Autor Wątek: Chleb i sprzęt...  (Przeczytany 98941 razy)

Offline Heniutek Mężczyzna

  • Wiadomości: 1142
  • Ekspres: Robot, V60_02 ,Gabi A+ B, FP, AP (Prismo + RGB), Cafflano® Kompresso , Mok 4tz , Mizudashi , Barista , Kalita, Origami, Kinto..
  • Młynek: Wscg-2, Macap MX, Jx-Pro, C2, ODE, MK4
Odp: Chleb i sprzęt...
« Odpowiedź #450 dnia: 22 Styczeń 2024, 14:45:50 »
Zgadzam się z przedmówcą, spryskiwacz, albo blaszka z wodą też dzialają.
Choć na obecną chwilę myślę, że najprostszy myk z garnkiem duńskim/żeliwym (tudzież
szklaną brytwanną/gęślarką, czy jak to zwał z pokrywą) robi super robotę.
Dobra pizza = wysoka temperatura + najlepiej kamień.

Witam, witam i o zdrowie pytam!

Offline slusar_o2 Mężczyzna

  • Wiadomości: 530
  • Ekspres: Dream PID, La Peppina, v60, FP, moka, etc.
  • Młynek: Niche, C40, Rhino
Odp: Chleb i sprzęt...
« Odpowiedź #451 dnia: 22 Styczeń 2024, 19:39:33 »
jakbym teraz kupował piec to naprawdę poważnie rozważyłbym parowy. Chleb można jeszcze faktycznie w naczyniu upiec, ale np żeby zrobić porządną parę pod bagietki i ciabatty to już trzeba jakieś fikolki odwalać. Kamienie lawowe, szmaty, naczynia. A tak to guzik i fajrant
A do pizzy to najlepiej mieć jednak dedykowany piec, chociaż to zależy od oczekiwań.

Offline MSL

  • Wiadomości: 699
  • Ekspres: Decent, ECM Technika IV Profi, Orchestrale Nota
  • Młynek: Ceado E37S, Ceado E37J, Ceado E6P, Compak K3
Odp: Chleb i sprzęt...
« Odpowiedź #452 dnia: 22 Styczeń 2024, 20:55:30 »
Tak tylko tematem piekarników parowych - no nie wiem, mam niezły piec parowy. Fakt, robi robotę, ale utrzymanie go w czystości to upierdliwość x10. Automatyczny program czyszczenia(parowy, żeby było śmieszniej) to się tylko nadaje tylko do szyby ochronnej, bo reszta wymaga konkretnej roboty.

Offline slusar_o2 Mężczyzna

  • Wiadomości: 530
  • Ekspres: Dream PID, La Peppina, v60, FP, moka, etc.
  • Młynek: Niche, C40, Rhino
Odp: Chleb i sprzęt...
« Odpowiedź #453 dnia: 22 Styczeń 2024, 21:16:26 »
A dlaczego on się bardziej brudzi niż taki parowany manualnie?

Offline MSL

  • Wiadomości: 699
  • Ekspres: Decent, ECM Technika IV Profi, Orchestrale Nota
  • Młynek: Ceado E37S, Ceado E37J, Ceado E6P, Compak K3
Odp: Chleb i sprzęt...
« Odpowiedź #454 dnia: 22 Styczeń 2024, 21:23:22 »
Dobre pytanie, nie wiem czy się brudzi bardziej od takiego DIY parowego, bo nigdy nie porównywałem(nie robiłem pary w zwykłym). W sumie to jestem nawet ciekawy czy faktycznie bardziej/identycznie/mniej się brudzi.

Offline slusar_o2 Mężczyzna

  • Wiadomości: 530
  • Ekspres: Dream PID, La Peppina, v60, FP, moka, etc.
  • Młynek: Niche, C40, Rhino
Odp: Chleb i sprzęt...
« Odpowiedź #455 dnia: 23 Styczeń 2024, 08:05:18 »
Może robisz mięsa albo inne chlapiące rzeczy? Ja w sumie piekarnika, który mam teraz, nie myłem ani razu, a mam go z 4 lata. Tylko, że ja głównie piekę pieczywo i inne drożdżowe wypieki

Offline Fux Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2992
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
Odp: Chleb i sprzęt...
« Odpowiedź #456 dnia: 23 Styczeń 2024, 09:05:51 »
Dobre pytanie, nie wiem czy się brudzi bardziej od takiego DIY parowego, bo nigdy nie porównywałem(nie robiłem pary w zwykłym). W sumie to jestem nawet ciekawy czy faktycznie bardziej/identycznie/mniej się brudzi.

Nie mam pary.
Piekarnik kilkanaście lat. Wtedy najwyższy model.
Ma pyrolize i po tym zabiegu jest idealnie czysto wewnątrz.
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline gromog Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1046
  • Ekspres: Crem One 2B R-LFPP Dual, Quick Mill Super Cappuccino, Jura F 50 II, Astoria CKE
  • Młynek: ZF64W, La Marzocco
Chleb i sprzęt...
« Odpowiedź #457 dnia: 28 Styczeń 2024, 00:05:35 »
Kupiliśmy parowy Electrolux kilka lat temu, ale funkcji parowych nikt nie używał. Odkryłem  funkcje parowe niedawno, odkąd zacząłem piec chleb. W Katowicach jest sklep piekarnikiparowe, o kawie też pewnie mają wiedzę bo Ascaso na stronie widziałam.
« Ostatnia zmiana: 28 Styczeń 2024, 00:09:58 wysłana przez gromog »

Offline Heniutek Mężczyzna

  • Wiadomości: 1142
  • Ekspres: Robot, V60_02 ,Gabi A+ B, FP, AP (Prismo + RGB), Cafflano® Kompresso , Mok 4tz , Mizudashi , Barista , Kalita, Origami, Kinto..
  • Młynek: Wscg-2, Macap MX, Jx-Pro, C2, ODE, MK4
Odp: Chleb i sprzęt...
« Odpowiedź #458 dnia: 28 Styczeń 2024, 17:24:45 »
Ja dzisiaj upiekłem dwa żytnie 2-fazowe. Od jakiegoś czasu dodaję do ciasta trochę rozpuszczonej w wodzie melasy i muszę przyznać, że ten dodatek swoje robi. Fajnie się wybija w zapachu, a i w smaku da się wyczuć delikatny wpływ. W ogóle to odkąd doprowadziłem mój zakwas do ładu to chleby mi elegancko wychodzą 😊

Hej, mogę spytać w czym pieczesz, albo masz jakiś patent z podsypywaniem otrębami, czy czymś?
Narobiłeś smaka, znalazłem jakiś przepis na 3 fazowy z prażoną cebulką , dokładnie wysmarowałem formy olejem 2 razy i tak przywarł, że sie cały rozwalił przy próbie wyjęcia.
Cały spód przywarł.
Chciałem zrobić wg przepisu, czasem piekłem też z papierem takie żytnie klejuchy...
W innym podobnym przepisie ktoś polecał formy silikonowe.
Witam, witam i o zdrowie pytam!

Offline korea83 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1034
  • Ekspres: Lelit Bianca PL162T
  • Młynek: etzMAX Light T, Timemore Sculptor 078, Kinu M47, Comandante C40 MK4
Odp: Chleb i sprzęt...
« Odpowiedź #459 dnia: 28 Styczeń 2024, 17:39:08 »
Mam formy od Korzeniewskich, drogie, ale zapewne wieczne 😉

Żeby chleb nie przywierał stosuję Carlex. Za leniwy jestem żeby smarować i obsypywać 😜.

Pieczenie zawsze na dolnym poziomie piekarnika i będzie dobrze.

Żytni 3-fazowy jest super, bardzo fajny w smaku. Osobiście robię 2-fazowy, ale to dlatego, że ma bardziej przyjazny harmonogram.

Offline gromog Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1046
  • Ekspres: Crem One 2B R-LFPP Dual, Quick Mill Super Cappuccino, Jura F 50 II, Astoria CKE
  • Młynek: ZF64W, La Marzocco
Odp: Chleb i sprzęt...
« Odpowiedź #460 dnia: 28 Styczeń 2024, 20:01:09 »
Mam najprostsze keksówki z allegro za niecałe 20zł.  Nigdy nic nie przywarło, smaruję olejem przed każdym użyciem.

Offline ikpara

  • Wiadomości: 176
Odp: Chleb i sprzęt...
« Odpowiedź #461 dnia: 28 Styczeń 2024, 20:54:14 »
W innym podobnym przepisie ktoś polecał formy silikonowe.
Formy silikonowe są dobre, ale też warto je lekko natłuścić i obsypać mąką czy otrębami.

Offline Heniutek Mężczyzna

  • Wiadomości: 1142
  • Ekspres: Robot, V60_02 ,Gabi A+ B, FP, AP (Prismo + RGB), Cafflano® Kompresso , Mok 4tz , Mizudashi , Barista , Kalita, Origami, Kinto..
  • Młynek: Wscg-2, Macap MX, Jx-Pro, C2, ODE, MK4
Odp: Chleb i sprzęt...
« Odpowiedź #462 dnia: 28 Styczeń 2024, 20:55:37 »
Dzieki chlopaki, mam 2 od Korzeniewskich i był klops.
Witam, witam i o zdrowie pytam!

Offline korea83 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1034
  • Ekspres: Lelit Bianca PL162T
  • Młynek: etzMAX Light T, Timemore Sculptor 078, Kinu M47, Comandante C40 MK4
Odp: Chleb i sprzęt...
« Odpowiedź #463 dnia: 28 Styczeń 2024, 20:56:50 »
Kup Carlex, będzie dobrze. Cienka warstwa i nic nie przywiera.

Offline raf77 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1418
  • Ekspres: rancilio epoca
  • Młynek: fiorenzato f64 evo
Odp: Chleb i sprzęt...
« Odpowiedź #464 dnia: 28 Styczeń 2024, 21:09:01 »
Ja dzisiaj upiekłem dwa żytnie 2-fazowe. Od jakiegoś czasu dodaję do ciasta trochę rozpuszczonej w wodzie melasy i muszę przyznać, że ten dodatek swoje robi. Fajnie się wybija w zapachu, a i w smaku da się wyczuć delikatny wpływ. W ogóle to odkąd doprowadziłem mój zakwas do ładu to chleby mi elegancko wychodzą

Hej, mogę spytać w czym pieczesz, albo masz jakiś patent z podsypywaniem otrębami, czy czymś?
Narobiłeś smaka, znalazłem jakiś przepis na 3 fazowy z prażoną cebulką , dokładnie wysmarowałem formy olejem 2 razy i tak przywarł, że sie cały rozwalił przy próbie wyjęcia.
Cały spód przywarł.
Chciałem zrobić wg przepisu, czasem piekłem też z papierem takie żytnie klejuchy...
W innym podobnym przepisie ktoś polecał formy silikonowe.
Mam taki myk na przywieranie.
Smaruję formy olejem a później jak już ciasto jest włożone, to oddzielam ciasto od formy cienką elastyczną łopatką.
rancilio epoca & fiorenzato f64 evo

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi