forum.wszystkookawie.pl
Poradniki - czyli jak mam to zrobić? => Przygotowanie kawy => Wątek zaczęty przez: pj.w w 26 Styczeń 2020, 13:25:23
-
Ta metoda ekstrakcji espresso nie miała dotąd dedykowanego wątku a moim zdaniem zdecydowanie na niego zasługuje.
W skrócie: na dno portafiltra kładziemy papierowy filtr i mielimy drobniej.
Celem tego jest zwiększenie ekstrakcji do poziomów powyżej 25% - przy nadal smacznej kawie.
Dzieje się tak między innymi dlatego, że pomimo warstwy papieru, możemy mielić kawę drobniej, pył kawowy nie blokuje nam otworów w PF.
Dodatkowo, w maszynach bez delikatnej preinfuzji, papierowy fitr na ciastku kawowym (drugi), minimalizuje zjawisko kanałowanie.
Źródła i szczegółowy opis metody:
https://www.instagram.com/p/Bw7JZFSnCeb/?utm_source=ig_web_button_share_sheet
https://baristahustle.com/blog/espresso-with-aeropress-filter-papers-above-and-below-the-coffee-bed/
U nas, wedle mojej wiedzy najbardziej zaawansowany w stosowaniu tej metody jest Lucasd.
@lucasd - czekamy na Twoje refleksje.
Ja zrobiłem kilka testów na kawach palonych pod przelewy i metody są bardzo obiecujące. Obawiałem się braku cremy - ta nadal jest. Smak na plus. Bardzo ciekawie w filiżance.
Zdecydowanie zachęcam do eksperymentów.
Mój wkład: w przypadku sitek VST - świetnie pasują papierowe filtry od Cafelat Robot (@rubin, testuj ;)). Są mniejsze niż te od AeroPress i trochę grubsze.
[ You are not allowed to view attachments ]
-
Ja używam od chemexa (bo łatwo wyciąć) podczas jednej sesji do dwóch zaparzeń.
Dodatkowa zaleta sitko jest czyste.
Ekstrakcja skacze o około 2% bez objawów nad-ekstrakcji. Zależy dużo od palarni, ale ogólnie co działa bez filtra, z filtrem też będzie ok tylko trzeba będzie mielić drobniej (jak o dozie mniejszej o 1g).
Zalety kawa bardziej zbalansowana, raczej mniejsza kwasowość. Ratio zazwyczaj poniżej 2 do 1.
Dodatkowo jak ktoś się boi cholesterolu to może go zmniejszyć.
Robiąc kilka eksperymentów z filtrem u góry nie widziałem dużych różnic.
-
Przerost formy nad treścią
-
Robiłem tak w kawiarce. Spróbuję w kolbie, 👍
-
Dobry patent, niestety u mnie w kolbie 57mm. filtry Aeropressowe trzeba sporo dociąć. Muszę więcej potestować ale mam wrażenie że w filiżance zmniejszyła sie goryczka, no i co najważniejsze prysznic czyściutki jak diabli co mnie bardzo cieszy bo mój Domus Bar ma tendencje do zasysania ciastka do prysznica. (trójdrożny)
Ekstrakcja wyglądała zacnie, żadnego kanałowania i co ciekawe czas ekstrakcji się nie wydłużył. (wręcz przeciwnie)
-
Fajnie działa w Rocie. Czuć ze jest intensywne, ale w pozytywnym sensie, bez nadmiernej goryczy czy kwasowości. Bardzo ciekawe.
-
Jak tam postępy w eksperymentach?
U mnie z powodu prób [z wolniejszym podawaniem ziaren do młynka, sitkiem VST i prób z preinfuzją] muszę mielić znacznie drobniej niż dotychczas, w efekcie na ciastku pojawia się czasem jakiś kanał, którego co prawda nie widać w ekstrakcji, ale wolałbym go uniknąć. Po kilku próbach z filtrem na górze widzę bardzo zadowalające efekty, równiejsza ekstrakcja od początku, na NPF'ie szybsze formowanie się jednego strumienia.
Zastanawiam się nad filtrem dolnym, ale Hoffman mówił że pozbywamy się w ten sposób części olejków itp - czy tekstura body na tym patencie nie wychodzi mniejsza?
-
Spróbuj oba, dla mnie filtr na dole poprawia smak. U góry może pomóc, ale w LR nie widziałem różnicy (mam mocny filtr u góry 35u vs standardowe >=200u w E61).
Nie będzie dużo kropek na cremie (bo te filtr zatrzyma), ale kawa ma wciąż creme i olejki.
-
Dzięki za odpowiedź.
Wg Ciebie lepszy smak uzyskujesz dzięki osiągnięciu większego TDS'a czy coś innego?
Dolny filtr mokry? Obawiam się czy go nie podrę to robiąc WDT.
-
Wyższa ekstrakcja przy tym samym ratio, bez negatywnych skutków ekstrakcji.
Np. porównywalną ekstrakcję mogę mieć przy 18->36 (filtr) i 18->40-44 (bez filtra), ale te dłuższe będzie słabo zbalansowane...
-
Z jakimi czasami i ciśnieniem probowaliście? Scott Rao eksperymentował z wyłączaniem przepływu po preinfuzji na 30s blooming, ale potem shot robił przy 4 czy pięciu barach.
-
Tylko ze on nie robi espresso tylko jakiś swoje pseudo americano 150ml w 170 sekund 😅 gdzieś mam screena jak wrzucił dane z Decenta i chwalił się pysznym naparem gdzie była 30 sekundowa preinfuzja z... 2ml wody 😂 ktoś mu chyba napisał ze strzelił babola, bo szybko skasował post ;) Warto go brać jako ciekawostkę, a nie wyrocznie 😊
-
Z ciekawości też spróbuję z filtrem od Aero w kolbie. Zobaczę co wyjdzie. :mhh:
Fajnie, że jest wiele różnych źródeł - wiedza i testy przeprowadzane przez kawowych specjalistów są ciekawe, ale i tak na końcu trzeba się kierować własnym nosem/językiem i pić tak, jak nam najbardziej smakuje, oczywiście będąc obeznanym w temacie przyrządzania kawy. Nie wszystko co powiedzą trzeba brać jako jedyną prawdę.
-
Kupiłem ostatnio filtry Webera - https://weberworkshops.com/products/epf.
Idealnie pasują na dno VST, także koniec dramy z przycinaniem.
Będzie można rzetelnie potestować.
-
Webera -- to niemiecka firma. Lata temu kupowaliśmy u nich amerykańskie opakowania do kawy produkowane na Tajwanie.
-
koniec dramy z przycinaniem.
Czym przycinałeś?
Myślałem o czymś takim:
https://www.amazon.com/EK-Tools-2-25-Inch-Circle-Package/dp/B00DJJR3RW
Pytanie czy będzie pasowało do VST.
-
Zwykłymi nożyczkami lub nożykiem do papieru. Porażka.
Dlatego te od Weber sa bardzo fajne, bo pasują od razu na dno sitka.
Ten wycinak to koło 57 mm, ciut za duże na dno VST.
-
Ten zalinkowany wycina 12szt z z filtrów Chemexa, wg Hoffmanna pasują idealnie do sitek Pullmana. Chyba się skuszę.
Te Webera fajne, ale za dużo kawy piję, z torbami bym poszedł przez te filtry :)
-
Jakby grupowo kupić dla każdego po 1000 sztuk, to cena jest około 265 zł.
Plus wysyłka do podziału. I pewnie VAT.
Faktycznie ten wycinak do Pullmana, IMS może pasować, mają trochę większe dno niż VST.
-
A te od aeropressu trzeba przycinać? Nie łatwiej docisnąć tamperem?
-
Może się pofałduje przy krawędziach i ułatwi niechciany przepływ wody przy krawędziach? Tak gdybam. Podejrzewam, że Paweł to próbował i skończył jednak na przycinaniu...
-
A te od aeropressu trzeba przycinać? Nie łatwiej docisnąć tamperem?
Tamper nie wejdzie do samego dna.
Te EPF wrzucasz i pasuje :)
-
Aaa ok. Ostatnio wujek Hoffmann wrzucał recenzje coffeejacka i właśnie bez pardonu przyciskał tamperem wiec zapytałem 😅
-
https://goodbrotherscoffee.com/products/portafilter-paper-espresso-filters-200-count?_pos=1&_sid=f847fa672&_ss=r
zamawiałem od nich maja w zasadzie wszystkie rozmiary , filtry z chemexowych zrobione.
-
Jakby grupowo kupić dla każdego po 1000 sztuk, to cena jest około 265 zł.
Wychodzi około trzykrotnie drożej w stosunku do samoróbek.
-
Drożej czy taniej -- ale czy warto? ;) Czy wkładanie bibułek do metalowego sitka przystoi prawdziwemu mężczyźnie -- :ups: bariście?
-
Czy wkładanie bibułek do metalowego sitka przystoi prawdziwemu mężczyźnie -- bariście?
Nie.
-
Drożej czy taniej -- ale czy warto? ;) Czy wkładanie bibułek do metalowego sitka przystoi prawdziwemu mężczyźnie -- :ups: bariście?
Hmm…. Pomiary wskazują, ze różnica jest, dość duża. Ciekaw jestem, czy w smaku jest różnica. Plus może uda się okiełznać to błoto w LaMa, plus jeszcze mniejsze kanałowanie, rzadziej będę musiał czyści przednią ściankę
Lubię eksperymentować.
Czy bariście przystoi mizianie kawy igłami? :) , a zresztą, tatuaży nie mam, kolczyków tez nie, brody tez, skórzanego fartucha do obsługi ekspresu nie zakładam. Ze mnie d…, a nie barista jest :)
-
Czy bariście przystoi mizianie kawy igłami?
Tak, bo młynki są do d...
-
zresztą, tatuaży nie mam, kolczyków tez nie, brody tez, skórzanego fartucha
:smiech: :szampan:
-
Zamówiłem sitko od Pullmana 17-19g, będę szedł w ten system, wycinarka plus Chemex.
Poczytałem trochę o tych sitkach Pullmana, mądre ludzie używają to może ja też spróbuję. VST jakoś się ostatnio mniej precyzyjne zrobiło.
-
Zamówiłem sitko od Pullmana 17-19g, będę szedł w ten system, wycinarka plus Chemex.
Poczytałem trochę o tych sitkach Pullmana, mądre ludzie używają to może ja też spróbuję. VST jakoś się ostatnio mniej precyzyjne zrobiło.
Gdzie zamówiłeś sitko PM ?
-
ja kiedyś zamawiałem z tego miejsca: https://www.pullman-germany.com/en/collections/prazisionssiebe
-
ja kiedyś zamawiałem z tego miejsca: https://www.pullman-germany.com/en/collections/prazisionssiebe
A te sitka Pullmana, to nie są przypadkiem produkcji VST?
-
Jak espresso kiepsko smakuje to człowiek kupuje sitka i inne cuda myśląc ze to coś zmieni ale to oczywiście droga donikąd :):):)
-
Jestem już po pierwszych próbach z filtrami do espresso. Pierwsza wycinarka przyszła uszkodzona, wymiana, trochę to trwało. Moim zdaniem warto, choćby dla samej ergonomii. Definitywnie udało się wyeliminować błoto w Micra, dzięki temu filtrowi po wybiciu ciastka sitko jest czyste, to raz. Dwa, ze do zera praktycznie zostało wyeliminowane kanałowanie, a co za tym idzie brudzenie się ekspresu od pryskania przy ekstrakcji z npf, mniej czyszczenia. Dla mnie zawsze takie rzeczy były ważne, upraszczanie obsługi.
Trochę tęsknie za dźwignią Profiteca :) pod względem obsługi, czystości pracy to jest król. Sposób działania, obsługa sprawiają, że jest to jednak inne urządzenie od ekspresów z pompą. Wszystko jest tak inne, ze zaryzykuje stwierdzenie, ze są ekspresy i jest dipper. Koniec dygresji :)
Co smaku espresso z papierem. Jest inne, bardziej wygładzone. Czy lepsze? Ja jestem ze starej szkoły, trochę ten papier „ugrzecznia” espresso. Smakuje mi, szkoda mi tez rezygnować z tej ergonomii jaka zapewnia filtr.
Napewno trzeba z papierem mielić drobniej, różnica jest wyraźna w nastawach młynka.
-
Jestem już po pierwszych próbach z filtrami do espresso.
Używałem jakiś czas takich.
[ You are not allowed to view attachments ]
Wszystko się pokrywa z tym o czym piszesz.
Jednak ze względu na czas dostawy zrezygnowałem na rzecz takich.
[ You are not allowed to view attachments ]
I przyznam że nic a nic nie widzę różnicy, poza tym że te mam już praktycznie na stałe nie są uciążliwe w utrzymaniu, od czasu do czasu dodatkowo przeczyszczę to parą od spieniacza do mleka.
Jeżeli mogę zapytać to gdzie i za ile kupuje się taką wycinarkę o której wspominasz i czy w warunkach domowych (jedno espresso dziennie ma to sens)
Jka
-
metalowe filtry obniżają temp ekstrakcji wiec trzeba wziąść to pod uwagę .
-
metalowe filtry obniżają temp ekstrakcji
Jeżeli już to niewiele, bo jakoś tego nie odczułem.
Trzeba je sobie go przed włożeniem do kolby po prostu wygrzać.
Nagrzewam ekspres, kolbę to dlaczego nie filtr.
Jka
-
Albo wsadzić do kolby podczas rozgrzewania ekspresu ;)
-
Mnie się te filtry metalowe nie podobają. Muszą się resztki kawy zatrzymywać, osadzać w tym sitku, czyścić po każdej kawie, nie bardzo to widzę. Przy odbijaniu chyba trzeba to jakoś wyjąć z odbijaka, przy następnej kawie pewnie przemyć pod wodą. No nie jest to z mojej bajki prosto, szybko, skutecznie.
-
Mnie się te filtry metalowe nie podobają. Muszą się resztki kawy zatrzymywać, osadzać w tym sitku, czyścić po każdej kawie, nie bardzo to widzę. Przy odbijaniu chyba trzeba to jakoś wyjąć z odbijaka, przy następnej kawie pewnie przemyć pod wodą. No nie jest to z mojej bajki prosto, szybko, skutecznie.
Żadne resztki kawy się nie zatrzymują.
Czyścić po każdej kawie tak - pod bieżącą wodą w kranie.
Co jakiś czas parą z dyszy do mleka (ot taka prewencja)
Przy odbijaniu - u mnie z moim sitkiem samo to spada do zlewu na serwetkę jaką tam wkładam bo ciastko i tak zostaje ono idzie z kolei od razu do odpadów BIO.
Masz rację nie jest to tak szybko jak z papierowymi.
Mi się papierowe skończyły czas oczekiwania na nowe był spory stad zamiennik który w moim przypadku zostaje na stałe.
Jka
-
Mi się papierowe skończyły czas oczekiwania na nowe był spory stad zamiennik który w moim przypadku zostaje na stałe.
Nie pisz nigdy że coś jest na stałe :) ot kolejna nauczka dla mnie bo dzisiaj przyszły papierowe filtry no to trzeba było je wypróbować po tym jak zobaczyłem jaki ufajdany mam prysznic, ot tak z 600sześćset sztuk sobie ich zamówiłem by mi na jakiś tam czas starczyło.
[ You are not allowed to view attachments ]
[ You are not allowed to view attachments ]
Strasznie cienkie to jest chyba z ryżowego papieru robione.
Cięte też tak aby aby.
[ You are not allowed to view attachments ]
[ You are not allowed to view attachments ]
Wpływu na zaparzanie nie zauważyłem ciastko wyszło takie.
[ You are not allowed to view attachments ]
A najlepsze w tym wszystkim jest to jak mi się micha cieszyła po zobaczeniu prysznica :)
[ You are not allowed to view attachments ]
Lekkie przepłukanie, wytarcie ściereczką i można bawić się dalej.
[ You are not allowed to view attachments ]
Jka
-
Zdecydowanie polecę coś takiego:
https://a.aliexpress.com/_Ev7bFNf
Po każdej ekstrakcji wpinasz i czyścisz, bardzo wygodny „bajer”.
-
Kupione Dzięki
Jka
-
Zamówiłem sitko od Pullmana 17-19g, będę szedł w ten system,
Masz może jakieś ciekawe wiadomości dla potomnych odnośnie tych sitek.
ja kiedyś zamawiałem z tego miejsca: https://www.pullman-germany.com/en/collections/prazisionssiebe
Jak wy tam za ten towar płacicie ? może też bym sobie jakieś sitko kupił.
Jak espresso kiepsko smakuje to człowiek kupuje sitka i inne cuda myśląc ze to coś zmieni ale to oczywiście droga donikąd
Nie nie dlatego co zacytowałem ale - przy jednej dziurze to kod zdechł.
Jka