Autor Wątek: Woda do kawy  (Przeczytany 265417 razy)

Offline siewcu Mężczyzna

  • Wiadomości: 5102
  • Ekspres: LaPa EP
  • Młynek: Aergrind
Odp: Woda do kawy
« Odpowiedź #1425 dnia: 10 Maj 2024, 13:53:23 »
Dziwne. Może o czymś nie wiem po prostu. Ale kompletnie bezsensowna opcja moim zdaniem, tylko nawalisz syfu na membranę...

Offline ikpara

  • Wiadomości: 192
Odp: Woda do kawy
« Odpowiedź #1426 dnia: 10 Maj 2024, 14:11:08 »
ja mam "od zawsze" tak jak było w dostawie (i zaleceniach) kolejność: wkład mechaniczny - węglowy - membrana i nie widzę problemu z zapychaniem membrany. Jedynie jest zalecenie, żeby po wymianie filtrów płukać zestaw z bypassem membrany.

Offline JohnnyB Mężczyzna

  • Wiadomości: 32
  • Ekspres: Delonghi Icona PID mod, Bezzera Aria MN TOP PID
  • Młynek: DF64
Odp: Woda do kawy
« Odpowiedź #1427 dnia: 10 Maj 2024, 15:45:44 »
Tj. 20um -> węgiel -> 5um -> C150

dlatego  chciałem dać mechaniczny między węglowy i britę.

Pierwsze słyszę o montażu obu sedymentacyjnych przed węglem w filtrach wstępnych.

Dlatego chcę dać w kolejności jak napisałem wcześniej.

... moim zdaniem, tylko nawalisz syfu na membranę...

Nie wiem czy jeszcze się rozumiemy. Nie mam zamiaru zakładać węglowego bezpośrednio przed britą.  :)

Zastanawia mnie tylko, dlaczego zestawy w sklepach mają węgiel przed membraną ;)

Offline siewcu Mężczyzna

  • Wiadomości: 5102
  • Ekspres: LaPa EP
  • Młynek: Aergrind
Odp: Woda do kawy
« Odpowiedź #1428 dnia: 10 Maj 2024, 16:04:19 »
Ja to widywałem raczej opcje takie jak chcesz(moim zdaniem dobre rozwiązanie), czyli(przykładowo) 20um - węgiel - 5um - membrana(w Twoim wypadku brita). Nie widziałem wcześniej zestawów takich jak wrzuciłeś, czyli 20-5-węgiel-membrana.

Offline pepo Mężczyzna

    • brak
  • Wiadomości: 114
    • pipala.pl
  • Ekspres: Sage Dual Boiler
  • Młynek: Kazak Tura
Odp: Woda do kawy
« Odpowiedź #1429 dnia: 10 Maj 2024, 16:27:20 »
Ja mam RO5 z Global Water i jest w instrukcji napisane, żeby podłączyć filtr 5 um, 1um i węglowy, i potem jest membrana.

Offline ikpara

  • Wiadomości: 192
Odp: Woda do kawy
« Odpowiedź #1430 dnia: 10 Maj 2024, 16:44:58 »
Zastanawia mnie tylko, dlaczego zestawy w sklepach mają węgiel przed membraną
Kiedyś słyszałem, że chlor jest zabójczy dla membrany (ogólnie membrany są bardzo delikatne), a poza tym wydaje się, że najdroższym elementem zestawu jest membrana i ze względów ekonomicznych powinna być chroniona.

Offline JohnnyB Mężczyzna

  • Wiadomości: 32
  • Ekspres: Delonghi Icona PID mod, Bezzera Aria MN TOP PID
  • Młynek: DF64
Odp: Woda do kawy
« Odpowiedź #1431 dnia: 10 Maj 2024, 17:13:45 »
Ja mam RO5 z Global Water i jest w instrukcji napisane, żeby podłączyć filtr 5 um, 1um i węglowy, i potem jest membrana.

O tym właśnie mówię. Kolejność filtrów, którą zaleca producent wydaje mi się nielogiczna.


najdroższym elementem zestawu jest membrana i ze względów ekonomicznych powinna być chroniona.

To dlaczego w instrukcji od Global Water, jak napisał pepo, jest 5um->1um->węgiel->membrana? A nie 5um->węgiel->1um->membrana?
Filtr węglowy potrafi puścić pył węglowy razem z wodą. Wg mnie za węglem powinien być jeszcze 1um żeby to wyłapać.

Offline ikpara

  • Wiadomości: 192
Odp: Woda do kawy
« Odpowiedź #1432 dnia: 10 Maj 2024, 21:23:49 »
To dlaczego w instrukcji od Global Water, jak napisał pepo, jest 5um->1um->węgiel->membrana? A nie 5um->węgiel->1um->membrana?
Filtr węglowy potrafi puścić pył węglowy razem z wodą. Wg mnie za węglem powinien być jeszcze 1um żeby to wyłapać.
Dlatego pewnie w instrukcji wymiany filtrów jest napisane aby zestaw był przelany przez ok. 10 - 15 minut bez podłączania membrany i należy upewnić się, że wypływająca woda jest czysta bez pyłu węglowego.
Ja od ponad dziesięciu lat użytkowania RO nie spotkałem się z sytuacją zniszczenia membrany przez pył węglowy.
« Ostatnia zmiana: 10 Maj 2024, 21:37:23 wysłana przez ikpara »

Offline pepo Mężczyzna

    • brak
  • Wiadomości: 114
    • pipala.pl
  • Ekspres: Sage Dual Boiler
  • Młynek: Kazak Tura
Odp: Woda do kawy
« Odpowiedź #1433 dnia: 14 Maj 2024, 21:19:42 »
Ktoś się bawi w "chemię wody" jak w tym artykule: https://www.baristahustle.com/diy-water-recipes-the-world-in-two-bottles/

Zamontowałem osmozę specjalnie pod ekspres ciśnieniowy i ogólne parzenie kawy, ale teraz czytam, że czysta woda z osmozy (bez filtrów mineralizujących) nie będzie ani smaczna, ani korzystna dla ekspresu. Ze smaku jestem zadowolony, ale jeżeli może być lepiej, to czemu nie spróbować? Pytanie, który mix wykonać, żeby nie osadzał się kamień w ekspresie?

Czy może lepiej i wygodniej będzie pójść w dołożenie mineralizatora (mineralizatorów?) do wody z osmozy?

Chętnie poznam Wasze opinie i doświadczenia :)

Offline Pabloo Mężczyzna

  • Wiadomości: 294
  • Ekspres: Bezzera BZ16 R PM, Aeropress Fellow Prismo
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita
Odp: Woda do kawy
« Odpowiedź #1434 dnia: 15 Maj 2024, 14:52:42 »
Ja od pół roku używałem czystej osmozy, bo tak doradził mi sprzedawca tej osmozy, ze niby nie będzie "zpychać dyszy". Ale ostatnio w innym wątku podjąłem ten temat i okazuje się że może osmoza nie powoduje kamienia to przyspiesza korozję. Dlatego teraz wpiąłem do lini zestaw mineralizujący, i tak woda jest bardziej miękka niż kranówka. Kupiłem zestaw do testowania wody jak bedę miał wyniki to mogę CI tu napisać co wyszło.

Offline siewcu Mężczyzna

  • Wiadomości: 5102
  • Ekspres: LaPa EP
  • Młynek: Aergrind
Odp: Woda do kawy
« Odpowiedź #1435 dnia: 15 Maj 2024, 15:40:13 »
Ani smaczna, ani korzystna dla ekspresu, ani zdrowa.

Offline Pabloo Mężczyzna

  • Wiadomości: 294
  • Ekspres: Bezzera BZ16 R PM, Aeropress Fellow Prismo
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita
Odp: Woda do kawy
« Odpowiedź #1436 dnia: 15 Maj 2024, 16:44:36 »
Ani smaczna, ani korzystna dla ekspresu, ani zdrowa.
A Ty z jakiej wody korzystasz?

Offline Henry Mężczyzna

  • Wiadomości: 664
  • Ekspres: Lelit Elizabeth, Cafe phin
  • Młynek: Baratza Sette 270, Kazak Tura, MYM54
Odp: Woda do kawy
« Odpowiedź #1437 dnia: 15 Maj 2024, 17:32:38 »
Ktoś się bawi w "chemię wody" jak w tym artykule: https://www.baristahustle.com/diy-water-recipes-the-world-in-two-bottles/

Ja w pewnym sensie - kupiłem destylator i teraz mieszam 4l destylowanej i 1l kranówy
Ktoś się bawi w "chemię wody" jak w tym artykule: https://www.baristahustle.com/diy-water-recipes-the-world-in-two-bottles/

Jak masz ekspres bez bezpośredniego podłączenia możesz mieszać do woli - nad czym się tu zastanawiać? Ja mieszam 4l destylowanej i litr bezpośrednio z kranu. Twardość idealna, ale wychodzi że jest trochę za mało Mg - tylko jakoś nie mogę się zebrać żeby zamówić odkąd wyczytałem że więcej Mg podkreśla nuty owocowe (fuj...).

Offline siewcu Mężczyzna

  • Wiadomości: 5102
  • Ekspres: LaPa EP
  • Młynek: Aergrind
Odp: Woda do kawy
« Odpowiedź #1438 dnia: 16 Maj 2024, 08:29:57 »
Ani smaczna, ani korzystna dla ekspresu, ani zdrowa
A Ty z jakiej wody korzystasz?
Butelkowanej. ŻK albo idę uzupełnić do kolegi, u którego składaliśmy system oparty o RO. W pracy, gdzie piję kawę, nie ma szans na założenie jakiegokolwiek filtra a kranówa jest paskudna.

Offline pepo Mężczyzna

    • brak
  • Wiadomości: 114
    • pipala.pl
  • Ekspres: Sage Dual Boiler
  • Młynek: Kazak Tura
Odp: Woda do kawy
« Odpowiedź #1439 dnia: 16 Maj 2024, 10:05:05 »
a od pół roku używałem czystej osmozy, bo tak doradził mi sprzedawca tej osmozy, ze niby nie będzie "zpychać dyszy". Ale ostatnio w innym wątku podjąłem ten temat i okazuje się że może osmoza nie powoduje kamienia to przyspiesza korozję. Dlatego teraz wpiąłem do lini zestaw mineralizujący, i tak woda jest bardziej miękka niż kranówka. Kupiłem zestaw do testowania wody jak bedę miał wyniki to mogę CI tu napisać co wyszło.

Będę wdzięczny :D

Ja w pewnym sensie - kupiłem destylator i teraz mieszam 4l destylowanej i 1l kranówy

No właśnie zastanawiam się nad proporcjami, żeby nie generował się osad z kamienia. Musiałbym pewnie kupić jakiś test do wody, żeby zmierzyć ile ma kranówka i potem ile ma mieszanka wody z RO i kranówki. Tylko w jakie wartości celować?

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi