Jeśli w trakcie parzenia masz ewidentny kanał, albo kanały, to nie możesz sugerować się czasem. Czas ekstrakcji liczysz dla spokojnej ekstrakcji. Jeśli masz uzysk 2:1 mimo kanału, to prawdopodobnie i tak masz kawę zmieloną zbyt drobno. Kanał na środku może być od złej dystrybucji (więcej kawy na obwodzie lub grudki na środku), zbyt małą dozą (mniejsze dozy wymagają dokładniejszej dystrybucji) lub brudną deszczownicą/zatkanym opv. Odkręć deszczownicę, sprawdź, czy nie jest zawalona kawą, a potem jeszcze zrób backflush. A czy przed każdą kawą robisz flush? Gaggia ma specyficzny bojler, często przegrzewa wodę, puszczenie ekstrakcji na przegrzanym bojlerze też może popsuć kawę. Nie ma co ukrywać - jest mnóstwo zmiennych, może nagraj swoje rutynowe przygotowywanie kawy i wrzuć na forum - jest tu wielu użytkowników, którzy z moment wychwycą przyczynę Twoich problemów, ale muszą zobaczyć co i jak robisz.