forum.wszystkookawie.pl
Opinie, testy i porównania => Ekspresy kolbowe => Wątek zaczęty przez: Marx w 21 Luty 2018, 17:10:03
-
Hej
Załączam zdjęcia. Proszę o info czy na zdjęciach nie ma czegoś ewidetnie nie tak z ekspresem. Wiem że pewnie to trudno stwierdzić na podstawie samych zdjęć, ale może jednak ktoś sie pokusi.
Mam jeszcze filmik z procesu zaparzania: https://youtu.be/f8p3w8ZY8zU
[ You are not allowed to view attachments ] [ You are not allowed to view attachments ] [ You are not allowed to view attachments ]
-
Espresso mogłoby ładniej płynąć ale to kwestia zmielenia i ubicia, brak końcówki do spieniania ale lepiaj spieniać bez niej, chyba nawet została mi taka po wymianie dyszy na Rancillo. Bdb ekspres, warto 😀
Poza tym łatwo i tanio można samemu naprawić jak się zepsuje.
-
Dzięki, dysze i tak pewnie zmienię, gdyż pijam mleczne kawy. Muszę tylko poszukać jaki to koszt i stopień trudności wymiany.
Czy dobrze widzę a raczej nie widzę tampera?
-
Dzięki, dysze i tak pewnie zmienię, gdyż pijam mleczne kawy. Muszę tylko poszukać jaki to koszt i stopień trudności wymiany.
Czy dobrze widzę a raczej nie widzę tampera?
toż to ta Gaggia co na Allegro do kupienia była :) tampera w zestawie chyba nie było
-
owszem, wlasnie ja kupilem :) musze wiec i tamper zakupic. mozecie cos polecic?
-
@Metiu robi piękne tampery, polecam! :)
-
moze pozniej, potrzebuje cos taniego na poczatek na szybko
-
Kup lepiej docelowy, nie będziesz musiał zmieniać ;) A cen też nie ma jakichś mega wysokich...
-
Leci jak wodospad. Drobniej zmielić i dobrze ubić. Nie wiadomo ile kawy było w sitku więc to tak w ciemno.
-
Tamper jest w zestawie więc problem z głowy
-
Z tym , młynkiem możesz mieć pewne problemy w zrobieniu poprawnego
Espresso, gratuluję i życzę dobrej kawy.
-
Dzięki. Młynek zawsze można zmienić, na razie jestem zadowolony że ogarnie jednocześnie aeropress i kolbę. Póki co szukam gdzie kupić ta dysze do mleka
-
Ta dysza to wielka lipa, lepiej jej nie zakładać i wykręcić tą małą pozostałość, ten plastik tylko pogarsza sytuację, szkoda kasy i wysiłku.
-
Najtaniej chyba będzie w atp-części
1449141 STAINLESS STEEL STEAM PIPE COMPL. o 6 mm
Dodatkowo może warto:
1081063 PRYSZNIC GRUPY o 54.5 mm
1786216 USZCZELKA DO GRUPY o 72x57x8.5 mm
3186454 O-RING 0167 EPDM (uszczelka do bojlera przy ewentualnym czyszczeniu)
Ciężko tam ze znalezieniem właściwego produktu, swego czasu trochę mi zajęło skompletowanie tych numerków :)
-
Dzięki. Rozumiem że te uszczelki będą przydatne przy czyszczeniu? To rocznik 2006 więc nowy nie jest. Czy coś jeszcze warto kupić, np jakiś płyn do czyszczenia?
-
Dobry klucz imbusowy 5mm 😀
-
Ja kupiłbym kilka (2-3) uszczelek grupy od razu - to tania rzecz a jak ci się zużyje, będzie ciekło, ciśnienie niedobre i goście przyjdą to lipa, a tak 5 minut na wymianę i gotowe. Ja co kilka miesięcy wymieniam tą uszczelkę, ale czas wymiany zależy pewnie od tego jak długo ekspres stoi włączony w ciagu dnia. Do uszczelki polecam smar silikonowy do kontaktu z żywnością - ułatwia demontaż i montaż.
Z przydatnych narzędzi w tej okolicy: krótki wkrętak krzyżykowy i imbus jak wspomniał tom517.
Silvia Wand do mleka jest bardzo fajna - próbowałem na oryginalnej rurce z pozdejmowanymi plastikowymi dodatkami - nie jest to samo.
Polecam zaopatrzyć się w NPF (dostępny u rogera) - szybko nauczysz się poprawnie ubijać kawę w kolbie :). A potem nie ma piękniejszego widoku niż lej cremy płynący do filiżanki. Poza tym odpada czyszczenie wylewek.
-
Dzięki. Młynek zawsze można zmienić, na razie jestem zadowolony że ogarnie jednocześnie aeropress i kolbę. Póki co szukam gdzie kupić ta dysze do mleka
Kiedyś była dostępna u rogera. Ja tam kupiłem. Instalacja jest nieskomplikowana (ja jestem raczej średnio manualnie uzdolniony). Poza tym ekspres jest na tyle popularny, że jest masę instrukcji w sieci jak to zrobić.
-
wlasnie przegladam gaggiaclassicmods i pisze tam o uszczelkach silikonowych, ktorych ponoc nie trzeba wymieniac tak czesto.
Classica wybralem glownie dlatego, ze jest tani, bardzo popularny i ma latwy dostep do czesci. A jesli sie nie dogadamy, to powinien sprzedac sie bez wiekszej straty. Czy jest jeszcze cos, co powinienem przeczytac, albo o czym powinienem wiedziec, zanim zaczne robic kawe? :)
-
Ja bym już nie zwlekał z robieniem kawy. Dla treningu warto mieć wagę + stoper (to niezależnie od ekspresu). I pozostaje wyciskać shoty i kombinować z parametrami - aż ci zacznie smakować.
Jak będziesz robił zakupy z akcesoriami to zaopatrz się w ślepe sitko, detergent (cafiza np - bardzo dobre i wydajne) i jakąś szczotkę do czyszczenia grupy (ja mam pallo i sobie chwalę). Z brudnego ekspresu leci zwykle niedobra kawa. Regularny backflush i czyszczenie kolby, grupy, sitek pozwala utrzymać ekspres w należytej czystości.
-
musze niestety pozwlekac, bo ekspres jeszcze nie dojechal. Ale moze to i dobrze, bo mam czas aby sie doksztalcic :)
-
wlasnie robie zamowienie w atp, czy ktos ma namiar na slepe sitko i ta szczoteczke do czyszczenia?
Ta Cafiza jest ok?
https://www.atp-czesci.pl/chemia-profesjonalna/37453-detergent-urnex-cafiza2-900-g-1092505.html
-
ok sitko mam
https://www.atp-czesci.pl/filtry-kolb-lyzek/11020-blind-filter-1160339.html?search_query=1160339&results=1
-
Szczotkę Pallo znajdziesz np. na Akcesoriach Baristy. W ATP nie widzę.
-
Cześć,
przymierzam się do wymiany sitka grupy oraz mocowania - tak jak w wyborem sitka nie mam problemu (IMS na akcesoriach baristy) tak z mocowaniem nie jest już tak kolorowo ::) Na ATP jest fajne całe z mosiądzu (Indeks:1086509) ale niestety ma wymiar 57mm i są problemy z uszczelką. Macie namiary na jakieś mocowanie ze stali nierdzewnej bądź z mosiądzu ale z wymiarem 58mm? Dzięki :piwko:
-
Myślę że ten dyfuzor będzie pasował - zobacz sam (http://gaggiaclassicmods.blogspot.com/2015/03/gaggia-classic-nowy-dyfuzor-czy-jak-kto.html)
-
W innym wpisie na blogu piszę tak:
"Jak już wcześniej wspomniałem ja używam innego uchwytu sita który widzicie na zdjęciu powyżej, jest to uchwyt od modeli Gaggia DECO - D90-E90- GD - GE-LCD -TS-XD -XE zakupiłem go na atp-czesci nr.katalogowy 1086509 cena: 72.40zł plus koszty transportu. Jednak jest on mniejszy o 1mm i posiada wymiar zewnętrzny 57mm, niestety mam z nim przez to trochę problemów gdyż uszczelka grupy potrafi wyskoczyć na dyfuzor. Przy rozmiarze 57mm nic jej po prostu nie trzyma w grupie dlatego zsuwa się i doprowadza czasami do frustracji." ::)
-
Hej
Przyszedł czas na wymianę uszczelki grupy. Niestety jest ona zdrewniała i twarda, wręcz się kruszy. Skutkiem ubocznym jest fakt iż dyfuzor przyspawał się do ekspresu i pomimo odkręcenia śrub imbusowych ani drgnie. Jest jakiś sposób aby go zdjąć?
-
To nie przez zużytą uszczelkę. Jak nigdy nie zdejmowałeś dyfuzora to się tak „zaparzył”. Polecam podważyć dużym śrubokrętem przykładanym przez np. ręcznik (żeby niczego nie zniszczyć). Trzeba użyć siły i gwałtownie odejdzie. Ew. spróbuj wcześniej opukać dyfuzor (przez ręcznik) i wtedy podważyć.
Uszczelkę polecam wsadzić silikonową - np. Cafelat. Więcej nie będziesz jej już zmieniał.
Edit: Te czynności to po wyjęciu uszczelki dopiero. Jak się kruszy to spróbuj wkręcić w nią śrubkę i za śrubkę ją wyjąć.
-
Dyfuzor można chyba "odkleić" wkręcając długą śrubę na środku.
-
Czytałem o tym sposobie. Nigdy osobiście nie musiałem testować.
-
Uszczelka jest zupełnie twarda i faktycznie zasłania szparę w którą mógłbym coś włożyć. Próbowałem opukiwać ale nic to nie dało. Czyli mam najpierw wygrzebać uszczelkę? Czy ona nie jest przyciśnięta dyfuzorem?
Czy są silikonowe uszczelki, które pasują?
-
Nie jest przyciśnięta dyfuzorem, z twojej relacji wynika, ze jest do niego przytulona na wieczność. Wiec wydłubanie jej to pierwszy punkt twojego planu.
Uszczelkę silikonową do Classica kupisz np. u @roger.
-
Uszczelkę silikonową
Ja z kolei polecam uszczelki z Vitonu. Nie wiem, czy jest taka do Gaggii, ale do grupy E-61 jest na pewno.
-
Gdyby ktoś miał bezpośredni link to poproszę. Na razie mam kupiona zwykłą gumowa i ja włożę, ale następnym razem podmienie.
-
Linku nie znalazłem, ale skontaktuj się z Coffee-lovers.eu
-
Leniuszek ;)
Poszukujesz tego (silikon):
https://www.cafelatstore.com/products/gaggia
-
Dzięki. Nie szukałem, bo jak pisałem, mam już kupioną zwykłą, a czytałem że nie są jeszcze dostępne (na polskiej stronie z modami gaggia classic) - jak widać zmieniło się i już są.
-
OK. Jest to zwykła uszczelka E61 tyle, że o grubości 8,5mm
-
Uszczelka wymieniona. Patent z wkręceniem śrubki pomógł. Tylko czyszczenie jest mocno utrudnione, bo stopa ekspresu utrudnia dostęp.
Idę szukać silikonowej uszczelki gdzieś w Polsce
Ok, mam
https://akcesoriabaristy.pl/pl/p/CAFELAT-Silikonowa-uszczelka-do-grupy-E61-8%2C5-mm-niebieska/2433
Nie bardzo wiem po co są różne kolory skoro i tak tego nie widać
Ta będzie dobra?
-
Kolorki kodują wymiary uszczelki.
-
Ej ale tam jest ten sam rozmiar dla czerwonej i niebieskiej
-
Jeszcze jedno pytanie. Stan mojej grupy jest średni tzn sitka działają ale nie trzymają się w uchwycie, uchwyt jest złamany i klejony. Czy dobrym pomysłem jest wymiana całości? I na co wtedy wymienić?
-
Mówisz o sitku, do którego sypiesz kawę? A uchwyt to kolba, portafiltr? Do trzymania sitka jest sprężyna - kawałek drutu rozpiętego w kolbie, ułożonego w rowku. Masz tam ten drut?
Jeśli zamierzasz wymieniać to kup NPF.
-
Uchwyt portafiltra kupisz za 20 pln nowy, sprężyna 2 pln ;-) Tylko popatrz dobrze jakie jest mocowanie itd
http://bbgastroserwisant.pl/174-gaggia-czesci-zamienne?p=4
-
Nie mam żadnej sprężyny, hmmm. Uchwyt mam sklejony i nie za bardzo wiem jak go rozebrać teraz, nie ma żadnej śruby widocznej. Zrobię zdjęcia i pokaże jak to wygląda.
Ponieważ planuje też kupić tamper, to zastanawiam się czy da się kupić zestaw w jakimś bardziej standardowym rozmiarze, czyli kolba, sitka i tamper.
-
Jak nie ma sprężyny to masz odpowiedź dlaczego sitko wypada :). @mlopus dobrze wskazał. Tam możesz kupić nową kolbę (ale czy potrzebujesz?) jak ci się ta znudziła. Oryginalna kolba Gaggia (przynajmniej w wersji pre-2015) nie jest sklejoną wbrew pozorom. Uchwyt plastikowy jest przykręcony do metalu. Śruba ukryta jest pod dekielkiem na czubku plastiku. Ten dekielek bez zniszczeń cieżko wyjąć.
Podrzuć zdjęcia kolby i sitek rozłożone na tyle części ile potrafisz. Zobaczymy co brakuje :).
-
Poszukuję kogoś z Poznania, kto ma Gaggię Classic. Chciałbym sprawdzić czy kolba pasuje (lub jak bardzo nie pasuje) do mojego Gastrobacka. Gdyby ktoś był skłonny pożyczyć na chwilę kolbę lub wpaść z nią na kawę to proszę o PW
-
Podepne się do tematu, niedawno kupiłem gaggie classic model 2015 ale produkcja 2018.
1. Zastanawia się czy to normalne że podczas grzania ekspresu i przy włączonym trybie spieniania mleka z sita prysznica kapię woda i tak aż do momentu gdy się wygrzeje?
2.Rozbieralem wewnętrzny zaworek grupy ( ten z sprężynką i grzybkiem był trochę zabrudzony więc go wyczyściłem ale nigdzie nie widziałem tego oringu który chyba powinien się tam gdzie znajdować?
3.Jak długo gdy ekspres jest wygrzany po wciśnięciu przycisku robienia kawy z sita powina wydobywać się woda /para? U mnie to trwa ok 2-3 sekundy to normalne?
-
Czas leci, Gaggia działa. Pojawił się problem że z dyszy spieniacza kapie mi woda, gdy ekspres jest włączony.
Czym ciepłej tym mocniej.
Co należy wymienić?
Przy okazji, mam oryginalną dyszę, może to dobry moment aby zmienić na taką od Rancillo?
-
Ktoś podpowie co trzeba wymienić?
-
Ściągnij dysze plastikową i zobacz czy jest coś pękniętego. Zaobserwuj czy cieknie z otworu pary czy np. po dyszy, może uszczelka na końcu ramienia. Ostatnim elementem będzie zawór pary, może już nie trzyma.
-
Zdefiniuj „cieknie”. Kąpanie z dyszy pary jest normalne. Jak jest ciągły strumień to już mniej - to sugeruje nieszczelność zaworu pary - jeśli sam zawór cieknie to jest do wymiany, jeśli spod niego (chyba mało prawdopodobne) to pewnie oring wystarczy wymienić. Przesiadka na dyszę RS zdecydowanie wskazana.
-
Kapie powiedzmy co sekundę, ale jak grzeje do spieniania to prawie non stop. Jak wyłączony to nie kapie
-
Podstaw sobie dzbanek do mleka i zapomnij o tym. Ewentualnie odkręć górną pokrywę i pooglądaj zawór pary po uruchomieniu pary - czy czasem coś nie skwierczy woda. U mnie było tak, że wyciek był na tyle drobny z zaworu, że zanim spłynął to odparował na gorącym bojlerze. Ale ja podstawiłem dzbanek i się cieszyłem kawą :).
-
Mam oryginalną dyszę więc ją przekręcam i kapie do okapnika. Niestety dysza od Rancillo sięga poniżej stąd moje wahanie, bo podstawianie kubka mi się nie podoba
-
Jesteś pewien? Jestem prawie pewien, że moja sięgała do tacki. Montowałeś już tą z RS?
-
Nie, jeszcze jej nie kupiłem. Sugerowałem się zdjęciami w necie