Autor Wątek: Gaggia Classic kwaśna kawa po modyfikacjach ekspresu - co zmienić ?  (Przeczytany 1706 razy)

Offline appart Mężczyzna

  • Wiadomości: 12
  • Ekspres: Gaggia Classic
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita
Witam :picardpalm:

 Dzień dobry do wszystkich,

po załapaniu bakcyla na przygotowanie trochę lepszego espresso/double shota oraz zmodyfikowaniu Gaggi Classic 2019 r. - sprężyna 9bar, prysznic IMS, NPF oraz sitko 18g IMS niestety kawa przeszła w mocno kwaśny posmak - woda pochodzi z systemu Bluewater Cleone - po zmianie na źródlaną z niską zawartością minerałów było jeszcze gorzej, temperatura parzenia ok - co tu nie pasuje w układance jeżeli jest coś, co dla Was z góry widać oczywistym błędem ? Kawa jest z domieszką robusty, kilka gatunków od forte do delicato i przy każdym smaku pojawia się zbyt dużo kwasu. Na oryginalnym portafiltrze z czarnym plastikiem pod spodem kawa była mniej kwaśna, nie było tego odczucia. Uprzejmie proszę Was o pomoc - były próby ilościowe i zawsze to samo. Młynek Eureka Specialita oraz mielenie dobrane do ekstrakcji ok.40g w czasie 25s...Czekam na opinie i dziękuje ! :)
« Ostatnia zmiana: 04 Sierpień 2022, 17:58:21 wysłana przez Fux »

Offline daniell Mężczyzna

  • Wiadomości: 63
  • Ekspres: Expobar Brewtus IV, Gaggia Classic Pro (ex. Nuova Simonelli Oscar II, EC680)
  • Młynek: Niche Zero, Ceado E6P, Baratza Virtuoso
Odp: Gaggia Classic kwaśna kawa po modyfikacjach ekspresu - co zmienić ?
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Sierpień 2022, 18:49:39 »
Dzień dobry,

Proszę nagrać ekstrakcję i wrzucić linka. Również posiadam GC i z całą pewnoscią jest ona w stanie zrobić smaczne espresso. Czy stosuje Pan WDT? Obstawiam kanałowanie.

Offline mlopus Mężczyzna

  • Wiadomości: 2195
  • Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, Arrarex Caravel v.2.1
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
Odp: Gaggia Classic kwaśna kawa po modyfikacjach ekspresu - co zmienić ?
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Sierpień 2022, 19:02:46 »
40g w 25s kto mówił zbyt grube mielenie? Zmiel drobniej postaraj sie uzyskać ratio 1:2, nie znam tej kawy ale może jest zleżała i woda nie ma na ciastku odpowiedniego oporu?

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 2172
  • Ekspres: 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》 AP + FP 》BIALETTI venus 2tz 》dripper MELITTA 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》
Odp: Gaggia Classic kwaśna kawa po modyfikacjach ekspresu - co zmienić ?
« Odpowiedź #3 dnia: 04 Sierpień 2022, 19:49:37 »
sitko 18g IMS
Ile gramów pakujesz do tego sitka i kiedy były ziarna palone?
veritas odium... parit

Offline Michał Mężczyzna

    • Konesso.pl
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 958
    • Konesso.pl
  • Ekspres: La Marzocco linea classic, Lelit Victoria, Faema Enova, Ascaso Dream, Jura, Nivona, Aeropress, V60, Chemex, French Press, Moccamaster
  • Młynek: Nuova Simonelli Mythos One, Lelit William, Ascaso, Casadio enea, Hario, Rhinowares
Odp: Gaggia Classic kwaśna kawa po modyfikacjach ekspresu - co zmienić ?
« Odpowiedź #4 dnia: 04 Sierpień 2022, 23:08:29 »
Trochę z innej beczki, ale zapytam  [emoji38] nie okamieniałeś przypadkiem ostatnio ekspresu?
http://www.konesso.pl - Sklep z kawą, herbatą i ekspresami & Serwis ekspresów do kawy
wok - kod na 7% rabatu na kawy i akcesoria
wysylkawok - kod na darmową dostawę

RABAT na ekspresy i młynki przydzielam indywidualnie w zależności od modelu i marki.

Offline appart Mężczyzna

  • Wiadomości: 12
  • Ekspres: Gaggia Classic
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita
Odp: Gaggia Classic kwaśna kawa po modyfikacjach ekspresu - co zmienić ?
« Odpowiedź #5 dnia: 05 Sierpień 2022, 10:20:01 »
Dziękuje za odpowiedzi...dzisiaj dla porównania użyłem standardowego filtra crema z czarnym plastikiem...kawa już bez kwaśnego posmaku...przygotowana identycznie jak w filtrze IMS...
odpowiadając : do tego filtra IMS pakuje 18g kawy..palona była przed tygodniem...mam jej kilka odmian czyli delicata, crema i forte z najwiekszą dozą kofeiny...oprócz tego próbowałem brazylii ale tu był kwas największy...nie używam wdt ale staram się wyrównać kawę w filtrze poziomo i potem uderzam lekko filtrem o podkładkę korkową co powoduje ogromne osiadanie zmielonych ziaren w filtrze i tampowanie mocno już ich nie ugniata...zmieniałem ratio już kilkakrotnie i bez względu na uzyskaną gramaturę kawa ma mocno kwaśny posmak, zbyt mocny...nie odkamieniałem ostatnio ekspresu, używam wody z bluewater cleone i po ostatnim serwisie nie stwierdzono kamienia w urządzeniu..
w związku z faktem, iż standardowy filtr crema zrobił dobre espresso może problem jest w ciśnieniu ? sprężyna jest 9bar aktualnie... jestem już na takim poziomie zmielenia ziaren, że drobniejsze zmielenie powoduje iż kawa robi się zbyt długo i przekracza czas 30s dla ok. 40g..

Offline Koziołek

  • Wiadomości: 958
  • Ekspres: Aeropress, Chemex6, V60Decanter, LaSpazialeS1, Rota
  • Młynek: Rhinoware, GraefCM702, Tura, NicheZero
Odp: Gaggia Classic kwaśna kawa po modyfikacjach ekspresu - co zmienić ?
« Odpowiedź #6 dnia: 05 Sierpień 2022, 14:44:20 »
jestem już na takim poziomie zmielenia ziaren, że drobniejsze zmielenie powoduje iż kawa robi się zbyt długo i przekracza czas 30s dla ok. 40g..
Czy wtedy jest bardziej "gorzko" w sensie mniej kwaśnie?
mam jej kilka odmian czyli delicata, crema i forte z najwiekszą dozą kofeiny
Co to za marka, producent, palarnia?

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 2172
  • Ekspres: 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》 AP + FP 》BIALETTI venus 2tz 》dripper MELITTA 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》
Odp: Gaggia Classic kwaśna kawa po modyfikacjach ekspresu - co zmienić ?
« Odpowiedź #7 dnia: 05 Sierpień 2022, 17:06:12 »
nie używam wdt
Możesz być pozytywnie zaskoczony mieszając jedynie cienką igłą.
veritas odium... parit

Offline Robertxrv750G7

  • Wiadomości: 24
  • Ekspres: Gaggia Classic V3 (PiD, OPV)
  • Młynek: Eureka Specialita
Odp: Gaggia Classic kwaśna kawa po modyfikacjach ekspresu - co zmienić ?
« Odpowiedź #8 dnia: 05 Sierpień 2022, 17:28:47 »
Dziękuje za odpowiedzi...dzisiaj dla porównania użyłem standardowego filtra crema z czarnym plastikiem...kawa już bez kwaśnego posmaku...

Obstawiam zbyt wysokie ciśnienie, nie wiem na ile wiarygodna jest sprężynka 9bar, ja mam zawór regulowany OPV oraz PID, który mi kontroluje temperaturę i espresso wychodzi baaaardzo dobre. Oczywiście szukałem najlepszego przemiału i na Eurece Mignon Specialita mam nastaw na 1 i 1/4 kropki :)

PS, piszesz, że temp parzenia jest ok, skąd to wiesz?
« Ostatnia zmiana: 05 Sierpień 2022, 17:31:41 wysłana przez Robertxrv750G7 »

Offline appart Mężczyzna

  • Wiadomości: 12
  • Ekspres: Gaggia Classic
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita
Odp: Gaggia Classic kwaśna kawa po modyfikacjach ekspresu - co zmienić ?
« Odpowiedź #9 dnia: 05 Sierpień 2022, 18:33:33 »
używana kawa pochodzi z blue orca - la storia - delicato, crema gusto i forte - kwaśny posmak jest przy każdej...nawet jak drobniej zmiele ziarna i kawa leci bardzo powoli przekraczając normę parzenia...a propos nastawu w młynku Specialita...zastosowałem się do porad Jamesa Hoffmana..kręcąc w prawo czyli zacieśniając mielenie doszedłem do punktu aż talerze się prawie dotykają i od tego nastawu odkręciłem młynek o 3 jednostki...ale wtedy kawa robiła się zbyt szybko więc zszedłem z mieleniem do ok. 1.5 obrotu od tarcia i wtedy przy tym gatunku kawy czas parzenia przy dawce ok. 18g i naparze ok.40g jest 25s...ale jak mówiłem zmiana ratio albo drobniejsze zmielenie ziaren nie powoduje zaniku kwaśnego posmaku, który zabija aromat espresso..
kolejna moja dzisiejsza próba polegała na zastosowaniu oryginalnego filtra ale bez czarnego plastiku...doza 18g napar 40g...kawa zupełnie inna...kwasik lekko wyczuwalny...można więc delikatnie drobniej zmielić i powinno być ok...czy więc IMS plus NPF powoduje taki kwas w kawie ? prysznic ciągle IMS...temperatura parzenia ok. 90 stopni mierzona miernikiem na patencie ale powtarzalność jest...

Offline daniell Mężczyzna

  • Wiadomości: 63
  • Ekspres: Expobar Brewtus IV, Gaggia Classic Pro (ex. Nuova Simonelli Oscar II, EC680)
  • Młynek: Niche Zero, Ceado E6P, Baratza Virtuoso
Odp: Gaggia Classic kwaśna kawa po modyfikacjach ekspresu - co zmienić ?
« Odpowiedź #10 dnia: 05 Sierpień 2022, 18:55:27 »
W filtrze crema cisnienie moze byc jeszcze wyzsze niz w normalnym - do tego zostal stworzony. Jak wyglada ciastko po ekstrakcji? Nie ma w nim kanalow, pekniec itp? Czy czasem ekstrakcja nie wyglada podobnie do tej?
« Ostatnia zmiana: 05 Sierpień 2022, 18:59:48 wysłana przez daniell »

Offline appart Mężczyzna

  • Wiadomości: 12
  • Ekspres: Gaggia Classic
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita
Odp: Gaggia Classic kwaśna kawa po modyfikacjach ekspresu - co zmienić ?
« Odpowiedź #11 dnia: 06 Sierpień 2022, 11:30:12 »
ekstrakcja z tego filmu pojawiała się jak ziarna były zbyt grubo zmielone i woda bez większych oporów przelewała się przez dozę w filtrze...aktualnie po załączeniu pompy jest chwila zastanowienia  :) i tworzy się jeden kanał po środku...czas parzenia jest również w normie...aktualnie zmieniłem filtr na oryginalny i posmak kwaśny mocno zaniknął...wnioskuję winowajce na filtr IMS 18g...może po prostu do mojej wody i gatunku kawy powoduje on takie efekty smakowe ?

Offline Eustachiusz

  • Wiadomości: 35
  • Ekspres: Lelit Elizabeth
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita
Odp: Gaggia Classic kwaśna kawa po modyfikacjach ekspresu - co zmienić ?
« Odpowiedź #12 dnia: 07 Sierpień 2022, 22:52:07 »
Jeśli w trakcie parzenia masz ewidentny kanał, albo kanały, to nie możesz sugerować się czasem. Czas ekstrakcji liczysz dla spokojnej ekstrakcji. Jeśli masz uzysk 2:1 mimo kanału, to prawdopodobnie i tak masz kawę zmieloną zbyt drobno. Kanał na środku może być od złej dystrybucji (więcej kawy na obwodzie lub grudki na środku), zbyt małą dozą (mniejsze dozy wymagają dokładniejszej dystrybucji) lub brudną deszczownicą/zatkanym opv. Odkręć deszczownicę, sprawdź, czy nie jest zawalona kawą, a potem jeszcze zrób backflush. A czy przed każdą kawą robisz flush? Gaggia ma specyficzny bojler, często przegrzewa wodę, puszczenie ekstrakcji na przegrzanym bojlerze też może popsuć kawę. Nie ma co ukrywać - jest mnóstwo zmiennych, może nagraj swoje rutynowe przygotowywanie kawy i wrzuć na forum - jest tu wielu użytkowników, którzy z moment wychwycą przyczynę Twoich problemów, ale muszą zobaczyć co i jak robisz.

Offline Robertxrv750G7

  • Wiadomości: 24
  • Ekspres: Gaggia Classic V3 (PiD, OPV)
  • Młynek: Eureka Specialita
Odp: Gaggia Classic kwaśna kawa po modyfikacjach ekspresu - co zmienić ?
« Odpowiedź #13 dnia: 08 Sierpień 2022, 14:12:37 »
Zmień jeszcze prysznic na oryginalny, mi przy IMS-ie woda lała się jak z rynny, nie rozumiem fenomenu tej modyfikacji. No i zmierzyłbym ciśnienie na kolbie.

Offline appart Mężczyzna

  • Wiadomości: 12
  • Ekspres: Gaggia Classic
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita
Odp: Gaggia Classic kwaśna kawa po modyfikacjach ekspresu - co zmienić ?
« Odpowiedź #14 dnia: 12 Sierpień 2022, 09:48:02 »
Kolego Robertxrv750G7 pisałeś, że masz ustawiony młynek na 1 i 1/4 kropki...czy mógłbyś sprawdzić czy u Ciebie też przy kręceniu w lewo/dokręcaniu młynka poniżej zera punkt dotyku tarcz jest przy 4 tak jak u mnie? czyli masz tak jakby odkręcony młynek o 3 i 1/4.....ciśnienie masz 9 bar ? prysznic oryginalny ? jaki filtr używasz i jaką dozę kawy? ustawię swój ekspres identycznie wg Twojego i zobaczymy efekty..potem krok po kroku będę zmieniał konfigurację dodając kolejne modyfikacje..z góry dzieki  :)

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi