Autor Wątek: La Pavoni Domus Bar, zbyt częste „podgrzewanie” ekspresu ??  (Przeczytany 757 razy)

Offline Street

  • Wiadomości: 6
  • Ekspres: La Pavoni Domus Bar
  • Młynek: Wbudowany
Dzień dobry, od roku jestem użytkownikiem Domus Bar’a. Hm od miesiąca zauważyłem, że ekspres tak jakby za często włącza funkcję dogrzewania. Zawsze przed użyciem włączam go 10/15’ wcześniej. Odmierzam daną ilość kawy, wrzucam w młynek dystrybucja przelewam odrobinę przed podpięciem potrafiltra po czym umieszczam go i włączam włącznik z funkcją robienia kawy. Kawę parze 25/30s w tym czasie ekspres już się dogrzewa. To samo jest podczas spieniania mleka. Cienienie podczas parzenia kawy niby utrzymuje się w tej dolnej granicy 8bar więc niby wszystko jest ok - niby. Wracając do spienienia mleka tu już jest problem bo kiedy włączy się „grzanie” siła spieniania spada i mleko nie wychodzi tak idealne jak powinno. Używam termometru i widać wyraźnie  jak nagle spada szybkość wzrostu temperatury.

Czy ktoś z użytkowników domus bar’u mógłby się wypowiedzieć, czy u Was też ekspres nagrzewa się tak często ? Albo miał podobne spostrzeżenia i uporał się z tym ?

Dzięki za każdą pomocną odpowiedź :)

Offline Kekacz Mężczyzna

  • Wiadomości: 886
  • Ekspres: Lelit MaraX V2, (było: RS V4 PID, Gaggia Baby Twin)
  • Młynek: Eureka Single Dose, Timemore Slim Titanium, (było: F4 Nano V2, Gaggia MDF Stepless)
Odp: La Pavoni Domus Bar, zbyt częste „podgrzewanie” ekspresu ??
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Czerwiec 2024, 16:20:57 »
Kamień? Najczęściej on jest winowajcą zmniejszenia objętości bojlera i gorszego rozgrzewania.
W młynku: Prima Intenso
"Im więcej wiem o kawie, tym mniej wiem o kawie"

Offline Street

  • Wiadomości: 6
  • Ekspres: La Pavoni Domus Bar
  • Młynek: Wbudowany
Odp: La Pavoni Domus Bar, zbyt częste „podgrzewanie” ekspresu ??
« Odpowiedź #2 dnia: 20 Czerwiec 2024, 16:35:00 »
Hm, czyściłem zaraz po nowym roku. Wody używam filtrowanej przez dzbanek filtrujący. Raczej odpada hm.
Spróbuję odkamienic ale tak szybko by się zapchał ? Hm

Ps, czyszczony na rocznicę w marcu. Tak jak zalecił sprzedawca „detergentu”. Rozpuściłem saszetkę w litrze wody i przepuściłem przez ekspres.
« Ostatnia zmiana: 20 Czerwiec 2024, 16:39:10 wysłana przez Street »

Offline Jka57 Mężczyzna

  • Wiadomości: 2184
  • Ekspres: Kolbowy, dźwigniowy, 3 przelewowe i kilka innych do przelewania
  • Młynek: 4 elektryczne + 2 ręczne
Odp: La Pavoni Domus Bar, zbyt częste „podgrzewanie” ekspresu ??
« Odpowiedź #3 dnia: 20 Czerwiec 2024, 17:37:22 »
Wody używam filtrowanej przez dzbanek filtrujący.

No to przyjrzyj się temu czajnikowi jak wygląda 2dwa tygodnie po założeniu nowego filtra do dzbanka filtrującego. Czajnik umyty odkamieniony w tym samym czasie co zakładanie nowego filtra i ile juz kamienia w nim jest.
To ciekawe co by było po 6trzech miesiącach.
Fotka zrobiona chwilę temu na potrzeby tego tematy :lol2:

20240620_172512.jpg

Jka

Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

Offline Janusz Mężczyzna

    • CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 4990
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
Odp: La Pavoni Domus Bar, zbyt częste „podgrzewanie” ekspresu ??
« Odpowiedź #4 dnia: 20 Czerwiec 2024, 18:17:20 »
Tak jak zalecił sprzedawca „detergentu”.

Jakiego "detergentu" ? Podaj co to za środek.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline Street

  • Wiadomości: 6
  • Ekspres: La Pavoni Domus Bar
  • Młynek: Wbudowany
Odp: La Pavoni Domus Bar, zbyt częste „podgrzewanie” ekspresu ??
« Odpowiedź #5 dnia: 20 Czerwiec 2024, 18:45:31 »
Odpowiem w jednym poscie, środek jeśli nie zrobiłem literówki to Cafiza. Jest w tabletkach i proszku ja dostałem proszek który rozpuściłem w zbiorniku na wodę i przelałem przez ekspres tak ja w/w. Przed czyszczeniem bylo oki, po również. Od nie dawna tak jak napisałem zauważyłem że właśnie coś jest nie do końca si.
Narazie każdy sugeruje kamień, kupię coś w takim razie i zobaczymy. Ale dopiero po niedzieli więc wtedy też dam info czy pomogło. Oby :)

Offline kawosz17

  • Wiadomości: 1765
  • Ekspres: Poccino 820R mod. OPV
  • Młynek: 1Zpresso J-Max S
Odp: La Pavoni Domus Bar, zbyt częste „podgrzewanie” ekspresu ??
« Odpowiedź #6 dnia: 20 Czerwiec 2024, 19:05:49 »
Cafiza jest do rozpuszczania osadów kawowych. Służy jedynie do robienia 'backflush' z ślepym sitkiem (poczytaj/obejrzyj filmiki). Do odkamienienia dobry jest kwasek cytrynowy (też poczytaj)

Offline Street

  • Wiadomości: 6
  • Ekspres: La Pavoni Domus Bar
  • Młynek: Wbudowany
Odp: La Pavoni Domus Bar, zbyt częste „podgrzewanie” ekspresu ??
« Odpowiedź #7 dnia: 20 Czerwiec 2024, 19:17:29 »
Aj, wlasnie żona mnie poprawiła, cafize mam tak jak napisałeś a do kamienia używałem środka dezcal.

Czy kwasek nie będzie miał później wpływu na smak kawy ? Rzuciłem w Google i trafiłem artykuł na Coffeedesk’u a w nim ocet i właśnie kwasek jak wspomniałeś a na koniec podsumowanie dlaczego nie używać domowych sposobów na odkamienianie  ekspresu i reklama środka. Może podsumowanie miało na celu jedno, czyli kupno środka :).

Offline Janusz Mężczyzna

    • CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 4990
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
Odp: La Pavoni Domus Bar, zbyt częste „podgrzewanie” ekspresu ??
« Odpowiedź #8 dnia: 20 Czerwiec 2024, 19:18:00 »
Zawiesina z tej Cafizy mogła zaszkodzić ekspresowi. Do odkamieniania jest tak jak napisał @kawosz17 kwasek cytrynowy lub też inne środki dedykowane do odkamieniania. My mamy proszek w saszetkach Coffee Washer pakowany po 12 sztuk. Zalecamy odkamienianie średnio co 2 miesiące. Przy miękkiej wodzie co 4 miesiące. Sześć miesięcy to już za długi okres czasu.
Mieliśmy też przypadki kompletnego zakamienienia nowego ekspresu po jednym miesiącu pracy. Są takie miejsca w Polsce - np. Lublin.
« Ostatnia zmiana: 20 Czerwiec 2024, 19:22:07 wysłana przez Janusz »
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline Street

  • Wiadomości: 6
  • Ekspres: La Pavoni Domus Bar
  • Młynek: Wbudowany
Odp: La Pavoni Domus Bar, zbyt częste „podgrzewanie” ekspresu ??
« Odpowiedź #9 dnia: 20 Czerwiec 2024, 19:34:16 »
Rozumiem, w takim razie zabieram się za próbę odkamieniania ekspresu. Mam w domu kwasek więc tym spróbuję. Poobserwuję i za 2/3 dni dam info czy pomogło. Dzięki !

Offline kuguar

  • Wiadomości: 71
Odp: La Pavoni Domus Bar, zbyt częste „podgrzewanie” ekspresu ??
« Odpowiedź #10 dnia: 20 Czerwiec 2024, 21:41:07 »
My mamy proszek w saszetkach Coffee Washer
"Brak w magazynie"

Pozniej trzeba przepuscic jeszcze jeden caly zbiornik z czysta woda przed robieniem kawy?

Offline kawosz17

  • Wiadomości: 1765
  • Ekspres: Poccino 820R mod. OPV
  • Młynek: 1Zpresso J-Max S
Odp: La Pavoni Domus Bar, zbyt częste „podgrzewanie” ekspresu ??
« Odpowiedź #11 dnia: 20 Czerwiec 2024, 21:59:31 »
Były podejrzenia, że przy włączonym ekspresie i zalanym kwaskiem, grzałka mogła paść. Najlepiej zalej, przepuśc i wyłącza. Co jakiś czas powtarzaj proces

Offline Janusz Mężczyzna

    • CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 4990
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
Odp: La Pavoni Domus Bar, zbyt częste „podgrzewanie” ekspresu ??
« Odpowiedź #12 dnia: 21 Czerwiec 2024, 11:05:41 »
My mamy proszek w saszetkach Coffee Washer
"Brak w magazynie"

Pozniej trzeba przepuscic jeszcze jeden caly zbiornik z czysta woda przed robieniem kawy?

Zabrakło ale 2 lipca wyjeżdża do nas nowa dostawa. Do odkamieniania 1 saszetka na 1 litr wody. Po odkamienianiu trzeba przepłukać układ jednym zbiornikiem wody.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline Street

  • Wiadomości: 6
  • Ekspres: La Pavoni Domus Bar
  • Młynek: Wbudowany
Odp: La Pavoni Domus Bar, zbyt częste „podgrzewanie” ekspresu ??
« Odpowiedź #13 dnia: 22 Czerwiec 2024, 14:23:58 »
Odkamienianie nie pomogło, ekspres dalej często się nagrzewa do tego zauważyłem że przestał trzymać ciśnienie. Leci na gwarancję. Dzięki za wszystkie odpowiedzi.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi