Autor Wątek: Backflush - co zamiast ślepego sitka?  (Przeczytany 1527 razy)

Offline szumciak

  • Wiadomości: 3
  • Ekspres: Yoer Em03s
Backflush - co zamiast ślepego sitka?
« dnia: 15 Kwiecień 2024, 22:48:25 »
Hej! Kupiłem ekspres Yoer Em03s, nie ma o nim żadnej wspominki na forum, ale miał być to sprzęt dość budżetowy.

Zmierzyłem średnicę kolby, czyli tą przestrzeń, w którą wchodzi sitko. Wyszło mi, że jest to 54mm, niestety kupione ślepe sitko 54mm puly caff jest sporo za szerokie.
Nie mam pojęcia w którym miejscu ma ono rzekome 54mm, możliwe że mierzy się to inaczej.
Natomiast do rzeczy, w jaki sposób w takim przypadku wykonywać backflusha, by ekspres służył długo i bezproblemowo?

Nie chciałbym zamawiać wszystkich rozmiarów ślepych sitek istniejących w internecie  :-[

Offline ikpara

  • Wiadomości: 193
Odp: Backflush - co zamiast ślepego sitka?
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Kwiecień 2024, 09:48:54 »
Można kupić gumowe przekładki zasłaniające otwory w sitku. Ale chyba w tym ekspresie nie ma możliwości wykonania backflusha.

Offline Tukidydes Mężczyzna

  • Wiadomości: 95
  • Ekspres: Lelit Grace PL81T
  • Młynek: DF64 Gen 2; Timemore Chestnut C2
Odp: Backflush - co zamiast ślepego sitka?
« Odpowiedź #2 dnia: 16 Kwiecień 2024, 10:48:03 »
Hej ;)

Jeśli ekspres nie ma zaworu trójdrożnego, to wydaje mi się, że backflush jest niemożliwy, ponieważ woda z środkiem czyszczącym nie ma którędy zostać odprowadzona do tacki ociekowej.

Offline szumciak

  • Wiadomości: 3
  • Ekspres: Yoer Em03s
Odp: Backflush - co zamiast ślepego sitka?
« Odpowiedź #3 dnia: 16 Kwiecień 2024, 11:01:33 »
Czyli samo ujście na dole ekspresu do tacki nie oznacza, że jest ten zawór trójdrożny? A może jednak o to chodzi?

Offline ikpara

  • Wiadomości: 193
Odp: Backflush - co zamiast ślepego sitka?
« Odpowiedź #4 dnia: 16 Kwiecień 2024, 11:54:56 »
Spojrzałem do instrukcji i tam nie ma słowa o bacflushu i z tego wygląda brak zaworu 3-drożnego. Zamiast bacflushu trzeba rozbierać i czyścić na zewnątrz. Swoją drogą cena "powala" takie cudo full wypas za 500pln można już kupić.

Offline kitsune

  • Wiadomości: 101
  • Ekspres: AVX Snow White, Kawiarka GAT 4tz, bialetti 1tz, V60
  • Młynek: Timemore C3, ITOP-03
Odp: Backflush - co zamiast ślepego sitka?
« Odpowiedź #5 dnia: 16 Kwiecień 2024, 12:08:57 »
takie cudo full wypas
Fajna regulacja temperatury jest
"wysoka - 88-98°C - idealna do czarnej i ziołowej herbaty lub gorącej kawy
średnia - 80-90°C - odpowiednia do oolong i czerwonej herbaty lub ciepłej kawy
niska - 75-85°C - idealna do białej i zielonej herbaty lub letniej kawy"
Podgrzewanie filiżanek też ciekawie w instrukcji opisane i przy okazji podgrzewa też kolbę!
Co do tematu to nie sądzę, żeby był zawór 3d ale ciekawe jest, że wylewka wody i spieniacz są osobno więc kto wie.
« Ostatnia zmiana: 16 Kwiecień 2024, 12:14:05 wysłana przez kitsune »

Offline Tukidydes Mężczyzna

  • Wiadomości: 95
  • Ekspres: Lelit Grace PL81T
  • Młynek: DF64 Gen 2; Timemore Chestnut C2
Odp: Backflush - co zamiast ślepego sitka?
« Odpowiedź #6 dnia: 16 Kwiecień 2024, 12:29:54 »
Czyli samo ujście na dole ekspresu do tacki nie oznacza, że jest ten zawór trójdrożny?

Nie wiem czy dobrze rozumiem. Zrobisz zdjęcie i wstawisz? Też spojrzałem na instrukcję. Wydaje się, że ten ekspres nie posiada zaworu trójdrożnego - słowa nie ma na temat backflushua, czy samego zaworu w .pdfie, który można pobrać z ich strony.

To stosunkowo proste i takie bardzo "podstawowe" urządzenie. Gdzieś trzeba zaoszczędzić, żeby sprzedać to za 500-600 zł :) Nie da się inaczej.

Offline szumciak

  • Wiadomości: 3
  • Ekspres: Yoer Em03s
Odp: Backflush - co zamiast ślepego sitka?
« Odpowiedź #7 dnia: 16 Kwiecień 2024, 13:03:38 »
Niby jest taki dziubek, który wchodzi w ten otwór podczas wkładania tacki, ale jest on w górnej części otworu.
Więc jak wylatuje coś, to pod tackę. :picardpalm:

Zastanawiam się intensywnie, by odesłać go i zmienić na Sage Bambino Plus. Szczególnie, że miałem nadzieję na te akcesoria 54mm, ale no są jednak za duże na tego cudaka.

437882479_1989765334775314_8963375576321371379_n.jpg

Offline JohnnyB Mężczyzna

  • Wiadomości: 32
  • Ekspres: Delonghi Icona PID mod, Bezzera Aria MN TOP PID
  • Młynek: DF64
Odp: Backflush - co zamiast ślepego sitka?
« Odpowiedź #8 dnia: 24 Kwiecień 2024, 19:45:44 »
Tłok do backflusha  :brawa:

 www.   mischiefworkshop.com/product/mischief-espresso-machine-cleaning-device%ef%bc%8cbackflush-system-for-cleaning%ef%bc%8cupgraded-version/

www.   youtube.com/shorts/e4XkZ59u93U

Zdam relacje jak przyjdzie paczka z Chin.
PS. Nie mogę wklejać linków, usuń spacje.

Offline Tukidydes Mężczyzna

  • Wiadomości: 95
  • Ekspres: Lelit Grace PL81T
  • Młynek: DF64 Gen 2; Timemore Chestnut C2
Odp: Backflush - co zamiast ślepego sitka?
« Odpowiedź #9 dnia: 02 Maj 2024, 09:37:28 »
Więc jak wylatuje coś, to pod tackę. :picardpalm:

 [ Invalid Attachment ]


To nie 🙂‍↔️ to według mnie.

Offline DoreK Mężczyzna

  • Wiadomości: 6
  • Ekspres: HIBREW H7A
  • Młynek: Yoer Mullino BCG01BK
Odp: Backflush - co zamiast ślepego sitka?
« Odpowiedź #10 dnia: 30 Maj 2024, 00:50:03 »
Cześć, jestem użytkownikiem tego ekspresu. Mogę się wypowiedzieć.
Zawór jakiś jest, co słychać zresztą po każdej ekstrakcji - nie ma zupy w sitku. Testowałem przez zaklejenie sitka, coś spływało faktycznie, ale długo tego nie testowałem. Nie polecam jednak w ten sposób robić tego typu testów. Skontaktuj się z producentem - [email protected], bardzo śmiało odpowiadają na pytania. Mam zdjęcia z wnętrza ekspresu.

Co do kontroli temperatury - robiłem testy, w moim modelu jest to mit, co mnie mocno rozczarowało. Na wyświetlaczu masz te same temperatury, testowałem także z własnym termometrem. Brak różnicy między H z L. Poza tym, dość głupie podejście do temperatury jak w ekspresie do kawy. Akceptowalne PID powinno umożliwiać skoki +/- 2 st. Celsjusza, bo róznica między 90 a 96 jest jednak spora.
Yoer sobie wymyślił, że będziemy parzyć espresso w 80 stopniach.

W połączeniu z okropną dyszą (panarello, bez swobodnego obrotu - zębatka, która wymusza pozycje), której szczerze nie toleruję i stosunkowo średnim prysznicem (średnica jakieś 42mm) podjąłem decyzję o zwrocie (argumentując brak zgodności z umową), jeszcze nie wysłałem oświadczenia, bo chcę w pierwszej kolejności ogarnąć coś na zmianę. Robiłem też testy samej temperatury (termometr z sondą, może nie najwyższych lotów, ale raczej wystarczający). Shoty z grupy zdecydowanie mają problemy z osiągnięciem odpowiedniej temperatury, w ciągu 25-35 sekund średnio było to 85 stopni. Z wylewki wody do np. herbaty dopiero po około 200 ml miałem 95 stopni, które ekspres wskazuje na wyświetlaczu. Coś tu jest nie tak, albo moje metody pomiarowe są wątpliwe.

Lubię eksperymenty, więc idę w stronę chińczyka. Prawdopodobnie wybór padnie na HiBrew H7A z uwagi na podwójny boiler stalowy i podwójną pompkę (zadałem szereg pytań producentowi jeśli chodzi o tę maszynę).
Jeśli chodzi o tańsze ma też H10A ale nie ma zaworu. W czerwcu mają zacząć produkcję H10A Plus który ma mieć zawór ale nie wiem nic więcej na ten temat, bo nie dostałem odpowiedzi.
Zależy mi na możliwości zaprogramowania objętości wody i w miarę sporej personalizacji. Ubolewam że w H7A nie ma możliwości kontroli preinfuzji, co jest dość sporym problemem. Ale to już na inny temat - może najwyższa pora by taki założyć :)

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi