A czytałeś instrukcje obsługi C2? Nie wolno mielić poniżej 10.
Czytałem, nie wolno mielić poniżej 6.
Nie istnieją jakieś ustawienia które można ot tak podać. Wszystko zależy od kawy, stopnia wypalenia, ilości zaparzanej kawy. Pod niewielka ilość w dropie zmielisz na 15, a pod większą ilość kawy będziesz musiał dać 24 kliki. Ustawienia trzeba znaleźć samemu.
Nie chodzi mi o precyzyjne ustawienia, chodzi mi o orientacyjne zakresy drobnego, średniego i grubszego mielenia.
Na razie mam jedną procedurę parzenia w Aeropressie i eksperymentuję zmieniając jedynie grubość mielenia, ale nie wiem, a w czytaniu przepisów podawanych przez innych byłoby to pomocne, jaki zakers to, np. średnie mielenie. Tak bardzo orientacyjnie.
Zakresy podane w instrukcji i na stronie Świeżo palona nie wiele mi dają bo wiem, że pod różne metody, zwłaszcza pod Aeropress, można bardzo eksperymentować z grubością mielenia, nie mówiąc o tym o czym wspomniałeś czyli dostsowywaniu przemiału do pozostałych czynników.
Dlatego właśnie chciałbym, żeby ktoś kto ma/miał ten młynek, pomógł mi w określeniu (powtarzam, że orientacyjnie, pi razy oko), od którego kliku można mielenie uznać za średnie, a od którego za grube.
Ten młynek nie zmieli pod espresso.
Wiem. Wiem też, że z Aeropressu nie da się uzyskać espresso nawet gdybym zmielił młynkiem, który mieli pod espresso.