Autor Wątek: Etiopia Yirgacheffe Kochere  (Przeczytany 17996 razy)

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Etiopia Yirgacheffe Kochere
« Odpowiedź #30 dnia: 22 Styczeń 2014, 17:27:00 »
Zgadza się. Aczkolwiek czekolada też bardziej w stronę goryczy ucieka. Poza tym u mnie przy tej kawie (nie wiem które to palenie) aromat zmienił się diametralnie przy odsianiu. Oczyścił się, odświeżył, głębiej łechtał w nosie.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Etiopia Yirgacheffe Kochere
« Odpowiedź #31 dnia: 22 Styczeń 2014, 17:45:37 »
Właśnie zaparzyłem kolejne palenie, kolejne moje, z 17/01. Zaparzyłem też "Etiopien Aricha" z J&N. Równolegle za pomocą V60. W sumie są to bardzo podobne klimaty i aromaty. Aricha może ma nawet więcej defektów; gdy otworzyłem paczkę, zapach jagód właśnie mnie uderzył. To są typowe aromaty fermentacji owocowej.

Dwa moje ostatnie palenia, z 4/01 i z 17/01 są wyraźnie ciemniejsze niż ziarna ze Szwecji. A to tylko dlatego, że wielu ludzi marudzi ;). Wielu zaparza kawę jako espresso, stąd potem komentarze takie: "Piękniej pachnie niż smakuje", "Zbyt kwaśna" itp. Jeszcze wcześniejsze moje palenie było stricte do dripu, czyli to właśnie kwaśne i bardziej pachnące niż smakujące ;). Nie omieszkam w przyszłości wrócić do tego jaśniejszego palenia. Aczkolwiek i to aktualne nie jest jakieś bardzo ciemne, a zaparzane w Chemexie jest i głębokie i pachnące.

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4830
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
Odp: Etiopia Yirgacheffe Kochere
« Odpowiedź #32 dnia: 22 Styczeń 2014, 18:24:05 »
Przy 80* kawa zrobiła się wyraźnie łagodniejsza. Kwaski bardzie wyczuwalne w aromacie niż w smaku, czekolada praktycznie bez zmian. Kawa diametralnie inna od tej, którą miałem poprzednio (grudzień) - tamta zachwycająco owocowa z dominującą jagodą, obecna bardziej ucywilizowana jak dobra czekolada, głęboka ale bez tej charakterystycznej jagódki.

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Etiopia Yirgacheffe Kochere
« Odpowiedź #33 dnia: 22 Styczeń 2014, 18:27:27 »
To jeszcze z ciekawości zapytam czy, a jeśli tak to ile, się metodologia parzenia zmieniła? Czy to tylko zasługa/wina innego palenia?

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4830
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
Odp: Etiopia Yirgacheffe Kochere
« Odpowiedź #34 dnia: 22 Styczeń 2014, 18:32:51 »
Poprzednio była parzona w grindripperze i ekspresie i praktycznie za każdym razem gdzieś się jagody pojawiały - mniej lub bardziej wyraźna.

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Etiopia Yirgacheffe Kochere
« Odpowiedź #35 dnia: 22 Styczeń 2014, 19:00:19 »
A teraz tylko chemex?

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4830
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
Odp: Etiopia Yirgacheffe Kochere
« Odpowiedź #36 dnia: 22 Styczeń 2014, 19:01:11 »
Tak, muszę mieć tej kawy jak najwięcej na piątek więc oszczędzam :)

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4973
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Etiopia Yirgacheffe Kochere
« Odpowiedź #37 dnia: 22 Styczeń 2014, 19:33:58 »
Kawa diametralnie inna od tej, którą miałem poprzednio (grudzień) - tamta zachwycająco owocowa z dominującą jagodą, obecna bardziej ucywilizowana jak dobra czekolada, głęboka ale bez tej charakterystycznej jagódki.

Jakieś różnice w stopniu palenia?

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4830
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
Odp: Etiopia Yirgacheffe Kochere
« Odpowiedź #38 dnia: 22 Styczeń 2014, 19:35:55 »
Nie mam jak porównać, ale wydaje mi się że teraz jest ciemniej.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Etiopia Yirgacheffe Kochere
« Odpowiedź #39 dnia: 22 Styczeń 2014, 19:42:50 »
Jak napisałem powyżej :).

Offline johnyKMSA Mężczyzna

  • Wiadomości: 118
  • Ekspres: NS Oscar oraz alternatywa
  • Młynek: Bezzera BB005, Knock Hausgrind, Porlex Mini
Odp: Etiopia Yirgacheffe Kochere
« Odpowiedź #40 dnia: 19 Kwiecień 2014, 13:28:10 »
Spróbowałem i jeeeeeee, są jagódki! Kwaskowość lekka, goryczki brak :). Kawa przygotowana w AP 80oC, 2 min. całość parzenia, zmielona dość grubo - 9 klików w Porlexie. Pycha  :pycha:

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4830
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
Odp: Etiopia Yirgacheffe Kochere
« Odpowiedź #41 dnia: 19 Kwiecień 2014, 15:09:28 »
A mówiliśmy!

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi