Autor Wątek: Prawdziwa czekolada  (Przeczytany 267232 razy)

Online Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 9293
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #975 dnia: 21 Lipiec 2022, 12:09:53 »
Mam podobne zdanie. Nie lubię czekolady z lodówki ani twardej czekolady. Pod wpływem czasu tłuszcz kakaowy chyba twardnieje, krystalizuje do ostatniej, najbardziej trwałej formy.

Offline PiotrCzekoladowy Mężczyzna

  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 126
    • Sekrety Czekolady
  • Ekspres: Gaggia Cubika Plus, AeroPress, tygielek, moka
  • Młynek: Hario Slim
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #976 dnia: 18 Wrzesień 2022, 22:51:11 »
Wielu z Was miało już okazję poznać Beskid Chocolate. Za niecały miesiąc Beskidzki Festiwal Czekolady w Węgierskiej Górce - oprócz zwiedzania nowej lokalizacji fabryki Beskidu będą też stoiska innych małych czekoladników plus warsztaty czekoladowe i kawowe, a także czekoladowe wykłady (w tym mój) więc zapowiada się ciekawie :)

Link do informacji o wydarzeniu - https://www.bfc.beskidchocolate.pl/

Online Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 9293
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #977 dnia: 23 Wrzesień 2022, 13:24:24 »
Tutaj dość sympatyczna, króciutka lekcja na temat krystalizacji tłuszczu kakaowego w czekoladzie:

https://www.instagram.com/reel/CizyjKOgAMw/?igshid=YmMyMTA2M2Y=

Offline krystians Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 5412
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, kompresso
  • Młynek: leinbrocks mokka, Zassen Quito, Kinu m47
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #978 dnia: 23 Wrzesień 2022, 13:29:32 »
Link do informacji o wydarzeniu - https://www.bfc.beskidchocolate.pl/
Wszystko super, tylko czemu to tak daleko?

Online Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 9293
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #979 dnia: 23 Wrzesień 2022, 18:59:22 »
Tak daleko jest Beskid.

Offline KlaudiuszowaPani

  • Wiadomości: 28
  • Ekspres: Delonghi Dynamica
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #980 dnia: 06 Październik 2022, 13:48:50 »
Kocham czekoladę ;) W każdym wydaniu ;)

Offline tom517

  • Wiadomości: 1607
  • Ekspres: Izzo Alex II, Europiccola, Rota było: Caravel <-Gaggia Classic <-Ascaso Basic
  • Młynek: Niche Zero, Arco2, Kazak Tura, Myy47 GS1 było: Eureka 65E <- F4E nano < i2-mini <- Porlex Tall
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #981 dnia: 24 Październik 2022, 10:31:34 »
Ktoś może próbował surowej czekolady ? Można smak tej surowej do czegoś porównać ?

Online Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 9293
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #982 dnia: 24 Październik 2022, 11:35:21 »
Mamy w Polsce dość znanego producenta surowej czekolady. Oprócz surowych ziaren stosuje on cukier kokosowy. Efekty są całkiem smaczne, cokolwiek to znaczy. Moim zdaniem ciężko surowej czekoladzie konkurować z jakimiś wyszukanymi i dobrze zrobionymi tabliczkami 100% z prażonego kakao -- ze względu na sferę aromatów.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi