Tak na poważnie, to spróbuj, co Ci koledzy zdecydowanie bardziej doświadczeni radzą,
Właśnie próbuję zrobić, co mi radzą koledzy, tylko strasznie mało konkretów dostaję.
Dostałem konkret jak ustawić objętość kawy - na monetę. Robię tak.
Już mi 2 innych pisze, że mam za dużo kawy.
Ale nie napiszą ile mam ustawić... tylko krytyka.
Kurde... łapki opadają.
Dostaję od
@Antonio poradę - drobniej mielić. Ustawiłem drobniej mielenie i nagrałem filmik. Jeszcze drobniej? Nie ma sprawy, przestawię i nagram filmik.
To są konkrety właśnie!
wtedy wróć z wnioskami, a nie usilnie upieraj się przy swoim oczekując innego rezultatu jakbyś wiedział lepiej od nich. Ty prosisz o pomoc innych, nie na odwrót.
A to tak trochę po uczniowsku mnie potraktowałeś.
Przy niczym się nie upieram, ale też nie od wczoraj robię kawę więc coś tam wiem (6 lat codziennych kaw i przeróżne gatunki to jednak jest ciut doświadczenia).
Masz fajną propozycję? Słucham, czekam z zapartym tchem. Jak chcesz mnie pokrytykować, to ten... tego... no niekoniecznie.
Konkretnie kup inną świeżą kawę, Andrzej się zaoferował, skorzystaj, sprawdź, wtedy będzie jasny punkt odniesienia.
Kawa jaką masz i teraz próbujesz - konkretnie - nazwa, data palenia.
Carraro Tazza D'oro z Schio
LA09M
09.03.2021
Oczywiście tak zrobię i już rozmawiam na ten temat z Andrzejem na PW.
Ekstrakcja wygląda dziwnie, po 10 sekundach stróżki pojawiają się nagle i ekstrakcja wygląda jakby leciała już pełną parą i niezbyt spokojnie. Podejrzewam, że na NPF byłoby widać to zdecydowanie lepiej, ale nawet na zwykłym tutaj widać, że nie jest poprawnie.
Dziwnie... dziwinie... to co zmienić? Chętnie zobaczę zdjęcia, filmik z ekstrakcji, porady jak ustawić przemiał, objętość, ubicie, czas ekstrakcji. Pomożesz, czy tylko napiszesz, że dziwnie?