Autor Wątek: Pomóż mi, robię espresso  (Przeczytany 1064206 razy)

Offline korea83 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1027
  • Ekspres: Lelit Bianca PL162T
  • Młynek: etzMAX Light T, Timemore Sculptor 078, Kinu M47, Comandante C40 MK4
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #5280 dnia: 06 Październik 2022, 20:02:01 »
Niekoniecznie 😉

Ratio to stosunek kawy do wody. Jeśli robisz, przykładowo, 18g doza i 36g uzysk to masz ratio 1:2. Jeśli w takim przypadku kawa nadal jest zbyt kwaśna to możesz spróbować zwiększyć uzysk do choćby 45g i zobaczyć jaki efekt to przyniesie. Kawa powinna być bardziej doparzona, ale to kosztem gęstości/body.

Ja zazwyczaj robię taką próbę bez zmiany stopnia mielenia. Jeśli pojawia się wtedy goryczka to próbuję mielić nieco grubiej skracając tym samym czas ekstrakcji.

Tutaj wszystko jest kwestią gustu, każdy musi dopasować espresso pod siebie.

Offline KawaGorzkaINiedobra

  • Wiadomości: 59
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #5281 dnia: 06 Październik 2022, 20:59:02 »
yellow
Parę razy piłem - espresso było wyborne.

Możesz dołożyć pod nickiem, jakich sprzętów używasz? Będzie nam łatwiej pomóc.



ascaso dream zero i g-iota, na obecną chwilę przemiał na ustawieniach wahających się w przedziale 20-15. Co ciekawe, przy niższych ustawieniach czasami wychodził 'tygrysek' ale w smaku - niepijalne. Nie rozumiem tego.
ascaso dream zero / g-iota

Offline korea83 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1027
  • Ekspres: Lelit Bianca PL162T
  • Młynek: etzMAX Light T, Timemore Sculptor 078, Kinu M47, Comandante C40 MK4
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #5282 dnia: 06 Październik 2022, 21:52:44 »
To jak kawa wygląda nie przekłada się niestety na jej smak. Czasami piękna crema z tygrysem potrafi być strasznym kwasem ;)

Sprawy nie ułatwia fakt, że co osoba to, często inna, opinia. Nie pozostaje nic innego jak eksperymentować aby dopasować espresso pod własne gusta.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10561
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #5283 dnia: 06 Październik 2022, 22:51:02 »
Co to znaczy: niepijalne? Można to jakoś rozwinąć? Kwaśne, kwaśne, kwaśne -- to też jest dość niejasne. Najważniejsze są zapachy, wszystko to, co możesz poczuć nosem. Dziś otworzyłem sobie czyjąś kawę, zmieloną, zamkniętą w jakimś szczególnym słoiku. Otworzyłem, powąchałem i odłożyłem. Masakra jakaś, czysty negatyw. To na pewno była niepijalna kawa.
« Ostatnia zmiana: 06 Październik 2022, 22:56:52 wysłana przez Antonio »

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6207
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #5284 dnia: 06 Październik 2022, 23:20:09 »
Dla mnie smak i fizyczne doznania muszą współgrać z  aromatami. Jeśli w moim odczuciu nie harmonizują, to mam error, taką kawę w zależności od dysonansu ciężko mi się pije lub nie jestem w stanie w ogóle pić. Niepożądane smaki dla mnie jako pierwsze eliminują cokolwiek wezmę do ust. Oczywiście, zanim trafi coś do ust, może być tak że zapach będzie odrzucał. Jednak do aromatów, mam wrażenie, często łatwiej się nagiąć, oczywiście nie do wszystkich. Natomiast smaki są jakby bardziej pierwotne i silniej odrzucające dla mnie, a już w połączeniu z niepasującymi aromatami to uuu. Opluć się można..
« Ostatnia zmiana: 06 Październik 2022, 23:32:48 wysłana przez krystians »

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5293
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #5285 dnia: 07 Październik 2022, 21:46:44 »
ascaso dream zero i g-iota, na obecną chwilę przemiał na ustawieniach wahających się w przedziale 20-15. Co ciekawe, przy niższych ustawieniach czasami wychodził 'tygrysek' ale w smaku - niepijalne. Nie rozumiem tego.
Yellow to wdzięczne ziarno, aby pół kilo zmarnować.  Może nagraj filmik jak przygotowujesz espresso? Czasami drobny rytynowy błąd może skutkować niepożądanym finałem.
》tertium non datur《

Offline idolw

  • Wiadomości: 87
  • Ekspres: Profitec Pro 300, Chemex, French Press
  • Młynek: Niche Zero
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #5286 dnia: 07 Październik 2022, 23:51:25 »
To jak kawa wygląda nie przekłada się niestety na jej smak. Czasami piękna crema z tygrysem potrafi być strasznym kwasem ;)

Sprawy nie ułatwia fakt, że co osoba to, często inna, opinia. Nie pozostaje nic innego jak eksperymentować aby dopasować espresso pod własne gusta.

Dzięki

Offline korea83 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1027
  • Ekspres: Lelit Bianca PL162T
  • Młynek: etzMAX Light T, Timemore Sculptor 078, Kinu M47, Comandante C40 MK4
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #5287 dnia: 08 Październik 2022, 08:03:57 »
W przypadku problemów z przygotowywaniem espresso polecam obejrzeć sobie ten krótki filmik:



Moim zdaniem fajnie tłumaczy o co w tym chodzi.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10561
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #5288 dnia: 08 Październik 2022, 08:23:06 »
Jednak do aromatów, mam wrażenie, często łatwiej się nagiąć, oczywiście nie do wszystkich
Łatwiej się nagiąć do pozytywnych. Z negatywnymi nie ma dyskusji: jodyna, asfalt, dentysta, stojąca długo woda z kwiatami, uryna, stęchła piwnica, pleśń itp. itd. Czasami nawet nie wiesz, że takowe Cię odpychają, bo działają podprogowo.
« Ostatnia zmiana: 08 Październik 2022, 08:25:11 wysłana przez Antonio »

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6207
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #5289 dnia: 08 Październik 2022, 11:38:41 »
Prawie wszystko można ukryć pod płaszczykiem krematoryjnego "body". Co do jodyny, to jak wiesz są i miłośnicy takich wrażeń.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10561
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #5290 dnia: 08 Październik 2022, 12:49:10 »
Co można ukryć pod czym? Body to jest zmysł dotyku.

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6207
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #5291 dnia: 08 Październik 2022, 12:59:35 »
Gra słów Andrzeju.

Offline Jka57 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1953
  • Ekspres: Kolbowy, dźwigniowy, 3 przelewowe i kilka innych do przelewania
  • Młynek: 4 elektrycznych + 2 ręczne
Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10561
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #5293 dnia: 08 Październik 2022, 14:18:34 »
Oj Krystianie, body nic wspólnego z aromatem nie ma. Szczególnie to, związane z zawartością tłuszczu w kawie. Tak czy owak, zaczęliśmy od problemu z niepijalną bo kwaśną kawą a gadamy o słowach. Chciałem koledze pomóc w zastanowieniu się nad pojęciem kwaśnej kawy, kwaśnej-niepijalnej. Niniejszy wątek zaczyna się od tego samego ;). Mocne palenie ("krematoryjne"?) pewnie rozwiązuje te problemy.

@Jka57 też mi się to podoba :). Tutaj "body" uwypukla kobiece wdzięki... Poniekąd w espresso również tak powinno być, tzn. małe body nie nadaje się do espresso ;).
« Ostatnia zmiana: 08 Październik 2022, 14:28:28 wysłana przez Antonio »

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6207
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #5294 dnia: 08 Październik 2022, 17:14:01 »
Male body jest bardziej elektryzujace ;)
W Dalla Corte Cup ponoć i takie doceniają ;)

Poza tym body może być też traktowanego jako c(i)ałość ;)

No i koniec końców,  trudno się jakkolwiek odnieść, bez kalibracji, do tego co jest kwaśne. Między poszczególnymi osobami moze być to tak jak z portretem pamięciowym - każdy widzi /czuje co innego. Natomiast nasza pamięć redukuje to, co uznaje za szum.
« Ostatnia zmiana: 08 Październik 2022, 17:23:20 wysłana przez krystians »

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi