Autor Wątek: La Marzocco Linea Micra  (Przeczytany 68727 razy)

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3174
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: La Marzocco Linea Micra
« Odpowiedź #765 dnia: 13 Styczeń 2024, 22:04:46 »
To zależy, gdzie masz wpięty manometr.

Offline Marcin_med

  • Wiadomości: 140
  • Ekspres: LM linea micra
  • Młynek: NZ
Odp: La Marzocco Linea Micra
« Odpowiedź #766 dnia: 13 Styczeń 2024, 22:34:55 »
Przecież wiadomo, że chodzi mi o linea micra, nie mam pojęcia gdzie ma wpięty...

Offline fill Mężczyzna

  • Wiadomości: 799
  • Ekspres: BFC Junior Plus Lavetta, Crem One 2B R-GSP, Ascaso Dream
  • Młynek: Niche Zero
Odp: La Marzocco Linea Micra
« Odpowiedź #767 dnia: 13 Styczeń 2024, 23:16:55 »
Nie zwróciłem uwagi jak wygląda regulacja pompy rota w Micrze, ale zwykle zaraz przy pompie jest dostępna z zewnątrz regulacja. Po prostu ustaw na 9 bar - jeżeli to konieczne. Ciśnienie na ślepym sitku nie jest dla ciebie żadną wskazówką, bo to ciśnienie z ustawienia pompy rota - powinny być identyczne, a nie faktyczne ciśnienie na ciastku kawy. Moim zdaniem, z własnym pomiarów, ustawienie 10 bar na pompie, będzie oscylowało wokół 9 bar na ciastku przy prawidłowej ekstrakcji.
Ale co ja tam wiem....




Offline TomSun

  • Wiadomości: 98
  • Ekspres: LaMarzocco LineaMicra, Jura J6,
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita
Odp: La Marzocco Linea Micra
« Odpowiedź #768 dnia: 13 Styczeń 2024, 23:23:30 »

Offline fill Mężczyzna

  • Wiadomości: 799
  • Ekspres: BFC Junior Plus Lavetta, Crem One 2B R-GSP, Ascaso Dream
  • Młynek: Niche Zero
Odp: La Marzocco Linea Micra
« Odpowiedź #769 dnia: 13 Styczeń 2024, 23:48:50 »
Regulacja w trakcie ekstrakcji kawy?


« Ostatnia zmiana: 13 Styczeń 2024, 23:52:51 wysłana przez fill »

Offline Fux Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2993
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
Odp: La Marzocco Linea Micra
« Odpowiedź #770 dnia: 14 Styczeń 2024, 08:38:08 »
Ekstrakcja-równe 9.
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline fill Mężczyzna

  • Wiadomości: 799
  • Ekspres: BFC Junior Plus Lavetta, Crem One 2B R-GSP, Ascaso Dream
  • Młynek: Niche Zero
Odp: La Marzocco Linea Micra
« Odpowiedź #771 dnia: 14 Styczeń 2024, 10:49:27 »
Ale skąd to wiesz, masz na manometrze pomiar z grupy czy pompy?




Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3462
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: La Marzocco Linea Micra
« Odpowiedź #772 dnia: 14 Styczeń 2024, 12:03:22 »
pomiar z grupy czy pompy?
To jest ciśnienie w bojlerze zintegrowanym z grupą nie ciśnienie na ciastku.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10602
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: La Marzocco Linea Micra
« Odpowiedź #773 dnia: 14 Styczeń 2024, 13:01:56 »
A i jeszcze jedno: czy to normalne, że jeżeli pompa nie pracuje to manometr wskazuje ciśnienie ? W poprzednim ekspresie na manometrze cisnienie było tylko w momencie włączenia pompy
W LM jest zupełnie inny układ hydrauliczny -- zamknięty, szczelny. Nazywa się to układem z nasyconą grupą albo jakoś tak ;). Woda w tym układzie bojler-grupa cały czas jest podgrzewana, więc rozpręża się, powodując wzrost ciśnienia. Do tacki ociekowej jest przypięty regulowany zawór OPV, który zabezpiecza ten układ przed nadmiernym ciśnieniem. Na manometrze obserwujesz więc cykle rozgrzewania i działania OPV.
« Ostatnia zmiana: 14 Styczeń 2024, 13:06:23 wysłana przez Antonio »

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3462
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: La Marzocco Linea Micra
« Odpowiedź #774 dnia: 14 Styczeń 2024, 13:11:22 »
Oczywiście, to nie podlega dyskusji. Dlatego napisałem, że ciśnienie ekstrakcji tylko będzie niższe z powodu za grubego przemiału.
Ale manometr jak pisze Antonio nie pokazuję ciśnienia na ciastku.
W Micra jak puścisz wodę bez PF dalej masz 9 bar zgadza się?
Dalej czas jest czymś co mówi czy mielisz za drobno a nie wskazanie manometra.
Jak nie będzie żadnego oporu to ciśnienie na manometrze nie wzrośnie wogóle.
Nie w tym ekspresie.
« Ostatnia zmiana: 14 Styczeń 2024, 13:16:00 wysłana przez pj.w »

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5336
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》
Odp: La Marzocco Linea Micra
« Odpowiedź #775 dnia: 14 Styczeń 2024, 13:36:15 »
Ale manometr jak pisze Antonio nie pokazuję ciśnienia na ciastku.
W Micra jak puścisz wodę bez PF dalej masz 9 bar zgadza się?
Dalej czas jest czymś co mówi czy mielisz za drobno a nie wskazanie manometra
To było oczywiste. Aż się przyjrzę.
》tertium non datur《

Offline fill Mężczyzna

  • Wiadomości: 799
  • Ekspres: BFC Junior Plus Lavetta, Crem One 2B R-GSP, Ascaso Dream
  • Młynek: Niche Zero
Odp: La Marzocco Linea Micra
« Odpowiedź #776 dnia: 14 Styczeń 2024, 13:48:10 »
Na manometrze obserwujesz więc cykle rozgrzewania i działania OPV.
Też mi się tak wydaje.

Dalej czas jest czymś co mówi czy mielisz za drobno a nie wskazanie manometra.
O tym piszę, bo w tym sensie wskazanie 10 bar jest równie dobre co 9, bo i tak nie wiemy ile bar jest na ciastku.
Zresztą może dla kogoś te magiczne 9 bar ma niezwykłe znaczenie, dla mnie to bardziej wskazówka niż drogowskaz.


Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5336
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》
Odp: La Marzocco Linea Micra
« Odpowiedź #777 dnia: 14 Styczeń 2024, 14:03:13 »
Po ośmiu minutach: bojler kawowy. Podczas przelewania wody przez sitko bez mielonki spada do 8,6 Bara.

« Ostatnia zmiana: 14 Styczeń 2024, 14:43:32 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3462
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: La Marzocco Linea Micra
« Odpowiedź #778 dnia: 14 Styczeń 2024, 14:36:05 »
I tak to mniej więcej ma wyglądać wg LM :)

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5336
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》
Odp: La Marzocco Linea Micra
« Odpowiedź #779 dnia: 14 Styczeń 2024, 14:37:07 »
Doprecyzowując, u  mnie sytuacja przedstawia się następująco w bojlerze kawowym:

¹ przy nagrzewania ciśnienie staje na 12 Bara
² przy przelewaniu na pustym sitku spada do 8,6 Bara i ponownie wzrasta j.w.
³ podczas ekstrakcji jest równo 9 Bara i skłaniałbym się do tego; co Paweł powiedział, że za gruby przemiał nie ma znaczenia, gdyż zmieniałem ziarno i na Ceado powinna być ustawa drobniejsza dla ratio 1:2, jak lubię.
⁴ na ślepym sitku ciśnienie wynosi 9,4 Bara.

Pierwsze zdjęcie: ekstrakcja.
Drugie: backflush.
« Ostatnia zmiana: 14 Styczeń 2024, 14:41:59 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi