W ramach wymiany barterowej @Maciej1 podarował mi paczkę z Czarną Małpą za co raz jeszcze serdecznie dziękuję
Palarnia z Hamburga określiła tą mieszankę mianem ciemnego palenia w stylu północnej Italii - jak dla mnie ciemne ono nie było, ostatnio pijałem ciemniejsze kawy. Od włoskiej czerni tą kawę dzielą lata świetlne, albo kilka minut dłużej w piecu.
Skład mieszanki to:
45% Brazil Farm Santa Maria , Mococa, natural, zbiór 2013
35% Ecuador Zumba Cooperative ACRIM , washed, zbiór 2013
20% APPAECE Guatemala, Los Volcanes , washed,
z tegorocznych zbiorówTa kawa wpisuje się idealnie w moje obecne smaki - czekolada, słodycz karmelu, naprawdę lekki kwasek wiśni. Podobno są tam też nuty malin i moreli - ja osobiście do nich nie dotarłem, tzn. nie potrafię nazwać tego co w tej kawie jeszcze było. Zostawia trwały i łagodny posmak. Idealna jest też z mlekiem, crema pozwala na ładne rysowanie. W około 92C jak dla mnie wychodziła znacznie lepsza niż przy 94C - wtedy jest więcej goryczki, a przy 92C nie ma jej wcale.
Kawa trafiła do młynka w weekendowym zamieszaniu i jakoś nie było okazji na sesję zdjęciowa, ale jest filmik z palarni.
Szczerze polecam. A ja zasypuje młynek kolejną kawą, tym razem 100% APPAECE Guatemala, Los Volcanes , washed, z tegorocznych zbiorów.