Autor Wątek: Kolbowy dylemat - z Robota na pierwszą kolbę  (Przeczytany 1067 razy)

Offline Jack S.

  • Wiadomości: 31
  • Ekspres: Chemex, V60, Aeropress, Robot
  • Młynek: Comandante C40, Niche Zero
Kolbowy dylemat - z Robota na pierwszą kolbę
« dnia: 07 Grudzień 2022, 11:19:35 »
 :bry:

Jestem w kropce.
Od razu przejdę do konkretu.

Mój aktualny zestaw do espresso (od 3 lat) to:
- Niche Zero
- Cafelat Robot
- Spieniacz Jura Hot&Cold, ktorego uzywam WYŁĄCZNIE do podgrzania mleka
- Subminimalist Nanofoamer jako urządzenie do teksturowania mleka.

Jestem osobą z niepełnosprawnością (Mózgowe Porażenie Dziecięce), więc ręce nie do końca słuchają mnie jak powinny, a co za tym idzie, paradoksalnie, dłuzszy czas spieniania mleka nanofoamerem jest dla mnie zaletą - łatwiej mi kontrolować cały proces, nauczyłem się go i jestem zadowolony z tekstury mleka jaką uzyskuję.

Sprawdza się to wszystko miarę OK, ale dusza zapragnęła kolby, a gdyby kolba oferowała jeszcze profilowanie przepływu/ciśnienia jak Robot, to już w ogóle byłoby pięknie. Zastanawiam się zatem nad ekspresem - i uwagę przyciągnęła ECM Puristika wraz z zestawem flow control do E61. No ale pojawił się tu dylemat: Czy jak kupie ekspres bez pary, to czy za chwile nie bedzie mi tej dyszy jednak brakować? W koncu z ekspresu na kapsułki przerzuciłem się na manuialnie niełatwego Robota - z którym sobie dobrze radzę.

Czy lepszą opcją nie byłoby poszukanie jakiegoś HX-a, który w ostateczności - jeśli zajdzie taka potrzeba - da mi możliwość spienienia mleka parą (jak Lelit Mara)? Czy też ewentualnie nie pomyśleć o tanim DB (jak Sage Dual Boiler, gdzie modyfikacja pod flow control jest banalnie prosta, wystarczy odpiąć zawór gorącej wody i podpiąć go pod grupę, co ogranicza się do przełożenia 2 wężyków)? Jak w HX wygląda używanie pary? A może zaszaleć i pójść w La Pavoni? Czy są jednak jakieś La Pavoni z manometrem na grupie?

Zwykle parzę maksymalnie 2 flat white rano do śniadania, rzadko bywa, że muszę przygotowywać więcej niż 3 mleczne kawy.

ECM Puristika kusi o tyle, że mam też mało miejsca na blacie. A to dość kompaktowa maszyna. Pytanie, czy jest sens do kawy z mlekiem uzywać 3 urządzeń, zamiast jednego.

A - budżet o jakim myslalem to do 6k zł. Mój kawowy blat aktualnie wygląda tak:



Pomóżcie :D
« Ostatnia zmiana: 07 Grudzień 2022, 11:26:20 wysłana przez Jack S. »

Offline Psyche Mężczyzna

  • Wiadomości: 612
  • Ekspres: kawiarka, V60, aeropress, Lelit Bianka v3
  • Młynek: Niche Zero, 1zpresso K-plus
Odp: Kolbowy dylemat - z Robota na pierwszą kolbę
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Grudzień 2022, 11:32:02 »
To może zamiast  Puristika dołożyć i z tej samej stajni classica II pid

Offline Jack S.

  • Wiadomości: 31
  • Ekspres: Chemex, V60, Aeropress, Robot
  • Młynek: Comandante C40, Niche Zero
Odp: Kolbowy dylemat - z Robota na pierwszą kolbę
« Odpowiedź #2 dnia: 07 Grudzień 2022, 11:36:59 »
A, za Puristiką przemawia jeszcze jedna sprawa - zewnętrzny zbiornik na wodę, który można sobie łatwo napełnić, bez ruszania ekspresu. Nie wiem  czy dzbanek z wodą zmieści się pod szafkę na górze.

Jestem oczywiście otwarty na inne rozwiązania, innych producentów.
« Ostatnia zmiana: 07 Grudzień 2022, 12:21:14 wysłana przez Jack S. »

Offline MacJaro Mężczyzna

  • Wiadomości: 787
  • Ekspres: Bezzera MATRIX TOP MN, ex ECM Casa IV
  • Młynek: Ceado E6P, ex ECM S-Manuelle 64
Odp: Kolbowy dylemat - z Robota na pierwszą kolbę
« Odpowiedź #3 dnia: 07 Grudzień 2022, 14:07:52 »
Może Profitec Pro 400, bardzo zgrabny HX, zmieścisz się w budżecie. Jak dał byś radę spieniać mleko oczywiście. Trening czyni mistrza.  :)
coffe, jazz, Mercedes Benz & more :hihihi:

Offline Gmtb

    • ASCASO
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 224
  • Ekspres: Ascaso DUO PID
  • Młynek: G-iota
Odp: Kolbowy dylemat - z Robota na pierwszą kolbę
« Odpowiedź #4 dnia: 07 Grudzień 2022, 14:18:07 »
Wydaje mi się że możesz pomyśleć też o Ascaso DUO PID. Zajmuje mało miejsca, zbiornik ma wysuwany z prawej strony, posiada PID + parę dodatkowych funkcji.
Plusem dla Ciebie może być para podawana z termobloku. Ma ona niższe ciśnienie niż ta z dużego bojlera przez co jest więcej czasu na dogrzanie i lepsza kontrola.

Offline Jack S.

  • Wiadomości: 31
  • Ekspres: Chemex, V60, Aeropress, Robot
  • Młynek: Comandante C40, Niche Zero
Odp: Kolbowy dylemat - z Robota na pierwszą kolbę
« Odpowiedź #5 dnia: 15 Grudzień 2022, 09:05:08 »
Wracam do tematu, bo myślę i myślę.

Nawet myślałem o tym, żeby kupić Biancę, przy aktualnym promo na Konesso. Ale doszło jedno wymaganie. Mój blat ma 45 cm głębokości, mniej niż standardowe blaty w nowoczesnych kuchniach.

Konkretne zatem pytania:

1. Czy HX spieni mi mleko do 2-3 kapu, czy jednak będę musiał brać DB dla pełnego komfortu - zamiast Bianki dumałem nad Marą.
2. Czy spieniacz zewnętrzny ala WPM to dobra opcja na potencjalny upgrade do Puristiki? (która jest malutka, ergo nie będzie problemu z upakowaniem jej na blat). Puristika bardzo mi się podoba właśnie ze względu na swoją kompaktowość. Mogę przeczekać jakiś czas i zanabyć ew. WPMa w późniejszym terminie.
3. W tym budżecie jest jeszcze Sage DB. Ale estetycznie kompletnie mi nie leży.

Offline Janusz Mężczyzna

    • AVIN F.U.H. Janusz Hennig
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 4401
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
Odp: Kolbowy dylemat - z Robota na pierwszą kolbę
« Odpowiedź #6 dnia: 15 Grudzień 2022, 11:18:45 »
Z naszej oferty oprócz DUO PID Black & Wood V2 (głębokość 315 mm, po przełączeniu masz parę wytwarzaną w sposób ciągły)
https://ekspresdokawy.pl/pl/o/ascaso-duo-pid-10473.html

możesz jeszcze wziąć pod uwagę ekspres BELLEZZA Valentina. To HX z dużym 2 litrowym bojlerem z grupą E61 i możliwością zainstalowania Flow Control. Pary będziesz miał wystarczającą ilość. W budżecie się zmieścisz a głębokość ma 350 mm.
https://ekspresdokawy.pl/pl/o/ekspres-do-kawy-bellezza-valentina-leva-10431.html
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.ekspresdokawy.pl/

Offline Jack S.

  • Wiadomości: 31
  • Ekspres: Chemex, V60, Aeropress, Robot
  • Młynek: Comandante C40, Niche Zero
Odp: Kolbowy dylemat - z Robota na pierwszą kolbę
« Odpowiedź #7 dnia: 15 Grudzień 2022, 15:11:16 »
Z naszej oferty oprócz DUO PID Black & Wood V2 (głębokość 315 mm, po przełączeniu masz parę wytwarzaną w sposób ciągły)
https://ekspresdokawy.pl/pl/o/ascaso-duo-pid-10473.html

Janusz, w opisie na stronie jest wspomniane, że zawór OPV można regulować nawet w trakcie parzenia - ale pewnie niezbędny jest do tego śrubokręt? :D Czy też robisz to pokrętłem pary?

Offline Gmtb

    • ASCASO
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 224
  • Ekspres: Ascaso DUO PID
  • Młynek: G-iota
Odp: Kolbowy dylemat - z Robota na pierwszą kolbę
« Odpowiedź #8 dnia: 15 Grudzień 2022, 15:21:05 »
Janusz, w opisie na stronie jest wspomniane, że zawór OPV można regulować nawet w trakcie parzenia - ale pewnie niezbędny jest do tego śrubokręt?  Czy też robisz to pokrętłem pary?

Zgadza się, można go regulować w trakcie zaparzania śrubokrętem obok grupy.
Kiedyś dorobiłem sobie uchwyt do śruby regulacyjnej i dzięki temu w łatwy sposób w ekspresach z OPV zewnętrznym i manometrem pojawia się funkcja flow control :)


Offline krystians Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 5466
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, kompresso
  • Młynek: leinbrocks mokka, Zassen Quito, Kinu m47
Odp: Kolbowy dylemat - z Robota na pierwszą kolbę
« Odpowiedź #9 dnia: 15 Grudzień 2022, 15:23:01 »
A co na to OPV? Nie zajeżdża się szybko przy używaniu do regulacji ciśnienia przy każdej kawie?

Offline Gmtb

    • ASCASO
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 224
  • Ekspres: Ascaso DUO PID
  • Młynek: G-iota
Odp: Kolbowy dylemat - z Robota na pierwszą kolbę
« Odpowiedź #10 dnia: 15 Grudzień 2022, 15:27:30 »
Nie zaobserwowałem póki co... szczególnie w tych nowych OPV.

Offline Jack S.

  • Wiadomości: 31
  • Ekspres: Chemex, V60, Aeropress, Robot
  • Młynek: Comandante C40, Niche Zero
Odp: Kolbowy dylemat - z Robota na pierwszą kolbę
« Odpowiedź #11 dnia: 05 Styczeń 2023, 12:39:59 »
Może Profitec Pro 400, bardzo zgrabny HX, zmieścisz się w budżecie. Jak dał byś radę spieniać mleko oczywiście. Trening czyni mistrza.  :)

Chyba padnie na Profiteca Pro 400 przy przypływie gotówki najbliższym.

Mój tok rozumowania:

1. To HX z E61, jak Mara
2. Ma OPV regulowany zewnetrznie jak Puristika
3. Ma elektroniczną preinfuzję (nie mechaniczną jak Mara)
4. Ad. 3 - Elektroniczna PI oznacza, że bez problemu można założyć flow control, bez usuwania opcji PI (a założenie flow control w Marze oznacza pozbycie się PI - tu można zachować obie funkcjonalności)
5. Ma regulację temp. jak Mara, co prawda reguluje temp. boilera pary, a nie grupy, ale nadal, jest kontrola w jakimś stopniu.

To co mnie martwi to zbiornik wody z tyłu, ale myślę, że tejże wody nie będę uzupełniał codziennie i będą dni, gdy ekspres będzie stał. Czekam zatem na fundusze i dokonam pozyskania :)

Offline Cob Mężczyzna

  • Wiadomości: 242
  • Ekspres: ECM Mechanika +flow c, Ascaso steel duo pid, Cafelat Robot
  • Młynek: Ikawa; C40, C e37s
Odp: Kolbowy dylemat - z Robota na pierwszą kolbę
« Odpowiedź #12 dnia: 05 Styczeń 2023, 15:55:09 »
O od razu planuj control flow, bo jako caleciarzowi może brakować kontroli przeplywu

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi