forum.wszystkookawie.pl
Poradniki - czyli jak mam to zrobić? => Przygotowanie kawy => Wątek zaczęty przez: slusar_o2 w 13 Sierpień 2015, 17:30:35
-
Zapragnąłem spróbować espresso z wodą, żeby zobaczyć czemu ludzie to lubią. Szukałem na necie przepisów i są duże rozbieżności większość jest stosunku kawa:woda jest 1:4, ale znalazłem też np. 60ml:90ml (czyli 1:1,5 !).
Ostatecznie zrobiłem 1:2 i szczerze powiem, wyszło dobrze, ale mega łagodnie i delikatne. 1:4 to musi być sama "woda".
Jakie Wy macie doświadczenia z tym drinkiem? Robicie, czy jak już macie ochotę na małą czarną to przelewacie?
-
jak już macie ochotę na małą czarną to przelewacie?
Przelewamy ;)
-
Przelewamy
+1
Zupełnie inny smak masz przelewając a inny rozcieńczając espresso. Inna kwestia to przeznaczenie kawy - ta typowo pod przelewy jest zupełnie inna niż typowo do espresso. To samo ziarno da ci inne smaki.
-
jak już macie ochotę na małą czarną to przelewacie?
Przeciskamy.
-
Hehe, tak właśnie myślałem, że przelewacie/przeciskacie w areo :)
Zrobiłem drugie podejście z inną kawą. CP Santos, który mi z ekspresu wychodzi taki sobie, jako americano wyszedł dobry. Przed chwilą zmieliłem włoską Pellini Top, które jako espresso wychodzi bardzo dobre, zalane wodą było bardzo słabe, pomimo, że zmniejszyłem troche ilość wody w stosunku do kawy.
Może faktycznie jak kawa jest jaśniejsza, jako americano wyjdzie lepsza niż samo espresso, natomiast te blendy pod espresso już niekoniecznie.
-
tutaj można przeczytać o próbach mierzenia się z americano
sklep.unoespresso.pl/blog/blog/aktualnosci/slow-kilka-o-americano
ja póki co próbowałem tak
doppio 36g + 50g w temp ok 80st wszystko przepuszczone przez aeropress
próbowałem na brazyli z kofi brandu i nikaragui z good coffee
myśle że da się w ten sposób uzyskać dobrą kawę dla gości : P
bez konieczności zmieniania ustawień młynka pod alternatywe
-
Moja mama zawsze sobie życzy americano. Nie lubi kwasków z filtra i dlatego woli bardziej zdecydowane/ostre smaki americano. Sama mówi, że jest "bardziej mocna jeśli chodzi o smak i nie jest taką kwaśna i owocowa, bo z dripa wychodzą mocno kwaśne". Czyli w dużej mierze jest to kwestia ziaren, których używam do espresso. Drugą sprawą, że robię to jej w proporcjach ok. 120 ml. wody do 25 ml. espresso. Jak zrobię mocniejszą, to mówi, że za tęga ;)
-
Sprawdź czy jej zasmakuje drip z mniej owocowych ziaren, choćby tych, które masz w ekspresie.
-
Dripy robi sobie sama, ale właśnie z ciemno palonych (najczęściej kiepskiej jakości) ziaren. Ale bardziej jej smakuje americano. Może dlatego, że do americano używam lepszych ziaren niż mama do dripa.
Wysłane z mojego IdeaTab S6000-H przy użyciu Tapatalka
-
No to sprawdź ;D
-
Gdzieś, nie pamiętam gdzie (któraś z polskich kawiarni, albo Kofeina opolska, albo coś z Warszawy), robiono "test americano", bo pod tym pojęciem ludzie rozumieją różne rzeczy.
W wielu miejscach Americano jest traktowane jako przedłużone espresso (jeszcze bardziej niż lungo), a w innych rozcieńczane wodą.
Parafrazując test w kilku zdaniach - przedłużone espresso to zdecydowane zło. Natomiast espresso rozcieńczane wodą lub espresso parzone na wodę (tu były jakieś niuanse smakowe podobno, z tego co pamiętam), już takie złe nie jest :) tzn. akceptowalne, nawet niezłe w smaku. Na pewno bez takich defektów smakowych, jak dłuuuuugie espresso.
-
Ważne, żeby woda do rozcieńczania espresso nie była wrząca. A często ma to miejsce w przypadku ekspresów z HX.
-
Racja. Stąd też by wynikało, że lepsze wyniki uzyskiwano podczas parzenia espresso już do wlanej wcześniej wody.
-
Odkopuję, bo chciałem zagłębić się w temat dla gości, którzy chcą czarną, ale 38-40 g espresso to dla nich za mało. Ile tej gorącej, ale nie wrzącej wody powinienem dolać do filiżanki z uzyskiem jak wyżej? :)
-
Raczej bez większej filozofii, do standardowej 200ml filiżanki, dopełniam jakieś 140-150ml
-
To zależy tez jaką ekstrakcj uzyskałeś. W okolicach 4x espresso, najlepiej nlej wpierw trochę mniej np 135g i po trochu dolewaj po ok. 10g wody i próbuj kiedy będzie najlepiej smakować. Potem będziesz już wiedział ile następnym razem dolać.
-
Odkopuję, bo chciałem zagłębić się w temat dla gości, którzy chcą czarną, ale 38-40 g espresso to dla nich za mało. Ile tej gorącej, ale nie wrzącej wody powinienem dolać do filiżanki z uzyskiem jak wyżej? :)
Zainspirowany filmikiem Hoffmana doszedłem do wniosku że dla masowych gości jest French Press. Jak masz więcej niż 2 gości to nie spędzisz połowy spotkania w kuchni ;)
-
Zainspirowany filmikiem Hoffmana doszedłem do wniosku że dla masowych gości jest French Press. Jak masz więcej niż 2 gości to nie spędzisz połowy spotkania w kuchni ;)
To samo u mnie. Od niedawna mamy w domu ekspres, więc każdy chce spróbować. Kończy się to tym, że espresso/americano robię tylko dla gości, żeby całej wizyty nie przesiedzieć w kuchni. Oprócz tego na stole ląduje french press. :)
-
Bez przesady. Z podwójnej wylewki szybko to idzie - 6 espresso w 5 min nie jest żadnym wyczynem. Do mleka niezbędny jest większy dzbanek.
-
Przepraszam, że trochę wtrącę, ale to temat powiązany z Americaną która ma być końcowym produktem.
Normalnie robię podwójne espresso z 18g i 36ml uzysku.
Czy w Annie zaparzę podwójne espresso do dwóch filiżanek? Ile gram kawy powinienem użyć?
Mam jeszcze jeden większy koszyk od ascaso i kolbę z podwójną wylewką.