Autor Wątek: Pomóż mi, robię espresso  (Przeczytany 853531 razy)

Offline Koma

  • Wiadomości: 17
  • Ekspres: Vibiemme Domobar Inox
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita
Odp: Pomóż mi, robię espressoz
« Odpowiedź #5265 dnia: 23 Wrzesień 2022, 13:54:20 »
Robię espresso jednocześnie do filiżanki porcelanowej ( to właściwe) oraz do filiżanki z miarką (szklanej) która mi pokazuje ilośc w mililitrach oraz uwzględniając nazwy rodzajów espresso .
Nie masz wagi?
Mam dwie .🙂 Wygodniej jest mi ronić bez wagi , bo mogę wtedy obserwować ciśnienie .

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 2418
  • Ekspres: 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》 AP + FP 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #5266 dnia: 23 Wrzesień 2022, 13:56:06 »
Niektóre firmy w Polsce stać było na dumping... Trudno powiedzieć jak teraz się to rozwinie.
Ceny poszły w górę ze względu na koszty i droższe ziarno.  Naszą  biurową (Brazylia singiel 83,25) kupowałem w hurcie 2 lata temu po 30zł netto, teraz już 49.

@Koma
Obserwuj sobie, ale po ekstrakcji zważ napar.
veritas odium... parit

Offline ROSS JB Mężczyzna

  • Wiadomości: 480
  • Ekspres: Isomac Zaffiro
  • Młynek: Fiorenzato F5 Roaster: Gene Café
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #5267 dnia: 23 Wrzesień 2022, 14:10:05 »
jak ustalę wszystkie parametry na konkretnym rodzaju kawy i wyjdzie mi smakowite espresso (x2) , to po kilku godzinach , gdy chcę sobie zrobić ponownie (…)  to niestety nie wychodzi nic dobrego. Dopiero za czwartym razem (przy tych samych parametrach, nic nie zmieniam!), pojawia się coś podobnego. W między czasie skacze ciśnienie, prawie przy każdej ekstrakcji włącza się czerwona lampka dogrzewania( na górze).


Problem prostych jednobojlerwoców, bez PiD.  Jeśli podczas sesji za często włącza się grzałka  (bo np.  robisz różne rzeczy, w tym np.  płukanie sitka, backflush) to ekspres przestaje być stabilny temperaturowo, a  to jaka kawa wyjdzie jest  zdarzeniem losowym. Po prostu nie wiesz w jakim cyklu jest grzałka. Łatwiej jest na początku. Włączasz ekspres i po 30 minutach  podnosisz dźwignię do góry aż zapali się górna lampka, czyli grzałka podgrzewa wodę w bojlerze.  Ok. 45 sek.  po  zgaszeniu lampki temperatura  do espresso jest właściwa ― zgodnie z bieżącym ułatwieniem termostatu. W tym czasie, ale także wcześniej,  woda ze  środka bojlera przepływa do  grupy i ogrzewa ją, po czym wraca chłodniejsza  na dno bojlera i maszyna w ten sposób się stabilizuje. Dobrym  rozwiązaniem jest zakup termometru wkręcanego w grupę, wówczas zawsze wiesz jaka jest temperatura grupy, a  widząc kiedy masz  pik temperaturowy po zgaszeniu czerwonej lampki wiesz w jakiej części cyklu jesteś. Jak słusznie zauważył Antoni należy poznać swoją maszynę, to trochę potrwa, nie zniechęcaj się. Ewentualnie zajrzyj też na jakieś angielskojęzyczne  zagraniczne forum i poczytaj jak  sobie dają radę z serfowaniem po temperaturach  użytkownicy Dombar Inox. 

PS. Skup się na espresso, nie włączaj pary, bo się pogubisz.


Offline ROSS JB Mężczyzna

  • Wiadomości: 480
  • Ekspres: Isomac Zaffiro
  • Młynek: Fiorenzato F5 Roaster: Gene Café
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #5268 dnia: 23 Wrzesień 2022, 14:18:35 »
Nie masz wagi?

Nie mieszajcie mu w głowie tą wagą, przecież ma szklaneczkę testową do espresso.  Całe pokolenia baristów uczyły się i  pracowały bez wagi, dochodząc do fantastycznych rezultatów.  Liturgia wagowa lepiej sprawdza się w przelewach, gdzie nie trzeba, jak przy espresso, robić tylu rzeczy na raz. Barista to prawie jak kontroler lotów na lotnisku. A jeszcze musi uważać, by się nie poparzyć.  :ogien:

Offline Koma

  • Wiadomości: 17
  • Ekspres: Vibiemme Domobar Inox
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #5269 dnia: 23 Wrzesień 2022, 14:42:57 »
jak ustalę wszystkie parametry na konkretnym rodzaju kawy i wyjdzie mi smakowite espresso (x2) , to po kilku godzinach , gdy chcę sobie zrobić ponownie (…)  to niestety nie wychodzi nic dobrego. Dopiero za czwartym razem (przy tych samych parametrach, nic nie zmieniam!), pojawia się coś podobnego. W między czasie skacze ciśnienie, prawie przy każdej ekstrakcji włącza się czerwona lampka dogrzewania( na górze).


Problem prostych jednobojlerwoców, bez PiD.  Jeśli podczas sesji za często włącza się grzałka  (bo np.  robisz różne rzeczy, w tym np.  płukanie sitka, backflush) to ekspres przestaje być stabilny temperaturowo, a  to jaka kawa wyjdzie jest  zdarzeniem losowym. Po prostu nie wiesz w jakim cyklu jest grzałka. Łatwiej jest na początku. Włączasz ekspres i po 30 minutach  podnosisz dźwignię do góry aż zapali się górna lampka, czyli grzałka podgrzewa wodę w bojlerze.  Ok. 45 sek.  po  zgaszeniu lampki temperatura  do espresso jest właściwa ― zgodnie z bieżącym ułatwieniem termostatu. W tym czasie, ale także wcześniej,  woda ze  środka bojlera przepływa do  grupy i ogrzewa ją, po czym wraca chłodniejsza  na dno bojlera i maszyna w ten sposób się stabilizuje. Dobrym  rozwiązaniem jest zakup termometru wkręcanego w grupę, wówczas zawsze wiesz jaka jest temperatura grupy, a  widząc kiedy masz  pik temperaturowy po zgaszeniu czerwonej lampki wiesz w jakiej części cyklu jesteś. Jak słusznie zauważył Antoni należy poznać swoją maszynę, to trochę potrwa, nie zniechęcaj się. Ewentualnie zajrzyj też na jakieś angielskojęzyczne  zagraniczne forum i poczytaj jak  sobie dają radę z serfowaniem po temperaturach  użytkownicy Dombar Inox. 

PS. Skup się na espresso, nie włączaj pary, bo się pogubisz.


Dzięki , nie zniechęcam się , próbuję ustalić te konieczne najlepsze warunki temperaturowe. Ten termometr w grupie , to będzie chyba dobry pomysł .🤘👍

Offline Koma

  • Wiadomości: 17
  • Ekspres: Vibiemme Domobar Inox
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #5270 dnia: 23 Wrzesień 2022, 14:44:39 »
Nie masz wagi?

Nie mieszajcie mu w głowie tą wagą, przecież ma szklaneczkę testową do espresso.  Całe pokolenia baristów uczyły się i  pracowały bez wagi, dochodząc do fantastycznych rezultatów.  Liturgia wagowa lepiej sprawdza się w przelewach, gdzie nie trzeba, jak przy espresso, robić tylu rzeczy na raz. Barista to prawie jak kontroler lotów na lotnisku. A jeszcze musi uważać, by się nie poparzyć.  :ogien:
Ano właśnie.🙂🤘👍

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 2418
  • Ekspres: 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》 AP + FP 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #5271 dnia: 23 Wrzesień 2022, 14:47:03 »
Nie mieszajcie mu w głowie tą wagą
Ross, z wagą łatwiej i szybciej można wyeliminować błędy.
veritas odium... parit

Offline Eustachiusz

  • Wiadomości: 39
  • Ekspres: Lelit Elizabeth
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #5272 dnia: 24 Wrzesień 2022, 07:40:23 »
@Koma Mówisz o skaczącym ciśnieniu - a spróbuj włączyć pompę na ślepym sitku po tym, jak Ci wyjdzie dobra kawa (czyli parametry są dobre), a potem na ekspresie, który już odstał. Miałem problem z powtarzalnością, bo OPV blokował się. Zamiast ustawionych 9 barów, generował 13 i dopiero druga lub trzecia kawa szła pod prawidłowym ciśnieniem. Pomogła dopiero wymiana.

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3224
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Baratza Forte BG
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #5273 dnia: 24 Wrzesień 2022, 08:40:42 »
Mam specjalny mieszek zamontowany na młynku ,którym przed każdym mieleniem usuwam resztki z poprzedniego mielenia.
Zamontuj normalny hopper i zasyp do pełna.
Ekspres rozgrzewaj min 45 z zapiętą kolbą.
Możesz też kupić Kazak Sputnik, żeby trochę poprawić dystrybucję w sitku. 

Offline Koma

  • Wiadomości: 17
  • Ekspres: Vibiemme Domobar Inox
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #5274 dnia: 24 Wrzesień 2022, 12:54:14 »
@Koma Mówisz o skaczącym ciśnieniu - a spróbuj włączyć pompę na ślepym sitku po tym, jak Ci wyjdzie dobra kawa (czyli parametry są dobre), a potem na ekspresie, który już odstał. Miałem problem z powtarzalnością, bo OPV blokował się. Zamiast ustawionych 9 barów, generował 13 i dopiero druga lub trzecia kawa szła pod prawidłowym ciśnieniem. Pomogła dopiero wymiana.
OK, spróbuję. A co to jest to OPV ?

Offline Kekacz Mężczyzna

  • Wiadomości: 782
  • Ekspres: Lelit MaraX V2, (było: RS V4 PID, Gaggia Baby Twin)
  • Młynek: Eureka Single Dose, Timemore Slim Titanium, (było: F4 Nano V2, Gaggia MDF Stepless)
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #5275 dnia: 24 Wrzesień 2022, 17:31:22 »
Zawór nadciśnieniowy. Pompy są w stanie dać 15 BAR, zawór obcina ciśnienie do okolic 9-10 BAR i takie dopiero trafia na ciastko kawowe.
W młynku: Brazil Cemorrado Sweet (Euro Cafe)
"Im więcej wiem o kawie, tym mniej wiem o kawie"

Offline KawaGorzkaINiedobra

  • Wiadomości: 51
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #5276 dnia: 06 Październik 2022, 16:04:41 »
Z ciemniej palonych kaw pod espresso mogę polecić blendy black i yellow w wersji DARK od HAYB. Wziąłem sobie na próbę i nie powiem, espresso smakuje :) 91 stopni i jest naprawę przyjemnie

Ja właśnie próbuję znaleźć ustawienia dla yellow ale pół opakowania już poszło a i tak kwaśne, raz wyszło ok ale to bardziej przez przypadek chyba :( Strasznie demoralizujące to jest.
ascaso dream zero / g-iota

Offline korea83 Mężczyzna

  • Wiadomości: 733
  • Ekspres: Lelit Bianca PL162T
  • Młynek: etzMAX Light T, Kinu M47, Comandante C40 MK4
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #5277 dnia: 06 Październik 2022, 16:12:51 »
Skoro kawa wychodzi kwaśna to w pierwszej kolejności warto spróbować z większym ratio. Zamiast klasycznego 1:2 spróbować 1:2,5.

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 2418
  • Ekspres: 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》 AP + FP 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #5278 dnia: 06 Październik 2022, 18:13:02 »
yellow
Parę razy piłem - espresso było wyborne.

Możesz dołożyć pod nickiem, jakich sprzętów używasz? Będzie nam łatwiej pomóc.
veritas odium... parit

Offline idolw

  • Wiadomości: 75
  • Ekspres: Profitec Pro 300, Chemex, French Press
  • Młynek: Niche Zero
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #5279 dnia: 06 Październik 2022, 19:50:50 »
Skoro kawa wychodzi kwaśna to w pierwszej kolejności warto spróbować z większym ratio. Zamiast klasycznego 1:2 spróbować 1:2,5.

Masz na myśli zwiększenie ratio poprzez wydłużenie czasu parzenia, bez zmiany wielkości przemiału? Jak rozumiem w ten sposób wydłużamy czas i wyciągniemy trochę goryczki, tak?

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi