Autor Wątek: Comandante - ręczny ubermłynek  (Przeczytany 317615 razy)

Offline Fritzowski

  • Wiadomości: 18
Odp: Comandante - ręczny ubermłynek
« Odpowiedź #1890 dnia: 23 Wrzesień 2022, 17:02:49 »
Dzięki bardzo, już troszkę popracowałem I wychodzi jak najbardziej ok. Największa zmiana przy parzeniu kawy wyszł mi gdy zmieniłem gramature, zamiast 155/250g zmieniłem na 18/300.  Teraz przy tym młynku jestem bardziej otwarty na eksperymentowanie, niż siedzieć sztywno utartych przepisach :) Kombinuje sporo ze zmieleniem.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 9293
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Comandante - ręczny ubermłynek
« Odpowiedź #1891 dnia: 23 Wrzesień 2022, 18:52:34 »
Idź jeszcze głębiej: 20g/250ml.

Offline krystians Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 5412
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, kompresso
  • Młynek: leinbrocks mokka, Zassen Quito, Kinu m47
Odp: Comandante - ręczny ubermłynek
« Odpowiedź #1892 dnia: 23 Wrzesień 2022, 22:02:03 »
A jakiś przykładowy przepis na te 20/250 mozna prosić? Rozumiem, że efekt wart poświęcenia 1/3 więcej kawy.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 9293
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Comandante - ręczny ubermłynek
« Odpowiedź #1893 dnia: 24 Wrzesień 2022, 01:56:01 »
⅓? Nie za bardzo chyba mi to w rachunkach wychodzi.

Dlaczego "więcej" kawy? Mniej wody. Woda to nie kawa. Albo mniej kawy i jeszcze mniej wody, by więcej było kawy.

Proporcje kawy do wody i w ogóle ilość kawy w V60 to super temat. Jakoś historycznie zawsze stosowałem 20g. Na początku, lata temu, zgodnie ze "złotą regułą", przelewałem 330ml, a teraz 250ml. Jest dużo bardziej ;).
« Ostatnia zmiana: 24 Wrzesień 2022, 02:17:56 wysłana przez Antonio »

Offline Szczympek Mężczyzna

  • Wiadomości: 1983
  • Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
Odp: Comandante - ręczny ubermłynek
« Odpowiedź #1894 dnia: 24 Wrzesień 2022, 08:48:16 »
Zazwyczaj większość używa 15/250, a jedna trzecia z tego to?

Odnośnie tego filozoficzno-smutnego wywodu:

Gorzej dla sprzedaży brzmi „więcej kawy”, a jeśli na tym hermetycznym forum wystarczająco długo wypromuje się „mniej wody” (pewnie zaraz tez grubsze mielenie i niska temperatura w pakiecie) to ludzie to łykną, a sprzedaż pójdzie choć trochę w górę. Trzeba sobie radzić.

WITAM I POZDRAWIAM :)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 9293
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Comandante - ręczny ubermłynek
« Odpowiedź #1895 dnia: 24 Wrzesień 2022, 10:12:04 »
Znowu coś chrzanicie, towarzyszu @Szczympek ;). Mniejsza porcja wody przelewa się szybciej, dlatego stosuję drobniejszy przemiał -- napar bardziej słodki, bardziej esencjonalny, zawsze mogę rozcieńczyć. Ergo mam więcej radości. Wy tam w Irlandii, lepiej trzymajcie się większości.
« Ostatnia zmiana: 24 Wrzesień 2022, 10:16:36 wysłana przez Antonio »

Offline krystians Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 5412
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, kompresso
  • Młynek: leinbrocks mokka, Zassen Quito, Kinu m47
Odp: Comandante - ręczny ubermłynek
« Odpowiedź #1896 dnia: 24 Wrzesień 2022, 11:04:58 »
Ja od ładnych kilku lat zaparzam w mniejszej ilości wody, tyle że potem dodaję wody. Jakoś takie koncentracje pomiędzy kawiarką, a przelewem mi nie smakują. Ale może źle to robię, bo nie poznałem przepisu, który pozwoliłby mi zmienić zdanie.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 9293
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Comandante - ręczny ubermłynek
« Odpowiedź #1897 dnia: 24 Wrzesień 2022, 11:20:23 »
Jakiż to przepis? Nie zawracałbym sobie głowy czymś, co mi nie smakuje. 20g/250ml i tak jest kompromisem. Przy kalitce Ela stosuje jeszcze mocniejsze proporcje.

Dość długo reagowałem podobnie jak Ty sceptycznie na większą niż "golden rule" koncentrację, ale od prawie roku nie chce mi się nawet spróbować doń wrócić. Ale cóż nasze filozoficzne, smutne narzekania mają wspólnego z Comandante?

Lata całe byłem świadkiem wojny światów wokół idei i praktyki overdosingu w espresso. Przeszkadzało to tylko osadzonym w szkole, przywiązanym sztywno do własnego warsztatu ludziom. Dziś chyba mamy coś w rodzaju wolności w espresso i nie oburzamy się, gdy ktoś do sitka ładuje 22g a kto inny 14g. Kiedyś była to obraza majestatu. Skąd nagle wasze zaskoczenie i zdumienie wobec mojego niewinnego wpisu?
« Ostatnia zmiana: 24 Wrzesień 2022, 11:25:21 wysłana przez Antonio »

Offline Szczympek Mężczyzna

  • Wiadomości: 1983
  • Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
Odp: Comandante - ręczny ubermłynek
« Odpowiedź #1898 dnia: 24 Wrzesień 2022, 11:51:42 »
Bo co daje wpis „idz jeszcze głębiej 20g/250ml”? Doświadczonemu to nic nie mówi, a co dopiero początkującemu. Dlaczego? Co to da? Co się zmieni w kawie? Dlaczego warto poświecić dodatkowa kawę na właśnie ta metodę? Czy zmienić coś w polewaniu, mieleniu, czasie ekstrakcji itd.
Sam chetnie spróbuje takiej dozy, ale bez podpowiedzi jak to wykonać w praktyce, przy moim przepisie kawa nie będzie smakować dobrze. 20/300 to max co mi smakuje, a robilem setki eksperymentów.
WITAM I POZDRAWIAM :)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 9293
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Comandante - ręczny ubermłynek
« Odpowiedź #1899 dnia: 24 Wrzesień 2022, 13:23:48 »
Myślałem, że robiłeś tysiące eksperymentów ;). Kolega zmienia proporcje kawy i wody, młynek ma od kilku dni. Zauważył, że bardziej esencjonalne napary bardziej mu smakują. Nie zaszkodzi mu spontaniczne i zupełnie luźne podejście do tego, co napisałem. Sam sobie prędzej czy później poradzi: odpowiednio ustawi młynek, dobierze porcję kawy i ilość wody, by uzyskać to, co mu najbardziej odpowiada. O mojej procedurze pisałem już kilka razy w naszym wątku. Niewiele w tej kwestii zmieniłem, w zasadzie tylko stopień zmielenia na mniejszy, drobniejszy. Daje to bardziej wyraziste, bardziej esencjonalne napary -- które zawsze można rozcieńczyć. Jeśli zaparzysz kawę wg. złotej reguły 20/330ml, to raczej nie po to, by ją rozcieńczać.

Natomiast po Twojej ripoście można tylko zęby zbierać z podłogi ;). Dziękuję :). Nie zamierzam sobie wszczepiać szczympka do języka  :picardpalm:.
« Ostatnia zmiana: 24 Wrzesień 2022, 14:08:37 wysłana przez Antonio »

Offline Junakk

  • Wiadomości: 8
  • Ekspres: Aeropress, Hario V60, Chemex
  • Młynek: Timemore C2
Odp: Comandante - ręczny ubermłynek
« Odpowiedź #1900 dnia: 19 Listopad 2022, 00:16:36 »
Cześć wszystkim! Chciałbym się Was poradzić w kwestii sensu upgradu mojego młynka, którym jest Timemore C2. Od dłuższego czasu chodzi za mną komeś, ale zastanawiam się czy płacenie 4krotności jego ceny da wyraźną poprawę smaku kawki. Używam Moccamastera, większość naparów wychodzi niestety przeparzona albo niedoparzona. Rzadko kiedy udaje mi się uzyskać idealnie zbilansowaną kawę. Myślałem, że problem leży w wodzie, korzystałem do tej pory z filtra Brita, przerzuciłem się na źródlaną butelkowaną. Różnica może i jest, ale nie spektaktularna.
Młynka używałbym tylko do przelewów, espresso nie planuję. Myślicie że w mojej sytuacji warto szarpnąć się na Comandante? Z góry dzięki

Offline shaker

  • Wiadomości: 25
  • Młynek: Comandante C40 MK3
Odp: Comandante - ręczny ubermłynek
« Odpowiedź #1901 dnia: 20 Listopad 2022, 13:14:28 »
Cześć wszystkim! Chciałbym się Was poradzić w kwestii sensu upgradu mojego młynka, którym jest Timemore C2. Od dłuższego czasu chodzi za mną komeś, ale zastanawiam się czy płacenie 4krotności jego ceny da wyraźną poprawę smaku kawki. Używam Moccamastera, większość naparów wychodzi niestety przeparzona albo niedoparzona. Rzadko kiedy udaje mi się uzyskać idealnie zbilansowaną kawę. Myślałem, że problem leży w wodzie, korzystałem do tej pory z filtra Brita, przerzuciłem się na źródlaną butelkowaną. Różnica może i jest, ale nie spektaktularna.
Młynka używałbym tylko do przelewów, espresso nie planuję. Myślicie że w mojej sytuacji warto szarpnąć się na Comandante? Z góry dzięki
Kluczowe pytanie - czy używasz wagi do ważenia wagi i wody? Jeśli nie, to polecam zacząć - wtedy łatwiej będzie "wycelować" w odpowiednie ustawienia.
Jeśli już używasz wagi, to powinien być w miarę prosty algorytm na Twój problem: Jeśli kawa jest "niedoparzona", to zmiel drobniej. Przestawiaj po 1 "kliku" w kierunku drobniejszego mielenia, aż poczujesz że kawa jest zbyt intensywna. Wtedy cofnij się do ostatniego "smacznego" ustawienia. Przy tym strojeniu nie zmieniaj innych parametrów. Testuj na tych samych ziarnach, tej samej dozie kawy i tej samej ilości wody.

Co jeszcze może być problemem? Nierównomierna ekstrakcja w Moccamasterze. Spróbuj zamieszać zmielone ziarna jak tylko dotrze do nich tyle wody, żeby je równomiernie zmoczyć. Albo spróbuj parzyć w v60, gdzie masz pełną kontrolę nad procesem parzenia. Filmików na youtube jest masa - możesz zacząć np. od techniki Jamesa Hoffmana.

Moim zdaniem zmiana młynka nie pomoże w tym przypadku. Najpierw popracuj nad techniką parzenia, żeby mieć zawsze odpowiednią intensywność. Dopiero wtedy zaczniesz wyczuwać problemy, które będziesz mógł rozwiązać przez zmianę młynka na lepszy. np. nuty goryczy ze względu na dużą ilość pyłu, albo niskie "clarity" ze względu na nierównomierny przemiał.

Offline Junakk

  • Wiadomości: 8
  • Ekspres: Aeropress, Hario V60, Chemex
  • Młynek: Timemore C2
Odp: Comandante - ręczny ubermłynek
« Odpowiedź #1902 dnia: 20 Listopad 2022, 14:52:20 »
dzięki za odpowiedź  ;) ogólnie rzecz biorąc, z kawa przelewową mam do czynienia od ponad roku i w tym czasie próbowałem już wieku technik i przepisów. kilka miesięcy używałem wspomnianego przez Ciebie v60 (testując różne przepisy, w tym od Hoffmana również) oraz aeropressu. Młynek oczywiście regulowałem tak jak napisałeś, problemem jednak jest to, że praktycznie nigdy nie byłem w stanie znaleźć optymalnego rozwiązania. Prawie zawsze było coś nie tak w naparze - a to za duża kwasowość, a to za duża gorycz. Kawę i wodę oczywiście odmierzam dokładnie.

Offline przemyslavklimek

  • Wiadomości: 19
  • Ekspres: Flair, Origami, V60
  • Młynek: C40MK4, JX-Pro, Q2
Odp: Comandante - ręczny ubermłynek
« Odpowiedź #1903 dnia: 21 Listopad 2022, 02:37:38 »
Problem może leżeć w młynku :) Jeśli mieli nierówno zmielone ziarno to masz zaparzone za mocno i za słabo jednocześnie. Jeśli masz możliwość to sprawdź na innym młynku. Jak wychwycisz różnice to masz odpowiedz.

Offline malkos Mężczyzna

    • Świeżo Palona
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 1280
    • ŚwieżoPalona
  • Ekspres: Aeropress, Hario v60, French Press Bodum, kawiarka GAT Konica
  • Młynek: Zassenhaus Quito, Comandante MK3
Odp: Comandante - ręczny ubermłynek
« Odpowiedź #1904 dnia: 21 Listopad 2022, 11:56:27 »
dzięki za odpowiedź  ;) ogólnie rzecz biorąc, z kawa przelewową mam do czynienia od ponad roku i w tym czasie próbowałem już wieku technik i przepisów. kilka miesięcy używałem wspomnianego przez Ciebie v60 (testując różne przepisy, w tym od Hoffmana również) oraz aeropressu. Młynek oczywiście regulowałem tak jak napisałeś, problemem jednak jest to, że praktycznie nigdy nie byłem w stanie znaleźć optymalnego rozwiązania. Prawie zawsze było coś nie tak w naparze - a to za duża kwasowość, a to za duża gorycz. Kawę i wodę oczywiście odmierzam dokładnie.
a z jakiej wody korzystasz?
Właściciel sklepu http://swiezopalona.pl

dlawokawie5 - nowy kod - 5% zniżki na wszystko

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi