Autor Wątek: Krótkie opinie o kawach  (Przeczytany 229400 razy)

Offline maciek-rz Mężczyzna

  • Wiadomości: 192
  • Ekspres: Asacso Uno Prof + Melitta Aroma Signature + Drip
  • Młynek: Eureka Zenith 65E + Ceado E5SD
Odp: Krótkie opinie o kawach
« Odpowiedź #765 dnia: 28 Grudzień 2021, 17:40:57 »
Czy Ktoś próbował tej kawy ?

Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka


Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Krótkie opinie o kawach
« Odpowiedź #766 dnia: 28 Grudzień 2021, 22:24:10 »
Oj, kawa z Neapolu...
« Ostatnia zmiana: 28 Grudzień 2021, 22:41:14 wysłana przez Antonio »

Offline maciek-rz Mężczyzna

  • Wiadomości: 192
  • Ekspres: Asacso Uno Prof + Melitta Aroma Signature + Drip
  • Młynek: Eureka Zenith 65E + Ceado E5SD
Odp: Krótkie opinie o kawach
« Odpowiedź #767 dnia: 28 Grudzień 2021, 23:22:17 »
Oj, kawa z Neapolu...
No właśnie,  bo nie wiem, czy ta kawa jest jakaś stara, źle przechowywana, tak niskiej jakości, czy co ???
W smaku jak stara szmata. Jak testowałem Mokate Ziarnistą bo dostałem to wydawała się lepsza.

Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka


Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6232
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Krótkie opinie o kawach
« Odpowiedź #768 dnia: 28 Grudzień 2021, 23:25:51 »
Zjełczałe olejki?

Offline maciek-rz Mężczyzna

  • Wiadomości: 192
  • Ekspres: Asacso Uno Prof + Melitta Aroma Signature + Drip
  • Młynek: Eureka Zenith 65E + Ceado E5SD
Odp: Krótkie opinie o kawach
« Odpowiedź #769 dnia: 28 Grudzień 2021, 23:40:07 »
Zjełczałe olejki?
W sensie jakieś aromatyzowane ?
Czy naturalne olejki w kawie zjęczały  ?

Nie wiem, może odezwę się do sklepu.  Miała być niedawno palona i wow

Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka


Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6232
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Krótkie opinie o kawach
« Odpowiedź #770 dnia: 29 Grudzień 2021, 00:30:09 »
Jeśli nie jest stara, była dobrze zapakowana i przechowywana z dala od słońca i wilgoci, a ziarenka nie są błyszczące i ciemne, to może warto porównać z inną kawą, bo może być przeróżnie.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Krótkie opinie o kawach
« Odpowiedź #771 dnia: 29 Grudzień 2021, 07:19:50 »
Kawa w Neapolu i w ogóle w Italii to cała historia: zarazem piękna i kulawa ;). Bardzo mocno, ciemno palone kawy tracą szybko swoje walory. W małym opakowaniu jeszcze szybciej.

Pośród setek palarni można trafić na coś dobrego ale także coś niedobrego. Warto przejść na polskie :).

Offline maciek-rz Mężczyzna

  • Wiadomości: 192
  • Ekspres: Asacso Uno Prof + Melitta Aroma Signature + Drip
  • Młynek: Eureka Zenith 65E + Ceado E5SD
Odp: Krótkie opinie o kawach
« Odpowiedź #772 dnia: 29 Grudzień 2021, 08:34:03 »
Kawa w Neapolu i w ogóle w Italii to cała historia: zarazem piękna i kulawa ;). Bardzo mocno, ciemno palone kawy tracą szybko swoje walory. W małym opakowaniu jeszcze szybciej.

Pośród setek palarni można trafić na coś dobrego ale także coś niedobrego. Warto przejść na polskie :).
Poza Bazzara, którą powiedzmy, że muszę kupować bo takie są gusta,  kupują głównie polskie wypały.
To kupiłem przy okazji zakupu sitka. Z ciekawości,  dla zabawy.

Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka


Offline Cristopor Mężczyzna

  • Wiadomości: 7
  • Ekspres: La Pavoni Professional, V60, Aeropress
  • Młynek: Ascaso i-2 mini, Xeoleo
Odp: Krótkie opinie o kawach
« Odpowiedź #773 dnia: 03 Styczeń 2022, 09:21:58 »
Dzień dobry,
na zdjęciu przedstawione ziarna kawy
Arabica Meksyk Altura Chiapas SHG
Chciałbym się dowiedzieć czy to jest poprawne wypalenie ziaren pod espresso?
Ewidentnie widać, że ziarna są tak jakby nierówno wypalone i mają różne odcienie.
Chyba pierwszy raz się z czymś takim spotkałem.

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6232
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Krótkie opinie o kawach
« Odpowiedź #774 dnia: 03 Styczeń 2022, 14:25:37 »
Brak zdjęcia. Ale z tego co piszesz, to może to są ziarenka z obróbki natural. One są wtedy bardziej kolorowe.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Krótkie opinie o kawach
« Odpowiedź #775 dnia: 03 Styczeń 2022, 14:34:00 »
Raczej są to "myte", zwykłe, typowe ziarna. Naturale są teraz w cenie i raczej dbają o nie na plantacjach.

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6232
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Krótkie opinie o kawach
« Odpowiedź #776 dnia: 03 Styczeń 2022, 14:42:18 »
Tak, tylko dbać niestety trzeba na każdym etapie. Trudno cokolwiek orzec gdzie mógł powstać ewentualny problem, czy już w trakcie eksportu, czy gdzieś dalej. Szczególnie gdy brak zdjęcia. To chyba musi jakiś admin klepnąć.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Krótkie opinie o kawach
« Odpowiedź #777 dnia: 03 Styczeń 2022, 14:43:43 »
W trakcie zbiorów i obróbki. Myślę, że to "whiters" mogą stanowić taki szokujący widok.

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6232
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Krótkie opinie o kawach
« Odpowiedź #778 dnia: 03 Styczeń 2022, 15:24:31 »
włąśnie białasów przeważnie więcej przy suchej obróbce, ale może to jakiś gorszy sort ziarna? Zarówno na poziomie zbiorów i obróbki jak i przy wypale mogą dostać różnej pstrokacizny :)



Tu masz fajnie opisane podstawowe defekty zielonego ziarna i wpływ na smak kawy
https://coffeebeanroad.com/coffee-bean-defects-vs-taste/

A tak wyglądają przykładowe ziarna wypalone źle lub z defektami


A tutaj opisane błędy przy wypalaniu:
https://perfectdailygrind.com/2020/04/roast-defects-in-coffee-how-to-identify-them-in-the-cup/
« Ostatnia zmiana: 03 Styczeń 2022, 15:27:02 wysłana przez krystians »

Offline pietro

  • Wiadomości: 676
  • Ekspres: La Spaziale Vivaldi II
  • Młynek: Mazzer mini
Odp: Krótkie opinie o kawach
« Odpowiedź #779 dnia: 03 Styczeń 2022, 16:33:01 »
Fajne te artykuły  :ok: kiedyś miałem parę jasno palonych kaw z Kenii i wszystkie smakowały trawiaście, wtedy myślałem, że to smak resztek łuski z bruzdy, a to mogła być wada ziaren "zwiędła fasola"  ale też wada palenia "niedorozwinięta" więc jako odbiorca końcowy i tak nie będę wiedział, chyba że np. zwiędła fasola po wypaleniu tez odstaje wyglądem, kształtem od "zdrowej" kawy.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi