Autor Wątek: Pomóż mi, robię espresso  (Przeczytany 821524 razy)

Offline ROSS JB Mężczyzna

  • Wiadomości: 460
  • Ekspres: Isomac Zaffiro
  • Młynek: Fiorenzato F5 Roaster: Gene Café
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #5190 dnia: 05 Sierpień 2022, 16:17:58 »
Żeby zredukować kwasowość musiałem...wybrać grubszy przemiał (aktualnie około 20 na tarczy młynka).

Redukować kwasowość można najłatwiej używając ciemniej palonych ziaren i/lub obniżając nieco temp. zaparzania. Stopień przemiału wpływa głownie na  przebieg ekstrakcji (25ml/25s),  czyli dopiero niejako pośrednio na smak. Próbuj mieszanek włoskich do espresso. 

Dostałem w ramach prezentu kilogram ziaren jacobs. Niby marketówka ale ziarna są wizualnie ok, trochę nierównomierne palenie.

Dlaczego zakładasz, że to  nie  jest mieszanka różnych kaw wypalonych osobno w różnym stopniu? Np. ciemniej palony Santos i jaśniej Indonezja? Oraz jakaś robusta.
« Ostatnia zmiana: 05 Sierpień 2022, 16:20:05 wysłana przez ROSS JB »

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 2172
  • Ekspres: 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》 AP + FP 》BIALETTI venus 2tz 》dripper MELITTA 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #5191 dnia: 05 Sierpień 2022, 16:54:56 »
Redukować kwasowość można najłatwiej używając ciemniej palonych ziaren i/lub obniżając nieco temp. zaparzania.
Zgadzam się. Ostatnio piłem do espresso ziarna średnio palone, a teraz mam na zmianę ciemno palony blend 100% arabica traktowany 90°C: zero kwaskowatości.
veritas odium... parit

Offline Makgajwer

  • Wiadomości: 251
  • Ekspres: Sage Bambino Plus, DeLonghi Esam 420.80TB
  • Młynek: Sage BCG600
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #5192 dnia: 05 Sierpień 2022, 20:46:10 »
Ja kupuję w blueorca Lastoria Sellezione Speciale, średniopalone i zero kwasowości więc może to zależy od gatunku?

Offline korea83 Mężczyzna

  • Wiadomości: 668
  • Ekspres: Lelit Bianca PL162T
  • Młynek: etzMAX Light T, Kinu M47 Classic
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #5193 dnia: 05 Sierpień 2022, 22:04:18 »
Z ciemniej palonych kaw pod espresso mogę polecić blendy black i yellow w wersji DARK od HAYB. Wziąłem sobie na próbę i nie powiem, espresso smakuje :) 91 stopni i jest naprawę przyjemnie  :ok:

Offline KawaGorzkaINiedobra

  • Wiadomości: 35
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #5194 dnia: 05 Sierpień 2022, 23:06:08 »
Ekspres, który posiadam (ascaso dream zero) nie ma regulacji temperatury, więc spróbuję z uzyskiem, dziękuję za sugestie.

edit: cóż, technicznie rzecz biorąc z racji tego że to jest thermocoil to gdy woda leci zbyt szybko to może mieć zbyt niską temperaturę do poprawnego zaparzenia ale tą opcję wyeliminowałem zwiększając drobność przemiału

Z ciemniej palonych kaw pod espresso mogę polecić blendy black i yellow w wersji DARK od HAYB. Wziąłem sobie na próbę i nie powiem, espresso smakuje :) 91 stopni i jest naprawę przyjemnie  :ok:
No właśnie miałem yellow blend od hayb i poszło całe opakowanie 250g, ani razu nie udało mi się uzyskać dobrego naparu bez nieprzyjemnej kwasowości. Dlatego też nie sądziłem że to kwestia kawy bo hayb ma solidną renomę.
« Ostatnia zmiana: 05 Sierpień 2022, 23:24:17 wysłana przez KawaGorzkaINiedobra »

Offline MarkDerverser

  • Wiadomości: 16
  • Ekspres: Lelit Victoria
  • Młynek: William PL72
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #5195 dnia: 29 Sierpień 2022, 14:21:11 »
1. Doza ta sama
2. Ubicie te samo (tamper ze stałym naciskiem)
3. Kawa ta sama w młynku
4. Młynek te same ustawienia
5. Woda ta sama
6. Dystrybucja ta sama

Pomimo to jednego dnia nie ma kanałowania, a następnego już tak. Będę wdzięczny za odpowiedź od czego to może zleżeć. Sprzęt jak w opisie.
« Ostatnia zmiana: 29 Sierpień 2022, 14:26:51 wysłana przez MarkDerverser »

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 2172
  • Ekspres: 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》 AP + FP 》BIALETTI venus 2tz 》dripper MELITTA 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #5196 dnia: 29 Sierpień 2022, 14:35:28 »
Dystrybucja ta sama
Jaką technikę, narzędzie stosujesz?
veritas odium... parit

Offline Koziołek

  • Wiadomości: 958
  • Ekspres: Aeropress, Chemex6, V60Decanter, LaSpazialeS1, Rota
  • Młynek: Rhinoware, GraefCM702, Tura, NicheZero
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #5197 dnia: 29 Sierpień 2022, 14:38:36 »
Jaka doza w jakim sitku?
Jaka kawa? Blend (arabica/robusta) czy single origin? Kiedy palona?
Kiedy czyszczony młynek, jaki stan żaren?
Czy przez dystrybucję masz na myśli mieszanie zmielonej kawy w sitku?
Skąd wiesz że masz kanały? Używasz NPF czy masz nierównomierny wypływ kawy z portafiltra?

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 9037
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #5198 dnia: 29 Sierpień 2022, 15:44:38 »
Stan ekspresu w trakcie zaparzania może być zgoła inny za każdym razem. Głównie dotyczy to temperatury zaparzania. Kawa nigdy nie jest taka sama -- zmienia się każdego dnia.

Offline krystians Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 5287
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, kompresso
  • Młynek: leinbrocks mokka, Zassen Quito, Kinu m47
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #5199 dnia: 29 Sierpień 2022, 16:48:00 »
Pomimo to jednego dnia nie ma kanałowania, a następnego już tak.
Z najprostszych powodów, wilgotność otoczenia. Ostatnio dość mocno się zmieniało. Np przez tydzień 50% a potem kilka dni powyżej 70%.

Przy wilgotnym powietrzu kawa dość szybko zmienia walory smakowe jak i ekstrakcji, ale za to mniej się elektryzuje, więc lepiej się dystrybuuje w sitku.

Offline MarkDerverser

  • Wiadomości: 16
  • Ekspres: Lelit Victoria
  • Młynek: William PL72
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #5200 dnia: 29 Sierpień 2022, 18:41:47 »
odp. Koziołek

1. Doza 17,5g sitko podwójne
2. Kawa Czorna z Palarni Blend 80/20 arabica/robusta - palona 30.07.2022
3. Młynek ma rok, nie był jeszcze czyszczony
4. Dystrybucja - sputnik od kazak'a + leveler + tamper ze stałym naciskiem
5. Przy normalnej ekstrakcji kawa płynie ~ 36ml w 27sek. Jeżeli pojawia się kanałowanie to mam 36 ml w 10sek, a na ciastku widać 2 czasem 3 ślady przez które płynęła woda. Do tego gorzki i cierpki smak kawy mówi, że coś poszło nie tak...

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 2172
  • Ekspres: 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》 AP + FP 》BIALETTI venus 2tz 》dripper MELITTA 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #5201 dnia: 29 Sierpień 2022, 18:53:09 »
Przy normalnej ekstrakcji kawa płynie ~ 36ml w 27sek. Jeżeli pojawia się kanałowanie to mam 36 ml w 10sek, a na ciastku widać 2 czasem 3 ślady przez które płynęła woda. Do tego gorzki i cierpki smak kawy mówi, że coś poszło nie tak...
To, aż niewiarygodne, że taka jest różnica 27s do 10s!
veritas odium... parit

Offline Makgajwer

  • Wiadomości: 251
  • Ekspres: Sage Bambino Plus, DeLonghi Esam 420.80TB
  • Młynek: Sage BCG600
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #5202 dnia: 29 Sierpień 2022, 19:26:26 »
odp. Koziołek

1. Doza 17,5g sitko podwójne
2. Kawa Czorna z Palarni Blend 80/20 arabica/robusta - palona 30.07.2022
3. Młynek ma rok, nie był jeszcze czyszczony
4. Dystrybucja - sputnik od kazak'a + leveler + tamper ze stałym naciskiem
5. Przy normalnej ekstrakcji kawa płynie ~ 36ml w 27sek. Jeżeli pojawia się kanałowanie to mam 36 ml w 10sek, a na ciastku widać 2 czasem 3 ślady przez które płynęła woda. Do tego gorzki i cierpki smak kawy mówi, że coś poszło nie tak...
Mam regularnie tą kawę o chociaż nie mam  górnej półki ekspresu to nigdy nie miałem takich różnic.
Tak jak ktoś wyżej pisał wilgotność bardzo wpływa na kawę.  Ja też to zauważyłem.
Ponadto czyść młynek i żarna regularnie.
Mój mieli ok. 1 kg /mc i raz w miesiącu gruntownie czyszczę żarna, odkurzam środek.

Offline MarkDerverser

  • Wiadomości: 16
  • Ekspres: Lelit Victoria
  • Młynek: William PL72
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #5203 dnia: 29 Sierpień 2022, 21:00:58 »
To, aż niewiarygodne, że taka jest różnica 27s do 10s!

Postaram się nagrać jak to wygląda kiedy przez ciastko leci woda praktycznie bez żadnego oporu.

Zastanawiam się jeszcze nad prysznicem. Być może on nie za każdym razem równomiernie przepuszcza wodę i stąd te miejsca gdzie leje się większy strumień w ciastku. Chociaż ekspres jest utrzymywany w nienagannej czystości. Sam już nie wiem co o tym myśleć.

Offline Jka57 Mężczyzna

  • Wiadomości: 297
  • Ekspres: LELIT Victoria, KOZAK ROTA, MELITTA Look V Timer ,Asobu Cold, French Press, Kawiarka, Clever Dripper.
  • Młynek: Lelit Fred PL043 MMI, SAGE BCG 600BTR, 1Zpresso JX-PRO, Timemore C3
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #5204 dnia: 29 Sierpień 2022, 21:26:23 »
1.
2. Ubicie te samo (tamper ze stałym naciskiem)
3.
4.
5.
6.
Mając taki sam ekspres, słabszy młynek nie mam żadnych problemów o jakich Ty piszesz dlatego zapytam inaczej.

? jakie masz sitka i jaki to jest tamper.

Jka
Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi