Autor Wątek: Mastro Antonio  (Przeczytany 1577730 razy)

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5537
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #7980 dnia: 22 Marzec 2024, 18:46:29 »
Andy, kiedyś, w jakimś wątku podnosiłeś kwestię, a nawet żaliłeś się, że ludzie narzekają na etykiety Twoich kawek, że są zbyt proste, ubogie w treści, mało atrakcyjne wizualnie. No to obejrzyj sobie zdjęcie poniżej: po bokach przód, a w środku tył opakowania  [emoji38] Jakoś ta graficzna asceza nie przeszkodziła mi w zamówieniu kawek tej palarni po raz czwarty.
》tertium non datur《

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10670
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #7981 dnia: 22 Marzec 2024, 18:49:12 »
Rozumiem, że lubisz tę Brazylię, OK ;). Ja lubię też ascezę ale powoli się zmieniamy i na pewno pojawi się nowy i bardziej sympatyczny wystrój graficzny.

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5537
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #7982 dnia: 22 Marzec 2024, 18:57:56 »
Rozumiem, że lubisz tę Brazylię, OK
Przecież nie pisałem o konkretnym ziarnie. Wolisz, coś takiego? Czy etykieta pomoże w kupieniu ziarna specialty do espresso w cenie 39zł. za 250g, bo kawa kosztuje tyle samo, co w powyższym kraftowym opakowaniu. I nie powiem, te truskawki w czekoladzie smakowały mi i żonie przed chwilą wyśmienicie.
« Ostatnia zmiana: 22 Marzec 2024, 19:27:34 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10670
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #7983 dnia: 22 Marzec 2024, 19:50:51 »
Ale w czym rzecz? :)

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5537
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #7984 dnia: 22 Marzec 2024, 19:54:20 »
Od czego... zacząłem.
》tertium non datur《

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10670
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #7985 dnia: 22 Marzec 2024, 19:58:37 »
Dark roast? Rzekłbym, że Chocolate Wave to jest Dark Roast. Sam spróbuj i daj znać. Masz świetne sprzęty i umiejętności, odniesienie też.
Tej ostatniej mieszanki próbowałem parę tygodni temu. Jest porównywalna, wcale nie ciemniejsza i raczej nietruskawkowa ;). Ma podobno w składzie Etiopie, więc może bardziej jest odpowiednikiem moich "Secret" blendów.

Przy okazji podrzucę coś od Eli:



« Ostatnia zmiana: 22 Marzec 2024, 21:59:23 wysłana przez Antonio »

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10670
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #7986 dnia: 23 Marzec 2024, 11:56:31 »
Wczoraj się pomyliłem -- od paru miesięcy E#1 to blend Brazylii i mokrej Kolumbii. Sam bardzo takie połączenie lubię. Przed laty używałem doń mokrego Salwadoru, więc było bardziej czekoladowo.

Czekoladowość w kawie jest fajnym wyrazem. Natomiast czekolada to zwykle znacząca ilość cukru i nawałnica smaku słodkiego. Bardzo takie ujęcie zniekształca naszą percepcję -- tak, że większość ludzi nie toleruje oryginalnego smaku ziaren kakao. Właśnie "wcinam" sobie kolejną tabliczkę pysznej czekolady z kozim mlekiem. W zasadzie to aromat koziego mleka sprawia, że odbieram taką tabliczkę pozytywnie mimo jej tradycyjnej "cukrowej" słodyczy. Obok mam paczkę fenomenalnie uprażonych ziaren kakao i dopiero to jest dla mnie prawdziwa rozkosz. Bo w ziarnach nie ma cukru, jest "czarno na białym" i jest czasem mega owocowo i kwaskowato.  Możecie się częstować -- ogromne polecam jako doświadczenie sensoryczne -- kolejna partia czekolad Jordi's:

Jordis_a.jpg

Jordis3a.jpg

-->> https://mastroantonio.pl/Czekolada-c10

Dawno ich nie mieliśmy, bo tuż obok pod nosem mamy znajomego Marcela i jego Jesenickie Czekolady. Ale Jordi's to inna kategoria, perfekcyjne wykonanie, idealna tekstura, pyszny surowiec, długa historia i tradycja. Jest to 6 tabliczek: w tym setka, 3 tabliczki z nibsami czyli kruszonką kakaowych ziaren, jedna kozia i jedna najbardziej słodka bo z suszonymi pomarańczami i imbirem. Oczywiście polecam Setkę ale jeśli ktoś nie toleruje takich mega mocnych wrażeń, to kruszone kakao na słodkiej połaci daje wyobrażenie o tym co tracimy łącząc ziarna z cukrem :). I w Jordi's nie żałują tej pysznej kruszonki. Cenę dajemy też mega korzystną jak na dzisiejsze ekonomiczne obłędy.

Nawiązując do fotki z poprzedniego wpisu, dodam naszą kolekcję słoiczkową:

-->> https://mastroantonio.pl/category/?q=200g#top

Jest tu Pacamara i Gesha z fermentacji drożdżowej, Purple Caturra z obróbki mokrej Mango oraz Parainema natural z Aurory i anaerobowy Sarchimor Las Llantas. Wszystkie te kawy są super. Jeśli komuś nie żal Mango, to da się zeń zrobić bardzo ekscentryczne bo mega pachnące i o dziwo dość słodkie espresso -- oczywiście nie za pomocą automatycznego Krupsa...

Pewną zmianą jest Rwanda i Indonezja. Ostanie palenia na opak: Rwanda do dripu a Indonezja do pysznego espresso.


« Ostatnia zmiana: 23 Marzec 2024, 13:05:19 wysłana przez Antonio »

Offline Strzala świst gwizd Mężczyzna

  • Wiadomości: 151
    • Test4Climbing.com
  • Ekspres: Quick Mill Andreja Premium
  • Młynek: Casadio Enea On Demand
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #7987 dnia: 25 Marzec 2024, 22:17:46 »
Mistrzu, czy Pantano z nowej dostawy jest z obróbki Pulped Natural, czy Dry Natural? Na stronie widziałem tylko, że jest natural.
https://mastroantonio.pl/Brazylia-Pantano-Natural-Espresso-p795
Climbing Performance Test https://test4climbing.com

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10670
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #7988 dnia: 25 Marzec 2024, 22:33:17 »
widziałem tylko, że jest natural
Dokładnie, jest to natural. Mamy teraz dwie wersje: nieco jaśniejszą i nieco ciemniejszą ;). Na bazie tej ostatniej:
  -->> https://mastroantonio.pl/Synestezja-RED-p349

Polecam. Dzisiaj wziąłem z półki torebkę, w której była garść ziaren. Otworzyłem i olśnił mnie zapach poziomek ;). Espresso pyszne.

Offline Strzala świst gwizd Mężczyzna

  • Wiadomości: 151
    • Test4Climbing.com
  • Ekspres: Quick Mill Andreja Premium
  • Młynek: Casadio Enea On Demand
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #7989 dnia: 26 Marzec 2024, 21:49:20 »
Dokładnie, jest to natural.
Tak, tylko czy to jest Pulped czy Dry?
Climbing Performance Test https://test4climbing.com

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10670
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #7990 dnia: 26 Marzec 2024, 21:57:16 »
Po prostu natural. Gdyby były to ziarna pulped-natural, to napisałbym :). Parę tygodni temu nastąpiła zmiana, bo wcześniej mieliśmy pulped-natural.

Offline Karsin

  • Wiadomości: 70
  • Ekspres: Lelit Mara X | V60
  • Młynek: DF64V | 1Zpresso
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #7991 dnia: 27 Marzec 2024, 09:29:21 »
@Antonio wczoraj zrobiłem u Ciebie małe zakupy. Wszedłem w listę zamówień i okazuje się, że to powrót po ponad 8 latach  [emoji38] [emoji38] [emoji38]

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10670
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #7992 dnia: 31 Marzec 2024, 09:34:20 »

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10670
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #7993 dnia: 04 Kwiecień 2024, 00:33:16 »
Święta i po świętach. Ostatnio, za wyjątkiem paru intensywnie spędzonych właśnie w górach świąt, sporo kawy pochłaniam. Co mnie poruszyło? Oczywiście Eli kawy do espresso: Red i Brazylia Pantano. Wkrótce dołączy do tego kolejna partia Brazylii Santa Cecilia oraz Cioccolato.

Na obrazku powyżej -- widok na Jeseniki i chyba "Śnieżniki" czyli Masyw Śnieżnika z południowej grani Jeseników. W sumie to niesamowite: ze Śnieżnika widać wieżę na Pradziadzie i odwrotnie -- z Jeseników widać wieżę na Śnieżniku ;). A z obu szczytów podobno gołym okiem można dostrzec austriackie krańce Alp. Jeseniki są bardzo sympatyczne i całkiem momentami "wysokogórskie" ;).

Z przelewowych, jaśniej palonych ziaren, to oczywiście Gesha -- jest jeszcze trochę w słoiczkach po 100 i 200g. Mango -- o dziwo jako espresso daje czadu ale jest fajne i bardzo pachnące również jako napar z V60. Próbowałem ostatnio jeszcze Ekwadoru i Salwadoru -- są super, lekkie czyli słodkie i ciekawie aromatyczne. Jako espresso powinny się sprawdzić: Aurora Slow Natural, Rwanda Kabyniro i Sumatra Kerinci -- wszystko naturale więc siłą rzeczy dobre również do espresso.

Trochę przejąłem się recenzją moich kaw w automatach (że kwas itp.) i coś tam nieco mocniej wypaliłem. Stwierdziłem potem, że jednak wolę tę wyraźną kwaskowatość niż wyraźną goryczkę. Różnica w profilu palenia między jednym a drugim smakiem jest niewielka. Wystarczy chwilka, by z kwaskowatości zrobić goryczkę. Czasami jest to fajne ale na ogół chyba nie ;). W każdym razie moje kawy "lądują" gdzieś blisko tej niewidzialnej linii dzielącej kwaskowatość i goryczkę, może nawet wprost na tej linii. Na pewno nie można określić ich kwasem a na pewno nie przekraczają czary goryczy ;). Nawet te dwa "niby jaśniejsze" moje blendy nie są żadnymi kwasami -- oczywiście jeśli się je dobrze zaparzy:

  -->> Blends...

Wciąż polecam, bo oba pięknie pachną :). OK, teraz poważniej. Oczywiście z naszą percepcją bywa różnie. Sam czasami mam zbyt dużą ekspozycję na kawowe przepaści a po prostu muszę wszystkiego spróbować. Dlatego mam świadomość, że czasami niekoniecznie czuję to, co czuję. Bywa, że następnego dnia czuję to inaczej. Niestety, kawa jest dość trudnym towarem do sensorycznych i rzetelnych ocen. Najlepiej byłoby nie przeciążać się nią zbytnio i oszczędnie z nią obchodzić. Bywa to też trudne, bo nie sposób się oprzeć urokom kawy. W każdym razie, sporo kolejnych paleń moich blendów jest w sklepie:

  -->> MA
« Ostatnia zmiana: 04 Kwiecień 2024, 00:42:26 wysłana przez Antonio »

Offline J_J Mężczyzna

  • Wiadomości: 17
  • Ekspres: Krups EA8948, kawiarka (rzadko używana)
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #7994 dnia: 04 Kwiecień 2024, 09:37:12 »
Trochę przejąłem się recenzją moich kaw w automatach (że kwas itp.)

Nadal zaznaczam, że może to być wynik moich preferencji smakowych oraz ograniczeń używanego sprzętu! I że ktoś, kto ma bardziej wyrobiony gust, lepsze zaplecze oraz tym bardziej umiejętności, uzyska z tych kaw znacznie więcej. Natomiast z drugiej strony nie szukałem w kawie aromatu przesłodzonej Milki za 3,50zł, bo to byłoby tak naiwne, że aż głupie - niestety równocześnie nie znalazłem zbyt wiele ani gorzkiego kakao w proszku, ani łuski kakaowca, ani czekolady deserowej czy innych podobnych klimatów. Gdzieś tam w drugim tle może, ale na pewno nie nazwałbym tego profilu czekoladowym, o czym zresztą dyskutowaliśmy prywatnie.

I tak jak tam, tak i tutaj "Chocolate Wave" nazwałbym raczej "Fruity Wave", bo wg mnie to bardziej oddaje jej charakter. Czy to zła kawa? Na pewno nie. Czy natomiast jej obecna nazwa w pełni odzwierciedla charakter? Moim zdaniem także nie, przy czym "patrz poprzedni akapit" ;)

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi