Autor Wątek: Hario Mugen, ktoś korzysta?  (Przeczytany 2889 razy)

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4972
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Hario Mugen, ktoś korzysta?
« dnia: 04 Grudzień 2022, 12:54:33 »
Jak w tytule. Może ktoś regularnie korzysta z drippera Hario Mugen i podzieli się wrażeniami.

Offline Jack S.

  • Wiadomości: 38
  • Ekspres: Bianca V3, Syfon, ISI Nitro, Chemex, V60, Aeropress, Robot
  • Młynek: Comandante C40, Niche Zero
Odp: Hario Mugen, ktoś korzysta?
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Grudzień 2022, 10:55:40 »
Ja używam.

Bardzo powtarzalne urządzenie w proponowanym przez Hario przepisie. Jedynie - jeśli uzywasz tegoż przepisu - jest dość nieekonomiczne, bo ratio jest dosc srogie

Cytuj (zaznaczone)
Hario's recommended recipe for the Mugen comes from 2016 World Brewers Cup Champion, Tetsu Kasuya:
25g finely ground coffee.
300g water at 93°c.
15 second pour, 90 second brew time.

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4972
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Hario Mugen, ktoś korzysta?
« Odpowiedź #2 dnia: 07 Grudzień 2022, 18:40:59 »
A jak wygląda szybkość ekstrakcji w Mugenie? Jest dużo wolniejsza niż w v60.

Offline Heniutek Mężczyzna

  • Wiadomości: 1138
  • Ekspres: Robot, V60_02 ,Gabi A+ B, FP, AP (Prismo + RGB), Cafflano® Kompresso , Mok 4tz , Mizudashi , Barista , Kalita, Origami, Kinto..
  • Młynek: Wscg-2, Macap MX, Jx-Pro, C2, ODE, MK4
Odp: Hario Mugen, ktoś korzysta?
« Odpowiedź #3 dnia: 08 Grudzień 2022, 11:35:10 »
U mnie woda przelewała się w granicach 2- 2.15, ale nie trzymałem się idealnie 25g/300g.
Nie zdążyłem pobawić się nim dłużej.

Nie próbowałem ròwnież drobniej/grubiej mielić, więc ciężko coś więcej powiedzieć.
Niestety, ale Mugen jest poza domem, jeśli trzeba to zorganizuje go na weekend.


Jak pisał Jack należałoby użyć 25 gramów kawy na 300 wody, do tego dosyć szybko i intensywnie polewać, nie powinnismy dazyc do tzw flat bed, wrecz przeciwnie .
Kawa powinna obkleić filtr dosyć symetrycznie wokół, a woda szybko przeleciec.

Idealnie wg Tetsu byłoby gdyby całą wode wlac w ciągu 15 sekund, a ta natomiast powinna przelewać się około 90 sekund.

Edit.
Obecnie bawię się lily dripem i kawa przelewa się również dosyć szybko, około 2.30, przy tej samej dozie i grubości mielenia jak w "zwyklym" v60, gdzie przelewam około 3.15 do 3.30.



« Ostatnia zmiana: 08 Grudzień 2022, 11:37:29 wysłana przez Heniutek »
Witam, witam i o zdrowie pytam!

Offline Jack S.

  • Wiadomości: 38
  • Ekspres: Bianca V3, Syfon, ISI Nitro, Chemex, V60, Aeropress, Robot
  • Młynek: Comandante C40, Niche Zero
Odp: Hario Mugen, ktoś korzysta?
« Odpowiedź #4 dnia: 11 Grudzień 2022, 19:30:17 »
Przy 24-27 klikach na komesiu wychodzi 2.15-2.30. Kawa oblepia filtr robiąc lejek. Nie dążymy do flat beda.

Offline Akabaton

  • Wiadomości: 26
  • Ekspres: Aeropress, V60
  • Młynek: Mk4
Odp: Hario Mugen, ktoś korzysta?
« Odpowiedź #5 dnia: 08 Czerwiec 2023, 11:28:42 »
Wszędzie dużo przepisów w ratio 1:14, na 15 gram kawy 210 g wody.
Jednak zastanawia mnie, czy da rade za pomocą mugena zrobić kawę dla dwóch osób, w proporcjach 30g/420g. Próbował, ktoś robić większy przelew za pomocą mugena ?

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi