Autor Wątek: Gaggia Classic 2015 i PID  (Przeczytany 5882 razy)

Offline tomekkup Mężczyzna

  • Wiadomości: 30
  • Ekspres: Gaggia Classic i Zelmer 13Z015
  • Młynek: GRAEF CM 702
Gaggia Classic 2015 i PID
« dnia: 24 Październik 2016, 17:49:58 »
Może znajdziecie sposób na podłączenie REX C100 do Gaggi Classic nowej generacji. W starszym modelu nie bylo problemu bo wlacznik jest wajchowy. W nowym jest przycisk taki po prostu na styk który daje sygnal do komputera ze wlaczamy ekspres. Efekt moich prob jest taki ze podlaczam pid do ekspresu i albo pid zawsze się swieci albo po wlaczeniu ekspresu wyłącza sie on po sekundzie.
Jest tu ktos kto z powodzeniem rozwiazal ten prosty problem ??

Wysłane z mojego PRO 5 przy użyciu Tapatalka


Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Gaggia Classic 2015 i PID
« Odpowiedź #1 dnia: 24 Październik 2016, 20:35:59 »
Podepnij zasilanie PIDa nie pod włącznik ekspresu tylko pod zasilanie i zrób własny włącznik do PIDa
LMWDP #469

Offline tomekkup Mężczyzna

  • Wiadomości: 30
  • Ekspres: Gaggia Classic i Zelmer 13Z015
  • Młynek: GRAEF CM 702
Odp: Gaggia Classic 2015 i PID
« Odpowiedź #2 dnia: 24 Październik 2016, 21:21:56 »
Tak też myślałem, ale wierzyłem że jest jakieś bardziej normalne rozwiązanie

Wysłane z mojego PRO 5 przy użyciu Tapatalka


Offline maciekz

  • Wiadomości: 69
  • Ekspres: Rancilio Silvia
  • Młynek: Mazzer Super Jolly
Odp: Gaggia Classic 2015 i PID
« Odpowiedź #3 dnia: 25 Październik 2016, 00:32:31 »
Podłącz się przekaźnikiem od czegokolwiek w ekspresie co jest zasilane jak jest włączony.

Offline Bacek

  • Wiadomości: 1591
  • Ekspres: Sage BES920, Aeropress, Phin
  • Młynek: F4E
Odp: Gaggia Classic 2015 i PID
« Odpowiedź #4 dnia: 25 Październik 2016, 08:56:20 »
Ew do wersji na wypasie  kupić stare włączniki i przerobić schemat na poprzednią wersję.

Offline tomekkup Mężczyzna

  • Wiadomości: 30
  • Ekspres: Gaggia Classic i Zelmer 13Z015
  • Młynek: GRAEF CM 702
Odp: Gaggia Classic 2015 i PID
« Odpowiedź #5 dnia: 25 Październik 2016, 09:31:01 »
Podlaczylem sie i w efekcie dziad sie wylacza. Moze PID cos zakloca nie wiem.aż takiej wiedzy o elektronice nie mam :/

Wysłane z mojego PRO 5 przy użyciu Tapatalka


Offline Bacek

  • Wiadomości: 1591
  • Ekspres: Sage BES920, Aeropress, Phin
  • Młynek: F4E
Odp: Gaggia Classic 2015 i PID
« Odpowiedź #6 dnia: 25 Październik 2016, 10:34:34 »
Jak dla mnie żeby to dobrze podłączyć to w zasadzie całą elektronikę trzeba odpiąć a istniejące termostaty zintegrować z instalacja pida (dla bezpieczeństwa). Masz schemat nowej instalacji?

Offline tomekkup Mężczyzna

  • Wiadomości: 30
  • Ekspres: Gaggia Classic i Zelmer 13Z015
  • Młynek: GRAEF CM 702
Odp: Gaggia Classic 2015 i PID
« Odpowiedź #7 dnia: 26 Październik 2016, 22:19:11 »
Jak dla mnie żeby to dobrze podłączyć to w zasadzie całą elektronikę trzeba odpiąć a istniejące termostaty zintegrować z instalacja pida (dla bezpieczeństwa). Masz schemat nowej instalacji?
Tak. Trzeba zrobić tak jak mówisz.schematy są w necie tylko że dla starej wersji GC. Problem sprawia wylacznie podlaczenie zasilania PID

Wysłane z mojego PRO 5 przy użyciu Tapatalka


Offline Robertxrv750G7

  • Wiadomości: 32
  • Ekspres: Gaggia Classic V3 (PiD, OPV)
  • Młynek: Eureka Specialita
Odp: Gaggia Classic 2015 i PID
« Odpowiedź #8 dnia: 10 Luty 2022, 16:11:41 »
Żeby nie zakładać nowego wątku: PID w Gaggia Classic 2019 - jakie nastawy temperatury preferujecie?  103'C czy wyżej?

Offline Koziołek

  • Wiadomości: 1008
  • Ekspres: Aeropress, Chemex6, V60Decanter, LaSpazialeS1, Rota
  • Młynek: Rhinoware, GraefCM702, Tura, NicheZero
Odp: Gaggia Classic 2015 i PID
« Odpowiedź #9 dnia: 11 Luty 2022, 08:24:23 »
Wszystko zależy od tego gdzie masz pomiar temperatury i w jakiej temperaturze wypływa woda z bojlera.

Offline Robertxrv750G7

  • Wiadomości: 32
  • Ekspres: Gaggia Classic V3 (PiD, OPV)
  • Młynek: Eureka Specialita
Odp: Gaggia Classic 2015 i PID
« Odpowiedź #10 dnia: 11 Luty 2022, 13:24:52 »
Pomiar temperatury standardowo w bojlerze, czujnikiem PT100 podpiętym pod PID XMT7100

Offline Koziołek

  • Wiadomości: 1008
  • Ekspres: Aeropress, Chemex6, V60Decanter, LaSpazialeS1, Rota
  • Młynek: Rhinoware, GraefCM702, Tura, NicheZero
Odp: Gaggia Classic 2015 i PID
« Odpowiedź #11 dnia: 11 Luty 2022, 13:38:04 »
Pomiar temperatury standardowo w bojlerze
Ale czujnik jest raczej na zewnątrz bojlera. Ja miałem go w jednym o otworów z boku wkręcony. Ze zdjęć jak przeglądam 106*C ale już nie pamiętam jakiej temperaturze odpowiadało.

Offline Robertxrv750G7

  • Wiadomości: 32
  • Ekspres: Gaggia Classic V3 (PiD, OPV)
  • Młynek: Eureka Specialita
Odp: Gaggia Classic 2015 i PID
« Odpowiedź #12 dnia: 11 Luty 2022, 17:17:06 »
Czujnik na zewnątrz bojlera? Czujnik jest wkręcany w blok, zamiast oryginalnego.
106'C ok, dzięki

Offline Robertxrv750G7

  • Wiadomości: 32
  • Ekspres: Gaggia Classic V3 (PiD, OPV)
  • Młynek: Eureka Specialita
Odp: Gaggia Classic 2015 i PID
« Odpowiedź #13 dnia: 16 Luty 2022, 11:12:51 »
Kolejne pytanie, odnośnie PID i XMT7100
1. Czy przy normalnej pracy powinna migać kontrolka OUT AT - u mnie miga z równą częstotliwością 1 raz na 2-3 sekundy
2. Czy przy normalnej pracy powinna migać kontrolka AL - u mnie wcześniej migała, teraz nie miga

Offline Robertxrv750G7

  • Wiadomości: 32
  • Ekspres: Gaggia Classic V3 (PiD, OPV)
  • Młynek: Eureka Specialita
Odp: Gaggia Classic 2015 i PID
« Odpowiedź #14 dnia: 30 Listopad 2022, 13:21:08 »
Może się komuś przyda to co poniżej napiszę:
Najpierw temp na PID miałem na 103C (niby w sitku to 8-9C mniej) i było już o niebo lepiej niż bez PIDa i 9Bar-owego zaworu. Ale ostatnio przestawiłem na 96C, dwa razy przelewam wodę przez kolbę by rozgrzać grupę i... zaczynam wreszcie wyczuwać te osławione aromaty i nuty w kawie.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi