forum.wszystkookawie.pl

Opinie, testy i porównania => Ekspresy kolbowe => Wątek zaczęty przez: Tedi w 08 Listopad 2017, 20:25:48

Tytuł: ASCASO termoblok stabilność temperatury, jest ona, czy jej kompletnie nie ma.
Wiadomość wysłana przez: Tedi w 08 Listopad 2017, 20:25:48
Szukam na forum informacji o teście temperatury WBC  bez kawy w sitku i nie mogę niczego znaleźć.
Z tego co przeczytałem w :

http://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=4572.msg117058 (http://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=4572.msg117058)
cytat z 26 sierpnia.


Pewnie że ma. Zwojów jest znacznie więcej - ok. 1 m rurki to nie są 3 zwoje. Publikowane w materiałach zdjęcie przekroju termobloku jest jedynie poglądowe. Tyle, że w tej spirali mieści się raptem 12 ml wody w rurce o średnicy 2 mm. Po króciutkim spuście wody dla opłukania prysznica i ustabilizowania temperatury kawa jest robiona ze świeżo napływającej wody. Inaczej niż w bojlerze w którym zawsze jakaś ilość wody jest. Jeśli dodać do tego elektroniczny termostat lub nowy PID to stabilność jest zapewniona. Czy lepsza czy gorsza niż w bojlerze nie będę w tej chwili dyskutował. Wiadomo, że producent przy elektronicznym termostacie podaje +/- 1,5 st. C. Podobnie lub lepiej powinno być w nowym ekspresie PID. Tym bardziej, że ma on izolację termiczną termobloku. Sądzę, że we wrześniu będziemy mogli opublikować wyniki pomiarów przeprowadzonych przez ASCASO w celu certyfikacji wg metod WBC. Wówczas wrócimy do tej dyskusji.


Mija miesiąc jeden i drugi, no i jest informacja.

http://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=4882.msg118772 (http://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=4882.msg118772)

Cytat z 30 pazdziernika

Dodało do tego izolację termiczną oraz elektroniczny termostat dający najlepszą w tej klasie stabilność temperaturową w trakcie ekstrakcji kawy +/- 1,5 st. C (w tym tygodniu opublikujemy wyniki testów wykonanych metodą WBC).

Dzisiaj jest 8 listopada. Co z tym testem jest grane?
Tytuł: Odp: ASCASO termoblok stabilność temperatury, jest ona, czy jej kompletnie nie ma.
Wiadomość wysłana przez: Janusz w 08 Listopad 2017, 21:07:25
Nic. Czekamy. Myślisz, że Raul w ASCASO ma na głowie tylko test dla polskiego forum ? Obiecał nam zakończenie prac nad tym testem w ubiegłym tygodniu. Widocznie nie starczyło mu czasu. Cierpliwości. Jeśli tak mocno Ci się śpieszy to napisz bezpośrednio do niego. My swoją drogą jutro też mu przypomnimy.
Tytuł: Odp: ASCASO termoblok stabilność temperatury, jest ona, czy jej kompletnie nie ma.
Wiadomość wysłana przez: Janusz w 13 Listopad 2017, 15:58:08
Doczekaliśmy się. Test jest a to chyba najbardziej odpowiednie miejsce do jego umieszczenia.

(https://images81.fotosik.pl/900/c31764413ce77617.jpg) (https://www.fotosik.pl/zdjecie/c31764413ce77617)

Teraz chyba wystarczy. Więcej dziś nie odpowiem - muszę wyjechać.
Tytuł: Odp: ASCASO termoblok stabilność temperatury, jest ona, czy jej kompletnie nie ma.
Wiadomość wysłana przez: Krakus w 13 Listopad 2017, 16:56:52
Czy byłbyśuprzejmy wkleić zdjęcie w lepszej rozdzielczości? Możesz też objaśnić znaczenie tabeli (a konkretnie kolejnych wierszy - czy pomiar był co sekundę)? Przy jakich nastawach ekspresu były robione pomiary?
Tytuł: Odp: ASCASO termoblok stabilność temperatury, jest ona, czy jej kompletnie nie ma.
Wiadomość wysłana przez: Janusz w 13 Listopad 2017, 19:23:05
Na szybko bo za 20 minut znów wyjeżdzam...Mecz.
Wszystko co mogę w tej chwili powiedzieć to jest napisane przy tabeli:
- ekspres DREAM PID
- data testu 10.11.2017.
- temperatura na termobloku 100 st. C
- temperatura podgrzewania wstępnego 0 (tego nie jestem pewien, może to być też różnica temperatur - parametr 5)
- ciśnienie 9 bar
- podwójne espresso
Resztę określają wytyczne WBC. Skoro test był wykonywany tą metodologią to należy przyjąć, że pozostałe parametry są zgodne z wytycznymi. Poza tym o tej porze Raul mi nie odpowie. W odróżnieniu od nas - odpoczywa.
Tytuł: Odp: ASCASO termoblok stabilność temperatury, jest ona, czy jej kompletnie nie ma.
Wiadomość wysłana przez: Tedi w 14 Listopad 2017, 18:08:23
Tylko 1 tabelka. :mhh: Januszu, test był tylko na 100 st. robiony?


Tytuł: Odp: ASCASO termoblok stabilność temperatury, jest ona, czy jej kompletnie nie ma.
Wiadomość wysłana przez: Janusz w 14 Listopad 2017, 18:38:05
Nie wiem. Mnie to wystarcza. I podejrzewam że zdecydowanej większości zainteresowanych także. Dla jednej osoby nie będę trudził Raula.
Tytuł: Odp: ASCASO termoblok stabilność temperatury, jest ona, czy jej kompletnie nie ma.
Wiadomość wysłana przez: siewcu w 14 Listopad 2017, 18:52:25
Janusz, mógłbyś jakoś po krótce napisać jak to czytać? Jak zgaduję w dół to są kolejne próby, ale interwały są czasem od włączenia ekspresu, czasem wypływu z wylewki czy odstępami między kolejnymi "porcjami"?
Tytuł: Odp: ASCASO termoblok stabilność temperatury, jest ona, czy jej kompletnie nie ma.
Wiadomość wysłana przez: Tedi w 14 Listopad 2017, 19:10:33
@Janusz. Szkoda tylko, że ta tabelka przedstawia tylko jeden odczyt temperatury. Na dodatek  o tak wysokiej wartości, że każdą kawę swoją  temperaturą przepali. W tej temperaturze espresso na pewno będzie gorące.
Na tą chwilę jest tylko wydruk testu temperatury, obstawiam na max. nastawie temperatury został on przeprowadzony.  :mhh:
Czy na tej wartości jest bardziej stabilna temperatura wody niż na niższej zapodanej nastawie temperatury?
Co cóż, ten Dream ma PID, nie dowiemy się czy działa on choć w minimalny sposób poprawnie.  :-\
Tytuł: Odp: ASCASO termoblok stabilność temperatury, jest ona, czy jej kompletnie nie ma.
Wiadomość wysłana przez: Janusz w 14 Listopad 2017, 19:37:52
Co by tu człowiek nie opublikował, opisał to zawsze będzie przez kogoś kwestionowane. Żałuję, że wdałem się w te dyskusje. Siewcu, jak to czytać może jutro napiszę. Dziś mam już dość...
Tytuł: Odp: ASCASO termoblok stabilność temperatury, jest ona, czy jej kompletnie nie ma.
Wiadomość wysłana przez: Tedi w 14 Listopad 2017, 19:57:40
Januszu ja nic nie kwestionuje. Odczytuje tylko tabelkę. 98 st. to chyba przesada z tą temperaturą. A jest to temperatura odczytana, czyli może być  przed pomiarem samoczynnie schłodzona.  :mhh:
Samo zachowanie temperatury po upływie czasu wygląda naprawdę dobrze mimo, że test jest bez kawy w sitku.

Link do opisu jak wykonać poprawnego espresso. Podano też wartość temperatury wody.

http://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=61.0 (http://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=61.0)





Tytuł: Odp: ASCASO termoblok stabilność temperatury, jest ona, czy jej kompletnie nie ma.
Wiadomość wysłana przez: Janusz w 14 Listopad 2017, 20:38:33
Przypomnę Ci tytuł tego wątku - ASCASO termoblok stabilność temperatury, jest ona, czy jej kompletnie nie ma.
I ta tabelka była i miała być odpowiedzią. Niezależnie od temperatury ekstrakcji kawy. Chodziło o stabilność.
Jestem w posiadaniu jeszcze jednej tabelki - z zadaną temperaturą 95 st. C. Dziś nie dam rady jej pokazać. Jutro z biura tak. Ale w ten sposób to możemy to ciągnąć w nieskończoność. Po tej tabelce będziesz chciał tabelkę z temperaturą 92 st. C, następnie 90 st. C, 88 st. C ... Z ciśnienieniem 8,5, 9,0, 9,5 ,11,0 lub 12,0 bar. Itd. Nie mam zamiaru poświęcać swój czas na taką zabawę. To będzie ostatnia tabelka.

PS. Niezależnie od zaleceń INEI temperaturę zaparzania dobiera się do kawy nie trzymając się magicznych 88+/-2. Od tego są elektroniczne termostaty i PID aby wydobyć z danej mieszanki to co nam najbardziej odpowiada. A ogólne zalecenia palarni kawy są takie że im wyższa zawartość odmiany Arabica w kawie tym wyższa winna być temperatura ekstrakcji. Przykładowo dla naszej kawy Caffe Royal oraz Premium zalecana temperatura jest 96 st. C. I jeszcze jedno - przepalić to możesz kawę puszczając na nią wodę z HXa (bez spustu) o temperaturze 117 - 120 st. C a nie 96 - 98 st. C.
Tytuł: Odp: ASCASO termoblok stabilność temperatury, jest ona, czy jej kompletnie nie ma.
Wiadomość wysłana przez: Tedi w 14 Listopad 2017, 21:53:05
Krytykujesz zalecenia INEI? :mhh: Mi się najbardziej podoba ten cytat:

temperatura wody wypływającej z ekspresu – 88°C ±2°C; 88 st. C, ja choć cięty jestem na wieści z netu to przy tej wartości, nawet będąc pijany jak bela nie ośmieliłbym się skrytykować tej wartości temperatury. Ale to moim zdaniem.

Fakt jest to model gastro, ja z starego HX osiągam +/- 0,5 st.C. Bym zapomniał, z kawą w sitku. Temperatura 88 , 90, 93 st. wszystko jedno jaka. 97 stopni to spore wezwanie konstrukcyjne  jest dla ekspresu. Kawa w tej temperaturze nie nadaje się do wypicia.

Cieszy mnie stan, że będzie kolejna tabelka.  :ok: :)
Tytuł: Odp: ASCASO termoblok stabilność temperatury, jest ona, czy jej kompletnie nie ma.
Wiadomość wysłana przez: siewcu w 15 Listopad 2017, 08:55:47
Weź Ty się strzel w ten pusty czerep i najpierw zapytaj kto się trzyma standardów INEI.
Tytuł: Odp: ASCASO termoblok stabilność temperatury, jest ona, czy jej kompletnie nie ma.
Wiadomość wysłana przez: mlopus w 15 Listopad 2017, 09:30:54
Panowie  :picardpalm: zachowujmy proszę wyższy poziom wypowiedzi tego forum niż wypowiedzi kierowców na CB radio,  ani totalna opozycja ani fanatyczne  uwielbienie się w życiu nie sprawdza a już na pewno nie wnosi dobrego klimatu czy merytorycznej dyskusji, również w odniesieniu do tego co się dzieje na forum.  Tak tak wiem że się niepotrzebnie wtrącam i takie tam ...
Tytuł: Odp: ASCASO termoblok stabilność temperatury, jest ona, czy jej kompletnie nie ma.
Wiadomość wysłana przez: Miklas w 15 Listopad 2017, 10:04:43
@molopus Popieram apel 
Tytuł: Odp: ASCASO termoblok stabilność temperatury, jest ona, czy jej kompletnie nie ma.
Wiadomość wysłana przez: uman w 15 Listopad 2017, 10:06:57
Chyba z ciekawości wetknę kiedyś czujnik w ciastko kawowe i sprawdzę jak to w Basic'u (termoblok) wygląda podczas ekstrakcji. Tutaj w tabelce wygląda bardzo dobrze.
Tytuł: Odp: ASCASO termoblok stabilność temperatury, jest ona, czy jej kompletnie nie ma.
Wiadomość wysłana przez: siewcu w 15 Listopad 2017, 10:48:34
Znowu się zaczęło po powrocie to co było wcześniej...
Tytuł: Odp: ASCASO termoblok stabilność temperatury, jest ona, czy jej kompletnie nie ma.
Wiadomość wysłana przez: Janusz w 15 Listopad 2017, 10:55:30
Chyba z ciekawości wetknę kiedyś czujnik w ciastko kawowe i sprawdzę jak to w Basic'u (termoblok) wygląda podczas ekstrakcji. Tutaj w tabelce wygląda bardzo dobrze.

BASIC nie ma elektronicznego termostatu a tym bardziej PIDa. Poza tym test metodą WBC a włożenie czujnika w ciastko to też dwie różne sprawy.
Tytuł: Odp: ASCASO termoblok stabilność temperatury, jest ona, czy jej kompletnie nie ma.
Wiadomość wysłana przez: uman w 15 Listopad 2017, 11:20:44
test metodą WBC a włożenie czujnika w ciastko
Wiadomo - to będzie domowy test, z czystej ciekawości. Myślę że powtarzalność dystrybucji i ubicia u mnie wygląda już lepiej niż po pierwszych kilogramach kawy :) Smak też wychodzi zawsze podobny przy zadanej dozie więc nie jest tak źle z termoblokiem (powtarzalnością) jak to niektórzy przypuszczają. Piszę przypuszczają bo jeszcze nikt nie sprawdził.
Tytuł: Odp: ASCASO termoblok stabilność temperatury, jest ona, czy jej kompletnie nie ma.
Wiadomość wysłana przez: Janusz w 15 Listopad 2017, 11:43:10
Krytykujesz zalecenia INEI? :mhh: Mi się najbardziej podoba ten cytat:

temperatura wody wypływającej z ekspresu – 88°C ±2°C; 88 st. C, ja choć cięty jestem na wieści z netu to przy tej wartości, nawet będąc pijany jak bela nie ośmieliłbym się skrytykować tej wartości temperatury. Ale to moim zdaniem.
Gdzieżbym śmiał. Nie krytykuję tylko piszę o innych możliwościach w celu wydobycia niuansów smakowych najlepszych dla danej kawy i danego podniebienia. Z Twoim podniebieniem nie będę dyskutował.
Załączam tabelkę z testem wykonanym jeszcze w lipcu 2017. Nie wszystkie parametry były wtedy jeszcze dobrze ustawione.
I od razu krótki opis co jest co. Na górze tabelki cyfry od 1 do 14 to numeracja kolejnych prób ekstrakcji kawy. Pod tą numeracją podane są przerwy między ekstrakcją w minutach i sekundach. Pionowo podany jest czas ekstrakcji z odczytem co 1 sekunda - od 1 do 30 sekundy.

(https://images84.fotosik.pl/902/ad798322ab991a05.jpg) (https://www.fotosik.pl/zdjecie/ad798322ab991a05)
Tytuł: Odp: ASCASO termoblok stabilność temperatury, jest ona, czy jej kompletnie nie ma.
Wiadomość wysłana przez: Tedi w 15 Listopad 2017, 11:46:26
Uman, masz rację. :ok:  Warto jest wszystko sobie sprawdzić nawet domowym sposobem. Każdy test pomiaru temperatury ma znaczenie. Chcąc nie chcąc wchodzisz w budowę ekspresu w jakość przemiału, i zależność fizyczną przypisaną podczas ekstrakcji kawy. Test z kawą w sitku jest najważniejszy i najtrudniejszy do przeprowadzenia w urządzeniach które nie trzymają temperatury podczas ekstrakcji. Moim zdaniem. :)
Tytuł: Odp: ASCASO termoblok stabilność temperatury, jest ona, czy jej kompletnie nie ma.
Wiadomość wysłana przez: Miklas w 15 Listopad 2017, 11:57:53
A Ty znowu uprawiasz swoją alternatywną fizykę. Miałeś ten ekspres? Badałeś jego stabilność temperaturową? Człowiek daje Ci wyniki uznanego testu a Ty nadal swoje. O ile mnie pamięć nie myli za to dostałeś bana. Moim skromnym zdaniem jeśli masz zamiar krytykować jakieś rozwiązania powinieneś chociaż przez dłuższą chwilę używać tego urządzenia, chociaż na jakichś targach. Podobnie było w wątku o Kinu. Daj spokój. Pisz o czymś co wiesz,a nie czego się domyślasz.

Marek.

Tytuł: Odp: ASCASO termoblok stabilność temperatury, jest ona, czy jej kompletnie nie ma.
Wiadomość wysłana przez: uman w 15 Listopad 2017, 12:03:04
Wydaje mi się że właśnie z ciastkiem masz wolniejszy przepływ i łatwiej utrzymać temperaturę przy wolniejszym przepływie niż na pustym. Nie odwrotnie, na szybkim przepływie bez oporu. Skoro na pustym jest zachowana stabilność na pełnym może być tylko lepiej. Moim zdaniem.
Tytuł: Odp: ASCASO termoblok stabilność temperatury, jest ona, czy jej kompletnie nie ma.
Wiadomość wysłana przez: Janusz w 15 Listopad 2017, 12:03:35
Hi, hi... Niech Tedi pokaże identyczny test wykonany metodą WBC dla dowolnego ekspresu z HX. Wtedy będziemy mieli porównanie. Trudno zdobyć ? Producenci się nie chwalą ?
Tytuł: Odp: ASCASO termoblok stabilność temperatury, jest ona, czy jej kompletnie nie ma.
Wiadomość wysłana przez: Tedi w 15 Listopad 2017, 12:15:08
O ile mnie pamięć nie myli za to dostałeś bana.

Może być raczył spojrzeć w tabelkę.  A co do bana dostałem go za "brak udzielenia odpowiedzi i sianie zamętu"
A ja cóż, przecież odpowiedziałem na pytanie.

Tytuł: Odp: ASCASO termoblok stabilność temperatury, jest ona, czy jej kompletnie nie ma.
Wiadomość wysłana przez: pj.w w 15 Listopad 2017, 12:23:55
Dzięki Janusz.

Ta temperatura  z tabelki ustawiona na 95/100. To jest nastaw temperatury jaki na termo bloku został ustawiony za pomocą PIN lub PID tak? Czyli to ten nastaw ktory np. domyslne dle Steel wynosi 98C?

Pierwsza próba: po jakim czasie od włączenia ekspresu została wykonana 10 minut?

Czyli dla stabilnej temperaturowa ekstraktacji, maszyna powinna być wygrzana około 25 minut, 10 sekundowy flush, 10 sekund czekania i jedziemy. Wygląda to naprawdę dobrze.

PS. Docinki w stronę HX nie sa potrzebne ;)
Tytuł: Odp: ASCASO termoblok stabilność temperatury, jest ona, czy jej kompletnie nie ma.
Wiadomość wysłana przez: Janusz w 15 Listopad 2017, 12:28:52
Nastawa temperatury wykonana przez PID. Na inne pytania nie odpowiem - nie było mnie przy tym.
Tytuł: Odp: ASCASO termoblok stabilność temperatury, jest ona, czy jej kompletnie nie ma.
Wiadomość wysłana przez: Tedi w 15 Listopad 2017, 12:37:58
Hi, hi... Niech Tedi pokaże identyczny test wykonany metodą WBC dla dowolnego ekspresu z HX. Wtedy będziemy mieli porównanie. Trudno zdobyć ? Producenci się nie chwalą ?

Co mam Ci powiedzieć, w necie tylko przeglądam obrazki. Angielskiego nie znam, na tłumaczu nie chcę polegać.
Co do producentów i brak testów HX metodą WBC, być może ta metoda im nie odpowiada. Tego nie wiem. Wiem za to, że można samemu sprawdzić.

Wykres temperatury podczas ekstrakcji doppio z sondą umieszczoną w kolbie pod sitkiem Gaggia.

http://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=4875.0 (http://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=4875.0)

(https://zapodaj.net/images/44714a732f134.jpg)

Z kawą w sitku. Ale to na innym forum. Tam mam spokój.

http://caffeprego.pl/phpBB3/viewtopic.php?f=3&t=15320&start=15 (http://caffeprego.pl/phpBB3/viewtopic.php?f=3&t=15320&start=15)

(https://zapodaj.net/images/57fa5459df060.jpg)

EDIT. Dodatkowy link

http://caffeprego.pl/phpBB3/viewtopic.php?f=28&t=16250 (http://caffeprego.pl/phpBB3/viewtopic.php?f=28&t=16250)
Tytuł: Odp: ASCASO termoblok stabilność temperatury, jest ona, czy jej kompletnie nie ma.
Wiadomość wysłana przez: Krakus w 15 Listopad 2017, 13:05:52
Poza tym test metodą WBC a włożenie czujnika w ciastko to też dwie różne sprawy
O tyle masz rację, że przepływ przez ciastko kawowe jest zmienny w czasie, a w teście WBC z użyciem Scace Thermofilter jest stały w czasie.

Test z kawą w sitku jest najważniejszy i najtrudniejszy do przeprowadzenia w urządzeniach które nie trzymają temperatury podczas ekstrakcji.
Masz rację.

Wydaje mi się że właśnie z ciastkiem masz wolniejszy przepływ i łatwiej utrzymać temperaturę przy wolniejszym przepływie niż na pustym. Nie odwrotnie, na szybkim przepływie bez oporu. Skoro na pustym jest zachowana stabilność na pełnym może być tylko lepiej. Moim zdaniem.
Nie do końca. Przepływ przez ciastko zmienia się w czasie (inny jest, gdy ciastko jest suche, jeszcze inny, gdy kawa zaczyna kapać, a zupełnie inny pod koniec ekstrakcji.
Tytuł: Odp: ASCASO termoblok stabilność temperatury, jest ona, czy jej kompletnie nie ma.
Wiadomość wysłana przez: Janusz w 15 Listopad 2017, 13:15:47
Tedi, takich testów można znaleźć sporo. Ale pojedynczy strzał na kawie z pomiarem temperatury na ciastku nie ma nic wspólnego z testem metodą WBC. Przy tej metodzie masz 14 ekstrakcji wykonywanych w różnych przedziałach czasu. Nie chodzi tu tylko i wyłącznie o pomiar temperatury podczas jednej wybranej ekstrakcji na rozgrzanym ekspresie. Tu chodzi o stabilność temperaturową - podobne zachowanie i uzyskanie podobnych odchyłek temperatury podczas różnych prób dokonywanych w różnych odstępach czasu.
Tytuł: Odp: ASCASO termoblok stabilność temperatury, jest ona, czy jej kompletnie nie ma.
Wiadomość wysłana przez: Krakus w 15 Listopad 2017, 13:34:11
w różnych odstępach czasu.
Jak domyślam się, kolejne wiersze to kolejne sekundy?
Tytuł: Odp: ASCASO termoblok stabilność temperatury, jest ona, czy jej kompletnie nie ma.
Wiadomość wysłana przez: Janusz w 15 Listopad 2017, 13:43:12
Jeśli jest np. 10:00 lub 5:00 to są minuty a jeśli jest 0:10 to są sekundy.
Tytuł: Odp: ASCASO termoblok stabilność temperatury, jest ona, czy jej kompletnie nie ma.
Wiadomość wysłana przez: Tedi w 15 Listopad 2017, 14:08:35
Jak domyślam się, kolejne wiersze to kolejne sekundy?

Powiem Tobie jak ja odczytuje ten test. Bazuje tylko na zachowaniu temperatury po upływie czasu.
Jest 14 ekstrakcji które trwają po 30 sekund każda.
Każda ta ekstrakcja jest przeprowadzona po zaznaczonym czasie zaraz po zakończeniu poprzedniej.
Tak więc pozycja nr. 1  10 min. postoju i  30 s ekstrakcja, później przerwa 5 min i kolejna ekstrakcja 30 s, później przerwa 2 min. i tak dalej. do pozycji nr. 14 włącznie.
Myślę, że wszystko będzie czytelne i zrozumiałe teraz.
Tytuł: Odp: ASCASO termoblok stabilność temperatury, jest ona, czy jej kompletnie nie ma.
Wiadomość wysłana przez: Krakus w 15 Listopad 2017, 14:31:23
Jeśli jest np. 10:00 lub 5:00 to są minuty a jeśli jest 0:10 to są sekundy
Ale ja pytam o wiersze - te numerowane od 1 do 30. Podejrzewam, że sekundy.
Tytuł: Odp: ASCASO termoblok stabilność temperatury, jest ona, czy jej kompletnie nie ma.
Wiadomość wysłana przez: Tedi w 15 Listopad 2017, 14:35:02
Tak, to na 99% są sekundy.
Tytuł: Odp: ASCASO termoblok stabilność temperatury, jest ona, czy jej kompletnie nie ma.
Wiadomość wysłana przez: Janusz w 15 Listopad 2017, 14:50:57
Zgadza się - upływające sekundy ekstrakcji kawy od 1 do 30 sekundy. Odczyt co 1 sekunda. Pisałem już to wcześniej.
Tytuł: Odp: ASCASO termoblok stabilność temperatury, jest ona, czy jej kompletnie nie ma.
Wiadomość wysłana przez: Krakus w 15 Listopad 2017, 15:05:40
Pisałem już to wcześniej.
Fakt, teraz to zauważyłem.
Generalnie - niezłe wyniki, choć na HX-ie jest stabilniej. Pytanie tylko, czy ma to jakikolwiek zauważalny wpływ na smak kawy.
Tytuł: Odp: ASCASO termoblok stabilność temperatury, jest ona, czy jej kompletnie nie ma.
Wiadomość wysłana przez: Janusz w 15 Listopad 2017, 15:10:42
A skąd wiesz że na HX-ie jest stabilniej ? Masz taką tabelkę ?
Tytuł: Odp: ASCASO termoblok stabilność temperatury, jest ona, czy jej kompletnie nie ma.
Wiadomość wysłana przez: Tedi w 15 Listopad 2017, 15:40:14
Tedi, takich testów można znaleźć sporo. Ale pojedynczy strzał na kawie z pomiarem temperatury na ciastku nie ma nic wspólnego z testem metodą WBC. Przy tej metodzie masz 14 ekstrakcji wykonywanych w różnych przedziałach czasu. Nie chodzi tu tylko i wyłącznie o pomiar temperatury podczas jednej wybranej ekstrakcji na rozgrzanym ekspresie. Tu chodzi o stabilność temperaturową - podobne zachowanie i uzyskanie podobnych odchyłek temperatury podczas różnych prób dokonywanych w różnych odstępach czasu.

Januszu, żebyś Ty wiedział ile ja testów robię. Naprawdę sporo. Mogę Ciebie zasypać tabelkami. Co to jest stabilność temperaturowa, wiem doskonale.  Co i w jakim stopniu ma wpływ na zachowanie temperatury, pisałem o tym na tym forum. A, że test wygląda tak jak wygląda, wcale mnie to nie dziwi.

Tytuł: Odp: ASCASO termoblok stabilność temperatury, jest ona, czy jej kompletnie nie ma.
Wiadomość wysłana przez: siewcu w 15 Listopad 2017, 15:48:12
To kup taki sam sprzęt pomiarowy, zaproś 2-3 osoby z forum do siebie i wykonaj taki pomiar. Oczywiście nie będziesz się zajmował pomiarem temperatury, to zrobi osoba bezstronna. Dalej będziesz chętny na takie cudowne testy przy 88 stopniach ustawionych na HX?

A no i zapomniałem o najważniejszym - pomiar ekspresu zaprojektowanego przez Ciebie od A do Z, bez używania jakichkolwiek części stosowanych w innych ekspresach. Mam na myśli wszystkie części wykonane wg własnego projektu, które nie są częściami zamiennymi do jakiegokolwiek dostępnego na rynku sprzętu. Wszystko wiesz - sam sobie zrobisz z palcem w nosie.
Tytuł: Odp: ASCASO termoblok stabilność temperatury, jest ona, czy jej kompletnie nie ma.
Wiadomość wysłana przez: untoldex w 15 Listopad 2017, 16:22:14
W kwestii espresso jestem zielony, aczkolwiek bardzo ciekawi mnie ta stabilność i jej wpływ na smak.
Ktoś jest w stanie wyjaśnić jaka jest różnica w filiżance przy stabilnej temperaturze i jej braku? Czemu to jest aż takie istotne?
Tytuł: Odp: ASCASO termoblok stabilność temperatury, jest ona, czy jej kompletnie nie ma.
Wiadomość wysłana przez: Janusz w 15 Listopad 2017, 16:45:00
Brak stabilności temperatury podczas ekstrakcji kawy spowoduje, że kawa wykonywana jedna po drugiej lub też z przerwami będzie zaparzana w różnych temperaturach. Odchyłki mogą wynosić aż do 8 - 10 st. C. Wpływa to znacząco na smak kawy. Przy niższej temperaturze ta sama kawa może dać odczucie kwasowości a przy wyższej może być cierpka i gorzka w smaku. Oczywiście będzie to zależało tak od wartości tej odchyłki w trakcie tych 30 sekund ekstrakcji kawy jak i od samej kawy - jej tolerancji lub braku tolerancji na zmieniające się warunki ekstrakcji. Jeśli chcemy uzyskać powtarzalność na danej mieszance kawy to stabilność temperaturowa jest jednym z bardzo istotnych czynników. To tak w skrócie.
Tytuł: Odp: ASCASO termoblok stabilność temperatury, jest ona, czy jej kompletnie nie ma.
Wiadomość wysłana przez: Tedi w 15 Listopad 2017, 20:16:48
Generalnie - niezłe wyniki, choć na HX-ie jest stabilniej. Pytanie tylko, czy ma to jakikolwiek zauważalny wpływ na smak kawy.

Krakus myślałem, że Ty wychwycisz od razu pewną bardzo ważną zależność wynikającą z nastawy temperatury. W 1 tabeli jest 100 stopni w drugiej 95 jako zadana wartość.
Przy 100 stopniach pierwsze odczyty wyglądają dobrze. Jak wyglądają pierwsze odczyty z drugiej tabelki z nastawą 95 stopni.
Wychodzi z tego, że termoblok ma samoczynny ciąg na wyższą temperaturę wraz z upływem czasu która wynosi aż 98,9 stopnia. Jest ona stanowczo za wysoka. Jest to bardzo poważny błąd konstrukcyjny.
Wystarczy pozostawić ekspres włączony na dłuższy czas a on zrobi 98,9 stopnia przy nastawie 95.

HX, technicznie i fizycznie Bezzera z leżącym wymiennikiem i elektrycznie ogrzewaną grupą może być ciekawą propozycją.

Co do smaku kawy przy stabilnej temperaturze, stabilność ma bardzo duży wpływ na smak. Lecz nigdy nie będzie dobrze dla smaku kawy przy 98 stopniach podczas ekstrakcji. Mówimy wtedy o przepalaniu wody.


Tytuł: Odp: ASCASO termoblok stabilność temperatury, jest ona, czy jej kompletnie nie ma.
Wiadomość wysłana przez: DrUsagi w 15 Listopad 2017, 20:56:25



Wychodzi z tego, że termoblok ma samoczynny ciąg na wyższą temperaturę wraz z upływem czasu która wynosi aż 98,9 stopnia. Jest ona stanowczo za wysoka. Jest to bardzo poważny błąd konstrukcyjny.
Wystarczy pozostawić ekspres włączony na dłuższy czas a on zrobi 98,9 stopnia przy nastawie 95.


Albo ja źle czytam te tabelki, albo tego ciągu nie widzę.. . Na nastawie 95C temperatura ponad 98C pojawia się raptem podczas dwóch ekstrakcji, do tego jednych z początkowych gdzie ekspres się jeszcze wygrzewa, po 15 i 17 minutach od włączenia.

Więc się pytam gdzie ten ciąg??
Tytuł: Odp: ASCASO termoblok stabilność temperatury, jest ona, czy jej kompletnie nie ma.
Wiadomość wysłana przez: Janusz w 15 Listopad 2017, 21:03:28
Druga tabela to w rzeczywistości jest pierwsza tabela. Z lipca 2017. Przy jej opisie wyraźnie napisałem - "Nie wszystkie parametry były wtedy jeszcze dobrze ustawione." Ale ja też tego nie widzę. Jeśli jednak coś znajdziesz to właśnie z powodu jak wyżej - ten test był zrobiony przed rozpoczęciem produkcji tych ekspresów. Po drugie - chyba nie wiesz co to jest przepalenie. I nie wody lecz kawy. Szukasz dziury w całym...Pokaż test WBC na tej Bezzerze to pogadamy.
Tytuł: Odp: ASCASO termoblok stabilność temperatury, jest ona, czy jej kompletnie nie ma.
Wiadomość wysłana przez: Tedi w 15 Listopad 2017, 21:05:23
@ DrUsagi. 3 stopnie ponad zadaną nastawę. Czyli elektroniczne sterowanie powinno na 95 stopniach wyłączyć grzanie.
Tytuł: Odp: ASCASO termoblok stabilność temperatury, jest ona, czy jej kompletnie nie ma.
Wiadomość wysłana przez: DrUsagi w 15 Listopad 2017, 21:13:42

Wystarczy pozostawić ekspres włączony na dłuższy czas a on zrobi 98,9 stopnia przy nastawie 95.


Czyli dobrze widzę że przegrzanie jest przy 2 próbach tylko, i to początkowych.

Więc się pytam gdzie ten ciąg??


Tytuł: Odp: ASCASO termoblok stabilność temperatury, jest ona, czy jej kompletnie nie ma.
Wiadomość wysłana przez: Tedi w 15 Listopad 2017, 21:51:38
Czyli dobrze widzę że przegrzanie jest przy 2 próbach tylko, i to początkowych.

Tak, dodaj jeszcze, że udzielił się też 3 próbie w początkowej fazie ekstrakcji co przy końcowym odczycie dało max temperaturę wynoszącą 98.9 stopnia.

Więc się pytam gdzie ten ciąg??

Źle postawione pytanie. Pytanie powinno być, skąd się wziął ten ciąg?



Po drugie - chyba nie wiesz co to jest przepalenie. I nie wody lecz kawy.

Kawy i wody jednocześnie. Na forum, ogólnie w necie jest sporo tematów o smaku wody. Jak reaguje taka temperatura na drobiny kawy, to chyba każdy na tym forum sprawdził.

Szukasz dziury w całym...

Ja szukam? Są tabelki, to i są spostrzeżenia.

Pokaż test WBC na tej Bezzerze to pogadamy.

Nie mam Bezzery. Koledzy prośba wielka do Was. Zróbcie test domowym sposobem nawet z sondą umieszczona w kawie.
Macie na starcie spory atut.
HX-bezpieczny bo jest umieszczony poziomo i grupę elektrycznie ogrzewaną. Zróbcie pomiar samej grypy i zapodajcie zbliżoną temperaturę wody z HX regulując ją uprzednio presostatem.
To tak na początek.  :)



Tytuł: Odp: ASCASO termoblok stabilność temperatury, jest ona, czy jej kompletnie nie ma.
Wiadomość wysłana przez: WS w 15 Listopad 2017, 22:14:26
Pytanie powinno być, z kąt się wziął ten ciąg?

"Z kąt " ≠ "skąd" :picardpalm:
HX-bezpieczny bo jest leżący

Poziomy, leżeć to może na półce lub na kanapie.
Tytuł: Odp: ASCASO termoblok stabilność temperatury, jest ona, czy jej kompletnie nie ma.
Wiadomość wysłana przez: Tedi w 15 Listopad 2017, 22:16:31
WS, poprawiłem. Jesteś zadowolony?
Tytuł: Odp: ASCASO termoblok stabilność temperatury, jest ona, czy jej kompletnie nie ma.
Wiadomość wysłana przez: WS w 15 Listopad 2017, 22:25:04
Off-Topic:
A czy to mój problem? To Ty robisz z siebie błazna. Forum mi szkoda.
Tytuł: Odp: ASCASO termoblok stabilność temperatury, jest ona, czy jej kompletnie nie ma.
Wiadomość wysłana przez: pmichal w 16 Listopad 2017, 08:10:51
Źle postawione pytanie. Pytanie powinno być, skąd się wziął ten ciąg?
Pytanie jest dobre, bo ciągu żadnego nikt nie widzi.
Więc pierwsze pytanie jest gdzie jest ten ciąg, a dopiero później skąd się wziął.
Jeżeli czegoś nie ma (nikt go nie widzi) to jak może być pytanie skąd się wziął.

Nie mam Bezzery. Koledzy prośba wielka do Was. Zróbcie test domowym sposobem nawet z sondą umieszczona w kawie.
Ciągle mówisz o różnych testach, o tabelkach jakich to nie masz, a jak przychodzi do prośby, żebyś sam coś zrobił i wskazał to odwracasz kota ogonem i zamiast sam coś wskazać prosisz ciągle innych.


Ogólnie rzecz biorąc nie znam się na sprzętach dobrze, to forum jest dla mnie przyjazne, przydatne i pożyteczne, jeżeli chodzi o naukę, rady i pomoc.
Są użytkownicy, którzy mają wiekszą i mniejszą wiedzę, ale starają się dyskutować i przekazywać sobie wiedzę.
Jeżeli chodzi o Ciebie @Tedi to mam wrażenie, że chcesz się z wszystkimi kłócić, jest tylko jedna racja - Twoja racja i nie ma nic merytorycznego w Twoich wypowiedziach.
Wiem, że to offtop, nie chcę tu wywyższać ani hx, ani termoblok ani nic innego, ale jednak chcę się uczyć i lubię to forum ze względu na ludzi, którzy starają się być pomocni, no prawie wszyscy.
Tytuł: Odp: ASCASO termoblok stabilność temperatury, jest ona, czy jej kompletnie nie ma.
Wiadomość wysłana przez: siewcu w 16 Listopad 2017, 08:47:34
pmichal, to już wiesz kogo nie czytać, żeby coś więcej się dowiedzieć o sprzęcie ;)

Jak tak patrzę na te tabelki to cudów nie ma, bo przy krótkich odstępach nie nadąża z nagrzewaniem, ale... kurde, to jest ekspres za 2 tysiące. W przypadku RS nie ma w ogóle stabilizacji i nikt pomiarów nie robił, tu przynajmniej jest jakiś pomiar konkretną metodą.
Tytuł: Odp: ASCASO termoblok stabilność temperatury, jest ona, czy jej kompletnie nie ma.
Wiadomość wysłana przez: DrUsagi w 16 Listopad 2017, 09:00:15
Cytat: DrUsagi w 15 Listopad  2017, 21:13:42
Czyli dobrze widzę że przegrzanie jest przy 2 próbach tylko, i to początkowych.

Tak, dodaj jeszcze, że udzielił się też 3 próbie w początkowej fazie ekstrakcji co przy końcowym odczycie dało max temperaturę wynoszącą 98.9 stopnia.

Cytat: DrUsagi w 15 Listopad  2017, 21:13:42
Więc się pytam gdzie ten ciąg??

Źle postawione pytanie. Pytanie powinno być, skąd się wziął ten ciąg?

No to może jaśniej napiszę bo widać że po raz kolejny informacje i fakty traktujesz bardzo wybiórczo. A na pytania nie odpowiadasz.

Nastawa 95C jest przekroczona - fakt.
Jest przekroczona w dwóch próbach, po 15 i 17 minucie od włączenia maszyny - fakt.
Jest to czas na rozgrzanie maszyny i zazwyczaj nikt w tym czasie nawet nie próbuje robić ekstrakcji - fakt.
Jest tu jakiś ciąg - dwie próby na czternaście - czyli ciągu nie ma - fakt.

Wystarczy pozostawić ekspres włączony na dłuższy czas a on zrobi 98,9 stopnia przy nastawie 95.
Powyższe zdanie to już całkiem bujdy na resorach.

Jedyny ciąg jaki widzę, to po raz kolejny ciąg zamętu jaki wprowadzasz. Chcesz być szanowany, to proszę szanuj innych.

A jeśli nadal przez to co, i w jaki sposób piszesz będą kłótnie a nie dyskusja, to chyba po raz kolejny trzeba będzie skierować twoje konto na kolejne przymusowe wakacje.


Off-Topic:
Używając twojej metody "dyskusji" w odpowiedzi na te tabelki (http://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=4972.msg120418#msg120418).
Ja tu widzę tylko zdjęcia obrazków z Paint'a zrobione telefonem. Taki obrazek to każdy sobie może sam zrobić choćby i w Excelu jak w Paincie biegły nie jest. A nawet jeśli, to są jakieś pomiary, to kto wie czy twoja sonda nie oszukuje. Kto ją wyprodukował i jaki dał do niej certyfikat zgodności. Bo właściwie jeśli nie masz papierów z GUM to twój pomiar nic nie mierzy.

Zróbcie pomiar samej grypy i zapodajcie zbliżoną temperaturę wody z HX
No chyba ze faktycznie o grypę chodzi...  :doh:

Tytuł: Odp: ASCASO termoblok stabilność temperatury, jest ona, czy jej kompletnie nie ma.
Wiadomość wysłana przez: Tedi w 16 Listopad 2017, 09:48:37
98 stopni przy nastawie na 95 nie powinno mieć miejsca nigdy. Jak tak jest, to znaczy, że ekspres nie działa w prawidłowy sposób.
Argumenty typu, ekspres się rozgrzewa, to nie argument, a tym bardziej fakt. Po to robi się nastawę temperatury, że gdy ekspres osiągnie zadaną temperaturę w momencie osiągniecia nastawy czyli 95 stopni, termostat wyłącza grzanie przez odcięcie zasilania elementu grzejnego. Czyli mamy 95 stopni.  Mając to na uwadze, temperatura 98 stopni nie powinna nigdy wystąpić.
Gdy teraz porównasz 1 tabelkę zauważysz, że zadana temperatura wynosi 100 stopni. A maksymalna osiągnięta 98 stopni. Mamy 2 stopnie mniej o zadanej.
A w 2 tabelce mamy zadaną 95 stopni, a maksymalna jest 98,9 stopnia.
Widzisz jakąś zależność, różnicę w pomiarach?

Kolejna sprawa, czas.
Tabelka nr.2.
Zrób pomiar dla przykładu na 10 pomiarze po upływie 5-10 min. a nie po 10 sekundach jaka jest w tabeli, a zobaczysz, że kolejny odczyt będzie wynosił 98 stopni a nie 93 stopnie.

Przyczyna. Sterowanie elektroniczne nie działa poprawnie.


Tytuł: Odp: ASCASO termoblok stabilność temperatury, jest ona, czy jej kompletnie nie ma.
Wiadomość wysłana przez: M w 16 Listopad 2017, 10:03:03
Po to robi się nastawę temperatury, że gdy ekspres osiągnie zadaną temperaturę w momencie osiągniecia nastawy czyli 95 stopni, termostat wyłącza grzanie przez odcięcie zasilania elementu grzejnego. Czyli mamy 95 stopni.
Przecież tego nie da się czytać :picardpalm:

Tedi zrób sobie taki eksperyment: postaw garnek z wodą na płycie elektrycznej, włóż jakikolwiek termometr do wody i podgrzewaj. W momencie osiągnięcia temperatury 85 C wyłącz grzanie i obserwuj, ile jeszcze wzrośnie temperatura, może wtedy docenisz stabilność ekspresu z powyższych tabelek.
Tytuł: Odp: ASCASO termoblok stabilność temperatury, jest ona, czy jej kompletnie nie ma.
Wiadomość wysłana przez: Tedi w 16 Listopad 2017, 10:14:40
Maciek, mam na uwadze Twoje słowa. Dodam wiem znacznie więcej, bo wiem co trzeba zrobić, żeby nie było aż tak wielkiego wpływu na wzrost temperatury w jakimś tam czasie. Za próbę wyjaśnienie tej materii dostałem BANA.
Twój przykład z  czajnikiem z wodą jest jak najbardziej na miejscu. :ok:
Tytuł: Odp: ASCASO termoblok stabilność temperatury, jest ona, czy jej kompletnie nie ma.
Wiadomość wysłana przez: kulka w 16 Listopad 2017, 10:49:32
Bana to dostałeś zdecydowanie za coś innego.

Czekamy na Twoje tabelki, serio, nie musi być z Bezzery.
Tytuł: Odp: ASCASO termoblok stabilność temperatury, jest ona, czy jej kompletnie nie ma.
Wiadomość wysłana przez: M w 16 Listopad 2017, 10:51:45
Zdajesz sobie sprawę z tego, że mój przykład ma na celu pokazanie, że piszesz bzdury? A termoblok sterowany elektronicznie w ascaso jest bardzo stabilny w porównaniu do termostatu, o którym piszesz?
Tytuł: Odp: ASCASO termoblok stabilność temperatury, jest ona, czy jej kompletnie nie ma.
Wiadomość wysłana przez: DrUsagi w 16 Listopad 2017, 11:07:26
Twój przykład z  czajnikiem z wodą jest jak najbardziej na miejscu.

Cieszymy się, że w końcu sam przyznałeś przed sobą że nie masz racji.  :chory2:

Tytuł: Odp: ASCASO termoblok stabilność temperatury, jest ona, czy jej kompletnie nie ma.
Wiadomość wysłana przez: siewcu w 16 Listopad 2017, 11:12:22
Masz wykres z pomiaru HXa. Według Twoich teorii oczywiście.


Jeśli któryś mod to uzna za przegięcie to usuńcie ten post, wiecie o co chodzi.
Tytuł: Odp: ASCASO termoblok stabilność temperatury, jest ona, czy jej kompletnie nie ma.
Wiadomość wysłana przez: Tedi w 16 Listopad 2017, 11:29:47
Zdajesz sobie sprawę z tego, że mój przykład ma na celu pokazanie, że piszesz bzdury? A termoblok sterowany elektronicznie w ascaso jest bardzo stabilny w porównaniu do termostatu, o którym piszesz?

Największą stabilność na zachowanie stałej temperatury daje masa i rodzaj użytego materiału plus pojemność wody w układzie grzewczym. Tak wiec co być nie wymyślił i tak moich słów nie podważysz.


Zwykły termostat, mosiężna grupa z stosowną masą, plus HX o pojemności 0,4 litra. Masz w tym temacie tabelkę z odczytaną temperatura.

Cytat: Tedi w Dzisiaj o 10:14:40
Twój przykład z  czajnikiem z wodą jest jak najbardziej na miejscu.

Cieszymy się, że w końcu sam przyznałeś przed sobą że nie masz racji. 

Nalej wiecej wody w czajnik to zrozumiesz, że masa w tym przykładzie ilość wody ma ogromny wpływ na zachowanie temperatury po wyłączeniu elementu grzejnego.
Jak to sprawdzisz to to daj znać. Pogadamy wtedy o tym kto ma rację.
Jak chcesz wiedzieć jak tą zależność się kalibruje to daj znać.

Czekamy na Twoje tabelki, serio, nie musi być z Bezzery

Nie ma sprawy.  :) Mam nawet w wykonaniu "ekstremalnym" Bo te z samego espresso były trochę mało ciekawe.  :)
Tytuł: Odp: ASCASO termoblok stabilność temperatury, jest ona, czy jej kompletnie nie ma.
Wiadomość wysłana przez: slusar_o2 w 16 Listopad 2017, 11:37:37
Tedi zrób sobie taki eksperyment: postaw garnek z wodą na płycie elektrycznej, włóż jakikolwiek termometr do wody i podgrzewaj. W momencie osiągnięcia temperatury 85 C wyłącz grzanie i obserwuj, ile jeszcze wzrośnie temperatura, może wtedy docenisz stabilność ekspresu z powyższych tabelek.
Ten przykład jest zły. Taki PID kiedy zbliża się do zadanej temperatury to nigdy jej nie przekracza, tylko pulsacyjnie wł/wył grzałkę, żeby płynnie uzyskać to co chcemy. Ustawisz 94, to max jaki PID osiągnie to będzie 94.
Również skłaniam się do tego, że w przypadku elektronicznego sterowania, przekroczenie nie powinno mieć miejsca, ale to bardziej błąd przy pomiarach, bo tylko te dwie próby mają odchylenie, a reszta (nawet pierwszy strzał, który powinien być przegrzany, a nie jest) jest stabilna.

Ja bym nie robił afery, bo nie ma z czego, test udowadnia to co miał udowodnić i jest lepiej niż większość się spodziewała. Tym bardziej, że Janusz mówi, że jest to przed właściwym ustawieniem ekspresu.
Tytuł: Odp: ASCASO termoblok stabilność temperatury, jest ona, czy jej kompletnie nie ma.
Wiadomość wysłana przez: pmichal w 16 Listopad 2017, 12:09:28
Nie ma sprawy
Nie jestem długo na tym forum, ale o Twoich pomiarach słyszę już długo, ciągle się chwalisz, ciągle wszyscy proszą, żebyś się pochwalił jakimiś tabelkami, a z tego co widzę to tylko słownie to robisz, bo piszesz, że nie ma sprawy, a jak przychodzi co do czego to temat ucicha i tabelki się nigdzie nie pojawią.

Naciskałeś tak bardzo na Janusza i mimo lekkiego spóźnienia mimo wszystko tabelkami się podzielił, żeby można było je analizować i kulturalnie podyskutować.
Sam niestety zostajesz gołosłowny.

Ja bym nie robił afery, bo nie ma z czego
W sumie to nikt nie robi afery oprócz @Tedi, który stara się na siłę przekonać wszystkich do swoich "racji".

Nie chodzi mi tu o wywyższanie Ascaso, Bezzery, Rocketa czy innych sprzętów, każdy wybiera co uważa za najlepsze dla siebie.
Chodzi mi o prowadzenie kulturalnej dyskusji, gdzie argumenty są czymś poparte i mają jakiś sens.
Tytuł: Odp: ASCASO termoblok stabilność temperatury, jest ona, czy jej kompletnie nie ma.
Wiadomość wysłana przez: M w 16 Listopad 2017, 12:16:37
Ten przykład jest zły
Ten przykład jest po to, żeby pokazać różnicę między sterowaniem elektronicznym, które nawet jak przegrzeje to o 2-3 stopnie, a zwykłym termostatem, który przegrzeje o 10.
Tytuł: Odp: ASCASO termoblok stabilność temperatury, jest ona, czy jej kompletnie nie ma.
Wiadomość wysłana przez: slusar_o2 w 16 Listopad 2017, 12:23:12
Rozumiem, tylko po to sterujemy czymś elektronicznie, żeby uzyskać maksymalną dokładność. Moim zdaniem to błąd pomiarowy, który powinien być odrzucony. Zbyt mocno się różni od pozostałych wyników
Tytuł: Odp: ASCASO termoblok stabilność temperatury, jest ona, czy jej kompletnie nie ma.
Wiadomość wysłana przez: siewcu w 16 Listopad 2017, 13:03:20
Może być tak, że za bardzo nagrzał wodę - ale jeśli zrobił to dwa razy na tyle prób to myślę, ze można takie sytuacje pominąć... Zresztą nie oszukujmy się, jak się oczekuje niesamowicie dokładnej powtarzalności co do 0,1 oC to się kupuje ekspres za dziesiątki tysięcy, a taki Dream zaspokoi potrzeby nawet bardziej wymagającego użytkownika w domu, nie tylko osoby, która po prostu robi kawę...
Tytuł: Odp: ASCASO termoblok stabilność temperatury, jest ona, czy jej kompletnie nie ma.
Wiadomość wysłana przez: mr_j w 16 Listopad 2017, 14:46:30
Patrz mi jakoś nie zaspokoił, miałem Uno Prof z PID . Proszę nie uogólniać.
Tytuł: Odp: ASCASO termoblok stabilność temperatury, jest ona, czy jej kompletnie nie ma.
Wiadomość wysłana przez: Janusz w 16 Listopad 2017, 14:58:40
Miałeś PID z termoblokiem ? Wersję po 30.07.2017 ? Z manometrem i regulacją OPV ? Chyba nie. A więc też proszę nie uogólniać. Tamten PID to było wyłącznie sterowanie temperaturą. I ze względu na bojler odchyłki były spore. Obecna wersja DREAM PID, UNO PID czy DUO PID to nie tylko sterowanie temperaturą. To także ustawienie czasu preinfuzji, programowalna objętościowo porcja kawy (mała i duża kaw), miernik czasu ekstrakcji kawy, temperatura na termobloku i różnica między temperaturą na termobloku a temperaturą w grupie kawowej, elektryczny podgrzewacz filiżanek. To zupełnie inna maszyna. A termoblok do tego jest wyposażony w izolację termiczną.
Tytuł: Odp: ASCASO termoblok stabilność temperatury, jest ona, czy jej kompletnie nie ma.
Wiadomość wysłana przez: Tedi w 16 Listopad 2017, 16:07:50
Czekamy na Twoje tabelki,

Mówisz, no i masz.  :)

(https://zapodaj.net/images/d76a0d0accd03.jpg)

(https://zapodaj.net/images/ab810cd88b7bf.jpg)

(https://zapodaj.net/images/83d5295ccafba.jpg)

(https://zapodaj.net/images/7a1724772f1f5.jpg)

Te najlepsze, czyli ekstremalne bedą później. :)
Tytuł: Odp: ASCASO termoblok stabilność temperatury, jest ona, czy jej kompletnie nie ma.
Wiadomość wysłana przez: mlopus w 16 Listopad 2017, 17:04:08
Ręce opadają, wszystkim którzy nie wiedzą albo zapomnieli pragnę przypomnieć że ASCASO termoblok PID to najlepszy ekspres na świecie podobnie jak RS czy La Pavoni Europiccola lub Rocket Apartamento i każdy inny. Każdy z w/w zaspokoi każde oczekiwania i nawet te najbardziej ekstrawaganckie. Jak długo można ciągnąć tą bezsensowną dyskusję? Czy można dodać wątek do ukrytych lub ignorowanych?
Tytuł: Odp: ASCASO termoblok stabilność temperatury, jest ona, czy jej kompletnie nie ma.
Wiadomość wysłana przez: Tedi w 16 Listopad 2017, 18:15:06
Ten wykres to temperatura wody mierzona zaraz po zrobieniu Tedi kawy. Kolba wpięta w drugą grupę o znacznie wyższej temperaturze.
Sonda jest w kolbie tuż pod sitkiem z starą kawą. Czas ok. 60 sekund, przepływ 170 gram. No i mamy szalone 94 stopnie. ;)

(https://zapodaj.net/images/33118cce19df8.jpg)

Tytuł: Odp: ASCASO termoblok stabilność temperatury, jest ona, czy jej kompletnie nie ma.
Wiadomość wysłana przez: M w 16 Listopad 2017, 18:37:37
O, pierwsza "tabelka" (która nie jest tabelką) z jakimkolwiek opisem. A z opisu wynika, że przy normalnym przepływie woda byłaby przegrzana :smiech:
Tytuł: Odp: ASCASO termoblok stabilność temperatury, jest ona, czy jej kompletnie nie ma.
Wiadomość wysłana przez: Tedi w 16 Listopad 2017, 19:04:38
Macku, tak to prawda z tym przegrzaniem. 94 stopnie to też przegrzanie jest dla samej wody bez ingerencji w kawę. Przed tym wykresem wspomniałem, że będzie trochę ekstremalnie. No i jest.
Co do opisu, za wzór stawiam sobie czas ekstrakcji od 24 do 26 sekund ilość kawy 50 g.  Czerwona linia w pierwszych 4 wykresach jest końcem ekstrakcji.  W tej 5 ekstremalnej zakończyłem ekstrakcję jak mi zaczęła temperatura spadać powoli w dół. No i szklanka robiła się pełna od tej kawy strasznie jasnej w swojej barwie. Jednym słowem fajna zabawa i trochę do przemyślenia.
Bym zapomniał. Pierwsza tabelka w stylu "rzut lobem", to inny typ kawy zastosowany do testu.







Tytuł: Odp: ASCASO termoblok stabilność temperatury, jest ona, czy jej kompletnie nie ma.
Wiadomość wysłana przez: ranGo w 16 Listopad 2017, 19:29:42
@Tedi , co stoi na przeszkodzie że byś zrobił identyczny test jak Ascaso? Sprzęt masz, urządzenia pomiarowe również, z tabelek Ascaso wiesz jaka jest reguła wprowadzenia testu. Zajmie Ci to raptem 25 minut, kawy nie zmarnujesz.
Tytuł: Odp: ASCASO termoblok stabilność temperatury, jest ona, czy jej kompletnie nie ma.
Wiadomość wysłana przez: Tedi w 16 Listopad 2017, 20:47:13
ranGo ja ekspresu Ascaso nie mam. Kawy mi nie żal. Chęć poznania jak co działa i jak jedna rzecz na drugą cieplnie oddziałuje jest dla mnie ważniejsze niż strata finansowa z tytułu zmarnowanej kawy.

Parę słów o teście WBC.
Tabelka nr.1  Moc grzewczą  OK. Nic nie trzeba z tym robić. Tabela nr. 2. Moc grzewcza za wysoka, lub zapodaną woda w termoblok jest za ciepła.
Wystarczy przed ekstrakcją spuścić trochę wody. Ile, być może 2 razy wystarczy to uczynić. Trzeba to sprawdzić osobiście bo jak na to zwróci się swoją uwagę i poczyni stosowne kroki, to z automatu jesteśmy na poziomie stabilnym. Jest to test tabela nr. 2 pomiar od 4 do 14 .
Mozna powiedzieć jest dobrze na przykładzie, nastawa 100 i 95 stopni. Co będzie jak ustawimy 90 stopni. Można się tylko domyślić lub sprawdzić samemu robiąc kolejny test. No chyba, że Janusz postara się o kolejną tabelkę z testu WBC. Taka z testem na 90 stopni,  :ok:



 
Tytuł: Odp: ASCASO termoblok stabilność temperatury, jest ona, czy jej kompletnie nie ma.
Wiadomość wysłana przez: kulka w 16 Listopad 2017, 21:05:23
Tedi, JAK Ascaso, nie ekspresu Ascaso...
Tytuł: Odp: ASCASO termoblok stabilność temperatury, jest ona, czy jej kompletnie nie ma.
Wiadomość wysłana przez: Tedi w 16 Listopad 2017, 22:00:56
Dzięki za wyjaśnienie. Myślę, że to jest do zrobienia z kawą w sitku. Tylko ten pierwszy pomiar musi być po dłuższym czasie bo po 10 min ekspres nie rozgrzeje się.
Tytuł: Odp: ASCASO termoblok stabilność temperatury, jest ona, czy jej kompletnie nie ma.
Wiadomość wysłana przez: siewcu w 16 Listopad 2017, 23:25:40
Po co ta dyskusja? Bez filmu z pomiarem kolba scace i robionego bez bezstronnej osoby te tabelki nie sa w zaden sposob wiarygodne. Ja sobie zrobilem sam ten smieszny wykres w 2 minuty w excelu... a te ostatnie nie byly wykonane rzetelna metoda pomiarowa. Takie porownanie ulanskiej fantazji z testem robionym metoda WBC...
Tytuł: Odp: ASCASO termoblok stabilność temperatury, jest ona, czy jej kompletnie nie ma.
Wiadomość wysłana przez: Tedi w 17 Listopad 2017, 08:36:32
Po co ta dyskusja? Bez filmu z pomiarem kolba scace i robionego bez bezstronnej osoby te tabelki nie sa w zaden sposob wiarygodne. Ja sobie zrobilem sam ten smieszny wykres w 2 minuty w excelu... a te ostatnie nie byly wykonane rzetelna metoda pomiarowa. Takie porownanie ulanskiej fantazji z testem robionym metoda WBC...

Nie mam nic przeciwko krytyce, dodam nawet trzeba to robić.

Wiesz chociaż co trzeba zrobić, spełnić żeby pomiar był stosowny?

Tytuł: Odp: ASCASO termoblok stabilność temperatury, jest ona, czy jej kompletnie nie ma.
Wiadomość wysłana przez: Janusz w 17 Listopad 2017, 12:20:56
https://www.home-barista.com/reviews/wbc-procedure-for-measurement-of-brewing-water-temperature-t516.html (https://www.home-barista.com/reviews/wbc-procedure-for-measurement-of-brewing-water-temperature-t516.html)
Tytuł: Odp: ASCASO termoblok stabilność temperatury, jest ona, czy jej kompletnie nie ma.
Wiadomość wysłana przez: siewcu w 17 Listopad 2017, 12:41:03
Do porównania tabelek wrzuconych przez Janusza do jakichkolwiek innych, trzeba w tych drugich wypisać pomiary zrobione dokładnie tą samą metodą, w innym wypadku można je wrzucić ale nie wiem gdzie - nie mają absolutnie żadnej wartości merytorycznej.
Tytuł: Odp: ASCASO termoblok stabilność temperatury, jest ona, czy jej kompletnie nie ma.
Wiadomość wysłana przez: mr_j w 17 Listopad 2017, 12:48:36
Nie ma sensu ich porównywać ?!
Tytuł: Odp: ASCASO termoblok stabilność temperatury, jest ona, czy jej kompletnie nie ma.
Wiadomość wysłana przez: siewcu w 17 Listopad 2017, 13:17:46
A co chcesz porównywać? Pomiary zrobione dwoma różnymi metodami - jedną sprawdzoną i drugą wymyśloną przez gościa, który ma inne prawa fizyki niż reszta świata?
Tytuł: Odp: ASCASO termoblok stabilność temperatury, jest ona, czy jej kompletnie nie ma.
Wiadomość wysłana przez: Tedi w 17 Listopad 2017, 14:18:16
Janusz dzięki za link.  Z tego artykułu wnioskuję, że zrobienie testu moim sposobem jest błędem. Jak tak jest, to znaczy też, że pomiar dokonywany w warunkach najbardziej odpowiadającym realnemu środowisku ekstrakcji
jest jedną wielką pomyłka. Czyli pomiar z kawą w sitku.
Idąc dalej tym sposobem rozumowania dochodzę do wniosku, że Was oszukałem. Testu nie zrobiłem tylko sobie zrobiłem jak pewien gościu powiedział tabelki w Excelu.
Ten sam człowiek wypowiadający się jak fachowiec który "zna" się na budowie ekspresu i szanuje prawa fizyki i ma pojecie o zachowaniu temperatury podczas ekstrakcji wytykając mi jednocześnie że ja w tej materii jestem "blady",a on patrząc na tabelki po publikacji Janusza prosi o pomoc jak te tabelki odczytać.
Szczerze mówiąc brakuje mi słów.
Tytuł: Odp: ASCASO termoblok stabilność temperatury
Wiadomość wysłana przez: Krakus w 17 Listopad 2017, 14:41:27
Pomiary zrobione dwoma różnymi metodami
Nie wieszajcie psów na Tedim. Żeby pomiar był porównywalny, trzeba albo skądyś pożyczyć SCACE Thermofilter, albo go samemu zbudować (wcale nie takie trudne). Z kawą będzie troche inaczej - wystarczy do googla wpisać "over the lip thermofilter" I obejrzeć obrazki - po mniej - więcej 10 sekundach temperature nad ciastkiem kawy spada, a w termofiltrze utrzymuje się stała.
Żeby móc porównać pomiary muszą być zrobione tą samą metodą.
Pomiar temperatury kawy wypływającej z portafitra jest obarczony sporym błędem - po pierwsze woda przechodząc przez ciastko znacząco stygnie, a po drugie, musimy mieć gwarancję, że termopara jest cały czas oblana kawą.
Tytuł: Odp: ASCASO termoblok stabilność temperatury, jest ona, czy jej kompletnie nie ma.
Wiadomość wysłana przez: siewcu w 17 Listopad 2017, 15:12:27
Żeby móc porównać pomiary muszą być zrobione tą samą metodą.
I właśnie o to się rozchodzi. Jest możliwość - spoko, mnie to ani trochę nie będzie przeszkadzać, ale... mam jakieś dziwne wrażenie, że to pomiary mogą być celowo tak poprawione, żeby wykazać, że ascaso ma tragiczną stabilność temperatury w porównaniu z HX - a takie gadki widać wcześniej.
Tytuł: Odp: ASCASO termoblok stabilność temperatury, jest ona, czy jej kompletnie nie ma.
Wiadomość wysłana przez: Janusz w 17 Listopad 2017, 15:25:39
Siewcu, a nie zastanawia Cię brak dostępnych tabel z takimi pomiarami na HX ? Sądzę, że jakby były dostępne to już dawno ktoś by je odgrzebał i tu wstawił. Sytuacja może być wręcz odwrotna tj. może tak być, że HX ma tragiczną stabilność w porównaniu do Ascaso. Przecież pomiary dokonywane muszą być w różnych odstępach czasu. A co ze spustem wody ? Po 10 min, 5 min, 10 sek itd ? Są to tylko dywagacje i póki nie ma dostępnych tabel niczego więcej się nie dowiemy.
Tytuł: Odp: ASCASO termoblok stabilność temperatury, jest ona, czy jej kompletnie nie ma.
Wiadomość wysłana przez: kulka w 17 Listopad 2017, 15:45:26
Ale co rozumiecie przez stabilność temperaturową HX? Jeśli temperaturę w trakcie zaparzania, to w Internecie jest mnóstwo wykresów jak ona wygląda względem docelowej temperatury zaparzenia espresso i na pewno nie jest tragiczna, tylko b. dobra.

A jeśli macie na myśli temperaturę zaparzenia kawy jedna po drugiej, w różnych odstępach czasu, to wiadomo że na HX ciężko o to - można regulować długością flusha. Swojego HXa pomierzyłem SCACE'em i obserwując temperaturę na grupie jestem w stanie zaparzyć kawę o interesujące mnie temperaturze (+-0,5C), ale pod warunkiem osiągnięcia temp. maksymalnej przed flushem. Z temperatury niższej niż max. zrobię kawę w docelowej temperaturze, ale margines błędu może być nawet 2C (zależy np. czy przy wcześniejszej kawie był krótszy czy dłuższy flush). Gdybym robił jedna po drugiej to temperatura będzie stopniowo mniejsza - nie powiem o ile, takich testów nie robiłem, ale jestem pewien że im mniejsza temperatura docelowa zaparzenia, tym więcej powtarzalny kaw wydam jedna po drugiej.

Wg mnie nie ma co robić porównania nowe Ascaso vs. HX, to zupełnie inne rozwiązania. Nowe Ascaso jak widać ma stabilność temperatury zaparzania, w HX o to trudno (organoleptycznie trzeba próbować), ale jak mawiają programiści: to nie jest błąd tylko taka cecha :)
Tytuł: Odp: ASCASO termoblok stabilność temperatury, jest ona, czy jej kompletnie nie ma.
Wiadomość wysłana przez: Janusz w 17 Listopad 2017, 15:48:05
Dobrze to ująłeś. :brawa:
Tytuł: Odp: ASCASO termoblok stabilność temperatury, jest ona, czy jej kompletnie nie ma.
Wiadomość wysłana przez: Tedi w 17 Listopad 2017, 16:18:32
Żeby móc porównać pomiary muszą być zrobione tą samą metodą.
I właśnie o to się rozchodzi. Jest możliwość - spoko, mnie to ani trochę nie będzie przeszkadzać, ale... mam jakieś dziwne wrażenie, że to pomiary mogą być celowo tak poprawione, żeby wykazać, że ascaso ma tragiczną stabilność temperatury w porównaniu z HX - a takie gadki widać wcześniej.


Siewcu, najpierw walisz słowami po ludziach jak popadnie, a teraz naiwnie się tłumaczysz.
Gdybyś miał pojecie to budowie ekspresu i o prawach fizycznych to być doszedł do wniosku po spojrzeniu na te wykresy, że masz do czynienia z HX-ami wysokich lotów.
A tak tylko podważasz poprawność pomiaru wykonanego przeze mnie. Co ciekawe, kawa która zakłóca pomiar podczas ekstrakcji w odczycie daje tolerancję +/- 0,5 stopnia. Pomyśl trochę, a później mów.
Są to tematy w bardzo dużym stopniu fizyczno-technicznie oddziaływujące miedzy sobą, że dzięki takim osobom ja Ty, nie warto na tym forum o tym wspominać, a co dopiero o tym mówić.
Gdybym Tobie powiedział jak się kalibruje ekspres gastronomiczny to byś mi na start powiedział, że jestem idiotą.
Tak wiec proszę bardzo. Jest to dla mnie koniec tematu. Jak kogoś obraziłem swoimi słowami wygadując głupoty, to proszę o BANA. Dziękuję.
Tytuł: Odp: ASCASO termoblok stabilność temperatury, jest ona, czy jej kompletnie nie ma.
Wiadomość wysłana przez: Jeżyk w 17 Listopad 2017, 16:22:17
L U D Z I E, L I T O Ś C I...
Tytuł: Odp: ASCASO termoblok stabilność temperatury, jest ona, czy jej kompletnie nie ma.
Wiadomość wysłana przez: Miklas w 17 Listopad 2017, 16:27:25
No przestań, fajne są takie bajki o HX wysokich lotów

Już chyba wchodzimy w inżynierię kosmiczną, a przynajmniej lotniczą

Marek.

Tytuł: Odp: ASCASO termoblok stabilność temperatury, jest ona, czy jej kompletnie nie ma.
Wiadomość wysłana przez: Tedi w 18 Listopad 2017, 18:35:11
A jeśli macie na myśli temperaturę zaparzenia kawy jedna po drugiej, w różnych odstępach czasu, to wiadomo że na HX ciężko o to - można regulować długością flusha. Swojego HXa pomierzyłem SCACE'em i obserwując temperaturę na grupie jestem w stanie zaparzyć kawę o interesujące mnie temperaturze (+-0,5C), ale pod warunkiem osiągnięcia temp. maksymalnej przed flushem. Z temperatury niższej niż max. zrobię kawę w docelowej temperaturze, ale margines błędu może być nawet 2C (zależy np. czy przy wcześniejszej kawie był krótszy czy dłuższy flush).

To specjalnie dla Ciebie zrobiłem test bez flusha. ;)


z tabelek Ascaso wiesz jaka jest reguła wprowadzenia testu

Z tego co zaobserwowałem na przykładzie Ascaso to, że największe odchyłki temperatury są po dłuższych czasach miedzy ekstrakcjami. Wiec żeby utrudnić sobie życie dłyższe czasu są na początku i na końcu testu.

Ważne:
Test jest przeprowadzony w prawdziwych w 100% realnych warunkach ekstrakcyjnym. Nie ma w nim żadnej sztucznej symulacji. Sonda jest w ciastu kawowym w odpowiednim miejscu dla celów pomiarowych osadzona.
Miedzy ekstrakcjami nie była spuszczana woda ani 1 raz.

Ekspres z elektrycznie ogrzewaną grupą na stałe. Czyli bez żadnego termostatu. Są tylko 2 kable do grzałki. Temperatura ciężkiej masywnej grupy tylko 82 stopnie.


Czas ekstrakcji po skalibrowaniu przemiału w przybliżeniu 26 sekund.

Ekspres dobrze wygrzany. Pierwsza kawa.

(https://zapodaj.net/images/9c4a596fcd8a0.jpg)

Po 10 min. 2 kawa.

(https://zapodaj.net/images/fa86837907a29.jpg)

Po 2 min. 3 kawa i 4.

Trochę nierównomierne ubicie kawy patrząc na wylewkę tak mnie bardzo zdenerwowało, że zapomniałem wyłączyć zapis. Pomiar 2 ekstrakcji wraz z pomiarem temperatury podczas odbijania kawy i postojem. :lol2: Jest to czerwona pionowa linia.

(https://zapodaj.net/images/6747f40489e6e.jpg)

Po kolejnych 2 czy 3 min. kolejna kawa nr.5

(https://zapodaj.net/images/5b4820abfaf60.jpg)

2 min postoju i kawa nr.6

(https://zapodaj.net/images/f9e0bfa7798c3.jpg)

Kolejne 2 minuty kawa nr. 7 .Dla Marka.

No przestań, fajne są takie bajki o HX wysokich lotów

Już chyba wchodzimy w inżynierię kosmiczną, a przynajmniej lotniczą

Inżynieria lotnicza nie, lepiej pasuje kosmiczna. Temperatura +/- 0,17 stopnia.

(https://zapodaj.net/images/947d825560de2.jpg)



5 minut przerwy i kawa nr.8

(https://zapodaj.net/images/0892ae10a7cad.jpg)

Teraz ostatnia po 11 min.

(https://zapodaj.net/images/11e7b1570846c.jpg)






Edit. Plus 1 emotion


Tytuł: Odp: ASCASO termoblok stabilność temperatury, jest ona, czy jej kompletnie nie ma.
Wiadomość wysłana przez: pj.w w 18 Listopad 2017, 19:23:56
Ekspres z elektrycznie ogrzewaną grupą na stałe.
Jaka to maszyna Tedi?
Tytuł: Odp: ASCASO termoblok stabilność temperatury, jest ona, czy jej kompletnie nie ma.
Wiadomość wysłana przez: Tedi w 18 Listopad 2017, 22:20:16
Paweł jutro coś wiecej bedzie. Proszę. Jest to Carimali o wiejskim tuningu  ;)
Tytuł: Odp: ASCASO termoblok stabilność temperatury, jest ona, czy jej kompletnie nie ma.
Wiadomość wysłana przez: siewcu w 19 Listopad 2017, 14:29:39
Kolejne nic nie warte wykresy :D
Tytuł: Odp: ASCASO termoblok stabilność temperatury, jest ona, czy jej kompletnie nie ma.
Wiadomość wysłana przez: Tedi w 19 Listopad 2017, 16:54:28
Wcale mnie taka odpowiedź z Twojej strony nie dziwi. Zastanawiam się, co Tobą kieruje, że tak na siłę mój test krytykujesz. Twoim zdaniem, test termobloku Ascaso przedstawia większą wartość. Masz do tego pełne prawo.
Ja też ma prawo stwierdzić na podstaiwe 2 tabelek z testu, że ten konkretny model Ascaso termoblok to jest nic innego jak ekstrakcyjny przepalacz wody i kawy jednocześnie, a wystarczy tylko gdy się go zostawi na 10 minut  na postoju.
Wiem doskonale jak smakuje kawa gdy jej drobiny  traktuje się podczas ekstrakcji zbyt wysoką temperaturą.
Pomocna by była tabelka z testu na 90 stopni. Lecz raczej jej nigdy nie zobaczymy.  :mhh: Moim zdaniem.


Wracając do mojego testu.
Wiem, że po przeczytaniu opisu wykonania symulacji pomiaru temperatury z tego źródła,

https://www.home-barista.com/reviews/wbc-procedure-for-measurement-of-brewing-water-temperature-t516.html (https://www.home-barista.com/reviews/wbc-procedure-for-measurement-of-brewing-water-temperature-t516.html)


pewne osoby na tym forum mogą mieć wątpliwości co do mojego testu.
Małe wyjaśnienie z mojej strony.
Mając na uwadze metodę z forum home-barista i uwagi z ich strony co do zrobienia pomiaru, mój test dowodzi, że kawa w sitku nie jest przeszkodą.
Dodam mój test jest prawdziwym testem 100 % real, test z home-barista jest tylko symulacją.
Dla porównania, jaką wartość przedstawia dla Was test np.  zawieszenia samochodu zrobiony na jakimś tam symulatorze. Dla mnie bardziej wartościowy byłby test zawieszenia zrobiony w terenie.
Proponuję Wam wszystkim na zwrócenie swojej uwagi na test kawy nr.3 i 4.
Zapomniałem wyłączyć zapis pomiaru. Jak ta sonda szybko reaguje za zmianę temperatury dokonując pomiaru co 1 sekundę.
Widać to ładnie jak dokonuje pomiaru nawet przy odbijaniu kawy. :)  Jak i później stygnie w "szarpany" sposób, by później ustabilizować temperaturę po wsypaniu kawy w sitko. :)
Bardzo szybki odczyt temperatury ma miejsce gdy sonda ma kontakt z wodą. Moim zdaniem wszystko widać jak na dłoni.
Ten ekspres to przemyślana konstrukcja, z dobrych materiałów jest zrobiony, jest stosowna masa elementów konstrukcyjnych która gwarantuje stabilność temperatury.
W tych wykresach nie ma ani jednego błędu pomiarowego. To co się działo podczas ekstrakcji i miedzy ekstrakcjami zostało zapisane do pamięci rejestratora i w takiej samej formie przedstawione Wam.
Jak co jest niejasne, proszę pytać się śmiało.






Tytuł: Odp: ASCASO termoblok stabilność temperatury, jest ona, czy jej kompletnie nie ma.
Wiadomość wysłana przez: siewcu w 19 Listopad 2017, 17:01:08
Pokaż zdjęcia gdzie i w jaki sposób została zamocowana sonda, no i oczywiście co to za sprzęt.

I dalej twierdzę, że te tabelki są nic nie warte, bo nie mają ŻADNEGO punktu odniesienia do tabelek wrzuconych przez Janusza. Metodologia pomiaru zupełnie inna plus oczywiście wiarygodność Twoja i Twojej alternatywnej fizyki tyle z tego robią. No i - co najważniejsze - brak temperatury wody przed flushem.
Tytuł: Odp: ASCASO termoblok stabilność temperatury, jest ona, czy jej kompletnie nie ma.
Wiadomość wysłana przez: Miklas w 19 Listopad 2017, 17:16:10
Ale co to ma dowodzić? Nie znam się na tym, ale chyba Twój test nie dowodzi tego, że termoblok jest niestabilny temperaturowo. Nie ma chyba podstawy sądzić, że nie będzie równie stabilny przy temperaturze 90 stopni jak przy dwóch już zaprezentowanych.

Nie wiem po co ta potyczka, zestawiasz dwa ekspresy różnej klasy, jeden gastronomiczny, drugi domowy i ten domowy całkiem nieźle wypada. Gastronomiczny pewnie też, ale tego powinniśmy się spodziewać po sprzęcie gastronomicznym.

Marek.

Tytuł: Odp: ASCASO termoblok stabilność temperatury, jest ona, czy jej kompletnie nie ma.
Wiadomość wysłana przez: Tedi w 19 Listopad 2017, 17:20:24
Pokaż zdjęcia gdzie i w jaki sposób została zamocowana sonda, no i oczywiście co to za sprzęt.

I dalej twierdzę, że te tabelki są nic nie warte, bo nie mają ŻADNEGO punktu odniesienia do tabelek wrzuconych przez Janusza. Metodologia pomiaru zupełnie inna plus oczywiście wiarygodność Twoja i Twojej alternatywnej fizyki tyle z tego robią. No i - co najważniejsze - brak temperatury wody przed flushem.

Coś Tobie powiem. Im więcej piszesz na tym forum tym bardziej jest wesoło. Tak trzymaj. :ok: Jestem stanowczo za.  :ok:
Tytuł: Odp: ASCASO termoblok stabilność temperatury, jest ona, czy jej kompletnie nie ma.
Wiadomość wysłana przez: kulka w 19 Listopad 2017, 17:22:34
Tedi, napisz coś więcej, jaki to Carimali, jaki to wiejski tuning, żebyśmy mogli się odnieść.
Tytuł: Odp: ASCASO termoblok stabilność temperatury, jest ona, czy jej kompletnie nie ma.
Wiadomość wysłana przez: Krakus w 19 Listopad 2017, 17:29:58
@Tedi, @Siewcu!
Myślę, że niepotrzebnie roztrząsacie, który pomiar jest bardziej wiarygodny, bo to ma niewielkie znaczenie. Pytanie brzmi, który ekspres jest bardziej stabilny, a na to można wyłącznie odpowiedzieć mierząc oba ekspresy dokładnie tą samą metodą - inaczej cała dyskusja jest bezcelowa.
Tytuł: Odp: ASCASO termoblok stabilność temperatury, jest ona, czy jej kompletnie nie ma.
Wiadomość wysłana przez: siewcu w 19 Listopad 2017, 17:51:38
@Tedi, @Siewcu!
Myślę, że niepotrzebnie roztrząsacie, który pomiar jest bardziej wiarygodny, bo to ma niewielkie znaczenie. Pytanie brzmi, który ekspres jest bardziej stabilny, a na to można wyłącznie odpowiedzieć mierząc oba ekspresy dokładnie tą samą metodą - inaczej cała dyskusja jest bezcelowa.
A myślisz, ze o co mi chodzi? Wrzuca swoje idiotyczne tabelki robione jakąś nieznaną metodą pomiarową i twierdzi, że to jest wiarygodne, po czym stwierdza, że jestem pośmiewiskiem :D Bo cały czas chodzi mi o identyczną metodę pomiarową.
Tytuł: Odp: ASCASO termoblok stabilność temperatury, jest ona, czy jej kompletnie nie ma.
Wiadomość wysłana przez: Tedi w 19 Listopad 2017, 18:36:14

@Kulka, Carimali Eta Beta 2 GR. Wiejski, mam na mysli wyglądający nieciekawie, mało estetycznie. A zadanie powierzone i tak spełni. Gównie chodzi mi o odprowadzenie ciepła w miejsc o zbyt wysokiej temperaturze, np. z górnej  cześci HX-a. Coś w stylu radiator, blacha metalowa.

@Miklas, Zobacz o czy pisałem w tym temacie z DrUsagi odnośnie samoczynnego wzrostu temperatury  podczas nieużywania ekspresu.
Co do porównania z ekspresami gastro, są dobre przemyślane ekspresy ale i są skrzywione konstrukcyjnie też.
Tytuł: ASCASO termoblok stabilność temperatury, jest ona, czy jej kompletnie nie ma.
Wiadomość wysłana przez: Krakus w 19 Listopad 2017, 18:47:02
swoje idiotyczne tabelki robione jakąś nieznaną metodą pomiarową
Znowu będę robił za advocatus diaboli, ale może nie takie idiotyczne? Jeden jedyny zarzut jaki mam do pomiarów w ciastku jest taki, że przepływ wody (a zatem I prędkość studzenia grupy) jest inna dla kawy, a inna dla Scace Thermofilter, który ma stały przepływ.
Tytuł: Odp: ASCASO termoblok stabilność temperatury, jest ona, czy jej kompletnie nie ma.
Wiadomość wysłana przez: Miklas w 19 Listopad 2017, 18:58:17
Mój HX potrafi osiągnąć temperaturę na grupie znacznie ponad 100*C, mimo to da się zrobić na prawdę dobrą kawę. Ponadto Janusz pisze, że ten test był z czasu przed rozpoczęciem produkcji, więc w fazie kiedy wszystko dopiero było strojone. Rozumiem, że ta konstrukcja jest dla Ciebie skrzywiona. Mnie przekonuje, chyba dalsze dyskusje to tylko bicie piany.

Marek.

Tytuł: Odp: ASCASO termoblok stabilność temperatury, jest ona, czy jej kompletnie nie ma.
Wiadomość wysłana przez: DrUsagi w 19 Listopad 2017, 19:07:13
I tym optymistycznym akcentem kończymy  porównanie stabilnego termobloku Ascaso  mierzonego zgodnie z procedurą WBC, z gastronomiczną, dwugrupową, stabilną maszyną od Carimali opomiarowaną przez Tedi.
Trochę jak porównanie usportowionego Clio, z Audi RS8. Oba jadą prosto, mają kierownice, i inne bajery - tylko raczej nie są porównywalne.