Autor Wątek: Etiopia Yirgacheffe Kochere  (Przeczytany 17995 razy)

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4830
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
Odp: Etiopia Yirgacheffe Kochere
« Odpowiedź #15 dnia: 19 Listopad 2013, 11:24:38 »
Najbardziej mi podchodziła w okolicach 85-90*C

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Etiopia Yirgacheffe Kochere
« Odpowiedź #16 dnia: 19 Listopad 2013, 11:30:04 »
To i ja się pochwalę moimi wrażeniami.

Co do dripa to się poddałem - jakoś totalnie mi nie wyszedł, więc przeniosłem się do FrenchPress'a

Tutaj z zależności od grubości przemiału (woda około 87-90C) zawsze wychodził bardzo fajny napój. Drobniejsze mielenie to większa "moc" i intensywność, grubsze to bardziej gładki i delikatniejszy napój.
Dużo słodyczy, troszkę kwasków i faktycznie czuć te jagody, chociaż jak dla mnie są to jagody w stylu bardziej konfitura niż surowe owoce. Naprawdę fajna kawa. Idealna do picia podczas czytania książki.

Akurat w domu miałem jogurtowo-jagodową Milkę ;) więc zrobiłem smakowe porównanie. Kawa jak dla mnie była dużo bardziej jagodowa niż ta czekolada ;)
LMWDP #469

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Etiopia Yirgacheffe Kochere
« Odpowiedź #17 dnia: 19 Listopad 2013, 12:19:01 »
Moje pierwsze palenie 2/11 było a la Ela do espresso. Wszystkie poprzednie były jej licentia poetica. Wczoraj wypaliłem trochę tejże Etiopii marząc o dripie, czyli bardzo krótko, bo raptem 11 minut, RDT mniej niż 2 minuty. Popijam właśnie zalewajkę i zastanawiam się co z tego będzie... W każdym razie zapraszam. Tę samą kawę sprzedaje Double Shot i The Barn. Porównajcie ceny i jakość palenia, a jakże.

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4830
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
Odp: Etiopia Yirgacheffe Kochere
« Odpowiedź #18 dnia: 20 Styczeń 2014, 19:54:09 »
Jakie są optymalne parametry parzenia w chemex (czas, temp, doza standardowa?)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Etiopia Yirgacheffe Kochere
« Odpowiedź #19 dnia: 20 Styczeń 2014, 20:39:20 »
500ml, 30g, 94 stopnie, 4-6 minut.

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4830
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
Odp: Etiopia Yirgacheffe Kochere
« Odpowiedź #20 dnia: 20 Styczeń 2014, 20:41:12 »
Dzięki :)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Etiopia Yirgacheffe Kochere
« Odpowiedź #21 dnia: 20 Styczeń 2014, 20:54:27 »
Ale mnie ta kawa w każdej postaci smakuje :). Nie staram się nawet kombinować...

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4830
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
Odp: Etiopia Yirgacheffe Kochere
« Odpowiedź #22 dnia: 22 Styczeń 2014, 13:38:58 »
Wczoraj zrobiłem wg Twojego przepisu. Wyszła dosyć zaskakująca - sporo czekolady i kwasków ale brak jagód. dzisiaj pójdę w druga stronę temperaturowo - okolice 80*

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Etiopia Yirgacheffe Kochere
« Odpowiedź #23 dnia: 22 Styczeń 2014, 14:44:06 »
Aromaty są tutaj pewnie różnorodne, ale zależne od naszych progów percepcji i od stężeń. Podobno te same cząsteczki wywołują różnorakie wrażenia w zależności od stężenia. A gdy się to jeszcze nałoży na różnorodność ludzkich sensorycznych typów... ;)

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Etiopia Yirgacheffe Kochere
« Odpowiedź #24 dnia: 22 Styczeń 2014, 15:06:53 »
sporo czekolady i kwasków ale brak jagód
A czym mielisz? Znaczy o ilość pyłu pytam?

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4830
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
Odp: Etiopia Yirgacheffe Kochere
« Odpowiedź #25 dnia: 22 Styczeń 2014, 15:36:27 »
Mahlkonig Vario Home

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Etiopia Yirgacheffe Kochere
« Odpowiedź #26 dnia: 22 Styczeń 2014, 16:02:38 »
A jest co z niego odsiewać?

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4830
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
Odp: Etiopia Yirgacheffe Kochere
« Odpowiedź #27 dnia: 22 Styczeń 2014, 16:06:44 »
Na oko przemiał jest równy. Odrobina pyłu osiada na ściankach pojemnika

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Etiopia Yirgacheffe Kochere
« Odpowiedź #28 dnia: 22 Styczeń 2014, 16:35:43 »
To jeśli nie pył, to nie mam pomysłów. Daj znać jak wyszła próba w 80°C.

Offline mmorka

  • Wiadomości: 602
  • Ekspres: Bezzera Bz10, V60 1 i 2, AP, FP
  • Młynek: Eureka Mignon i parę ręcznych
Odp: Etiopia Yirgacheffe Kochere
« Odpowiedź #29 dnia: 22 Styczeń 2014, 16:46:08 »
Jak była czekolada i kwaski to było dobrze jak na moje oko. Pył da raczej gorycz.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi