Autor Wątek: Woda do kawy  (Przeczytany 274958 razy)

Offline Julianna

  • Wiadomości: 16
  • Ekspres: Kenwood ES 020
  • Młynek: Clatronic KSW 3306
Woda do kawy
« dnia: 18 Sierpień 2015, 10:53:39 »
Witam, czy robił ktoś z was testy jak duży wpływ na smak kawy ma woda? Widziałam jakieś zdjęcia blogerek kulinarnych, które pisały, że woda ma bardzo duży wpływ na smak herbaty. A jak to jest z "czarnym napojem"? Poczytałam trochę o odwróconej osmozie. Korzystał ktoś?

Offline lucasd

  • Wiadomości: 1251
  • Ekspres: Londinium R, exVAM v1.1, exBezzera Giulia
  • Młynek: Pharos 2.0, Feldwood, exQuamar M80e Mk I
Odp: Woda do kawy
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Sierpień 2015, 11:11:37 »
czysta odwrocona osmoza nie nadaje sie do picia, albo mieszac z kranowa albo mineralizowac (jeden filtr to za malo) lub dodac chemie

Offline intersekt Mężczyzna

  • Wiadomości: 374
    • Blog o kawie CoffeeTribune
  • Ekspres: Rocket CELLINI V3 PID || Alternatywy: Chemex, Hario V60-01&02, Kalita 155, Melitta, Aeropress, Phin, Bialetti Moka Express 3tz, Bonavita
  • Młynek: EUREKA Mignon, BARATZA Encore, COMANDANTE MK3, Rhinowares
Odp: Woda do kawy
« Odpowiedź #2 dnia: 18 Sierpień 2015, 23:03:26 »
Oczywiście woda wpływa na smak kawy, bo filiżanka tego napoju składa się z około 99% tej substancji. Niestety woda, która pijemy to nie tylko cząsteczki tlenu i wodoru ale także inne substancje w niej rozpuszczone. Woda jest dobrym rozpuszczalnikiem ale im wyżej jest zmineralizowana (twardsza), tym jej zdolność do rozpuszczania maleje. Roztwór nasyci się zanim rozpuści się w nim wystarczająca ilość substancji rozpuszczalnych znajdujących się w kawie - po prostu kawa się "niedoparzy".
Woda będzie odpowiednia jeśli pozwoli uzyskać ekstrakcję na poziomie 18-22% i TDS na poziomie 1.15-1.50 .

SCAA podaje standardy dotyczące jakości, którą powinna charakteryzować się woda używana do parzenia kaw jakości speciality: http://www.scaa.org/?page=resources&d=water-standards.



Blog o kawie: coffeetribune.pl || Moje zdjęcia: https://500px.com/michaldmorawski

Offline joonecky Mężczyzna

  • Wiadomości: 960
Odp: Woda do kawy
« Odpowiedź #3 dnia: 19 Sierpień 2015, 13:37:04 »
Witam, czy robił ktoś z was testy jak duży wpływ na smak kawy ma woda? Widziałam jakieś zdjęcia blogerek kulinarnych, które pisały, że woda ma bardzo duży wpływ na smak herbaty. A jak to jest z "czarnym napojem"? Poczytałam trochę o odwróconej osmozie. Korzystał ktoś?
Nie wiem jak z eksperymentami, ale jest już spory temat o wodzie i wszelkiego rodzaju filtrach.

Offline Julianna

  • Wiadomości: 16
  • Ekspres: Kenwood ES 020
  • Młynek: Clatronic KSW 3306
Odp: Woda do kawy
« Odpowiedź #4 dnia: 10 Wrzesień 2015, 14:06:31 »
Przeczytałam wpis na pewnym blogu i z tego co widzę to nawet restauracje i kawiarnie używają filtrów odwróconej osmozy. Zdecyduję się chyba na takowy. Nie będę tej wody dodatkowo mineralizować, bo minerały to kamień.

Offline Maciej1 Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 979
  • Ekspres: Jednobojlerowiec
  • Młynek: Fio F64 Evo
Odp: Woda do kawy
« Odpowiedź #5 dnia: 10 Wrzesień 2015, 15:27:19 »
Ale głupoty gadasz.
W młynie: ziarna

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4425
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Woda do kawy
« Odpowiedź #6 dnia: 10 Wrzesień 2015, 18:52:05 »
Ja używam wody z potoku z Kuźnic. Przez ok 5 lat na czajniku nie ma grama kamienia może jakiś delikatny osad z gotowania bardziej. Dodatkowo poniżej jest hodowla pstrągów i same ryby smakują wyśmienicie. Jak dla mnie drip to tylko z górskiej wody.

Offline raf77 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1418
  • Ekspres: rancilio epoca
  • Młynek: fiorenzato f64 evo
Odp: Woda do kawy
« Odpowiedź #7 dnia: 10 Wrzesień 2015, 21:34:06 »
A tak dziś śmignąłem 36km rowerkiem z żoną w te moje Walijskie górki i im dalej jadę tym rzeczki węższe, tak prawie strumienie się robią i woda czysciutka, może by na kawę nabrać wody?
rancilio epoca & fiorenzato f64 evo

Offline SoyeR Mężczyzna

  • Wiadomości: 142
  • Ekspres: forumowy drip, drip Duki, turecki tygielek, phin, V60-01, V60-02, AP, Gabi, Melitta Barista TS Smart
  • Młynek: Rhinowares, Gastroback, 1Zpresso K-PLUS
Odp: Woda do kawy
« Odpowiedź #8 dnia: 13 Wrzesień 2015, 08:14:37 »
Bez dwóch zdań woda z górskiego potoku będzie o wiele bardziej 'smakowita' niż ta, płynąca z kranu z wodociągów, a przede wszystkim będzie bardziej miękka

Offline pafcio0 Mężczyzna

    • Nanopalarnia Toruńska :)
  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2387
  • Ekspres: Profitec Pro 300, Arrarex Caravel, Alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Sculptor 064, Fiorenzato F6d, armia ręcznych
Odp: Woda do kawy
« Odpowiedź #9 dnia: 14 Grudzień 2015, 19:39:12 »
Od dłuższego czasu zarzuciłem niezbyt wygodnie i nie tak ekonomiczne jak mogłoby się wydawać filtrowanie w dzbanku - na rzecz baniaków.
Melduję, że dotychczas polecana i kupowana przeze mnie Tesco Value "się zepsuła" (przynajmniej u mnie) - teraz brandują Amitę, której ogólna wartość mineralizacji wynosi 355mg/l. Znalazłem natomiast alternatywę w pobliskim Kauflandzie, gdzie za 1,49zł mamy baniaczek wody z ujęcia nr 2 w Borze w Ślemieniu, sprzedawany w niektórych częściach Polski również jako Żywiecki Kryształ - czyli znana, sprawdzona do naparów woda (154mg/l).

Offline grex

  • Wiadomości: 1031
  • Ekspres: Aeropress+FlaVin sRGB, Phin, Moka 2tz inox, Slowpresso
  • Młynek: Eureka+mikro hopper
Odp: Woda do kawy
« Odpowiedź #10 dnia: 20 Grudzień 2015, 12:54:04 »
kiedyś robiłem sobie porównanie jak smakuje woda: z kranu / osmotyczna bez mineralizacji / z filtra dzbankowego / mineralna
W moim regionie woda z kranu ma generalnie dobre opinie, czyste ujęcia, dużo lasów, brak przemysłu ciężkiego - to tak dla orientacji z czym porównywałem pozostałe. Porównanie robiłem pijąc samą wodę bez dodatków.
Najmniej smaczna okazała się kranówka, druga w kolejności była osmotyczna, potem ta z filtra dzbankowego i bardzo blisko niej woda mineralna. Ostatnie dwie oceniam jako najlepsze w smaku.

Podobne porównanie robiłem też na herbacie - herbata na kranówce była gorsza i bardziej mętna niż ta na wodzie filtrowanej, która nie tylko w smaku ale i z wyglądu była bardziej "przejrzysta", smaki były wyraźniejsze i czystsze.

Na allegro wkład do dobrego filtra dzbankowego kosztuje już od 8zł i starcza na: 60-100L, zatem średnio litr filtrowanej wody kosztuje nas 10gr.
A jeśli ktoś się zastanawia jakiego filtra dzbankowego najlepiej używać to znalazłem ciekawy i obiektywny test na ten temat, wykonany przez MWiK, jako że nie mogę zamieszczać linków podam tytuły filmów w Youtube:
sam test (2 godz.):
"Aquaphor Brita Dafi Laica Water Filter Test - Part 2"
"Aquaphor Brita Dafi Laica Water Filter Test - Part 3"
wyniki i podsumowanie testu (5 min):
"Aquaphor Brita Dafi Laica Water Filter Test - Part 4"
« Ostatnia zmiana: 20 Grudzień 2015, 13:16:25 wysłana przez Gregor »

Offline Expel Mężczyzna

  • Wiadomości: 894
    • Moje cuda :)
  • Ekspres: Rocket Celini V3 PID, Hario v60, Aeropress, Moka Bialietti 2cup, French Press, Chemex, Mr. Clever, Kalita Wave 155, Phin, Tygielek
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Severin 3873, Porlex Mini, Comandante mk3 Nitro Blade
Odp: Woda do kawy
« Odpowiedź #11 dnia: 12 Styczeń 2016, 12:04:13 »
Moje przygody z wodą:
Zachęcony postami o wodzie postanowiłem to sprawdzić. Kupiłem wodę z kauflandu San Terra. Zagotowałem zalałem no i zdziwienie, że kawa tak zmieniła swój charakter. Testowane na Astrid Medina ad Audun.
Kawa zalewana była tą samą temperaturą około 89C. Z wody z dzbanka britta kawa wychodzi wyraźnie kwaskowa, co mi jak najbardziej odpowiada. Natomiast z wody San Terra kawa wychodzi słodka, karmelowa, zupełnie jak bym pił 2 różne kawy. Ciekawe doświadczenie.

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6380
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform, Ode2
Odp: Woda do kawy
« Odpowiedź #12 dnia: 12 Styczeń 2016, 14:30:30 »
woda to niezwykła rzecz. Oprócz tego że może mieć różny skład, to może również mieć różną strukturę, która np. lepiej jest przyswajana bądź gorzej przez organizm. . Gdy parzę tą samą kawę w domu, biurze , u rodziców, babci czy siostry, to za każdym razem uzyskuję mniej lub bardziej zróżnicowane aromaty i poziomy ekstrakcji. To jest niezwykle interesujące, ale i kłopotliwe. Nawet poziom zmineralizowania czy TDS niewiele nam tak na prawdę mówi o tym co ta woda wydobędzie z kawy, bo sklad, struktura i poziom twardości mogą być bardzo różne przy tych samych parametrach
« Ostatnia zmiana: 12 Styczeń 2016, 14:32:57 wysłana przez krystians »

Offline Expel Mężczyzna

  • Wiadomości: 894
    • Moje cuda :)
  • Ekspres: Rocket Celini V3 PID, Hario v60, Aeropress, Moka Bialietti 2cup, French Press, Chemex, Mr. Clever, Kalita Wave 155, Phin, Tygielek
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Severin 3873, Porlex Mini, Comandante mk3 Nitro Blade
Odp: Woda do kawy
« Odpowiedź #13 dnia: 20 Styczeń 2016, 14:24:19 »
U mnie w kauflandzie nie ma niestety wody 5l pod ich marką własną. Jest tylko San Terra, szukał bym bardziej 5l wody. Którą polecacie? Mam blisko Auchan/Real/Carrefour.

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Woda do kawy
« Odpowiedź #14 dnia: 20 Styczeń 2016, 14:33:55 »
Primavera po filtrze.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi