Autor Wątek: Kawa oporna na grubość mielenia?  (Przeczytany 2220 razy)

Offline B737

  • Wiadomości: 95
  • Ekspres: ECM Classika II PID <- Ascaso Arc
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita
Kawa oporna na grubość mielenia?
« dnia: 15 Maj 2024, 09:00:24 »
Hej, espresso robię od ładnych kilku lat, ale mam dziwny przypadek, z którym spotykam się po raz pierwszy. Mam w młynku jedną z mieszanek od Mastro Antonio, sprzęt mój jak w sygnaturce. No i dziś odpalam ekspres po ładnych kilku dniach przerwy, mielę standardową dozę, pakuję w portafiltr, WDT, tamping, podpinam i... nic przez 30 sekund. Potem się pojawiają pierwsze krople, ale nic nie przyspiesza, dosłownie skapuje.

Myślę - grubość mielenia. Zachowałem dozę i ustawiłem grubość mielenia na bardziej 'coarse'. Nic z tego, dokładnie to samo. Nie zadziałało nawet po dość istotnym przesunięciu parametrów mielenia (takich, do których w życiu nie doszedłem, gdzie pojawiają się wyraźne, duże grudki). Efekt jest ten sam. Nawet zmniejszyłem na próbę dozę z 17g do 15g - nic, żadnej różnicy.

Nie mam jeszcze innych ziaren, żeby sprawdzić, czy to wina ziaren czy ekspresu, ale dla głupiego testu wpakowałem tam kawę zmieloną pod przelew i woda o kolorze kawy ;) poleciała z portafiltra od razu. Zrobiłem to żeby sprawdzić, czy np. pompa nie siada i przy jakimkolwiek oporze. Mam ustawione na 9 barów, do tylu dochodzi na wskazaniu.

Ziarna mają 3 tygodnie od zakupu.

Mieliście kiedyś tak? Czego to może być wina - ziaren?

Paolo

  • Gość
Odp: Kawa oporna na grubość mielenia?
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Maj 2024, 11:35:41 »
Zazwyczaj duże opóźnienie przy ekstrakcji jest często spowodowane nowymi ziarnami, które zaczynamy testować. Ale raczej nie aż tak. Może coś przytkało sitko na grupie?

Offline uman Mężczyzna

  • Wiadomości: 447
  • Ekspres: Lelit Victoria, kawiarka, aeropress, V60
  • Młynek: Niche, Kingrinder K6, Porlex mini
Odp: Kawa oporna na grubość mielenia?
« Odpowiedź #2 dnia: 15 Maj 2024, 13:09:40 »
Czy twój młynek ma dużą retencję? Bo może to poprzedni przemiał zachomikowany w środku przeszkadza.

Offline B737

  • Wiadomości: 95
  • Ekspres: ECM Classika II PID <- Ascaso Arc
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita
Odp: Kawa oporna na grubość mielenia?
« Odpowiedź #3 dnia: 15 Maj 2024, 13:50:29 »
Sitko jest czyste i przepływ jest jak zwykle. Retencja w młynku, no aż tak to wątpię, próbowałem już chyba zrobić z 8 strzałów nowej kawy.

Offline Pabloo Mężczyzna

  • Wiadomości: 294
  • Ekspres: Bezzera BZ16 R PM, Aeropress Fellow Prismo
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita
Odp: Kawa oporna na grubość mielenia?
« Odpowiedź #4 dnia: 15 Maj 2024, 14:08:13 »
Sprawdź jeszcze czy ciśnienie pompy na manometrze jest prawidłowe.

Offline B737

  • Wiadomości: 95
  • Ekspres: ECM Classika II PID <- Ascaso Arc
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita
Odp: Kawa oporna na grubość mielenia?
« Odpowiedź #5 dnia: 15 Maj 2024, 14:54:12 »
Sprawdź jeszcze czy ciśnienie pompy na manometrze jest prawidłowe.

tak, dochodzi do założonego pułapu 9 bar. potem jakby trafiała woda na cement :)

Offline Wiszczu

  • Wiadomości: 40
  • Ekspres: Ascaso Arc, Puristika, V60, phin, aeropress, switch
  • Młynek: DF64 GEN 2, Timemore C3
Odp: Kawa oporna na grubość mielenia?
« Odpowiedź #6 dnia: 15 Maj 2024, 15:58:29 »
Ale widzisz że faktycznie przemiał jest zupełnie inny jak zmieniasz ustawienia młynka? Może żarna się zacięły? Już głupie pytania zadaję ;)

Online Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10749
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Kawa oporna na grubość mielenia?
« Odpowiedź #7 dnia: 15 Maj 2024, 16:36:07 »
O rety! Na logikę, nie ma takiej kawy, której nie dałoby się odpowiednio grubiej zmielić :). Od pewnego czasu, o czym parę razy wspominałem, używam takiej wybitnie grubo-chcącej-się-mielić Brazylii.

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5671
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》
Odp: Kawa oporna na grubość mielenia?
« Odpowiedź #8 dnia: 18 Maj 2024, 23:35:16 »
Mam w młynku jedną z mieszanek od Mastro Antonio, sprzęt mój jak w sygnaturce. No i dziś odpalam ekspres po ładnych kilku dniach przerwy, mielę standardową dozę, pakuję w portafiltr, WDT, tamping, podpinam i... nic przez 30 sekund. Potem się pojawiają pierwsze krople, ale nic nie przyspiesza, dosłownie skapuje.
Andy ostatnio eksperymentuje z ciemniejszym wypałem (co to za ziarna?). Jeśli wcześniej miałeś kawkę średniopaloną, a następnie zasypałeś tę, ciemniejszą, to skok pogrubienia w podziałce młyna będzie znaczny, aby doświadczyć tych samych parametrów jak z poprzedniej kawki. U mnie na 37s wrasta z 1² > średni wypał do 1⁵ > ciemny.
« Ostatnia zmiana: 18 Maj 2024, 23:40:38 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline Fux Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 3040
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
Odp: Kawa oporna na grubość mielenia?
« Odpowiedź #9 dnia: 19 Maj 2024, 07:26:36 »
Ostatnio miałem kawę, która musiała być mielona o 4 ząbki drobniej lub czasem 5 w stosunku do poprzedniej Antonia. Do tego czas ekstrakcji w okolicach 20 s. bez grama wody na ciastku po ekstrakcji. Nazwy Goranowej kawy nie pamiętam.
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Online Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10749
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Kawa oporna na grubość mielenia?
« Odpowiedź #10 dnia: 19 Maj 2024, 09:13:45 »
Andy ostatnio eksperymentuje z ciemniejszym wypałem
Daleko do ciemniejszej strony, poza jedną "Roma di Notte". Raczej z kawami eksperymentuje. Sul de Minas daje takie efekty, że np. w stosunku do Cerrado trzeba sporo odkręcić. Do tego ogromne, przytłaczające body :).

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5671
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》
Odp: Kawa oporna na grubość mielenia?
« Odpowiedź #11 dnia: 19 Maj 2024, 11:04:23 »
Otóż to. Wespół z ciemniejszym paleniem dochodzi konkretne ziarno.
》tertium non datur《

Online Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10749
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Kawa oporna na grubość mielenia?
« Odpowiedź #12 dnia: 19 Maj 2024, 11:39:35 »
Druga strona medalu:

Dla porównania zająłem się dziś Eli Salwadorem Las Llantas z obróbki naturalnej anaerobowej. Jest to jasno palone ziarno. MyTonino wskazuje tutaj 120, gdy np. ostatnia wersja mojego Secret nieco ponad 90 a ciemne włoskie rzeczy sięgają 70. Do sitka IMS wpadło 21g, zaparzanie trwało ponad minutę, dając w efekcie 51g; żadnych kanałów bo Umikot ;). Espresso jest fajne, dość słodkie, gęste, a przede wszystkim pachnie jabłkami. Same ziarna tegoż Salwadoru pachną bardzo ładnie i zniewalającą świeżością zielonych jabłek. Obłędne efekty daje z tejże kawy również ibryk -- nie przestaje mnie to zaskakiwać. Gdybym miał zabrać ze sobą jakiś ekspres na bezludną wyspę, byłby to tygielek.

Natomiast młynek: ustawienie sięga początku skali, śruba regulacyjna E37S wymagała niemal 45 stopni obrotu w stosunku do moich kaw. Gdybym został przy "moich" ustawieniach, z Salwadoru uzyskałbym wodnisty kwasior z bladą powierzchnią. Przypuszczam też, że nie każdy młynek do espresso poradziłby sobie z bardzo drobnym zmieleniem znacznie bardziej twardych, jasnych ziaren. Bo w drugą stronę, każdy młynek raczej radzi sobie z grubym zmieleniem ciemniej palonych, miękkich ziaren.


« Ostatnia zmiana: 19 Maj 2024, 12:17:37 wysłana przez Antonio »

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5671
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》
Odp: Kawa oporna na grubość mielenia?
« Odpowiedź #13 dnia: 19 Maj 2024, 12:21:37 »
Przypuszczam też, że nie każdy młynek do espresso poradziłby sobie z bardzo drobnym zmieleniem znacznie bardziej twardych, jasnych ziaren. Bo w drugą stronę, każdy młynek raczej radzi sobie z grubym zmieleniem ciemniej palonych, miękkich ziaren
Dlatego @rollo45 szukał i kupił sobie taki, a nie inny młyn. Ale Typek jeden nie podziela się o nim żadnymi informacjami 😠😡
》tertium non datur《

Offline rollo45 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1450
  • Ekspres: Strietman CT2, Londinium R24,
  • Młynek: EK43S ICON
Odp: Kawa oporna na grubość mielenia?
« Odpowiedź #14 dnia: 19 Maj 2024, 19:11:47 »
Poczułem się wezwany do tablicy :) cóż mogę napisać EK43S out of the box mieli bez zarzutu jako single dose nie ma znaczenia czy ciemny czy jasny czy też bardzo jasny wypał .Ustawienie w zasadzie na pocztaku skali między 2 a 0,3 w zależności od palenia :),szybkość i prostota plus jakość otrzymywanego przemiału 10/10 kawy bardzo soczyste z dużym body w zależności od temperatury zaparzania zawsze da się wydobyć opisane nuty smakowe (nie wszytskie oczywiście )ale 1-2 główne bez problemu .Czas mielenia to jakieś 3 sekundy chyba :).

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi