Autor Wątek: Chleb i sprzęt...  (Przeczytany 97537 razy)

Offline raf77 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1418
  • Ekspres: rancilio epoca
  • Młynek: fiorenzato f64 evo
Odp: Chleb i sprzęt...
« Odpowiedź #465 dnia: 28 Styczeń 2024, 21:14:05 »
Dzieki chlopaki, mam 2 od Korzeniewskich i był klops.
Miałem zamiar sobie kupić, ale za dwie formy z pokrywkami 300zł, eee chyba nie warto.

Dałem ostatnio 600 zł za stolnicę granitową i powiem, że warto i jeszcze 3700 zł za mikser spiralny, warto.
rancilio epoca & fiorenzato f64 evo

Offline Heniutek Mężczyzna

  • Wiadomości: 1138
  • Ekspres: Robot, V60_02 ,Gabi A+ B, FP, AP (Prismo + RGB), Cafflano® Kompresso , Mok 4tz , Mizudashi , Barista , Kalita, Origami, Kinto..
  • Młynek: Wscg-2, Macap MX, Jx-Pro, C2, ODE, MK4
Odp: Chleb i sprzęt...
« Odpowiedź #466 dnia: 28 Styczeń 2024, 21:14:17 »
Raf77 w przypadku takiej "zaprawy" żytniej, to nie ma
racjii bytu  :hihihi:

To jest taki klejuch że mógłbyś płytki kleić na to.
Przepraszam, mam jesze tostową z pokrywką i większą chlebową i wykonanie pierwsza klasa.
Także jeśli chciałbyś piec tostowy to polecam!
« Ostatnia zmiana: 28 Styczeń 2024, 21:16:44 wysłana przez Heniutek »
Witam, witam i o zdrowie pytam!

Offline raf77 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1418
  • Ekspres: rancilio epoca
  • Młynek: fiorenzato f64 evo
Odp: Chleb i sprzęt...
« Odpowiedź #467 dnia: 28 Styczeń 2024, 21:25:55 »
Wiem jakie jest ciasto żytnie. Do niego nie jest potrzebna ani stolnica ani mikser spiralny. Chodzi mi o to, czy warto coś kupić. Mam taką cienką łopatkę, ni to silikonowe, ni to plastikowe, od miksera planetarnego Kenwooda. Tą łopatką oddzielam. ciasto żytnie od formy (keksowki), po włożeniu, objeżdżam tą łopatką wkoło formy i potem chlebek wystakuje bez problemu.
rancilio epoca & fiorenzato f64 evo

Offline Heniutek Mężczyzna

  • Wiadomości: 1138
  • Ekspres: Robot, V60_02 ,Gabi A+ B, FP, AP (Prismo + RGB), Cafflano® Kompresso , Mok 4tz , Mizudashi , Barista , Kalita, Origami, Kinto..
  • Młynek: Wscg-2, Macap MX, Jx-Pro, C2, ODE, MK4
Odp: Chleb i sprzęt...
« Odpowiedź #468 dnia: 28 Styczeń 2024, 21:31:38 »
Nie wiem, czy się zrozumieliśmy, obkroiłem po pieczeniu nożem i co z tego jak spód
przywarł..
Z surowym "ciastem" chlebem właściwie nic nie zrobisz, nie wiem czy piekleś taki żytni chleb o dosyć luźnej konsystencji.
Mokrą szpatułą możesz co najwyżej wyrównać powierzchnie i na tym bym poprzestał.
Witam, witam i o zdrowie pytam!

Offline raf77 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1418
  • Ekspres: rancilio epoca
  • Młynek: fiorenzato f64 evo
Odp: Chleb i sprzęt...
« Odpowiedź #469 dnia: 28 Styczeń 2024, 21:44:58 »
Piekłem. Mi dół nie przywarł. Szpatułką oprócz wyrównania powierzchni, objechałem boki, oddzielając ciasto od boków formy i bez problemu wyskakiwało.
Piekłem na kamieniu, może dlatego dół nie przywierał.
rancilio epoca & fiorenzato f64 evo

Offline raf77 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1418
  • Ekspres: rancilio epoca
  • Młynek: fiorenzato f64 evo
Odp: Chleb i sprzęt...
« Odpowiedź #470 dnia: 03 Luty 2024, 20:43:28 »
Tak dla odmiany, tłusty czwartek blisko.
rancilio epoca & fiorenzato f64 evo

Offline raf77 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1418
  • Ekspres: rancilio epoca
  • Młynek: fiorenzato f64 evo
Odp: Chleb i sprzęt...
« Odpowiedź #471 dnia: 20 Luty 2024, 10:42:16 »
Dzisiejsze chlebki.
rancilio epoca & fiorenzato f64 evo

Offline pawel890 Mężczyzna

  • Wiadomości: 647
  • Ekspres: Rancilio Silvia Auber PID / Flair 58+
  • Młynek: Eureka Mignon Single Dose
Odp: Chleb i sprzęt...
« Odpowiedź #472 dnia: 20 Luty 2024, 11:33:27 »
Jako świeżak w pieczeniu chleba mam pytanie, korzystam z automatu do pieczenia chleba i robię wedle przepisów czyli suche drożdże bez zakwasu.
Problemem jest to, że po paru dniach chleb staje się bardzo kruchy i rozpada się podczas smarowania :) Czy da się jakoś temu zapobiec czy jedyną drogą jest prawdziwy zakwas?

Offline raf77 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1418
  • Ekspres: rancilio epoca
  • Młynek: fiorenzato f64 evo
Odp: Chleb i sprzęt...
« Odpowiedź #473 dnia: 20 Luty 2024, 12:11:54 »
Myślę, że tak.
Jaka jest hydracja takiego chleba, Ile wody na ile mąki?

Niestety, żeby zrobić dobry chleb, trzeba mu poświęcić trochę czasu.
Maszyna to droga na skróty z wynikiem adekwatnym, do włożonej pracy.
« Ostatnia zmiana: 20 Luty 2024, 12:17:05 wysłana przez raf77 »
rancilio epoca & fiorenzato f64 evo

Offline ikpara

  • Wiadomości: 168
Odp: Chleb i sprzęt...
« Odpowiedź #474 dnia: 20 Luty 2024, 12:32:31 »
Jako świeżak w pieczeniu chleba mam pytanie, korzystam z automatu do pieczenia chleba i robię wedle przepisów czyli suche drożdże bez zakwasu.
Problemem jest to, że po paru dniach chleb staje się bardzo kruchy i rozpada się podczas smarowania :) Czy da się jakoś temu zapobiec czy jedyną drogą jest prawdziwy zakwas?
W takiej sytuacji należy około pół wody wymienić na rzadką (!!!) i ciepłą maślankę. Właśnie w tej chwili konsumuję taki chleb pieczony w niedzielę i nie kruszy się. Chleb na zakwasie jest możliwy do wykonania w automacie, ale pierwsze próby należy robić w manualu, a potem uzyskane czasy zaprogramować do urządzenia - problemem jest zwykle ostatnia faza  (czas)  wyrastania.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi