Autor Wątek: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków  (Przeczytany 473290 razy)

Offline ranGo Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 2390
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
Odp: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków
« Odpowiedź #2655 dnia: 11 Luty 2024, 10:56:47 »
Cascara zarezerwowana.

Offline MarcinK Mężczyzna

  • Wiadomości: 249
  • Ekspres: Quick Mill Carola PID, V60, AP, FP
  • Młynek: Aergrind, Kazak Tura, Niche Zero
Odp: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków
« Odpowiedź #2656 dnia: 19 Luty 2024, 10:09:48 »
Cześć,

czy mógłbym prosić o podpowiedź proporcji i przepisu do nowego Polish Horse :). Robię póki co 2:1, 94 stopnie,  ok 30 sek, ale jakoś kwaśno wychodzi.

Offline ranGo Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 2390
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
Odp: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków
« Odpowiedź #2657 dnia: 19 Luty 2024, 12:08:57 »
Spróbuj może tylko ciut drobniej zmielić, uzysk 1:2,2, czas około 35 sekund. Ja próbowałem przy temperaturze 93,5*C i jest OK. Kawa gładka a posmak zostaje dosyć długo. U siebie możesz spróbować jeszcze podnieść temperaturę o 0,5-1*C.

Offline MarcinK Mężczyzna

  • Wiadomości: 249
  • Ekspres: Quick Mill Carola PID, V60, AP, FP
  • Młynek: Aergrind, Kazak Tura, Niche Zero
Odp: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków
« Odpowiedź #2658 dnia: 19 Luty 2024, 16:39:30 »
Przepis działa:) ! Dziękuję.

Offline Jka57 Mężczyzna

  • Wiadomości: 2078
  • Ekspres: Kolbowy, dźwigniowy, 3 przelewowe i kilka innych do przelewania
  • Młynek: 3 elektryczne + 2 ręczne
Odp: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków
« Odpowiedź #2659 dnia: 21 Luty 2024, 15:49:30 »
Myślę że autor tematu nie będzie miał nic przeciwko temu jak to tutaj zostawię jak coś to ma uprawnienia i to usunie a ja się nie obrażę. :lol2:
Któryś tam raz z kolei zainteresowałem się tego rodzaju produktem i nie o cenę tutaj chodzi.

Cascara Bolivia

https://sklep.eurocafe.com.pl/produkt/cascara-bolivia/

Tym razem trafiło do mnie taka i pozwolę sobie zacytować fragment ze sposobu jej przygotowania.
" Parz napar przez około 5-8 minut – to optymalna ilość czasu, by wydobyć z suszonych owoców tkwiące w nich nuty smakowe"
Mając ekspres umożliwiający profilowanie tego co chcemy sobie zaparzyć zadałem sobie pytanie co będzie co odczuję jak w jednym czasie zrobię sobie z tego napar tradycyjnie we french pressi-e i ekspresie kolbowym wykorzystując do tego kolbę z jakimś tam sitkiem.
Taka sama porcja "łupinek" oryginalne i rozdrobnione do kolby z tym że to rozdrabnianie nie do końca mam to jeszcze rozpracowane.
Reszta będzie fotograficzna  :mhh:

1.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg

5.jpg

Nie mając specjalistycznego sprzętu do podawania herbaty do porównania użyłem tego co mam pod ręką.

5.jpg

Tak to leciało.
cas wykres.jpg

Komu i na co to moje pisanie pokazywanie jest potrzebne myślę sobie że chociażby dla samego siebie.
Chciałem sobie zobaczyć czy ciśnienie coś ciekawego wydobędzie z tych łupinek bo już sam napar we french pressie jest ciekawy.
I jedna próba to nie próba 10 prób to byłby sprawdzian :lol2: ale na gorąco napiszę że napar z kolby był jakby klarowniejszy bardziej to wszystko było stonowane z french pressa bardziej ostrzejsze nie umiem tego inaczej opisać piszę swoimi słowami tak jak to czułem.

Ktoś może zapytać a kto zwyciężył której metodzie bić  :brawa: no to napiszę tak zwycięzcą jestem ja sam bo na koniec zlałem do do jednego kupka i wypiłem ze smakiem.

Kubek
7.jpg

Ja od teraz będę sobie to robił w ekspresie kolbowym ot taka zachcianka mam takie możliwości sprzęt to czemu tego nie wykorzystać.

Jka








Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

Offline MarcinFutrzak Mężczyzna

  • Wiadomości: 205
  • Ekspres: Bezerra Magica PID (był Zelmer Piano), Hario V30, Gabi Master A
  • Młynek: Baratza Sette 270, Rossi RR45
Odp: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków
« Odpowiedź #2660 dnia: 28 Luty 2024, 22:31:53 »
Czy macie coś owocowego do espresso tak żeby owoce były na pierwszym planie? Czy ewentualnie któraś z kaw do przelewów sprawdzi się w espresso?

Offline ranGo Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 2390
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
Odp: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków
« Odpowiedź #2661 dnia: 29 Luty 2024, 08:35:56 »
Mieszanka Peru natural i Brazylia anaerobic pojawi się już jutro w sklepie. Czerwone owoce na przodzie, a najbardziej owoc granatu.

Offline MarcinFutrzak Mężczyzna

  • Wiadomości: 205
  • Ekspres: Bezerra Magica PID (był Zelmer Piano), Hario V30, Gabi Master A
  • Młynek: Baratza Sette 270, Rossi RR45
Odp: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków
« Odpowiedź #2662 dnia: 29 Luty 2024, 11:32:34 »
Dzięki za szybką odpowiedź - czekam z niecierpliwością.

Offline ranGo Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 2390
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
Odp: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków
« Odpowiedź #2663 dnia: 11 Marzec 2024, 18:00:28 »
W sklepie mamy trzy nowe kawy pod przelew, Etiopia Sidamo Nansebo washed, Kenia Kirinyaga Thimu washed i bardzo duże ziarenka Pacamary z obróbki naturalnej z plantacji El Limoncillo, należącej do rodziny Mierisch w Nikaragui.


 


Oprócz nowych kaw, w sklepie można znaleść teraz filtry do V60, japońskiego producenta Cafec. Z serii Roast, wybraliśmy filtry Light, przeznaczone do jasno palonych kaw, natomiast filtry Abaca+ są szybsze i chętnie decydują się na nich zawodnicy na mistrzostwach.



Offline stary

  • Wiadomości: 108
  • Ekspres: Londinium R24
  • Młynek: Etzmax, Titus
Odp: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków
« Odpowiedź #2664 dnia: 13 Marzec 2024, 10:31:08 »
Pierwszy poranny shot z Colombia La Meseta. Rewelacyjny początek dnia.

Wysłane z mojego SM-S908B przy użyciu Tapatalka


Offline michau6

  • Wiadomości: 48
  • Ekspres: aeropress
  • Młynek: graef
Odp: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków
« Odpowiedź #2665 dnia: 13 Marzec 2024, 10:48:08 »
Pytania o filtry.
W sklepie są CAFEC T92 LIGHT Roast oraz CAFEC TH-1 LIGHT Roast.
Jaka jest różnica między nimi? Opis jest taki sam.
Ile jest sztuk filtrów CAFEC T92 LIGHT Roast w opakowaniu? Raz jest info o 40 szt a w opisie 100 sztuk.

Chętnie ich spróbuję przy kolejnym zamówieniu.

Offline ranGo Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 2390
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
Odp: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków
« Odpowiedź #2666 dnia: 13 Marzec 2024, 11:15:37 »
TH-1 i T92 są filtry z tej samej serii Light Roast. T92 są pakowane po 40 sztuk w kartonikach, TH-1 po 100 sztuk w folii. Już poprawione, dzięki @michau6  :kawa:

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6343
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform, Ode2
Odp: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków
« Odpowiedź #2667 dnia: 13 Marzec 2024, 11:39:15 »
Zdaje się że zmienili nazwy handlowe z oznaczeń T-90, T-92 itd na formę TH-1.

Offline michau6

  • Wiadomości: 48
  • Ekspres: aeropress
  • Młynek: graef
Odp: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków
« Odpowiedź #2668 dnia: 13 Marzec 2024, 14:55:25 »
Dzięki za informację. Chętnie je sprawdzę.

Offline MarcinWu

  • Wiadomości: 19
  • Ekspres: Izzo Alex Duetto III
  • Młynek: Timemore Sculptore 078s
Odp: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków
« Odpowiedź #2669 dnia: 16 Marzec 2024, 09:01:48 »
Mam małą skargę, ale to z przymrużeniem oka, bo może coś ja źle robię :D

Mam Indonezję Java palona 16 lutego pod spro i jak bym jej nie zrobił tak ciągle jest w afterze harsh i ostra. Krótki czas, długi czas, zmieniam ratio i nic. Ma ktoś jakiś przepis, w którym kierunku iść, żeby zrobić dobrego szota? :)


 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi