Autor Wątek: Chleb i sprzęt...  (Przeczytany 98947 razy)

Offline raf77 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1418
  • Ekspres: rancilio epoca
  • Młynek: fiorenzato f64 evo
Odp: Chleb i sprzęt...
« Odpowiedź #435 dnia: 20 Styczeń 2024, 22:08:58 »
Przenny na zakwasie.
rancilio epoca & fiorenzato f64 evo

Offline kulka Mężczyzna

  • Wiadomości: 1492
  • Ekspres: Rocket Evoluzione v2, Ascaso Arc, Chemex, V60-2, Aero, Origami + LilyDrip, April, Wilfa classic
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Kinu M47v3.5, Ascaso i-mini
Odp: Chleb i sprzęt...
« Odpowiedź #436 dnia: 20 Styczeń 2024, 22:14:29 »
pSZenny!

Offline Heniutek Mężczyzna

  • Wiadomości: 1142
  • Ekspres: Robot, V60_02 ,Gabi A+ B, FP, AP (Prismo + RGB), Cafflano® Kompresso , Mok 4tz , Mizudashi , Barista , Kalita, Origami, Kinto..
  • Młynek: Wscg-2, Macap MX, Jx-Pro, C2, ODE, MK4
Odp: Chleb i sprzęt...
« Odpowiedź #437 dnia: 21 Styczeń 2024, 07:39:01 »
Przenny na zakwasie.

Łooo masz, ale chleb, pewnie z kilogram, albo i więcej ;)
Witam, witam i o zdrowie pytam!

Offline raf77 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1418
  • Ekspres: rancilio epoca
  • Młynek: fiorenzato f64 evo
Odp: Chleb i sprzęt...
« Odpowiedź #438 dnia: 21 Styczeń 2024, 14:01:49 »
Mylę,. że ze 2 kg.
Ciasto miało 2300g
rancilio epoca & fiorenzato f64 evo

Offline Heniutek Mężczyzna

  • Wiadomości: 1142
  • Ekspres: Robot, V60_02 ,Gabi A+ B, FP, AP (Prismo + RGB), Cafflano® Kompresso , Mok 4tz , Mizudashi , Barista , Kalita, Origami, Kinto..
  • Młynek: Wscg-2, Macap MX, Jx-Pro, C2, ODE, MK4
Odp: Chleb i sprzęt...
« Odpowiedź #439 dnia: 21 Styczeń 2024, 14:11:31 »
Mylę,. że ze 2 kg.
Ciasto miało 2300g

Haha, też chyba upieke taki duży, nie chce mi się dwóch robić.
Tylko, czy w garnku mi się zmieści...

Upiekłem wg przepisu Kucharskiego z TV tak na szybko.
Pierwszy raz taki żytni z kaszą gryczaną paloną i miodem gryczanym.

Resized_20240121_140257.jpeg
Resized_20240121_131057.jpeg


« Ostatnia zmiana: 21 Styczeń 2024, 14:20:23 wysłana przez Heniutek »
Witam, witam i o zdrowie pytam!

Offline Heniutek Mężczyzna

  • Wiadomości: 1142
  • Ekspres: Robot, V60_02 ,Gabi A+ B, FP, AP (Prismo + RGB), Cafflano® Kompresso , Mok 4tz , Mizudashi , Barista , Kalita, Origami, Kinto..
  • Młynek: Wscg-2, Macap MX, Jx-Pro, C2, ODE, MK4
Odp: Chleb i sprzęt...
« Odpowiedź #440 dnia: 21 Styczeń 2024, 16:26:42 »
Wjechał jeszcze bananowy z espresso i gorzką czekoladą  :smiech:

Resized_20240121_162249.jpeg
Witam, witam i o zdrowie pytam!

Offline Heniutek Mężczyzna

  • Wiadomości: 1142
  • Ekspres: Robot, V60_02 ,Gabi A+ B, FP, AP (Prismo + RGB), Cafflano® Kompresso , Mok 4tz , Mizudashi , Barista , Kalita, Origami, Kinto..
  • Młynek: Wscg-2, Macap MX, Jx-Pro, C2, ODE, MK4
Odp: Chleb i sprzęt...
« Odpowiedź #441 dnia: 21 Styczeń 2024, 22:09:33 »
Pszenny na zakwasie, trochę krótko garowane, drugi poszedł na 250st C, zapomniałem zmniejszyć temp ;/


Resized_1000011047_77520241796259.jpeg

Resized_1000011046_77512790158762.jpeg
Witam, witam i o zdrowie pytam!

Offline korea83 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1034
  • Ekspres: Lelit Bianca PL162T
  • Młynek: etzMAX Light T, Timemore Sculptor 078, Kinu M47, Comandante C40 MK4
Odp: Chleb i sprzęt...
« Odpowiedź #442 dnia: 21 Styczeń 2024, 22:30:26 »
Ja dzisiaj upiekłem dwa żytnie 2-fazowe. Od jakiegoś czasu dodaję do ciasta trochę rozpuszczonej w wodzie melasy i muszę przyznać, że ten dodatek swoje robi. Fajnie się wybija w zapachu, a i w smaku da się wyczuć delikatny wpływ. W ogóle to odkąd doprowadziłem mój zakwas do ładu to chleby mi elegancko wychodzą 😊

Offline Heniutek Mężczyzna

  • Wiadomości: 1142
  • Ekspres: Robot, V60_02 ,Gabi A+ B, FP, AP (Prismo + RGB), Cafflano® Kompresso , Mok 4tz , Mizudashi , Barista , Kalita, Origami, Kinto..
  • Młynek: Wscg-2, Macap MX, Jx-Pro, C2, ODE, MK4
Odp: Chleb i sprzęt...
« Odpowiedź #443 dnia: 21 Styczeń 2024, 22:33:20 »
Dodawałem kiedyś melasę i słód, do pizzy też, teraz czasem daje miód.
Witam, witam i o zdrowie pytam!

Offline raf77 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1418
  • Ekspres: rancilio epoca
  • Młynek: fiorenzato f64 evo
Odp: Chleb i sprzęt...
« Odpowiedź #444 dnia: 21 Styczeń 2024, 23:41:02 »
Piękne te wypieki. Ja ten duży robię w kociołku duńskim ale po 30min jak był czas, żeby zdjąć pokrywę, to go całkiem wyjąłem i chyba jeszcze urósł, po tym wyjęciu z kociołka.
rancilio epoca & fiorenzato f64 evo

Offline Szczympek Mężczyzna

  • Wiadomości: 2221
  • Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
Odp: Chleb i sprzęt...
« Odpowiedź #445 dnia: 22 Styczeń 2024, 10:03:56 »
Wjechał jeszcze bananowy z espresso i gorzką czekoladą  :smiech:

 [ Invalid Attachment ]
Robie bardzo podobny, mało cukru i wegański. Ciekawy pomysł z espresso, muszę spróbować, dzięki!
WITAM I POZDRAWIAM :)

Offline Heniutek Mężczyzna

  • Wiadomości: 1142
  • Ekspres: Robot, V60_02 ,Gabi A+ B, FP, AP (Prismo + RGB), Cafflano® Kompresso , Mok 4tz , Mizudashi , Barista , Kalita, Origami, Kinto..
  • Młynek: Wscg-2, Macap MX, Jx-Pro, C2, ODE, MK4
Odp: Chleb i sprzęt...
« Odpowiedź #446 dnia: 22 Styczeń 2024, 11:40:06 »
Wjechał jeszcze bananowy z espresso i gorzką czekoladą  :smiech:

 [ Invalid Attachment ]
Robie bardzo podobny, mało cukru i wegański. Ciekawy pomysł z espresso, muszę spróbować, dzięki!


Tutaj dałem 100ml "espresso" i cięższą mąkę orkiszową, trochę grubiej mieloną i płatki migdałowe.
W innym przepisie jest 50ml i łyżeczka mielonej kawy do chleba i "mąka migdałowa", przy czym można zostawić odrobinę "espresso" z tych 50/60 ml i dodać trochę cukru pudru i zrobić taki pseudo lukier, efekt jest mega przyjemny ;)

Witam, witam i o zdrowie pytam!

Offline ranGo Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 2372
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
Odp: Chleb i sprzęt...
« Odpowiedź #447 dnia: 22 Styczeń 2024, 12:07:55 »
Żulik zyskał w Łodzi sławę w latach 60-tych XX wieku, prawdopodobnie dzięki Piekarni Tureckiej prowadzonej przez Mehmeta Nuri Fazli Oglu. Mehmet Nuri Fazli Oglu pochodził z rodziny o tradycjach piekarskich. Łodzianie zwykli mawiać, że idą po chleb “do Turka”, a w Piekarni Tureckiej przy dawnej ul. Nowotki 17 zawsze ustawiały się długie kolejki. Pieczywo z tej piekarni nie miało sobie równych, zwłaszcza nieduże pełne rodzynek ciemne chlebki nazywane chlebkami tureckimi. W późniejszych czasie chleb turecki zaczęły wypiekać także inne łódzkie piekarnie.



Żulik – składniki
proporcje na keksówkę o wymiarach 26×12 cm

    380 g maki pszennej chlebowej (najlepiej typ 750)
    7 g suchych drożdży
    1 szklanka mleka, można użyć mleka roślinnego
    5 łyżek melasy z drzewa świętojańskiego (karob) lub melasy winogronowej
    2 łyżeczki brązowego cukru
    3 łyżeczki kawy zbożowej
    30 g masła, może być roślinne
    80 g rodzynek korynckich
    50 g drobno posiekanych migdałów lub orzechów w syropie
    pół łyżeczki soli
    dodatkowo 1 jajko rozbełtane i wymieszane z 2 łyżkami mleka do posmarowania chleba

Przepis

Mleko lekko podgrzać, dodać melasę i masło, mieszać aż się rozpuszczą i pozostawić do przestudzenia.
Mąkę przesiać przez sitko. Dodać drożdże, mleko z melasą, sól, kawę zbożową i wyrobić miękkie, jednolite ciasto. Zajmuje to około 10-15 minut. Kiedy ciasto zacznie odchodzić od ścianek misy miksera, dodać rodzynki i orzechy i wyrabiać jeszcze około 1 minuty.
Z ciasta uformować kulę i odstawić na około 90 minut w ciepłe miejsce. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciast przełożyć na podsypaną mąką stolnicę, uformować podłużny bochenek i przełożyć go do natłuszczonej masłem i oprószonej mąką foremki. Pozostawić do wyrośnięci na około 40 minut.
Przed wstawieniem do piekarnika wierzch chleba posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Piec w temperaturze 190 stopni przez 35-45 minut, do tzw. suchego patyczka.

https://tureckisklep.pl/zulik-slodki-turecki-chleb/

Offline popcorn

  • Wiadomości: 350
  • Ekspres: tygielek, tygielek, tygielek, Rota, LMLM
  • Młynek: ZP6 Special, Kinu M47, Niche Zero
Odp: Chleb i sprzęt...
« Odpowiedź #448 dnia: 22 Styczeń 2024, 14:15:47 »
Chleb "od Turka" wygląda spoko, podobnie zreszą jak wszystkie poprzednie ;).
Jestem na kupnie piekarnika i zastanawiam się jaki wybrać? Czy do wypiekania takich fajnych chlebków (i pizzy) to taki zwykły piekarnik elektryczny wystarczy, czy lepszy będzie parowy? Czy ten parowy ma w ogóle sens?
Nie myśl samodzielnie, zostaw to ekspertom!

Offline korea83 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1034
  • Ekspres: Lelit Bianca PL162T
  • Młynek: etzMAX Light T, Timemore Sculptor 078, Kinu M47, Comandante C40 MK4
Odp: Chleb i sprzęt...
« Odpowiedź #449 dnia: 22 Styczeń 2024, 14:31:22 »
Jeśli ma być do pizzy to warto szukać takiego z możliwie najwyższą temperaturą (300 stopni minimum, im wyżej tym lepiej). Co do pary to może się przydać choć zaparować piekarnik można też "ręcznie" i nie trzeba za to dopłacać ;)

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi