Myślę że autor tematu nie będzie miał nic przeciwko temu jak to tutaj zostawię jak coś to ma uprawnienia i to usunie a ja się nie obrażę.
![lol :lol2:](https://forum.wszystkookawie.pl/Smileys/default/icon_lol.gif)
Któryś tam raz z kolei zainteresowałem się tego rodzaju produktem i nie o cenę tutaj chodzi.
Cascara Bolivia
https://sklep.eurocafe.com.pl/produkt/cascara-bolivia/Tym razem trafiło do mnie taka i pozwolę sobie zacytować fragment ze sposobu jej przygotowania.
" Parz napar przez około 5-8 minut – to optymalna ilość czasu, by wydobyć z suszonych owoców tkwiące w nich nuty smakowe"
Mając ekspres umożliwiający profilowanie tego co chcemy sobie zaparzyć zadałem sobie pytanie co będzie co odczuję jak w jednym czasie zrobię sobie z tego napar tradycyjnie we french pressi-e i ekspresie kolbowym wykorzystując do tego kolbę z jakimś tam sitkiem.
Taka sama porcja "łupinek" oryginalne i rozdrobnione do kolby z tym że to rozdrabnianie nie do końca mam to jeszcze rozpracowane.
Reszta będzie fotograficzna
![mhh :mhh:](https://forum.wszystkookawie.pl/Smileys/default/mhh.gif)
![1.jpg](https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?PHPSESSID=57jqmivfh7s8heq9nl6rk554m3&action=dlattach;topic=3749.0;attach=40683;image)
![2.jpg](https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?PHPSESSID=57jqmivfh7s8heq9nl6rk554m3&action=dlattach;topic=3749.0;attach=40685;image)
![3.jpg](https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?PHPSESSID=57jqmivfh7s8heq9nl6rk554m3&action=dlattach;topic=3749.0;attach=40687;image)
![4.jpg](https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?PHPSESSID=57jqmivfh7s8heq9nl6rk554m3&action=dlattach;topic=3749.0;attach=40689;image)
![5.jpg](https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?PHPSESSID=57jqmivfh7s8heq9nl6rk554m3&action=dlattach;topic=3749.0;attach=40691;image)
Nie mając specjalistycznego sprzętu do podawania herbaty do porównania użyłem tego co mam pod ręką.
Tak to leciało.![cas wykres.jpg](https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?PHPSESSID=57jqmivfh7s8heq9nl6rk554m3&action=dlattach;topic=3749.0;attach=40695;image)
Komu i na co to moje pisanie pokazywanie jest potrzebne myślę sobie że chociażby dla samego siebie.
Chciałem sobie zobaczyć czy ciśnienie coś ciekawego wydobędzie z tych łupinek bo już sam napar we french pressie jest ciekawy.
I jedna próba to nie próba 10 prób to byłby sprawdzian
![lol :lol2:](https://forum.wszystkookawie.pl/Smileys/default/icon_lol.gif)
ale na gorąco napiszę że napar z kolby był jakby klarowniejszy bardziej to wszystko było stonowane z french pressa bardziej ostrzejsze nie umiem tego inaczej opisać piszę swoimi słowami tak jak to czułem.
Ktoś może zapytać a kto zwyciężył której metodzie bić
![Brawa :brawa:](https://forum.wszystkookawie.pl/Smileys/default/brawa.gif)
no to napiszę tak zwycięzcą jestem ja sam bo na koniec zlałem do do jednego kupka i wypiłem ze smakiem.
Kubek![7.jpg](https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?PHPSESSID=57jqmivfh7s8heq9nl6rk554m3&action=dlattach;topic=3749.0;attach=40697;image)
Ja od teraz będę sobie to robił w ekspresie kolbowym ot taka zachcianka mam takie możliwości sprzęt to czemu tego nie wykorzystać.
Jka