Trudno jest podać dobry przepis na przyrządzenie kawy, jeżeli się jej nie zna. Nazwa Kolumbia Excelso niewiele znaczy, to palarnia nadaje kawie określony charakter. Ciemno palone ziarenka nie są najlepszym pomysłem do aeropressa, moim zdaniem. Radziłbym użyć klasycznej metody zaparzania i wody o temperaturze 80 - 85°C. Mielenie raczej grubsze, doza 6-6,5 g na 100 ml, parzenie przez jedną minutę, bez preinfuzji. A przy następnym parzeniu postępujesz zależnie od uzyskanych efektów. Jeżeli kawa jest za gorzka, to obniżasz temperaturę parzenia, skracasz czas parzenia, zwiększasz grubość przemiału. A przy naparze zbyt kwaskowatym postępujesz odwrotnie, to znaczy zwiększasz temperaturę wody, wydłużasz czas parzenia, mielisz drobniej, a metodę parzenia możesz zmienić na odwróconą. Poza tym świeżo palone ziarenka mogą nie być zbyt smaczne, z konsumpcją czasem warto poczekać kilka dni.