już wiem, że się bardzo polubimy
Ej no. Tak nie róbcie! Człowiek zamawia kawy -15% w piątek a w niedzielę robicie -20%. No tak się nie robi!!!
Wysłane z mojego Mi A1 przy użyciu Tapatalka
Czy wygodniej byłyby wybierać Wam kawę, gdybyśmy jednoznacznie określali, co bardziej podchodzi pod lajta, a co pod omniroast?
Czyli nie tylko ja mam problem z Rwandą :) testerem chętnie zostanę. Moja ulubiona kawa to Etiopia Yirgacheffe.
Próbki zamówione, będzie próbowanie :taniec:. Dziś otworzyłem Etiopię, jaką ona jest dobra (po 3 tygodniach z Rwandą).
@Piotrek [Manufaktura Kawy] , a jest szansa na odbiór własny? ;)
Piłem dzisiaj dripa z próbeczki Burundi Heza (palenie 05.07) i kawa przyjemna wyszła - intensywny owocowy aromat, dla mnie zbliżony do ciemnych winogron, a w smaku sporo słodyczy i średnia kwasowość, goryczki nie wyczułem choć parzyłem w wysokiej temperaturze (98-99 stopni), i na moje oko ziarna nieco ciemniejsze niż typowo pod alternatywy.
Ogólnie to mi smakowała :taktak:
Na "ruszt" do kawiarki poszła Kostaryka, zmielem odrobinę za drobno ale wyszła lekka, owocowa, odrobina owocowych kwasków tak jak lubię. Następnym razem zmielę grubiej.
Oczywiście że jest - jeżeli masz ochotę to możemy się umówić i razem poparzyć kawę w kolbie :)
Daj znać wcześniej :)@Piotrek [Manufaktura Kawy] , a jest szansa na odbiór własny? ;)
Mam wrażenie, że palarnia idzie jednak w stronę ciemniejszego palenia co moim zdaniem nie zawsze wychodzi na dobre kawom dedykowanym pod przelew. Rozumiem, że celem jest zmniejszenie odczucia kwasowości kawy ale przekłada się to na spłaszczenie profilu smakowego i zwiększenie goryczki.
Żeby było jasne mówię o swoich subiektywnych odczuciach, nie chcę nikogo urazić, po prostu pamiętam wcześniejsze, wyraźnie jaśniejsze palenia, które znacznie bardziej mi odpowiadały.
Kostaryka mimo, że nieco ciemniejsza w smaku jest jeszcze akceptowalna. Kawa jest "cięższa", powiedziałbym bardziej esencjonalna ale przez to mniej owocowa, niemniej owoce są tutaj jeszcze wyraźnie wyczuwalne (zwłaszcza po lekkim przestygnięciu), goryczka stosunkowo niska - ogólny wyraz kawy dobry.
Próbka Hondurasu którą otrzymałem jest dla mnie niestety już za mocno wypalona. Już sam zapach zaparzonej kawy zwiastuje jej profil smakowy. Kawa jest praktycznie pozbawiona owocowych smaków a próg goryczki jak dla mnie znacząco przekroczony - cieszę się, że to tylko próbka bo ciężko by mi było wypić całe opakowanie.
W kolejce czekają jeszcze Kolumbia, Peru, Rwanda i próbka Burundi - bardzo jestem ciekaw ale też i trochę się obawiam
Oczywiście że jest - jeżeli masz ochotę to możemy się umówić i razem poparzyć kawę w kolbie :)
Daj znać wcześniej :)@Piotrek [Manufaktura Kawy] , a jest szansa na odbiór własny? ;)
Dziękuję za gościnę i za ten tego ten, kawy na dziś i najbliższy miesiąc już mi starczy! :wow2: :smiech:
Burundi Heza, Kolumbia
Spróbuje jeszcze kawę w aeropressie, cold drip i cold brew.Z cold drip nie mogłem się dogadać za bardzo z Rwandą, ale za to świetna kawa do Cold Brew - 35 klik na komesiu, 42-700, 12h w lodówce - efekt to przyjemna, orzeźwiająca kawa, gdzie pojawia się mleczna czekolada :)
Hej,
Dostrzegłem w sklepie miłą promocję i chciałbym skorzystać, ale potrzebuję porady. Chcę na sam początek z parzeniem kawy w dripie kupić kawę zmieloną pod tę metodę. Potrzebuję kawy, która będzie miała możliwie pełny smak, nie kwaśnej, ale też nie goryczkowej, ożywiającej (zbyt niska zawartość kofeiny odpada). Szukam kawy do dużego kubka, ciemnej po zaparzeniu (w sensie nie jasnej jak herbata), ale nie smolistej w odbiorze. Nie umiem tego precyzyjnie opisać, bo dopiero wchodzę w temat. Chodzi też o kawę, która będzie dobra zarówno bez mleka, jak i z jego dodatkiem.
Szukam kawy "przedpołudniowej", budzika, ale nie bestii.;) Takiej, którą można wypić też popołudniem i przeżyć.;) Choć może to próba godzenia zupełnie różnych cech i od razu trzeba nastawić się na różne kawy?
Najchętniej kupiłbym kilka próbek, które polecisz, ale 250g z każdej to będzie za dużo na próbowanie (a muszę kupić zmieloną). Więc gdybyś zaproponował jedną, dwie na początek, takie pewniaki, to będę zobowiązany.
(https://www.manufakturakawy.com/wp-content/uploads/2020/08/image-1.png) |
(https://www.manufakturakawy.com/wp-content/uploads/2020/08/image-2.png) |
(https://www.manufakturakawy.com/wp-content/uploads/2020/08/image-3.png) |
Nie wiem jak na innych, ale na mnie, takie "samochwalenie byczą czcionką" działa odstraszająco :picardpalm:.
Dzień dobry ile się u Was czeka na wysyłkę od dnia zamówienia?
Hej, zazwyczaj 1-2 dni. W tym tygodniu jesteśmy po tygodniowym urlopie i trochę zamówień się nam skumulowało, zatem jeżeli zamówisz dzisiaj, to prawdopodobnie kawa wyjedzie w poniedziałek.Tak się składa że ja zamówiłem w poniedziałek 17 sierpnia. Czyli rozumiem że nie wyszła Odezwę się w sprawie zwrotu gotówki gdyż zamówiłem gdzie indziej a czekać tydzień na kawę trochę średnio.
Hej, zazwyczaj 1-2 dni. W tym tygodniu jesteśmy po tygodniowym urlopie i trochę zamówień się nam skumulowało, zatem jeżeli zamówisz dzisiaj, to prawdopodobnie kawa wyjedzie w poniedziałek.Tak się składa że ja zamówiłem w poniedziałek 17 sierpnia. Czyli rozumiem że nie wyszła Odezwę się w sprawie zwrotu gotówki gdyż zamówiłem gdzie indziej a czekać tydzień na kawę trochę średnio.
Hej, zazwyczaj 1-2 dni. W tym tygodniu jesteśmy po tygodniowym urlopie i trochę zamówień się nam skumulowało, zatem jeżeli zamówisz dzisiaj, to prawdopodobnie kawa wyjedzie w poniedziałek.Tak się składa że ja zamówiłem w poniedziałek 17 sierpnia. Czyli rozumiem że nie wyszła Odezwę się w sprawie zwrotu gotówki gdyż zamówiłem gdzie indziej a czekać tydzień na kawę trochę średnio.
Dziękuję za szybki zwrot gotówki. Dzięki Wam pierwszy raz od niepamiętnych czasów w weekend odpocznę od kawy. :-)
i odkryłem całkiem niezłą wodę źródlaną za 97 groszy.
Kraj: Kenia/ Kiambu County
Mały błąd w opisie Świętej Barbary ;)Cytuj (zaznaczone)Kraj: Kenia/ Kiambu County
Cudne macie te etykiety, moja Córeczka zamawiałaby tylko od Was :hihihi:
2 x espressoCzyli Victoria wróciła?
Czyli Victoria wróciła?
Sprzęt dotarł wczorajTo powodzenia i jak najszybszego wypicia pysznego shota :)
Albo jak jajko niespodzianka, kartka z regionem do środka :jezyk:
I to wystarczy 😃 kupiłem testowy przelew i omniroast i niestety czuje się trochę jak przy kawie z marketu, bo wiem tylko 100% arabica 😃Niby tak, ale liczy się etykietka czy to co w filiżance? ;)
ps. Czadowe macie te etykiety!Mi właśnie etykiety nie przepadły do gustu, ale to co w środku było dobre;)
Dzisiejszy poranek miałem pierwszy raz z Gwatemalą Santa Barbara i to rewelacyjna kawa. Taki efekt "wow". W aromacie nie wiem czy bardziej wyczuwam pomarańczę, czy śliwkę, generalnie oba zapachy się mieszają jakby walcząc ze sobą. Natomiast w smaku zdecydowanie dominuje porzeczka i to jest świetne. Kawa wychodzi delikatna i wyraźnie słodka. Mam nadzieję, że nie zniknie z oferty zbyt szybko.
Mam pytanie o kawy do biura - w biurze powoli kończy się zakupiony ponad pół roku temu zapas kawy i będę próbował namówić koleżankę odpowiedzialną za zamówienia do zakupu lepszej kawy.
Gdy dodaję 6kg którejkolwiek z "kaw do biura" do koszyka, to cena za pojedynczą paczkę pozostaje bez zmian, a powinna spaść o 20% - coś się popsuło czy promocja przestała obowiązywać? ;)
Raczej coś się popsuło - zaraz sprawdzę :)Mam pytanie o kawy do biura - w biurze powoli kończy się zakupiony ponad pół roku temu zapas kawy i będę próbował namówić koleżankę odpowiedzialną za zamówienia do zakupu lepszej kawy.
Gdy dodaję 6kg którejkolwiek z "kaw do biura" do koszyka, to cena za pojedynczą paczkę pozostaje bez zmian, a powinna spaść o 20% - coś się popsuło czy promocja przestała obowiązywać? ;)
Intryguje mnie skład mieszanki espresso special, mógłbyś napisać z jakich kaw została skomponowana, jeśli to nie tajemnica :) Na pewno są ziarna z Brazylii, Peru? i trochę małych, jakby z Etiopii , ale w smaku Afryki nie umiem wyczuć.
Ooo..Guji Wolichu Wachu! Piłem kiedyś (nie od Was) i była świetna!
Nie wątpię! Ale też mając 1,5kg teraz to pewnie się nie załapię :'(
Ja też skusiłem się na Gwatemalę Santa Barbara i nie zawiodłem się. Jak zobaczyłem, że ta kawa rosła tak wysoko i jest z naturalnej obróbki, to nie mogłem sobie odmówić. Aromaty bardzo przyjemne, słodkie, owocowe i lekko winne. Pozytywnie zaskoczył mnie słodko-kwaskowy aromat gumy owocowej, poza tym pojawiały się takie aromaty jak śliwki, pomarańcze, jabłka, winne. Bardzo przyjemna kawa dla lubiących owocowe słodko-kwaskowe kawy z naturalnej obróbki.
To spróbuj naszych Etiopii - są wyśmieniteFakt : https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=5419.msg212959#msg212959 :)
@Piotrek [Manufaktura Kawy] ten Meksyk nie pokazuje się na stronie ani w wyszukiwaniach, w dodatku link z forum przenosi do "Error 404"
Ja też skusiłem się na Gwatemalę Santa Barbara i nie zawiodłem się.Mi również smakowała ta kawa, słodka, winna z fajnym body, tłuściutka :) Na tle reszty towarzystwa( Kolumbia Finca Los Alpes i Espresso Special) wypadła najlepiej.
chciałbym zapytać, czy Wasz Meksyk celowo palony jest tak ciemno?To wygląda bardzo ciemno i oleiście.
chciałbym zapytać, czy Wasz Meksyk celowo palony jest tak ciemno?To wygląda bardzo ciemno i oleiście.
W ostatnich dniach postanowiłem przetestować naszą Etiopię Guji Wolichu Wachu (natural palony pod przelew)
W ostatnich dniach postanowiłem przetestować naszą Etiopię Guji Wolichu Wachu (natural palony pod przelew)
Ja właśnie testuje pod V60, może jakieś sugestie bo pierwsze 2 próby wyszły mi trochę średnio a właściwie płasko . Zapach po zmieleniu obłędny ale bardziej by mi na smaku zależało. Metoda Hoffmana, 95stopni, mielenie 24 i 21 klik na c40, czas ok 2:45. Później w AP sproboje i jak dostanę filtry to w Gabi ale chciałbym te v60 ogarnąć najpierw
Dzięki za rady, zrobiłem 90 stopni, 26klik, zalania 5x60(metoda 40:60)i jest zdecydowanie lepiej, niestety za długo mi wyszło bo jakieś 4:20 przez co wkradła się goryczka, więc muszę trochę grubiej albo mniej turbulencji przy polewaniu i powinno być super. Ale przynajmniej wiem w jakim kierunku szukać ;)
Ja zawsze zdejmuję dripera na 2:40 i to nieważne czy się przeleje czy nie Spróbuj, bo to również sposób na kontrolę parzenia
Pamiętaj proszę, że podczas parzenia masz 4 etapy ekstrakcji:
1) smaki słone
2) smaki kwaśne
3) smaki słodkie
4) smaki goryczkowe
Zdejmując dripera po ustalonym czasie, nawet jeżeli kawa nie przelała się do końca możesz sprawić, że wyciśniesz wszystko z etapu 1-3, ale nie wejdziesz w etap 4
Hej, wracając do Meksyku :) którego jestem jeszcze szczęśliwym posiadaczem. Mój wygląda i pachnie bardzo dobrze, również w filiżance. Ogólnie mocno pozytywnie mnie zaskoczyła ta kawa.
Niemniej chciałbym podpytać o polecany przepis doza/ uzysk/ czas/ temp. tak aby wyciągnąć z tego 100%?
Cześć,
@Piotrek - zmienialiście w ostatnim czasie coś w profilu palenia kaw Omniroast??
Zamawiam regularnie dla siostry kawę Brazylia Mogiana i twierdzi, że tak smacznej, wyrazistej, aromatycznej i pięknie pachnącej jeszcze nie piła.
znawców kawy, którzy mieli z nimi styczność za "sztosy"Ja rozumiem, że są różni klienci i różne kierowane strategie marketingowe, ale proszę, miejsce świadomość, że są również klienci (może nie Wasi...) których "znawcy kawy" i "sztosy" mogą zniechęcić do spróbowania...
znawców kawy, którzy mieli z nimi styczność za "sztosy"Ja rozumiem, że są różni klienci i różne kierowane strategie marketingowe, ale proszę, miejsce świadomość, że są również klienci (może nie Wasi...) których "znawcy kawy" i "sztosy" mogą zniechęcić do spróbowania...
Takie małe spostrzeżenie po jednym kg Espresso Special, na świeżo dobra w automacie :) W kolbowym nie mogłem się "z nią dogadać" dopóki pod koniec, nie zmieniłem sitka i zamiast w IMS, nie zaparzyłem w oryginalnym.
Odkąd na stronie jest nowy podział na świeżo palone i leżakowane to ciężko ogarnąć dostępność kaw, aż odechciewa się zakupów....
No i zapytam tutaj, Burundi Heza jest dostępna? w jakiejkolwiek opcji
A tak przy okazji to czy ktoś pił te same kawy leżakowane i nie? Różnica w smaku jest warta ceny?
I z mojej strony feedback - szukałem konkretnej Etiopii, ale jak wpisalem Etiopia to mi wyskoczylo -dziesiąt kaw i to każda była po 4 razy - pierwszy raz zauważyłem na stronie z kawą zeby każdy rozmiar był osobnym wynikiem wyszukiwania, rozmiar i tak zawsze wybieram jak już wejdę do kawy. Moim zdaniem niepotrzebny "tłum" który mi utrudnia wyszukiwanie.
(ale kawa - Etiopia guji wolichu - super)
@Piotrek [Manufaktura Kawy] , a czy możemy się swoimi przypuszczeniami tutaj dzielić ?
hah, czyli nic nie zgadłem oprócz niektórych obróbek. Ale takie drewniane nuty i zero kwasowości, to dziwna ta Kolumbia z drugiej próbki. Ale tylko parę osób odgadło pochodzenie i to tylko jednej kawy :)
EDIT: Już się doczytałem jakie to kawy :) strasznie mała rozdzielczość obrazka.
Tak podejrzewałem, że pierwsze skojarzenia aromatyczne mogą być mylące, w sumie to fajnie się mylić gdy można się czegoś nauczyć.
@Piotrek [Manufaktura Kawy] po kliknięciu na link prowadzący do cascary mam komunikat "Nie ma takiej strony. Wygląda na to, że taka strona nie istnieje. Spróbuj skorzystać z wyszukiwarki"