Autor Wątek: Lelit Elizabeth - recenzja  (Przeczytany 77164 razy)

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5537
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》
Odp: Lelit Elizabeth - recenzja
« Odpowiedź #390 dnia: 30 Listopad 2023, 17:38:56 »
Filtry wymienne Brita czy innych producentów, nawet te hard są często niewystarczające do kranówki. Wskazówką jest wygląd grzałki w czajniku. Jeśli nie mamy skutecznego systemu przeciw "kamieniowego" pozostaje korzystać ze sprawdzonej wody Żywiecki Kryształ 
« Ostatnia zmiana: 30 Listopad 2023, 17:49:20 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline MSL

  • Wiadomości: 705
  • Ekspres: Decent, ECM Technika IV Profi, Orchestrale Nota
  • Młynek: Ceado E37S, Ceado E37J, Ceado E6P, Compak K3
Odp: Lelit Elizabeth - recenzja
« Odpowiedź #391 dnia: 30 Listopad 2023, 18:54:32 »
Mam to samo z serwisem konesso. Odrzucili mi naprawę gwarancyjną, pomimo regularnego odkamieniania, wg oficjalnej instrukcji odkamieniania Lelita, środkiem PULY DESCALER ESPRESSO LIQUID, używając cały czas miękkiej wody 2-4 stopni niemieckich. W czym, więc jest problem? Naprawę wyliczyli na 910 zł. Co mam teraz zrobić? Co musiałbym zrobić, żeby nie było kamienia, bo wg zdjęć, które mi przysłali wygląda to źle.

Czym sprawdzasz jakość swojej wody? Jakich filtrów używasz do jej oczyszczenia/zmiękczenia? Z własnego doświadczenia mogę napisać, że korzystając z RO nie robię żadnego dodatkowego odkamieniania chemią i grzałka po roku(przegląd robię, co roku) w obu ekspresach czyściutka, bez żadnych problemów. W czajnikach to samo. Warto dodać, że bezpośrednio z kranu(przed filtracją) to leci mi "gruz" osiągający na skali 22 stopnie jeśli dobrze pamiętam.

Ewentualnie kupowanie wspomnianego ŻK jest również niezłą opcją.

Offline Artisz Mężczyzna

  • Wiadomości: 589
  • Ekspres: VBM Super Electronic, Bellezza Bellona
  • Młynek: Fiorenzato Allground Sense, Eureka Zenith 75RS
Odp: Lelit Elizabeth - recenzja
« Odpowiedź #392 dnia: 30 Listopad 2023, 19:01:35 »
Według SCA woda powinna mieć zawartość minerałów na poziomie 120-160 mg/L i odczyn pomiędzy 6,5-7,5 pH. Z minerałów dwa najważniejsze które poprawiają ekstrakcję kawy to wapń i magnez dlatego że są naładowane dodatnio a substancje smakowe kawy ujemnie. One też odpowiadają za "twardość" wody, więc nie może być ich za dużo ale też nie powinno być za mało. kawka

Offline Tadzik

  • Wiadomości: 40
  • Ekspres: Lelit Elizabeth, Aeropress GO
  • Młynek: Eureka Mignon XL, Hario Slim PLUS
Odp: Lelit Elizabeth - recenzja
« Odpowiedź #393 dnia: 30 Listopad 2023, 22:16:31 »
Mam to samo z serwisem konesso. Odrzucili mi naprawę gwarancyjną, pomimo regularnego odkamieniania, wg oficjalnej instrukcji odkamieniania Lelita, środkiem PULY DESCALER ESPRESSO LIQUID, używając cały czas miękkiej wody 2-4 stopni niemieckich. W czym, więc jest problem? Naprawę wyliczyli na 910 zł. Co mam teraz zrobić? Co musiałbym zrobić, żeby nie było kamienia, bo wg zdjęć, które mi przysłali wygląda to źle.

Czym sprawdzasz jakość swojej wody? Jakich filtrów używasz do jej oczyszczenia/zmiękczenia? Z własnego doświadczenia mogę napisać, że korzystając z RO nie robię żadnego dodatkowego odkamieniania chemią i grzałka po roku(przegląd robię, co roku) w obu ekspresach czyściutka, bez żadnych problemów. W czajnikach to samo. Warto dodać, że bezpośrednio z kranu(przed filtracją) to leci mi "gruz" osiągający na skali 22 stopnie jeśli dobrze pamiętam.

Ewentualnie kupowanie wspomnianego ŻK jest również niezłą opcją.

Surowa woda leci koło 20 stopni niemieckich. Mam po kolei zamontowane filtr siatkowy, czy jak on się nazywa, później zmiękczacz, filtr odżelaziający, a bezpośrednio pod kranem mam jeszcze filtr węglowy, z którego czerpie wodę do ekspresu. Mierzę metodą kropelkową, systematycznie

Offline Artisz Mężczyzna

  • Wiadomości: 589
  • Ekspres: VBM Super Electronic, Bellezza Bellona
  • Młynek: Fiorenzato Allground Sense, Eureka Zenith 75RS
Odp: Lelit Elizabeth - recenzja
« Odpowiedź #394 dnia: 01 Grudzień 2023, 09:02:58 »
Surowa woda leci koło 20 stopni niemieckich. Mam po kolei zamontowane filtr siatkowy, czy jak on się nazywa, później zmiękczacz, filtr odżelaziający, a bezpośrednio pod kranem mam jeszcze filtr węglowy, z którego czerpie wodę do ekspresu. Mierzę metodą kropelkową, systematycznie
Masz podobny system jak ja, na zmiękczaczu mam zawór mieszający wodę z surową żeby nie była za miękka i nie miała za niskiego pH ale dodaję jej niewiele. Czy mierzysz TDS wody po filtrze w kuchni? Powinna być poniżej 200 ppm. Jeżeli jest wyższa to nadal może powstawać osad. Woda zawiera różne minerały które po odparowaniu wody osadzają sie a zmiękczacz wymienia tylko jony wapnia i magnezu dlatego warto sprawdzać TDS a nie tylko twardość. Łatwym wskaźnikiem do zaobserwowania jest czajnik jeżeli po jakimś czasie robi się w nim osad to wiadomo że w ekspresie będzie to samo.
« Ostatnia zmiana: 01 Grudzień 2023, 09:08:08 wysłana przez Artisz »

Offline Tadzik

  • Wiadomości: 40
  • Ekspres: Lelit Elizabeth, Aeropress GO
  • Młynek: Eureka Mignon XL, Hario Slim PLUS
Odp: Lelit Elizabeth - recenzja
« Odpowiedź #395 dnia: 01 Grudzień 2023, 09:32:07 »
Czym mierzyć tds, jakimś elektronicznym urządzeniem? No i jak później zmienić te wartości, dodatkowe filtry? Czy od razu lepiej przejść na kryształ żywiecki i odkamieniać tylko raz na rok czy pół roku?

Offline siewcu Mężczyzna

  • Wiadomości: 5102
  • Ekspres: LaPa EP
  • Młynek: Aergrind
Odp: Lelit Elizabeth - recenzja
« Odpowiedź #396 dnia: 01 Grudzień 2023, 09:46:47 »
dlatego warto sprawdzać TDS a nie tylko twardość
No nie, bo możesz mieć mocno zmineralizowaną wodę, w której nie będzie wapnia i nie zakamienisz ekspresu.

Czym mierzyć tds
Tak, konduktometr to się nazywa, kilka(naście) złociszy kosztuje na aliexpress. U nas i tak zdecydowana większość to to samo, ale kilka razy drożej.

jak później zmienić te wartości, dodatkowe filtry
System filtracji jakiś. A to już temat rzeka...

Offline Artisz Mężczyzna

  • Wiadomości: 589
  • Ekspres: VBM Super Electronic, Bellezza Bellona
  • Młynek: Fiorenzato Allground Sense, Eureka Zenith 75RS
Odp: Lelit Elizabeth - recenzja
« Odpowiedź #397 dnia: 01 Grudzień 2023, 10:33:40 »
dlatego warto sprawdzać TDS a nie tylko twardość
No nie, bo możesz mieć mocno zmineralizowaną wodę, w której nie będzie wapnia i nie zakamienisz ekspresu.
To co według Ciebie się stanie z tymi minerałami jak odparujesz wodę? Przecież one nie wyparują i zostaną jako osad dlatego TDS jest bardziej miarodajne.
« Ostatnia zmiana: 01 Grudzień 2023, 10:39:52 wysłana przez Artisz »

Offline siewcu Mężczyzna

  • Wiadomości: 5102
  • Ekspres: LaPa EP
  • Młynek: Aergrind
Odp: Lelit Elizabeth - recenzja
« Odpowiedź #398 dnia: 01 Grudzień 2023, 11:12:13 »
Widziałeś kiedyś jak wygląda czajnik po używaniu zmineralizowanej mocno wody ale bez wapnia? Nie ma żadnego osadu, dno jest czyste.

Offline Artisz Mężczyzna

  • Wiadomości: 589
  • Ekspres: VBM Super Electronic, Bellezza Bellona
  • Młynek: Fiorenzato Allground Sense, Eureka Zenith 75RS
Odp: Lelit Elizabeth - recenzja
« Odpowiedź #399 dnia: 01 Grudzień 2023, 11:24:34 »
Widziałeś kiedyś jak wygląda czajnik po używaniu zmineralizowanej mocno wody ale bez wapnia? Nie ma żadnego osadu, dno jest czyste.
Wierzę Ci, ale tam tylko zagotowyjesz wodę a co by było jakbyś ją odparował i tak powtarzał przez jakiś czas?

Offline WS5 Mężczyzna

  • Wiadomości: 443
  • Ekspres: Aeropress, phin, Magica S PID, Lelit Mara X
  • Młynek: Niche Zero, Compak K3 Touch, DF64
Odp: Lelit Elizabeth - recenzja
« Odpowiedź #400 dnia: 01 Grudzień 2023, 11:33:57 »
Ale w bojlerze woda też nie odparowuje. Np. zmiękczacze jonowymienne działają tak, że tworzące kamień jony wapnia i magnezu wymieniają np. na nieszkodliwe w tym wypadku jony sodu. No i spora szansa, że nawet po odparowaniu związki sodu ponownie się rozpuszczą w wodzie...

Offline Artisz Mężczyzna

  • Wiadomości: 589
  • Ekspres: VBM Super Electronic, Bellezza Bellona
  • Młynek: Fiorenzato Allground Sense, Eureka Zenith 75RS
Odp: Lelit Elizabeth - recenzja
« Odpowiedź #401 dnia: 01 Grudzień 2023, 11:48:54 »
Ale w bojlerze woda też nie odparowuje. Np. zmiękczacze jonowymienne działają tak, że tworzące kamień jony wapnia i magnezu wymieniają np. na nieszkodliwe w tym wypadku jony sodu. No i spora szansa, że nawet po odparowaniu związki sodu ponownie się rozpuszczą w wodzie...
No właśnie w bojlerze serwisowym odparowuje i minerały się koncertują i wytwarza się osad. Z sodu po zmiękczeniu też robi się osad, mam podobnie jak kolega i widzę na czajniku czy szybach jest nieporównywalnie lepiej niż bez ale jeżeli woda z kranu ma dużą zawartość minerałów to tylko RO może załatwić sprawę bo zmiękczacze nic nie filtrują tylko zamieniają jony wapnia i magnezu na jony sodu. Zresztą popiera to przykład kolegi bo jakby było inaczej to by nie miał problemów ze swoim ekspresem i gwarancją na miękkiej wodzie.
Link do artykułu który o tym pisze:
https://www.krainawody.pl/blog/news/osady-mimo-stosowania-miekkiej-wody-czy-to-mozliwe

Offline Tadzik

  • Wiadomości: 40
  • Ekspres: Lelit Elizabeth, Aeropress GO
  • Młynek: Eureka Mignon XL, Hario Slim PLUS
Odp: Lelit Elizabeth - recenzja
« Odpowiedź #402 dnia: 02 Grudzień 2023, 22:35:56 »
Zdecydowałem się na przejście na Żywiecki kryształ, tylko widzę, że z różnych ujęć są inne składniki mineralne 221,5 mg/l z ujęcia kryształ nr 1 i z ujęcia W Borze" źródło nr 1 w Ślemieniu z ilością ok. 76,63 mg/l. Którą wybrać, żeby była dobra do kawy i nie tworzyła kamienia w ekspresie?

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5537
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》
Odp: Lelit Elizabeth - recenzja
« Odpowiedź #403 dnia: 02 Grudzień 2023, 23:05:23 »
Zdecydowałem się na przejście na Żywiecki kryształ, tylko widzę, że z różnych ujęć są inne składniki mineralne 221,5 mg/l
To nie jest ŻK, tylko Żywiecki Zdrój.
》tertium non datur《

Offline Tadzik

  • Wiadomości: 40
  • Ekspres: Lelit Elizabeth, Aeropress GO
  • Młynek: Eureka Mignon XL, Hario Slim PLUS
Odp: Lelit Elizabeth - recenzja
« Odpowiedź #404 dnia: 02 Grudzień 2023, 23:12:01 »
Błąd w opisie?

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi