Ja piję przede wszystkim kawy z mlekiem, ale nie toleruję bardzo ciemno palonych kaw, ponieważ ich smolisty i gorzyki posmak nie daje się przykryć nawet duża ilością mleka, do tego drażni mi żołądek. Z drugiej strony kawy jasno palone o dominujących smakach cytrusowych, z mlekiem dają taki posmak, jakby mleko było zepsute (skwaśniało). Natomiast nie wyklucza to absolutnie kaw z Afryki, bo te, w których dominują smaki jagodowe, z mlekiem dają posmak jogurtu jagodowego z czekoladą - z tego typu kaw dla mnie od lat nr 1. jest HAYB WTF (What The Funk) Espresso Blend (2 x Etiopia).
Z innych kaw, które bardzo mi smakują z mlekiem, mogę polecić:
z Eurocafe
- MUJERES Cafe espresso - ładna creama, bardzo wyważony smak
- Indie Monsoon Malabar - rewelacja z mlekiem - intensywny smak orzechów (taka delikatna goryczka skórki orzecha włoskiego + aromat tytoniowy)
- POLISH HORSE Peaberry Espresso Blend - też jest OK z mlekiem, choć smaki "nieoczywiste"
z innych palarni
- Lacava Brazylia Santa Rita Washed ESP - bardzo ciekawy smak, jakby dodać kropelkę koniaku do latte
- Jolly Caffe Espresso Crema - spora crema, czekolada + orzech,
- MONKO. BRAZYLIA SAN RAFAEL - jasno palona, a daje "klasyczne" smaki czekolada karmel rodzynki
- coffeeroasters.pl Choco Espresso - słodka czekolada z mlekiem
Tyle na poczekaniu