Autor Wątek: Etiopia Yirgacheffe twarda jak skała  (Przeczytany 12120 razy)

Offline dilbi Kobieta

  • Wiadomości: 167
  • Ekspres: French Press, Aeropress, kawiarka
  • Młynek: Wilfa cgws-130b, ręczny
Odp: Etiopia Yirgacheffe twarda jak skała
« Odpowiedź #15 dnia: 19 Październik 2017, 07:58:43 »
Bellaroma z lidla za 30 zł/kg wygląda sporo lepiej...
Nawet Le Grande (czy jak się to nazywa) z biedronki wygląda lepiej... :(

Offline krychu Mężczyzna

  • Wiadomości: 35
  • Ekspres: Hario v60,aeropress,bialetti kitty
  • Młynek: Baratza Virtuoso
Odp: Etiopia Yirgacheffe twarda jak skała
« Odpowiedź #16 dnia: 19 Październik 2017, 12:51:03 »
Gdzie kupiłeś tą kawę?

Offline Titton

    • brak
  • Wiadomości: 44
  • Ekspres: QuickMill QM67
  • Młynek: ???
Odp: Etiopia Yirgacheffe twarda jak skała
« Odpowiedź #17 dnia: 19 Październik 2017, 13:00:13 »
Gdzie kupiłeś tą kawę?
https://singleorigin.pl/produkt/etiopia-yirgacheffe/

ku przestrodze... nie była tania... Ze względu ze nie mam jeszcze dużego doświadczenia z kawami z mniejszych palarni dlatego odpytalem co wy o tym sądzicie no ale widzę że jakością ten produkt nie powala...

Ale jest też plus bo druga kawa jaka kupiłem od nich była o niebo lepsza i pijana... nazwa 'Kawa Kawowemu GURU' ...

Teraz czeka na MA TOP RED... zapowiada się dobrze...

Offline Elka Kobieta

  • Wiadomości: 1281
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: GW15
  • Młynek: Probat-100g (1973)
Odp: Etiopia Yirgacheffe twarda jak skała
« Odpowiedź #18 dnia: 19 Październik 2017, 13:06:22 »
Na "wygląd" ta kawa nie jest podejrzana. Widać, że to ziarna z obróbki mytej, palone niezbyt ciemno.

Offline siewcu Mężczyzna

  • Wiadomości: 5087
  • Ekspres: LaPa EP
  • Młynek: Aergrind
Odp: Etiopia Yirgacheffe twarda jak skała
« Odpowiedź #19 dnia: 19 Październik 2017, 13:10:39 »
Nie no, kawa która po paleniu ma ziarna od jasnego do ciemnego palenia jest całkiem w porządku :picardpalm:

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Etiopia Yirgacheffe twarda jak skała
« Odpowiedź #20 dnia: 19 Październik 2017, 13:14:56 »
Że jest całkiem w porządku @Elka nie napisała, bo nie testowaliśmy tych ziaren. Z wyglądu, z fotografii nie widać nic złego...

Offline siewcu Mężczyzna

  • Wiadomości: 5087
  • Ekspres: LaPa EP
  • Młynek: Aergrind
Odp: Etiopia Yirgacheffe twarda jak skała
« Odpowiedź #21 dnia: 19 Październik 2017, 13:17:21 »
Takie analogiczne porównanie. Wrzucasz kotlet na patelnię. Po 10 minutach smażenia jedna część jest spalona, a jedna lekko wysmażona. Wszystko z nim ok? Czy może jednak mięso ma jakiś defekt?

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Etiopia Yirgacheffe twarda jak skała
« Odpowiedź #22 dnia: 19 Październik 2017, 13:34:46 »
@siewcu, to jest ziarno z Etiopii a nie z Brazylii. To jest mieszanka wielu odmian. W każdej tego typu kawie są jakieś defekty. Nasza Etiopia Rocko Mountain sprzed paru lat miała defektów całkiem sporo, a mimo to była to piękna kawa. Czasami spotykamy się z zarzutem, że jakaś kawa składa się z ziaren o różnych barwach, odcieniach, i że to nieumiejętność palenia. Nic bardziej nie fair nie można wymyślić. Jeśli weźmiesz jakąś kawę z Ameryki, gdzie się poświęca fortuny na optyczne skanery do selekcji ziarna, pola są obsadzone jednorodnymi odmianami, albo pielęgnuje się mikroloty, to wtedy masz do czynienia z idealnie jednorodnym ziarnem. Ale jeśli mamy do czynienia z Etiopią, to jest inaczej...

Offline Elka Kobieta

  • Wiadomości: 1281
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: GW15
  • Młynek: Probat-100g (1973)
Odp: Etiopia Yirgacheffe twarda jak skała
« Odpowiedź #23 dnia: 19 Październik 2017, 13:35:40 »
@Siewcu, czy Ty się znasz na paleniu kawy? Czy jesteś Q-graderem?

Podtrzymuję opinię: tej kawie wizualnie niczego nie można zarzucic.
To jest Etiopski Heirloom: mieszanina wielu dzikich cultivarów.

Offline Titton

    • brak
  • Wiadomości: 44
  • Ekspres: QuickMill QM67
  • Młynek: ???
Odp: Etiopia Yirgacheffe twarda jak skała
« Odpowiedź #24 dnia: 19 Październik 2017, 13:42:40 »
fakt faktem nie udało mi sie z niej zrobić smacznego ekspresso... może to mój młyn nie jest gotów na tą twarda kawę o małych ziarnach albo jeszcze muszę poćwiczyć i doszlifowac swoje umiejętności... da jej jeszcze szansę popołudniu... dodam że inne kawki wychodzą przepięknie i smacznie...

Offline Miklas Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3244
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: Etiopia Yirgacheffe twarda jak skała
« Odpowiedź #25 dnia: 19 Październik 2017, 13:58:06 »
Nie ma nic dobrego w "ekspresso" ;-)

Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline Titton

    • brak
  • Wiadomości: 44
  • Ekspres: QuickMill QM67
  • Młynek: ???
Odp: Etiopia Yirgacheffe twarda jak skała
« Odpowiedź #26 dnia: 19 Październik 2017, 14:01:44 »
Nie ma nic dobrego w "ekspresso" ;-)

Marek.
wiem oczywiście mój telefon jak wpisuje espresso podpowiada mi ekspresso ...

poza tym testuje jakiś nowy telefon który ma bardzo mało responsywny wyświetlacz co powoduje że źle odczytuje nacisk na ekranie...

Offline ranGo Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 2372
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
Odp: Etiopia Yirgacheffe twarda jak skała
« Odpowiedź #27 dnia: 19 Październik 2017, 14:05:33 »
mieszanina wielu dzikich cultivarów

Czy słowo cultivar nie ma polskiego odpowiednika?

Offline Elka Kobieta

  • Wiadomości: 1281
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: GW15
  • Młynek: Probat-100g (1973)
Odp: Etiopia Yirgacheffe twarda jak skała
« Odpowiedź #28 dnia: 19 Październik 2017, 14:16:25 »
Pewnie, że ma: "odmiana botaniczna". Nie dla każdego jednak jest to jednoznaczne. Fachowe słownictwo dotyczące kawy (czy też botaniki) nie jest, niestety, polskim dorobkiem..

https://en.wikipedia.org/wiki/Cultivar

Offline Ukasz

    • xCafe - palarnia kawy
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 186
  • Ekspres: Ascaso Duo Steel, DeLonghi esam 4200
  • Młynek: i-steel
Odp: Etiopia Yirgacheffe twarda jak skała
« Odpowiedź #29 dnia: 19 Październik 2017, 14:18:14 »
Też niczego podejrzanego na zdjęciu nie widzę, myślałem, że może kawa nie zaliczyła pierwszego cracka i dlatego taka twarda, ale tutaj wygląda chyba, że wszystko jest ok. Podejrzewałbym młynek ...

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi